Lina
    Hej! Jag undrar vad skillnaden är mellan estet och samhällskunskap linjen? Jag själv går sam men har en kompis som går estet och hon får sjunga, dansa och spela teater och verkar ha så himla kul. Medan jag sliter och inte har speciellt kul det känns tungt eftersom hon säger att vi får samma behörighet. Är det så? I så fall har jag verkligen valt fel linje… Vilka jobb kan man egentligen få om man går sam och vilka kan man få om man går estet? Tjänar jag inte lite på att gå sam ändå? Är det inga jobb som kräver extra samhällskunskap t.ex.? Sedan undrar jag också vilka kurser som krävs om man vill bli kommunikatör samt hur det är att jobba som kommunikatör? Jag undrar också om sam-media handlar mycket om data och att man använder många pogram så som photoshop? Ska gå sam-media i tvåan för jag hoppades att man gick vara lite kreativ då och förhoppningsvis jobba med film och skriva mer men har insett att det kanske är mycket teknik och IT vilket jag hatar. Blir så osäker på mitt gymnasieval nu.

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Lina!
    Både SA och ES är högskoleförberedande program, vilket betyder att i fall man uppfyller kraven för examen, får man grundläggande behörighet till högskolestudier. Särskild behörighet är väldigt olika till olika utbildningar, så det är svårt att säga om man får behörighet till just de utbildningar man vill söka (man måste titta på just vilken utbildning efter gymnasiet man vill läsa).

    Ett bra sätt att få överblick och se likheter och skillnader mellan olika gymnasieprogram, är genom att jämföra programplaner, vilket jag föreslår att du gör:
    http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_SA.pdf
    och
    http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_ES.pdf

    På alla program läser man 2500 poäng och många kurser är likadana (obligatoriska) men så klart finns det skillnader. På SA läser du en extra mattekurs (2b), två kurser i Moderna språk och Filosofi och Psykologi som inte läses på ES. Då "befrias" det tid för att läsa de estetiska kurserna i stället. Vidare är det ganska stor skillnad i vilka programfördjupningar som får läsas på SA och ES. Allt detta ser du i programplaner (länkarna ovan).

    Direkt efter SA eller ES är det svårt att få jobb. De flesta söker vidare studier på högskola, yrkeshögskola, folkhögskola eller praktik med hjälp av t.ex. Arbetsförmedlingen.

    Om du är intresserad av de estetiska kurserna, kan lösningen vara att du väljer läsa estetiska kurser som Individuellt val, 200 poäng - t.ex. en kurs under åk2 och en kurs under åk3.
    Kurserna Animation, Bild och TV-produktion får väljas som Programfördjupande på SA och det är kreativa kurser, se även efter flera kurser i listan på vilka som får läsas inom Programfördjupningen och fråga på din skola, vilka av dem som skola kan ordna för dig.

    Du frågar om det finns några jobb som kräver extra kurser i Samhällskunskap. Svar på den frågan är att det är svårt att hitta eftergymnasiala utbildningar som just specifikt kräver högre kurser än Samhällskunskap 1b, som läses som obligatorisk på alla de högskoleförberedande gymnasieprogrammen. Att man läser högre kurser i Samhällskunskap förbereder en för vidare studier, ger mer förståelse och vana att ta till sig teoretisk kunskap, som man har stor nytta av senare i livet - om man studerar på eftergymnasial nivå.

    Ang. inriktning på SA: Sam-media innehåller 100 poäng mindre än de andra två inriktningar och du kan därför välja en extra 100 poängs kurs inom Programfördjupningar - det ger mer valfrihet. Om just Photoshop eller ngt. annat/andra dataprogram används - är det extremt svårt att säga för att utvecklingen inom det område går väldigt fort fram och de program som du kommer att använda när du läser inriktning från nästa läsår, kanske inte ens är uppfunna idag.

    Du frågar om vad som krävs för att bli Kommunikatör. Se på utbildningens presentation på t.ex. http://www.yhguiden.se/utbildning/nackademin/marknadskommunikator-inom-sociala-medier och i behörighetskraven ser du att det bl a krävs kunskaper motsvarande Matematik 2c + 2 års arbetslivserfarenhet inom t.ex. försäljning. På SA läses det "b"-spår i matte. "C"-spår är lite svårare och här har jag ett förslag: om du väljer Matematik 3b som en av dina programfördjupande kurser, läser du högre kurs i matte och med det borde med råge kompensera mattekraven. Ang. arbetslivserfarenhet, så råder jag dig försöka få sommarjobb inom "rätt bransch" - t.ex. inom försäljning. Om det är svårt att få jobb, sök praktik, vilket är bättre än inget. Yrkeshögskola kan göra undantag från behörighetskraven (till skillnad från högskola) och det är lönt att söka till YH även om man inte uppfyller alla behörighetskraven "till punkt och pricka".
    Här http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/webbkommunikator-sociala-medier ställs det lite lägre behörighetskrav: räcker med Matte 1 och arbetslivserfarenhet kan vara från valfri bransch, men måste ändå uppgå till minst 2 år.
    Du kan även titta på flera liknande utbildningar:
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskola-gavleborg-hogskoleenheten-bollnas/kulturkommunikator
    http://www.yhguiden.se/utbildning/handelsakademin/butikskommunikator-visual-merchandiser-goteborg

    Eftersom Yrkeshögskoleutbildningar är mycket marknadsorienterade och flexibla, uppstår de och upphör med kort varsel. Det betyder att just den utbildning som du tittar på idag, kanske inte finns om 2 år, men det finns en annan utbildning - med ett annat namn, längd och i en annan stad, kanske. Du bör därför se behörighetskraven till YH mer som "riktlinjer" -t.ex. att det är bra att försöka få så mycket arbetslivserfarenhet som möjligt + att det är många ggr fördelaktigt att läsa mer matte (i ditt fall Matte 3b). Extra språk är alltid ett "+", när du söker till yrkeshögskola, även om det inte står i behörighetskraven.

    Om vad kommunikatör gör kan du läsa på http://www.framtid.se/profession/kommunikator/

    Kandidatprogram i Medie&Kommunikation finns på högskolenivå och tar 3 år att läsa på heltid. Se vilka utbildningar som finns idag: http://jamforutbildning.studera.nu/sok-jamfor/omrade/kommunikationsvetenskap-53?fritext=medie-+och&typ=3&examen=19
    Högskoleutbildningar är mer "stabila" på så sätt att de ges i samma form & samma städer under lång tid.
    Behörighet till högskoleutb. Medie&Kommunikation är "på sin höjd" Samhälle1b och Historia 1b, men ibland bara Grundläggande behörighet, dvs du blir behörig till alla dem i fall du tar examen från SA. Däremot är det ganska höga betyg som ger plats på utbildningen, så det gäller att kämpa för att få höga betyg.

    Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig! Du ställde ett antal olika frågor och jag försökte svara på alla dem. I fall jag missade ngt., var god hör av dig igen. Bäst är det att du skriver en ny fråga i så fall för att vi ser de nya frågorna först och prioriterar dem, framför att svara på kommentarer, som kommer ofta lite efter - tyvärr.

    Bästa hälsningar & stort lycka till!
    Milla
    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'matte5' (10 st.)

    • AnnaMiranda

      Täcker matte 5 matte 4?

      Hej! Jag söker in till ingenjörsutbildningar som till exempel indek och bioteknik i höst med högskoleprovet. Jag har däremot ett F i matte 4, men ett C i matte 5. Behöver jag fortfarande ett godkänt betyg i matte 4 för att vara behörig? Jag kan nog...

      Milla : : Hej,om du har godkänt betyg i matematik 5, anses du behörig till de utbildningar som kräver (för särskild behörighet) godkända betyg i matematik2, 3 och 4; detta eftersom kurserna i ämnet... Läs hela svaret
    • Saga

      Hur funkar extra meritpoängen?

      Hej! Undra bara hur de extra merit poängen exakt funkar. Man kan ju max få 2,5 merit, betyder det att om jag nu ex får A i engelska 7 så kommer de inte räkna in mina lägre betyg i ex spanska 4 eller matte 5? Jag står snart vid ett viktigt val i...

      Anna: : Hej Saga, läs på gymnasieguiden.se/informeras/merit och du ser där att meritvärde är summan av jämförelsetalet och meritpoängen. Det är inte obligatoriskt att ha merits., men de ger... Läs hela svaret
    • Aya

      Höjs snittbetyg beroende på vilket betyg man får i matematik 5?

      Hejsan! Spelar det någon roll om man får ett E eller ett A i matematik 5 när det gäller betygen. Liksom om man får E i matematik 5 kommer man få 1,5 meritpoäng och om man får ett A får man också 1,5 meritpoäng. Så min fråga är höjs snittbetyg beroende på vilket betyg man får i matematik 5 eller...

      Anna: : Hej Aya, utifrån din ålder, 19 år, så antar jag att du har examensbevis eller läser mot examensbevis (tidigare läste eleverna på gymnasiet mot ett... Läs hela svaret
    • elev

      Kan man läsa ma4 och ma5 samtidigt på ett år?

      Hej! Jag går andra året på tekniklinjen, som rubriken leder så undrar jag ifall om jag kan läsa ma4 och ma5 samtidigt på tredje året. jag vill läsa ma5 då jag behöver meritpoängen för det. Jag blir tacksam om någon svara! Mvh, Mahdy

      Daniel: : Hej,Matematik 5 bygger på de kunskaper som matematik 4 ger. Man ska, alltså, ha kunskaper inom kursen matematik 4 innan man börjar läsa matematik 5.Om du kan på din skola läsa... Läs hela svaret
    • Maria

      Kan jag komplettera mitt betyg med en kurs som jag inte läst tidigare?

      Jag vill komplettera mitt betygssnitt för att komma in på min utbildning till hösten. Kan jag skriva en prövning i matte 5 för att räkna in detta betyg när jag söker in? Jag har inte läst kursen sedan tidigare.

      Mikael: : Ja, det är OK. När du anmäler dig till Prövningar, behöver du inte uppvisa några betyg. Du kan göra prövning i matte 5 om du inte läste matte... Läs hela svaret
    • Johan

      Teknik, Välja mellan fördjupning i Matte, Fysik eller mer Data ämnen?

      Hejsan! Jag går just nu andra året teknik, information & medieteknik och håller på att välja programfördjupning inför trean. Det jag hör folk prata om är att läsa på matte och fysik för att bli civilingenjörer. En del verkar även välja fördjupningen "datablocket", som innehåller kurser som...

      Mikael: : Hej Johan, om du är intresserad av att utbilda dig tillCivilingenjör i datateknik>> behöver du för behörighet bl a betyg i fysik 2 och matematik 4;... Läs hela svaret
    • Markus

      Program som kräver matte 5?

      Hej, Jag har letat efter utbildningar som kräver matematik 5 men har inte hittat någon. Kan det vara så att det inte finns någon utbildning alls som kräver det?

      Peter: : Hej Markus, jag kan inte heIIer hitta några program som i dagens Iäge kräver matte 5. Om de fanns, så skuIIe jag tro att det är i så faII på ChaImers (Tekniska högskoIan i... Läs hela svaret
    • Max

      Kan man läsa nytt språk och ändå få 2,5 meritpoäng?

      Hej! Läste någonstans att man kan få 0,5 meritpoäng för sitt C-språk om man har läst t.o.m. moderna språk 2 i aktuellt språk. Jag läser franska nu och planerar att gå naturvetenskapsprogrammet. Om jag byter till tyska på gymnasiet kan jag fortfarande få 2,5 meritpoäng om jag läser...

      Milla : : Hej Max! Om meritpoäng är det ganska bra förklarat på den här sidan http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser Om Matte 4 krävs för behörighet till den utbildning... Läs hela svaret
    • Melissa

      Meritpoäng för Mattematik 5 utökad kurs?

      Hej! Jag går sista året på Natur-linjen och jag kommer läsa matte 5 som utökad kurs ,kan man läsa kursen som utökad och få ändå meritpoäng för det? och ifall man får F i den kan man få meritpoöng?

      Lena: : Hejsan, ja, du kan få meritpoäng för Matte 5 även om den ligger som utökad. Du får dock inte meritpoängen om du får F. Du måste ha minst E. /Lena, Syv

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga