Tack för alla svar!
Sök efter frågor
Här kan du söka bland alla redan ställda frågor.
Alla frågor är besvarade av riktiga studie- och yrkesvägledare.
Just nu är 31992 frågor besvarade.
Vad behöver man tänka på om man vill bli Krögare?
Tack för alla svar!
1 Svar
Hej Valentina!
Krögare är egenföretagare inom restaurangbranschen.
Verksamma krögare säger att den vanligaste missuppfattningen om yrket är att det är glamouröst att arbeta på restaurang, medan det i verkligheten är mycket hårt slit, mycket ansvar och ganska små vinstmarginaler i det dagliga arbetet. Belöningen är nöjda restauranggäster och glad personal samt att man träffar många människor och kan utveckla sin matlagning och verksamhet med dem.Krögare fattar dagligen många beslut som påverkar många människor och har med det ett stort ansvar gentemot sin personal och sina gäster.
Egenskaper
Om du vill satsa på att bli krögare är det viktigt att tänka på att simultanförmågan, social kompetens och att kunna lita på den personal som man har anställt på sin restaurang, är avgörande egenskaper som kan utgöra skillnaden på om du lyckas eller misslyckas inom branschen.
Utbildning
Krögare kan ha diverse olika utbildningsbakgrund och arbetslivserfarenhet. Många, men inte alla, har tidigare jobbat som kock, sommelier, bartender, bagare, konditor, kallskänka, mathantverkare, barista, restaurangbitrade, frukostvärd/värdinna eller servitör/servitris. Gymnasial utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet rekommenderas. Utbildningar på eftergymnasial nivå brukar vara till stor hjälp. I första hand är det bra att utbilda sig inom matlagning och inom ekonomi. Passande utbildningar på eftergymnasial nivå finns i olika skolformer, bland annat inom högskola/universitet och inom yrkeshögskola.
Att tänka på
Det finns mycket att hålla koll på t.ex på Livsmedelsverkets föreskrifter om hur information om matens innehåll ska presenteras.
Som krögare får du också finna dig i att representanter för kommunens hälso- och miljöenheter samt skatteverkets kontrollanter gör oannonserade besök.
En av utmaningar som krögare ställs inför är att hitta och behålla personal. Många gånger behöver man ge utbildning till nyanställda, antingen på arbetsplatsen, eller genom att köpa kurser till dem och/eller genom att skicka dem på utbildningsresor inom eller utanför Sveriges gränser.
Frågor och svar taggade med 'tidningsredaktion' (3 st.)
-
Vad behöver jag studera för att kunna jobba på en inrednings tidning?
Jag undrar om och vad för utbildning man behöver för att få jobb på en tidning inriktad på inredning. (Har gymnasieutbildning). Gärna för att skriva/sätta ihop artiklar.
Hej Malin,yrken inom förlags-branschen är inte reglerade, alltså arbetsgivaren får anställa precis vem hen vill. Det gör det väldigt svårt att... Läs hela svaret -
utbildning för jobb på redaktion till resemagasin?
Hej. jag undrar vad jag ska plugga och hur jag ska gå till väga för att kunna jobba som frilans eller på en redaktion för resemagasin. Mina främsta intresseområden är foto och redigering/retuschering samt grafisk desig/layout. Hur får jag ihop det till nått som blir gångbart på en...
Hejsan, du ställer en intressant och viklig fråga men som också är svår att ge ett konkret svar på. Inom det kunskaps- och arbetsmarknadsområde är det så... Läs hela svaret -
Utbildning för att jobba på tidningsredaktion?
Hej! Min dröm är att en dag jobba på en mode/skönhetstidning. Jag vill egentligen göra allt på tidningsredaktionen men det är lite orealistisk. Så jag tänker mig modechef, chefredaktör eller fixa layouten på tidningen. Finns det någon utbildning för det här? Eller vad skulle ni rekommendera för...
Hej Anna, de jobben som du är intresserad av kan man inte få direkt efter gymnasiet - du skulle behöva gå en eftergymnasial utbildning och gymnasiet bör förbereda dig till den. Kolla gärna på... Läs hela svaret
Hittar du inte din fråga?
Skapa en ny fråga