Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32091 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'ersättningsmöjligheter' (3 st.)
-
Behörighet till naturkunskap 2?
Hej! Jag gick vård och omsorgsprogrammet och blev tyvärr inte godkänd i Hälsopedagogik. Däremot är jag godkänd i medicin 1&2 samt vård och omsorg 1&2. Har jag behörighet till naturkunskap 2 eller behöver jag ha godkänt i...
Hej Hanna!Du skriver "behörighet TILL naturkunskap 2"; menar du "Kan jag läsa naturkunskap2 kursen nu, utan att ha godkänt betyg i naturkunskap 1b?"eller menar du "Slipper jag läsa naturkunskap 2 inför... Läs hela svaret -
Ersätta Naturkunskap 1b?
Hej, Man kan läsa information om att Naturkunskap 2 är ersättningsbar i olika kombinationer beroende på vilket program eleven har läst. Men hur ser det ut med Naturkunskap 1a1/1a2 alternativt 1b om eleven har läst Biologi 2, Kemi2 och Fysik 2? Eleven är intresserad av att söka till...
Hej Kia,om man har behörighet vad gäller NK2 anses man ha behörighet vad gäller "lägre kurser", dvs NK1b eller Nk1a2 och 1a1... det är alltid så att ex. i fall matte 3 krävs och man ej har... Läs hela svaret -
Naturkunskap 2 eller naturkunskap 1a1 1b också?
Hej! Jag är en gammal Undersköterska som gick den så kallade vårdlinjen och blev klar 1990. 2-årig linje. Jag sitter idag och funderar starkt på att vidareutbilda mig, antingen till Specialistundersköterska mot Anestesi, operation och intensivsjukvård, en utbildning som startar 2017. Och...
Hej Jacob! För särskild behörighet i Naturkunskap till högskoleutbildning "sjuksköterskeprogrammet" behöver du godkänt betyg i Naturkunskap 2. Hur du skaffar dig det betyget,... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga