Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 32124 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'ersättningsmöjligheter för Nk' (3 st.)
-
Biologi 2 och naturkunskap 2?
Hej! Jag går på naturbruksprogrammet inriktning djursjukvård med naturvetenskaplig profil som utökade kurser. Vi läser upp till matte 4, svenska 3 och engelska 6 och också biologi 1 iom att det ingår på naturbruksprogrammet. Vi har också...
Hej Luna!läs gärna information om Ersättningsmöjligheter (Särskild behörighet på annat sätt) på Universitets- och högskolerådets hemsida:... Läs hela svaret -
behöver jag ha naturkunskap 1a2 ?
Hej! Jag har grundläggande behörighet för högskola/ universitet med bra betyg från gymnasiet där jag gick vård&omsorgsprogrammet. Jag vill läsa till förskollärare och behöver ha grundläggande behörighet samt Naturkunskap 1b / 1a1+1a2, Samhällskunskap 1b / 1a1+1a2. Jag har redan naturkunskap 1a1...
Du kan utnyttja den s k "ersättningsmöjlighet": om man har examen från Vård- & omsorgsprogrammet med kurserna Naturkunskap 1a1 , Hälsopedagogik, Medicin 1& Etik och... Läs hela svaret -
Behörig till grundlärarprogrammet?
Hej, Jag vill söka till grundlärarprogrammet med inriktning mot år 4-6 till våren. På deras hemsida står det att man måste läst naturkunskap 1a1+1a2/naturkunskap b, jag har endast läst naturkunskap 1a1. Innebär det att jag då måste komplettera på komvux nu då med naturkunskap 1a2?
Det finns ersättningsmöjlighetter för naturkunskap och du kan kanske använda dig av dem i fall du läste vård-& omsorgsprogrammet eller naturbruksprogrammet men om du läste ngt annat gymnasieprogram då måste du komplettera med naturkunskap 1a2.
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga