Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32140 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'apoteket' (4 st.)
-
Om jag vill jobba som Apoteksassistent?
Hej, som rubriken lyder, så vill jag jobba med apoteksassistens-arbetsuppgifter. Vad ska jag göra för att kunna få ett sådant jobb? Tack på förhand!
Hej!Apoteksassistent är ett av många de så kallade "icke-reglerade" yrken; om ett yrke är "icke-reglerat" gäller följande: -- arbetsgivare får fritt... Läs hela svaret -
Klädsel för apotekare och vidare utbildning?
Hej! Inom vården får arbetarna kläder från sin arbetsgivare som de måste ha på sig men hur ser det ut för apotekare. Får apotekare ha på sig vad de vill under den vita rocken? Om man studerar till apotekare som är en utbildning på...
Hejsan,känner inte till om det finns några regler på vad en apotekare får ha på sig under den vita rocken på en arbetsplats. Kan bero på vad arbetsplatsen är... om... Läs hela svaret -
Kan jag läsa till Apotekstekniker?
Hej, undrar om jag Kan jag läsa till Apotekstekniker? jag ha svårt för matten! Tacksam för svar! M. :)
Hejsan, Marina! För att bli enApotekstekniker är en YrkeshögskoIeutbiIdning á 1,5 år på hedtid, 300 yh poäng, som man behöver läsa.Se exempel på... Läs hela svaret -
hur kan en kemiingenjör jobba på apoteket?
Hej, hur kan en som har läst klart kemiingenjör-tillämpad bioteknik programmet jobba på apoteket? vilka kurser krävs att man ha läst ? Får man läsa kurserna med apotekarestudenter t.ex på Göteborgs universitet? Går det bra om man bara läser allmän farmakologi 7,5hp?
hej Dena! På apoteket är det apotekare, receptarier och farmaceuter som arbetar. Om det inte finns möjlighet att få tag på behöriga sådana, kan arbetsgivare anställa personer med andra utbildningar. Det är... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga