Alexandra
    Hej!
    Jag vill bli läkare. Men vill plugga enbart i högskolan dvs. 5,5år. Då kan man bli tandläkare! Alltså vill jag inte plugga mer.. Men kan man bara bli tandläkare? Vet att ögonläkare tar längre tid.. närstan 5 år mer?
    min fråga är: Vad kan jag bli om jag bara läser högskolan på 5.5 år?

    Jag har hört att det inte verkar finnas jobb åt tandläkare nuförtiden.. stämmer det?
    Måste man plugga AT om ska bli tandläkare? jag fattar inte systemet för läkar grejen...

    jag har en till fråga.. Apotekare.
    Hur många år bör man plugga om vill bli apotekare?
    MVH Alexandra

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden
    Hej Alexandra,
    Läkare och Tandläkare är två olika utbildningar. Det är samma behörighetskrav till dem, men det är två olika utbildningar. Se här http://www.oru.se/Utbildning/Program/1415/?pid=348 och http://www.utbildning.gu.se/program/program_detalj?programId=O2TLP.

    Läkarutbildningen är längre - 5,5 år och Tandläkarutbildning är 5 år.
    Efter Läkarutbildningen måste man göra AT-tjänst på minst 18 månader /det är en sort "avlönad praktik" kan man säga - man jobbar och får lön som är lägre än läkarlönen/ efter godkänd AT-tjänstgöring kan man få ut Läkarlegitimation och få jobb som Allmän läkare.
    För att bli Specialist, vilket är frivilligt, måste man ha ST-tjänst i fem år, då jobbar man och studerar samtidigt, kan man säga.
    Apotekarprogrammet på Universitetet är lika lång som Tandläkarutbildningen, d v s 5 år. Se utbildningens hemsida här http://www.uu.se/utbildning/utbildningar/selma/program/?pKod=FAP2Y&lasar=14/15.

    Det finns kortare högskoleutbildningar, 3 år, http://lnu.se/utbildning/program/NGFAC#semester_20142 och http://www.uu.se/utbildning/utbildningar/selma/program/?pKod=FRE1Y&lasar=14/15 där behörighetskraven är något lägre vad det gäller Fysik och/eller matte.

    Det finns väldigt många yrken som har med hälsa att göra: Dietist, Audionom, Fysioterapeut, Tandhygienist, Arbetsterapeut, Biomedicinsk analytiker, se mer på http://www.framtid.se/bransch/vard-halsa/?t=foretag.

    Det finns en hel del Yrkeshögskoleutbildningar också: se några exempel här
    http://www.yhguiden.se/utbildning/campus-varberg/medicinsk-massageterapeut1
    http://www.yhguiden.se/utbildning/eslovs-folkhogskola/behandlingspedagog3
    http://www.yhguiden.se/utbildning/lernia-yrkeshogskola/apotekstekniker5.

    Du är välkommen att återkomma om någonting är oklart.
    bästa hälsningar
    Liselotte SYV

    Liselotte
    Hej, Alexandra!
    Grundutbildning till läkare är på 330 högskolepoäng, vilket motsvarar 11 terminer = 5,5 år.
    Efter grundutbildnignen söker man en AT-tjänst /AT=allmän tjänstgöring/. Då jobbar man och får lön men är en sort "underläkare" som kan och bör tillfråga de riktiga läkare om råd i fall hen blir osäker. AT läkare behandlar patienter på egen hand, men får inte ta till sig svårare fall.
    AT tjänstgöring är på minst 18 månader, men oftast tar upp till 21 månader. Efter en godkänd AT-tjänst får man ansöka om Läkarlegitimation och då blir man en Legitimerad Läkare. Mer utbildning behöver man bara om man vill bli Specialist.
    Bästa hälsningar
    Liselotte SYV
    • : om man pluggar 5 år i högskolan blir man läkare för allt då? om det kommer en patient och har ont i benet kan jag då hjälpa hen? likasåm magen?
    • : Ps. Tack för svaret!:)
    • : jag menar efter AT också
    • Liselotte : Jag skiver ett utökat svar till dig nu.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'ADD' (6 st.)

    • Fågelfelix

      Vad gör jag om jag inte klarar av mina studier?

      Läser Kemi 1 och Matematik 2a på Komvux för att kunna få gymnasieexamen och har fått aktivitetsersättning vid förlängd skolgång genom min ADD diagnos. Har alltid haft extremt svårt med studier och ligger allvarligt efter i båda kurserna. Även när jag verkligen försöker så klarar jag ej studier...

      Milla : : Hej,jag undrar varför du läser just de kurserna som du nämner i din fråga (Kemi 1 och Matematik 2a). Det finns olika typer gymnasieexamen att läsa mot på komvux. I yrkesexamen... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      För elever med ASD, ADD, ADHD och koncentrationssvårigheter?

      Finns det någon sammanställning av gymnasiala utbildningar för elever med ASD (autism-spektrum-diagnoser), koncentrationssvårigheter, ADD, ADHD och liknande NPFunktionsvariationer? I så fall är jag mycket tacksam om jag kan ta del av den info. Snabbt svar uppskattas extramycket! S. :)

      Liselotte: : Hej!på gymnasieguiden.se/reportage/gymnasiestudier-foer-elever-med-saerskilda-behov finns det en ganska färsk sammanställning, en lista på gymnasieskolorna (kan dock inte lova... Läs hela svaret
    • emilia

      Vilka gymnasie finns det för elever dem ADD i stockholm ?

      Hej, jag har sökt efter många gymnasie men har inte hittat den rätta. Jag undra vilka gymnasie det finns i stockholm för elever med add, det kan vara kommunalt eller en fristående, Jag letar även en gymnasie som har restaurang och livsmedel program med bageri och konditori inriktning. Som sagt...

      Anna: : Hej Emilia, i hela Stockholms län hittade jag endast fem gymnasieskolor som från hösten 2019 kommer erbjuda RL, inriktning Bageri/Konditori.Du får gärna ta del av info om alla dem skolorna - listan finns här.
    • S

      Hur ska man göra med gymnasiet?

      Hej om man har lägre poäng till antagningen och måste söka och gör det, kan man även söka om igen en andra gång på sommaren ifall man har höjt betyget så man har mera chans att komma in, och om man har Add och att jag har det, hur ska man göra då, man är inte som alla andra med betygen och sånt...

      Anna: : Hejsan, menar du att du läser åk9 nu och söker till gymnasiet till hösten 2016 och undrar om det finns ngt du kan göra för att komma in på den utbildning på gymnasiet som du vill... Läs hela svaret
    • Elin

      Kan man gå kurser och få hjälp innan prövning?

      Hej, jag undrar om det finns kurser eller någon stans man kan få hjälp att plugga inför en prövning då min ADD gör det svårt för mig att förstå utan förklaring.

      Anna: : Hej Elin! I vissa kommuner erbjuds det Handledning inför Prövningar och t o m kan finnas "obligatorisk första träff" där handledaren förklarar vad som man måste kunna och vilka läroböcker rekommenderas. I... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga