Ch-Eson 22 år
  Hej! Jag heter Essasson och kämpar för att bli Åklagare/Ådvokat, ,men nu går jag på komvux och vill att bara läsa 2.5 år och skaffa betyg som Yrke. Sen vill jag arbeta max 2 år och sen börja högskolan. Men problemmet är att jag inte ved om man kan läsa Yrke i juridik 2.5 som man kan söka arbete med! och vet inte heller vad jag ska kunna arbeta med? för jag kan inte arbete som åklagare med det låga betyget som är bara 2.5/3 år. Så min fråga är
  1. Kan man arbeta om man bara läste 2.5 år? och vad kan man arbeta med?

  3 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV

  Titta gärna på yhguiden.se/resultat?Education.text=Paralegal

  Yrkeshögskoleutbildningar till Paralegal; de är max två år långa. Efter en sådan utbildning kan man arbeta som juridisk assistent eller IP-paralegal eller kanske som advokat-assistent.

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hej,

  just Åklagare eller Advokat måste i Sverige ha examen från juristprogrammet (i grunden) - och sedan följer det en lång och lite osäker väg till yrken efteråt.
  Det är hård konkurrens för att komma in juristprogrammet, som är ett högskole_/universitetsprogram på 4,5 år (9 terminer på heltid).
  På något annat sätt, alltså ej via juristprogrammet, kan man i Sverige inte bli Advokat eller Åklagare.

  Du skriver om 2,5 års studier; kan du förklara hur du menar? Är det så att du planerar att hoppa av juristprogrammet efter 2,5 år? eller menar du någonting annat?

  Annas förslag om yrkeshögskoleutbildningar till Paralegal eller IP-paralegal, tycker jag, är mycket bra. Det finns också andra "juridiska"-yrken (i alla fall delvis "juridiska") som man kan jobba inom efter en yrkeshögskoleutbildning, ex. Upphandlare eller Bygglovshandläggare. Utbildningar på en yrkeshögskola, www.yhguiden.se - passar i alla fall väldigt bra inom de tidsramar som du skriver om i din fråga; de flesta yrkeshögskoleutbildningar är på 3 eller 4 terminer (alltså 2 år eller 1,5 år); kan dock finnas några som är både lite längre, t.ex 2,5 år eller ännu kortare än 1,5 år.

  Se hela utbudet av yh-utbildningar på www.yhguiden.se

  • Ch-Eson Tacka både ni. Jag menat två år och halv för innan tänkte jag att fortsätta studierna och inte läsa YRkeprogrammet lärarna berättat mig att jag behöver cirka 2.5 år för att klara mig ämnena behövs. Men som förtått nu här från er att det bara 2 år eller kortare om man läser Yrket. I alla fall jag har osäkert framtid för jag är lite nervös för att jag tagit 2 år yrkeprogrammet och inte hittat arbete, så jag vill veta om jag inte vill spendera mer tid för arbestsökning efter jag har tagit 2 åren, kan jag ångra att arbeta och gå tillbaka studien? Om svaret är JA så vad kommer jag behöva förstärka med mitt gamla tvåårig betyget för att jag kunna forsätta studierna till H.skolan?
  • Ch-Eson Och min sista fråga är vad menar du när du säger ''just Åklagare eller Advokat måste i Sverige ha examen från juristprogrammet (i grunden) - och sedan följer det en lång och lite osäker väg till yrken efteråt. '' menar du här att man måste hade börjat läsa juridiken innan man börjat gymnasiet? innan
  • Julia Det är lite svårt att förstå vad du menar. ... tyvärr. Mitt förslag är att du läser mer svenska. Det kommer du behöva (alltså, kunna mycket mer svenska) om du vill satsa på karriär inom juridik i Sverige. Ska man jobba med juridiska frågor, behöver man mycket bra svenska och engelska - både i tal och i skrift. Det kommer inte att gå studera på juristprogrammet, även om du skulle kunna komma in, med låg nivå i svenska språket (och detta gäller både i tal och i skrift). ... Ett konkret förslag som jag vill framföra just nu är att du bokar tid hos Studie- och yrkesvägledare på komvux i den kommunen där du är folkbokförd.
  • Ch-Eson Tack för svaret Julia, jag ser att jag skrivit otydlig text med dålig tempus. Jag försöker förtydliga vad jag menat. Innan jag tänkte läsa yrke programmet hade jag tänkt läsa vidare och det är vad mina lärar berättat mig att jag behöver minst 2.5 år för att jag klara mig alla ämne som krävs innan högskolan. Men nu tänker jag ångra det och läsa yrke istället. Men jag också tänker att jag ska kunna forsätta läsa om jag inte hittat arbete efter jag hade läst två år. Har du förstått lite bättre nu? Ja, jag vill läsa först yrke programmet i två år sen kommer jag söka arbete men efter det vill jag komma tillbaka till studierna och kopletera studierna. Men jag vet inte vad som ska krävas för innan jag går H.skolan. Jag hoppas att du förstått lite bättre nu. Tack för svaret igen.
  • Mikael Det finns jättemånga olika yrken - ingen vet exakt hur många, men uppskattningsvis cirka 8.000 st olika yrken, så när du skriver yrkesprogram - så har man ingen aning om vilket yrke du menar. Vi önskar dig Lycka till i dina studier!
  • Ch-Eson Tack Mikael! Jag menade Juristprogrmmet. För efter jag hade arbetat inom två år vill jag gå läsa igen plugga några år för att bli Advokat/Åklaggare....
  • Mikael Bra. Då vet du vad du vill göra! Lycka till!
  Läs alla kommentarer
  Mikael SYV SYV på FrågaSYV

  Hej,

  du skriver om att du vill börja jobba inom kort, men du skriver också om att du vill bli Åklagare. För att i Sverige kunna bli åklagare måste man studera i många år.
  Se gärna avsnitt "utbildning" i yrkespresentationen Åklagare >>.
  Om man uppfyller de formella kraven (juristexamen, tingsmeritering, svensk medborgare) kan man söka till Åklagarmyndighetens aspirantutbildning. Läs mer under rubriken "Rekrytering av åklagare".

  Men Grunden i utbildningen som de svenska åklagare har är examen från Juristprogrammet, som är 4,5-årigt universitetsprogram (9 terminer på heltid). Det är stor konkurrens till platserna på juristprogrammet. Endast alla A-betyg i alla gymnasiala kurser brukar inte vara tillräckliga; utan man måste även ha några "meritpoäng"/extrapoäng - t.ex ha höga betyg även i Engelska 7, Moderna språk 3 och 4 och/eller i högre kurser i matematik (från matematik 2 och uppåt, t.ex i matematik 2, 3 och 4).

  Det Julia skriver om att behöva kunna mycket bra svenska och engelska i tal och skrift, stämmer. g håller med. Det är absolut nödvändigt att behärska både svenska och engelska språket på hög nivå; och ha höga betyg även i alla andra ämnen från gymnasiet, men det ger inga garantier. Även de som har svenska som modersmål och mycket höga betyg i alla gymnasiala kurser, lyckas inte alla komma in på juristprogrammet; och även efter juristprogrammet, finns det inga garantier på att kunna bli åklagare; det är ett populärt yrke och många söker med höga meriter.
  Jag säger absolut inte att du inte kommer att lyckas, men du behöver förbättra din svenska väldigt mycket innan du kan på allvar börja fundera på att söka till juristprogrammet.
  Hälsningar
  Mikael

  Frågor och svar

  • Anders 50 år

   Hur går jag vidare?

   Jag har arbets och organisationspsykologi med 20 poäng, statsvetenskap med 40 poäng samt pedagogik omfattande 60 poäng. Har jobbat i tjugo år som lärare (3 år), projektledare (7 år), studiecoach och administratör större delen av tiden. Det står stilla för mig helt nu. Jag är femtio år och vill...

   Anna SYV: Hej Anders, För att bli behörig yrkeslärare måste man skaffa sig en Yrkeslärarexamen, på minst 90 högskolepoäng (tre terminers studier på högskolenivå på... Läs hela svaret
  • Philip 20 år

   Studera på gymnasiet efter 20år?

   Hejsan, jag fyller snart 20år och är på väg att börja tredje året på en lärlingsutbildning. Visst är det så att jag nu måste söka nytt studiemedel från CSN? Hur gör jag det? När jag loggar in på csns ”Mina sidor” så kommer jag ingen vart. Det står bara att de inte har beslutat om mitt ärende än....

   Anna SYV: Hej Philip,du kan ringa till CSN på vardagar kl.9-15, tel.nr nedan:0771-276 000
  • Mohammed 19 år

   Är det bra att plugga på distans till högskola?

   Hej. Jag har tagit gymnasieexamen från ekonomiprogrammet och vill plugga vidare. Jag funderar på att plugga ekonomprogrammet vid högskolan i Gävle men på distans, anledningen är att jag bor i Helsingborg. Vad jag vill få reda på är: vilka nackdelar finns det med att plugga på distans och...

   Anna SYV: Hej Mohammed, läs gärna info på hig.se/Ext/Sv/Utbildning/Program/Programsidor/Grundniva/Ekonomprogrammet-180-hp/Programbeskrivning. Där står det bl.a att man vid några... Läs hela svaret
  • Malin 46 år

   Hur gör man om man ändrat sig?

   Min dotter har sökt till gymnasiet. Hon har kommit in på sitt första handsval men har varken tackat ja eller nej. Hon har ångrat sig angående valen och vill komma in på sitt tredjehandsval istället (hon är behörig) Hur ska hon göra? Ska hon tacka nej till både första och andrahandsvalet eller...

   Anna SYV: Hej Malin, om eleven söker till gymnasiet i Sundsvall ...Här är uppgifter om gymnasieantagningskansliet i Sundsvall. Telefontid nu och fram till 2 augusti 2019 är kl.10-11 på vardagar och tel.nr... Läs hela svaret
  • Amal 17 år

   Kan man plugga som advokat om man har pluggat Natursamhäll?

   Jag ska börja plugga i andra året i gymnasiet (Natursamhäll), men jag blev jätte intresserad med att plugga International law and politcs i middlesex universitet London. Kommer jag kunna plugga den?

   Anna SYV: Hej Amal,i Sverige är advokat i grunden Jurist och man måste få ut examen från juristprogrammet; särskild behörighet till juristprogrammet i Sverige är att man... Läs hela svaret
  • Raziya 15 år

   Finns det nagon distanse gymnasie som ger utbildning i engelska?

   Jag ar egentligen antagen i Katedralskolan i Linkoping men pa grund av ett omstandighet undrade jag om det ar mojligt att fa utbildning i engelska online istallet.

   Anna SYV: Hejsan,distansgymnasiet i Sverige heter - Korrespondensgymnasiet (som kallas ofta för "korr-on-line"). Så vitt jag vet, erbjuder Korr ej undervisning med undervisningsspråk Engelska inom andra kurser än just engelska-kurser, alltså engelska 5, 6 och 7.
  • Linnea 20 år

   Vad ska jag göra för att komma in på juristprogrammet?

   Hej! Jag har som tanke att i höst söka in till juristprogrammet på stockholms universitet. Jag vet att man inte riktigt kan veta hur höga antagningspoängen kommer vara för vt20 men jag vill ändå försöka. Jag tror att jag sitter på...

   Julia SYV: Hej Linnea, jag tycker, först och främst, att du vinner på att göra Högskoleprovet - provdagen blir 20 okt 2019 och anmälan gör man mellan 15 aug och 2 sept. Kostnad... Läs hela svaret
  • Iza 26 år

   Samla ihop kurser för att ta högskoleexamen/kandidatexamen?

   Hej! Mitt namn är Iza R Kniest. Jag försöker luska ut hur jag kan ta en examen i Engelska. Jag håller just nu på med Engelska 31-60 och ytterligare 7,5 affärsengelska plus en annan 7,5 poängskurs. Jag har tidigare läst 9 kurser utomlands i San Diego,...

   Julia SYV: Hej,det fungerar så att du måste prata med studievägledare på den institutionen från vilken du vill ta examen.Kurser som man läste utomlands är upp till ditt... Läs hela svaret
  • Anton år

   Civilingenjör på KTH eller LTH?

   Hejsan! Jag undrar om civilingenjörs utbildningen på KTH inom samhällsbyggnad håller högre kvalité än civilingenjörs utbildningen inom lantmäteri på Lunds tekniska högskola. Har blivit antagen på KTH inom deras utbildning i...

   Mikael SYV: Hej Anton,du bestämmer givetvis själv vad som du gör med din utbildningsplats, men varför inte börja läsa där du är Antagen. Du kan upptäcka att du trivs och utbildningen passar dig... Läs hela svaret
  • Ehlin 17 år

   Akutsjuksköterska?

   Hej, jag är 17 år gammal och går samhällspogrammet. Jag visste inte för ett år sedan att det var akutsjuksköterska jag ville bli. Hur går jag tillväga för att bli det ?

   Mikael SYV: Hej Ehlin, Akutsjuksköterska är i grunden Sjuksköterska - och du behöver därför komma in på sjuksköterskeprogrammet som är en 3-årig utbildning på heltid på... Läs hela svaret
  • James 18 år

   Har jag rätt förutsättningar för att ansöka under reella kompetens?

   Hej! Jag ska börja 3an i teknik nu på hösten och har hamnat i "Skit också, vad ska jag göra efter det här?" fasen. Jag har funderat på militären eller försöka skaffa jobb/praktik inom mjukvara direkt, t.ex. Men jag tror att jag...

   Mikael SYV: Hej James, info om Reell kompetens vid ansökan till högskoleutbildningar i Sverige finns på antagning.se/sv/Det-har-galler-for-dig-som-gatt/En-annan-vag - det krävs... Läs hela svaret
  • Abbas 20 år

   Civilingenjör inom medicinsk teknik?

   Hej! Jag tog studenten nu i våras, och har aldrig riktigt vetat vad jag vill studera till. Dock så har jag alltid haft ett intresse för yrken inom vården, men jag gillar även att arbeta kreativt, så därför har det lutat väldigt mycket åt...

   Mikael SYV: Hej Abbas, kika gärna på yrkespresentationerna - yrke/civilingenjör, ortopedingenjör och yrke/medicinsk-ingenjor Civilingenjörsprogrammen är på fem år och på den tiden... Läs hela svaret
  • Sara R 20 år

   Bygga på utbildningen?

   Hej! Jag ska plugga till paralegal, dock undrar jag om det finns något man kan göra med den utbildningen sen efter examen. Kan man tex plugga vidare till jurist utan att behöva gå alla 4,5 år som jurister gör. Tänker liksom mer med tanke på att man...

   Mikael SYV: Hej Sara,om du efter yh-utbildningen till Paralegal kommer in på juristprogrammet, kan du ansöka om "tillgodoräknande av tidigare utbildning" och får då svar från de utbildningsansvariga om du kan hoppa... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga