Lina
    Hej! Jag undrar vad skillnaden är mellan estet och samhällskunskap linjen? Jag själv går sam men har en kompis som går estet och hon får sjunga, dansa och spela teater och verkar ha så himla kul. Medan jag sliter och inte har speciellt kul det känns tungt eftersom hon säger att vi får samma behörighet. Är det så? I så fall har jag verkligen valt fel linje… Vilka jobb kan man egentligen få om man går sam och vilka kan man få om man går estet? Tjänar jag inte lite på att gå sam ändå? Är det inga jobb som kräver extra samhällskunskap t.ex.? Sedan undrar jag också vilka kurser som krävs om man vill bli kommunikatör samt hur det är att jobba som kommunikatör? Jag undrar också om sam-media handlar mycket om data och att man använder många pogram så som photoshop? Ska gå sam-media i tvåan för jag hoppades att man gick vara lite kreativ då och förhoppningsvis jobba med film och skriva mer men har insett att det kanske är mycket teknik och IT vilket jag hatar. Blir så osäker på mitt gymnasieval nu.

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Lina!
    Både SA och ES är högskoleförberedande program, vilket betyder att i fall man uppfyller kraven för examen, får man grundläggande behörighet till högskolestudier. Särskild behörighet är väldigt olika till olika utbildningar, så det är svårt att säga om man får behörighet till just de utbildningar man vill söka (man måste titta på just vilken utbildning efter gymnasiet man vill läsa).

    Ett bra sätt att få överblick och se likheter och skillnader mellan olika gymnasieprogram, är genom att jämföra programplaner, vilket jag föreslår att du gör:
    http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_SA.pdf
    och
    http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_ES.pdf

    På alla program läser man 2500 poäng och många kurser är likadana (obligatoriska) men så klart finns det skillnader. På SA läser du en extra mattekurs (2b), två kurser i Moderna språk och Filosofi och Psykologi som inte läses på ES. Då "befrias" det tid för att läsa de estetiska kurserna i stället. Vidare är det ganska stor skillnad i vilka programfördjupningar som får läsas på SA och ES. Allt detta ser du i programplaner (länkarna ovan).

    Direkt efter SA eller ES är det svårt att få jobb. De flesta söker vidare studier på högskola, yrkeshögskola, folkhögskola eller praktik med hjälp av t.ex. Arbetsförmedlingen.

    Om du är intresserad av de estetiska kurserna, kan lösningen vara att du väljer läsa estetiska kurser som Individuellt val, 200 poäng - t.ex. en kurs under åk2 och en kurs under åk3.
    Kurserna Animation, Bild och TV-produktion får väljas som Programfördjupande på SA och det är kreativa kurser, se även efter flera kurser i listan på vilka som får läsas inom Programfördjupningen och fråga på din skola, vilka av dem som skola kan ordna för dig.

    Du frågar om det finns några jobb som kräver extra kurser i Samhällskunskap. Svar på den frågan är att det är svårt att hitta eftergymnasiala utbildningar som just specifikt kräver högre kurser än Samhällskunskap 1b, som läses som obligatorisk på alla de högskoleförberedande gymnasieprogrammen. Att man läser högre kurser i Samhällskunskap förbereder en för vidare studier, ger mer förståelse och vana att ta till sig teoretisk kunskap, som man har stor nytta av senare i livet - om man studerar på eftergymnasial nivå.

    Ang. inriktning på SA: Sam-media innehåller 100 poäng mindre än de andra två inriktningar och du kan därför välja en extra 100 poängs kurs inom Programfördjupningar - det ger mer valfrihet. Om just Photoshop eller ngt. annat/andra dataprogram används - är det extremt svårt att säga för att utvecklingen inom det område går väldigt fort fram och de program som du kommer att använda när du läser inriktning från nästa läsår, kanske inte ens är uppfunna idag.

    Du frågar om vad som krävs för att bli Kommunikatör. Se på utbildningens presentation på t.ex. http://www.yhguiden.se/utbildning/nackademin/marknadskommunikator-inom-sociala-medier och i behörighetskraven ser du att det bl a krävs kunskaper motsvarande Matematik 2c + 2 års arbetslivserfarenhet inom t.ex. försäljning. På SA läses det "b"-spår i matte. "C"-spår är lite svårare och här har jag ett förslag: om du väljer Matematik 3b som en av dina programfördjupande kurser, läser du högre kurs i matte och med det borde med råge kompensera mattekraven. Ang. arbetslivserfarenhet, så råder jag dig försöka få sommarjobb inom "rätt bransch" - t.ex. inom försäljning. Om det är svårt att få jobb, sök praktik, vilket är bättre än inget. Yrkeshögskola kan göra undantag från behörighetskraven (till skillnad från högskola) och det är lönt att söka till YH även om man inte uppfyller alla behörighetskraven "till punkt och pricka".
    Här http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/webbkommunikator-sociala-medier ställs det lite lägre behörighetskrav: räcker med Matte 1 och arbetslivserfarenhet kan vara från valfri bransch, men måste ändå uppgå till minst 2 år.
    Du kan även titta på flera liknande utbildningar:
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskola-gavleborg-hogskoleenheten-bollnas/kulturkommunikator
    http://www.yhguiden.se/utbildning/handelsakademin/butikskommunikator-visual-merchandiser-goteborg

    Eftersom Yrkeshögskoleutbildningar är mycket marknadsorienterade och flexibla, uppstår de och upphör med kort varsel. Det betyder att just den utbildning som du tittar på idag, kanske inte finns om 2 år, men det finns en annan utbildning - med ett annat namn, längd och i en annan stad, kanske. Du bör därför se behörighetskraven till YH mer som "riktlinjer" -t.ex. att det är bra att försöka få så mycket arbetslivserfarenhet som möjligt + att det är många ggr fördelaktigt att läsa mer matte (i ditt fall Matte 3b). Extra språk är alltid ett "+", när du söker till yrkeshögskola, även om det inte står i behörighetskraven.

    Om vad kommunikatör gör kan du läsa på http://www.framtid.se/profession/kommunikator/

    Kandidatprogram i Medie&Kommunikation finns på högskolenivå och tar 3 år att läsa på heltid. Se vilka utbildningar som finns idag: http://jamforutbildning.studera.nu/sok-jamfor/omrade/kommunikationsvetenskap-53?fritext=medie-+och&typ=3&examen=19
    Högskoleutbildningar är mer "stabila" på så sätt att de ges i samma form & samma städer under lång tid.
    Behörighet till högskoleutb. Medie&Kommunikation är "på sin höjd" Samhälle1b och Historia 1b, men ibland bara Grundläggande behörighet, dvs du blir behörig till alla dem i fall du tar examen från SA. Däremot är det ganska höga betyg som ger plats på utbildningen, så det gäller att kämpa för att få höga betyg.

    Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig! Du ställde ett antal olika frågor och jag försökte svara på alla dem. I fall jag missade ngt., var god hör av dig igen. Bäst är det att du skriver en ny fråga i så fall för att vi ser de nya frågorna först och prioriterar dem, framför att svara på kommentarer, som kommer ofta lite efter - tyvärr.

    Bästa hälsningar & stort lycka till!
    Milla
    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'studieresultat' (18 st.)

    • pa

      Jag avbrott min utbildning Efter en termin kan man få csn?

      Hej kan jag få csn? Jag avbrott min utbildning på ssk Efter en termin. med godkänd på 24hp . hur många poäng behöver jag läsa för att på CSN?

      Milla : : Hej,vänligen läs information på csn.se/fragor-och-svar/hur-manga-poang-maste-jag-klara-for-att-fortsatta-fa-studiemedel/studieresultat och kring detaljerna vad gäller just din situation kan du med fördel kontakta de som jobbar på CSN.
    • HannaL

      Påverkas mitt CSN om jag får F i en kurs?

      Hej! Jag läser en vuxenutbildning på Komvux, på heltid. Den startade i januari och avslutas i juni. Jag har nu läst 3 av 5 kurser och har precis börjat kurs nummer 4. I den här kursen ingår det APL och jag har inte lyckats få tag på...

      Milla : : Hej,vad gäller studiemedel från CSN, så behöver du läsa information på CSN´s webb ang.Studieresultat: se www.csn.se/studieresultat -- där står det bland annat: vad... Läs hela svaret
    • Carol

      Csn - studiestöd (Universitet) ?

      Hej ! Jag fick veta att jag fick underkänd på en kurs denna terminen. Jag läser första terminen med sammanlagt 30hp, den kursen som jag fick underkänd på är 8,5hp. Kommer jag behöver betala tillbaka studiestödet eftersom jag blev underkänd...

      Milla : : Hej,det är CSN som beslutar i frågor om studiemedel. På deras webb www.csn.se läser man bl.a följande: "Universitet & högskola... Under de första 40 veckorna med studiestöd... Läs hela svaret
    • Tova

      Högskolepoäng på komvux?

      Hej! Har läst basår på GU. Klarade inte matematik kursen på 15 hp som jag nu skulle behöva läsa in. Denna kursen ska ge behörighet i matematik 4. Om jag nu skulle läsa detta på komvux har jag förstått det som att det är 100...

      Anna: : Hej Tova,15 hp (högskolepoäng) motsvarar heltidsstudier i en halv termin, alltså i 10 veckor (en termin på högskolenivå, högskola eller universitet, varar i 20 veckor). En gymnasial kurs... Läs hela svaret
    • Kevinn

      Kommer jag få studiemedel nästa gång?

      Hej, Jag pluggade enbart en kurs på 100% och fick F på kursen. Jag fick E på alla mina uppgifter men kuggade muntliga examinationen. Nu ska jag börja på två nya kurser och jag undrar då om jag kommer få beviljad studiemedel även om jag fick...

      Milla : : Hej, vänligen läs information på csn.se/fragor-och-svar/hur-manga-poang-maste-jag-klara-for-att-fortsatta-fa-studiemedel? Det är CSN som beslutar om studiemedel. Av din fråga... Läs hela svaret
    • Nida

      Räknar CSN bara de kurser man tagit studiestöd inför studieresultaten?

      Hej hade frågat CSN via mejl men svaren dröjer ännu så provar med er. När CSN ska räkna studieresultat utgår de BARA från de kurser man tagit eller räknade med att ta studiestöd för. Jag saknar 18 hp som jag tagit studiestöd för men läste sedan efter detta 200p på komvux utan att ansöka...

      Anna: : Hej Nida,vi på FRåGA SYV jobbar inte med att fatta beslut om studiemedel. Det gör CSN. Vad jag vet av erfarenhet (vad som hände de studerande som var i en... Läs hela svaret
    • Lillian

      kommer jag bli csn återbetalningsskyldig?

      Hej, jag går en kurs filmvetenskap (30hp) som slutar om en vecka. Kursen är uppdelad i 4 delkurser samt obligatoriska seminarium. Jag har deltagit på alla seminarium och fått godkänt på alla tentor förutom en av dem, jag orkar inte göra omtenta...

      Anna: : Hej Lillian!beslut om studiemedel fattas av CSN, inte av FRåGA SYV.Men vi har viss erfarenhet av hur CSN bruka göra sina bedömningar. Det första jag vill säga är att så länge... Läs hela svaret
    • Lina

      Kan jag läsa om kurser jag redan läst för studieresultat för CSN?

      Jag läser nämligen en 30-poängskurs på högskola nu och är rädd att jag inte kommer klara alla då jag inte alls trivs, men det verkar inte som att jag kan byta kurs nu. Min fråga är om jag kan läsa om gamla gymnasiekurser för att fylla dessa högskolepoäng som jag saknar, för man behöver inte läsa...

      Anna: : Hej Lina,jag tror inte du blir antagen till gymnasiala kurser på komvux, om du redan har betygen i samma eller i motsvarande kurser. Jag tycker du kan göra ansökan till... Läs hela svaret
    • Efe

      Konstant oro på gymnasiet?

      Hej! Jag går just nu i 1:an. Jag har relativt bra resultat på proven - notera resultat och inte betyg. Resultaten brukar ligga på B-A i nästan alla ämnen förutom matematik men jag mår konstant dåligt över resultaten. Det gär inte en enda...

      Anna: : Hej!Det är inte bra att du känner konstant oro över dina studieresultat. Har du pratat med din klasslärare/mentor och/eller med kuratorn på din skola? Det råder jag dig att göra.Det är... Läs hela svaret
    • Erik

      Om man får CSN 25e, får man behålla det om man inte går nästa månad?

      Jag får CSN 25:e nu i Maj och tänkte sluta skolan den 15 Juni. Jag ska börja skolan igen den 17 Augusti. Några frågor: Får jag behålla pengarna jag får då? Eller får jag bara behålla pengarna för den 25:e till den 15:e? Och...

      Julia: : Hej Erik,det viktiga är för vilka veckor som pengarna (studiemedel) har betalats ut och det har mindre betydelse när (datumet) de betalas ut. Se på... Läs hela svaret
    • Cornelia

      För få poäng för CSN - tvingas avbryta allt!?

      Hej, Förra året läste jag en termin vid Lunds universitet, med avsikt att studera hela juristprogrammet där. Eftersom jag tyvärr vantrivdes där, flyttade jag hem och missade därför en tenta. Detta resulterade i att jag inte fick tillräckligt antal...

      Liselotte: : Hej Cornelia,en mycket tråkig situation du befinner dig i, men inte alls ovanlig, tyvärr.Formellt sett, tror jag inte CSN gjort fel. Att CSN skulle göra ett undantag från reglerna är... Läs hela svaret
    • Sofia

      Kan man gå flera utbildningar samtidigt?

      Hej, Jag har blivit antagen till en högskoleutbildning hösten 2018, 180 hp. men har blivit nekad studiemedel från CSN på grund av att jag inte har klarat tidigare studier från Ht 2014 - Vt 2015, under denna period hade jag endast bidrag. Utbildningen var Psykologi grundkurs, 1-30 hp. Förra...

      Anna: : Hej Sofia,jag antar att det är den här kursen >> du läste som är en högskolekurs á 15 högskolepoäng; fick du godkänt betyg i den? I så fall har du nu 15... Läs hela svaret
    • Milosz

      läsa samma kurs två gånger?

      Hej! Jag har börjat studera på uppsala universitet i januari. Jag klarade tyvärr inte en av mina första tentor och därmed fick underkänd på en kurs (Baskurs i matematik). Min fråga är, kan jag söka samma kurs nästa termin och läsa om den att förbättra mig till nästa tenta? Hälsningar,...

      Julia: : Hej Milosz,det bästa rådet vi kan ge dig är att du pratar med studievägledare och med utbildningsansvariga på din utbildning. "Baskurs i matematik" - är det en hel kurs eller en delkurs? Hur blir... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga