Lina
    Hej! Jag undrar vad skillnaden är mellan estet och samhällskunskap linjen? Jag själv går sam men har en kompis som går estet och hon får sjunga, dansa och spela teater och verkar ha så himla kul. Medan jag sliter och inte har speciellt kul det känns tungt eftersom hon säger att vi får samma behörighet. Är det så? I så fall har jag verkligen valt fel linje… Vilka jobb kan man egentligen få om man går sam och vilka kan man få om man går estet? Tjänar jag inte lite på att gå sam ändå? Är det inga jobb som kräver extra samhällskunskap t.ex.? Sedan undrar jag också vilka kurser som krävs om man vill bli kommunikatör samt hur det är att jobba som kommunikatör? Jag undrar också om sam-media handlar mycket om data och att man använder många pogram så som photoshop? Ska gå sam-media i tvåan för jag hoppades att man gick vara lite kreativ då och förhoppningsvis jobba med film och skriva mer men har insett att det kanske är mycket teknik och IT vilket jag hatar. Blir så osäker på mitt gymnasieval nu.

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Lina!
    Både SA och ES är högskoleförberedande program, vilket betyder att i fall man uppfyller kraven för examen, får man grundläggande behörighet till högskolestudier. Särskild behörighet är väldigt olika till olika utbildningar, så det är svårt att säga om man får behörighet till just de utbildningar man vill söka (man måste titta på just vilken utbildning efter gymnasiet man vill läsa).

    Ett bra sätt att få överblick och se likheter och skillnader mellan olika gymnasieprogram, är genom att jämföra programplaner, vilket jag föreslår att du gör:
    http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_SA.pdf
    och
    http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_ES.pdf

    På alla program läser man 2500 poäng och många kurser är likadana (obligatoriska) men så klart finns det skillnader. På SA läser du en extra mattekurs (2b), två kurser i Moderna språk och Filosofi och Psykologi som inte läses på ES. Då "befrias" det tid för att läsa de estetiska kurserna i stället. Vidare är det ganska stor skillnad i vilka programfördjupningar som får läsas på SA och ES. Allt detta ser du i programplaner (länkarna ovan).

    Direkt efter SA eller ES är det svårt att få jobb. De flesta söker vidare studier på högskola, yrkeshögskola, folkhögskola eller praktik med hjälp av t.ex. Arbetsförmedlingen.

    Om du är intresserad av de estetiska kurserna, kan lösningen vara att du väljer läsa estetiska kurser som Individuellt val, 200 poäng - t.ex. en kurs under åk2 och en kurs under åk3.
    Kurserna Animation, Bild och TV-produktion får väljas som Programfördjupande på SA och det är kreativa kurser, se även efter flera kurser i listan på vilka som får läsas inom Programfördjupningen och fråga på din skola, vilka av dem som skola kan ordna för dig.

    Du frågar om det finns några jobb som kräver extra kurser i Samhällskunskap. Svar på den frågan är att det är svårt att hitta eftergymnasiala utbildningar som just specifikt kräver högre kurser än Samhällskunskap 1b, som läses som obligatorisk på alla de högskoleförberedande gymnasieprogrammen. Att man läser högre kurser i Samhällskunskap förbereder en för vidare studier, ger mer förståelse och vana att ta till sig teoretisk kunskap, som man har stor nytta av senare i livet - om man studerar på eftergymnasial nivå.

    Ang. inriktning på SA: Sam-media innehåller 100 poäng mindre än de andra två inriktningar och du kan därför välja en extra 100 poängs kurs inom Programfördjupningar - det ger mer valfrihet. Om just Photoshop eller ngt. annat/andra dataprogram används - är det extremt svårt att säga för att utvecklingen inom det område går väldigt fort fram och de program som du kommer att använda när du läser inriktning från nästa läsår, kanske inte ens är uppfunna idag.

    Du frågar om vad som krävs för att bli Kommunikatör. Se på utbildningens presentation på t.ex. http://www.yhguiden.se/utbildning/nackademin/marknadskommunikator-inom-sociala-medier och i behörighetskraven ser du att det bl a krävs kunskaper motsvarande Matematik 2c + 2 års arbetslivserfarenhet inom t.ex. försäljning. På SA läses det "b"-spår i matte. "C"-spår är lite svårare och här har jag ett förslag: om du väljer Matematik 3b som en av dina programfördjupande kurser, läser du högre kurs i matte och med det borde med råge kompensera mattekraven. Ang. arbetslivserfarenhet, så råder jag dig försöka få sommarjobb inom "rätt bransch" - t.ex. inom försäljning. Om det är svårt att få jobb, sök praktik, vilket är bättre än inget. Yrkeshögskola kan göra undantag från behörighetskraven (till skillnad från högskola) och det är lönt att söka till YH även om man inte uppfyller alla behörighetskraven "till punkt och pricka".
    Här http://www.yhguiden.se/utbildning/medieinstitutet/webbkommunikator-sociala-medier ställs det lite lägre behörighetskrav: räcker med Matte 1 och arbetslivserfarenhet kan vara från valfri bransch, men måste ändå uppgå till minst 2 år.
    Du kan även titta på flera liknande utbildningar:
    http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskola-gavleborg-hogskoleenheten-bollnas/kulturkommunikator
    http://www.yhguiden.se/utbildning/handelsakademin/butikskommunikator-visual-merchandiser-goteborg

    Eftersom Yrkeshögskoleutbildningar är mycket marknadsorienterade och flexibla, uppstår de och upphör med kort varsel. Det betyder att just den utbildning som du tittar på idag, kanske inte finns om 2 år, men det finns en annan utbildning - med ett annat namn, längd och i en annan stad, kanske. Du bör därför se behörighetskraven till YH mer som "riktlinjer" -t.ex. att det är bra att försöka få så mycket arbetslivserfarenhet som möjligt + att det är många ggr fördelaktigt att läsa mer matte (i ditt fall Matte 3b). Extra språk är alltid ett "+", när du söker till yrkeshögskola, även om det inte står i behörighetskraven.

    Om vad kommunikatör gör kan du läsa på http://www.framtid.se/profession/kommunikator/

    Kandidatprogram i Medie&Kommunikation finns på högskolenivå och tar 3 år att läsa på heltid. Se vilka utbildningar som finns idag: http://jamforutbildning.studera.nu/sok-jamfor/omrade/kommunikationsvetenskap-53?fritext=medie-+och&typ=3&examen=19
    Högskoleutbildningar är mer "stabila" på så sätt att de ges i samma form & samma städer under lång tid.
    Behörighet till högskoleutb. Medie&Kommunikation är "på sin höjd" Samhälle1b och Historia 1b, men ibland bara Grundläggande behörighet, dvs du blir behörig till alla dem i fall du tar examen från SA. Däremot är det ganska höga betyg som ger plats på utbildningen, så det gäller att kämpa för att få höga betyg.

    Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig! Du ställde ett antal olika frågor och jag försökte svara på alla dem. I fall jag missade ngt., var god hör av dig igen. Bäst är det att du skriver en ny fråga i så fall för att vi ser de nya frågorna först och prioriterar dem, framför att svara på kommentarer, som kommer ofta lite efter - tyvärr.

    Bästa hälsningar & stort lycka till!
    Milla
    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'extrapoäng' (19 st.)

    • Hanna2131297

      Om man läser mer än 2500p via komvux?

      Om jag läser extra kurser på komvux utöver de som ingick i mitt gymnaisepogram, kan jag då byta ut dem, förutsatt att de inte är meriterade kurser jag byter ut eller läser? Exempelvis om jag skulle kunna byta ut en träningslära kurs mot...

      Milla : : Hej,du skriver tyvärr inte i din fråga om du gick ut gymnasiet med examensbevis eller med studiebevis. Och det måste man veta för att kunna svara på din fråga.ExamensbevisOm du... Läs hela svaret
    • Zia

      would English 7 grade C will improve my merit value ?

      Dear Esteemed Members, I hope this message finds you well. I wanted to inquire about how certain academic pursuits may impact my merit value. I hold a foreign qualification with a merit value of 18.16. Recently, I completed an English 7 course, achieving a grade of C. However, one of the...

      Milla : : Hej,att du läste mer engelska är bra, oavsett om det betyget skulle höja ditt meritvärde eller inte. Att kunna mer engelska är en fördel, oavsett vilken utbildning man... Läs hela svaret
    • Alex

      Fråga om slutbetyg och utökade kurser?

      Hej! Jag ville ställa en fråga kring några betyg som jag har på mitt s.k. samlade betygsdokument, som är från gymnasiet. Dessa finns alltså med vid sidan av det fullständiga slutbetyget (som är från innan 2010 och är enligt system som gällde då). Det handlar om några betyg i ämnen som jag ev....

      Anna: : Hej Alex, de betyg du redan har och som är satta i betygsskalan IG - G- VG - MVG (alltså dina Gamla betyg) kommer Antagning.se räkna in om de höjer ditt meritvärde, även om de... Läs hela svaret
    • Nathan

      Meritpoäng för Engelska 7 i komvux?

      Hej, jag undrar om jag skulle kunna läsa Engelska 7 i komvux eftersom jag valt Naturkunskap 2 nu i trean och anser att den är viktig eftersom jag blir behörig till utbildningar jag vill gå på. Får man extra meriten alltså 1 poäng om man läser det på komvux eller tas den extra poängen bort?

      Mikael: : Hej Nathan!Om du läser en kurs som kan räknas in, t.ex Eng7, efter gymnasiet, på komvux och får godkänt betyg i den kursen, kommer du fortsättningsvis även prövas i BII,... Läs hela svaret
    • Saga

      Hur funkar extra meritpoängen?

      Hej! Undra bara hur de extra merit poängen exakt funkar. Man kan ju max få 2,5 merit, betyder det att om jag nu ex får A i engelska 7 så kommer de inte räkna in mina lägre betyg i ex spanska 4 eller matte 5? Jag står snart vid ett viktigt val i...

      Anna: : Hej Saga, läs på gymnasieguiden.se/informeras/merit och du ser där att meritvärde är summan av jämförelsetalet och meritpoängen. Det är inte obligatoriskt att ha merits., men de ger... Läs hela svaret
    • Anonym

      Kan man få extra gymnasiepoäng om man utövar en sport?

      Hej, Min kompis berättade åt mig under en träning att man kan få 100p om man säger åt skolans syv att man utövar en sport. Han sa att det var hans syv som berättade det åt honom. Jag är väldigt skeptisk om det här eftersom det...

      Julia: : Nej, det har inte jag hört talas om att det skulle kunna gå att göra på det sättet som du berättar i din fråga... :)Det som är möjligt är att... Läs hela svaret
    • Alex

      Kan jag få full extra merit utan spanska 3 och 4?

      Hej! Jag läser naturvetenskaps programmet på hersby gymnasium. Min fråga är: Kan jag få full extra merit utan spanska 3 och 4? Jag läste att matte 5 + matte specialisering ger 1.5 merit och Engelska 7 ger 1 merit. Då blir det 2.5 utan spanskan. Men stämmer det verkligen att matte...

      Anna: : Hej Alex, se gärna info på Gymnasieguiden.se/informeras/merit Mattekurser kan ge meritpoäng redan från matte 2; allt beror på Vilken matte-behörighet just "din... Läs hela svaret
    • Lara

      Hur påverkas mina meriter av språkval?

      Hej, jag går i nian och funderar kring mina meritpoäng. Jag har under ett tag funderat på att sluta på spanska och börja med modersmål istället, men när jag räknade ut hur mina meritpoäng skulle påverkas så såg jag att...

      Julia: : Hej Lara,fördelen med att ha godkänt betyg (och helst högt betyg, högre än E, helst A) i MODERNA SPRÅK på grundskolan som du läst som Språkval, är i första hand... Läs hela svaret
    • Jonathan

      Kan jag sänka mina meriter om jag går extra kurser på komvux?

      Jag har just nu 16.5 i meritpoäng och behöver 18 för att komma in på den utbildningen jag vill. Jag planerar på att gå engelska 7 (som ger 1 extra meritpoäng) och matematik 5 (som ger en halv extra meritpoäng) vilket skulle göra att mina meritpoäng hamnar på 18. Det jag undrar är ifall...

      Julia: : Hej Jonathan,jag antar att du har Examensbevis. Det är viktigt att veta därför att de som har Slutbetyg lyder under andra regler. Eftersom du är 20 år /om det... Läs hela svaret
    • Zoe

      Kan man ändra vilken kurs som är utökad i efterhand?

      När jag började det estetiska programmet fick jag möjlighet att utöka mitt schema med en spanska steg 3 kurs. Denna kursen var alltså valbar utanför IV och Fördjupnings poäng. Jag tog för givet att kursen då var som de sa, utökad. Hoppa fram till studenten då jag har valt till Engelska 7 som...

      Milla : : Om du redan har fått ut ditt Examensbevis - är det mycket svårt att ändra ngt innehåll i det; endast om uppenbara fel har begåtts kan rektor fatta beslut att... Läs hela svaret
    • PC

      Drömutbildning och betyg?

      Hej! Jag tog studenten inom estetik och media i år och tar nu ett sabbatsår. Jag är jättesugen på att studera vidare på ett universitet (inom psykologi eller sociologi). Vad för behörigheter krävs för att komma in på drömutbildningen? Dessutom så är jag lite orolig över mina slutbetyg, jag har...

      Anna: : Hej PC, du måste, först och främst, bli BEHÖRIG till den utbildning som du vill komma in på. Högskola tar inte in obehöriga. Yrkeshögskola däremot kan ta in obehöriga. Se alla... Läs hela svaret
    • mikael

      gå EL/IT på gymnasiumet och utbilda sig till till polis ?

      Hej jag undrar om man kan utbilda sig till polis genom att gå EL/IT programmet som är högskoleförberedande i mitt fall IT linjen eller måste man gå nått mer som samhälle

      Milla : : Det går att bli behörig till polisutbildning på i princip vilket gymnasieprogram som helst. Men för behörighet krävs det också andra saker än betyg t.ex... Läs hela svaret
    • Richard

      Man vill ansöka till läkarprogrammet i Uppsala?

      Enligt: http://www.uhr.se/sv/Bedomning-av-utlandsk-utbildning/Utlandsk-gymnasieutbildning/Omrakning-av-utlandska-gymnasiebetyg/ har jag 19.67! Men jag är ändå på väg till att komplettera svenska, engelska och resten av kurserna. Min fråga är hur ska det bli 22.5 för att kunna ansöka...

      : : Hej Richard! Jag kunde inte komma in på länken som du skickade, det kanske är något tillfälligt fel jag ska testa om ett tag igen. Som Brendan skickade kan du läsa mer... Läs hela svaret
    • Alma

      Hur räknas meritvärdet ut?

      Jag har förstått att meritvärdet räknas ut som meritpoängen dividerat med antalet betyg, men skulle ni kunna förklara lite mer? Får man räkna bort något/några betyg och isåfall vilka?

      Anna: : Hej Alma! Jag vill vara säker att jag svarar på rätt fråga - undrar du om ansökan till gymnasiet eller till högskola/universitet? Vad som gäller när man räknar på betyg vid ansökan till gymnasiet, kan du läsa... Läs hela svaret
    • Alma

      Jag undrar om man kan välja vilket språk som helst på gymnasiet?

      Jag vet om att man då börjar på nybörjarnivå, men funderar ändå på att byta. Jag är intresserad av att börja läsa koreanska och undrar därför om det är möjligt. Med tanke på att det är ett språk som inte talas av särskilt många och sålunda inte speciellt många är intresserade av att lära sig....

      Mikael: : Hej! Om meritpoäng läs på http://www.gymnasieguiden.se/informeras/meritpoaeng-meritkurser-omradeskurser Det kan bli svårt hitta skola som har en lärare behörig undervisa i koreanska som... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga