Student
    Hej!

    Jag studerar för nuvarande mitt tredje år på min kandidat men saknar endast 3,5 hp för att kunna få studiemedel igen. I och med att jag påbörjat terminen är det jättesvårt att hålla uppe ekonomin samtidigt... väntar för nuvarande på omtenta-resultat men känner verkligen ingen garanti att jag har blivit godkänt på dem + vill ha en plan B utifall att jag inte får några hp från det hållet.

    Vad skulle ni föreslå och vilka instanser kan jag få så pass få hp ifrån så snabbt som möjligt? Vissa delmoment från min föregående kurs jag gjort omtenta på har jag fått godkänt på, men de har inga "poäng" om man kollar Ladok - undrar ändå om detta kan räknas in för ett undantag hos CSN? Trodde alla obligatoriska delar borde vara poängsatta.

    Är verkligen stressad över detta.

    1 Svar

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej Lydia,
    FRåGA SYV fattar inte beslut i frågor om Studiemedel, det gör CSN. Vi vet att CSN gör sällan några undantag från reglerna. Det som kan funka för att gå igenom ett undantag är om du inkommer med Läkarintyg eller Utlåtande från en psykolog eller kurator om sjukdom eller hälsotillstånd som utgjorde ett hinder för dig att nå tillräckligt antal godkända högskolepoäng.
    Du frågar hur du kan snabbt uppnå de godkända poängens om fattas? Ett sätt kan kanske vara att läsa en liten, 50poängs (här menas "gymnasiepoäng" där man läser 20 p. per vecka på heltid) på komvux på 2,5 veckor då får du - om du får godkänt betyg, alltså E eller högre, i den gymnasiala kursen, tillräckliga studieresultat (om jag tolkar reglerna på rätt sätt... som sagt, jobbar inte SYV-ar med beviljande av studiemedel... utan det gör Studiestödsutredare på CSN). 
    Beroende på vilken kommun du är folkbokförd i, så varierar villkoren - vilka kurser som komvux har i sitt utbud och hur snabbt man kan börja läsa. I vissa kommuner kan man börja läsa på distans nästkommande måndag (alltså om du gör ansökan idag och får OK från komvux, så skulle du kunna börja läsa om bara 5 dagar men sedan tar det ändå 2.5 veckor att genomföra kursen och sedan tar det också några dagar innan du får ut ditt betyg... så det skulle ta cirka en månad innan du får in de poängen som fattas... och detta i Bästa fall). I andra kommuner ska man ansöka flera månader i förväg, och så kan man inte ansöka när som helst utan endast under de Ansökningsperioderna och sedan får man svar om 2 månader om man kan börja läsa och så börjar man läsa ännu senare... Det skadar i alla fall inte att kika på villkoren på komvux i den kommunen där du är folkbokförd. 
    Andra förslag som du kanske redan har tänkt på själv är att du försöker ha extrajobb vid sidan av studierna, att du försöker få vänner och familj att tillfälligt hjälpa dig ekonomiskt, eller att du i värsta fall får hoppa av studierna och söka jobb och återuppta studierna sen, när du har råd att läsa. 
    Det är jättetråkigt att behöva hoppa av studierna pga ekonomin. Men reglerna är Reglerna. Grundtanke är att man ska läsa "rätt utbildning" som inte är för svår så att de studerande klarar av studierna. 
    Som sagt, jättetråkigt att du befinner dig i en sådan situation, men vet faktiskt inte om vi här på FRåGA SYV kan hjälpa dig mer än de tips och tankar som du kan läsa om i mitt svar,  ovan. 

    Frågor och svar taggade med 'neurolog' (4 st.)

    • Hevi

      Yrken som liknar neurlog?

      Hej! Jag läser just nu på mitt andra år i naturvetenskapsprogrammet på Malmö Borgarskola. Jag har nyligen börjat intressera mig för att bli neurolog, däremot vill jag inte bli utbilda mig till läkare då jag tycker att det är en för lång process. Därför undrar jag om ni kan tipsa om yrken som...

      Anna: : Hej Hevi,yrken kan likna varandra på många Olika sätt; exempelvis kan man tycka att yrken inom Vården - alla, från vårdbiträde till överläkare, liknar varandra. Kika gärna... Läs hela svaret
    • Nikky

      Jag vill bli neurolog? Vilken linje?

      Hej! Jag vill bli neurolog och jag ska söka gymnasium detta året. Jag har tänkt att gå vård och omsorg, det är något som lockar med den linjen. Jag undrar ifall man kan gå vård och omsorg linjen för att sedan studera vidare och blir neurolog?

      Anna: : Hej Nikky, Ja! det kan man. Man kan efter VO komplettera med de kurser som kommer att saknas för att bli behörig till läkarprogrammet på högskolor/universitet. Grunden i yrket Neurolog är att... Läs hela svaret
    • Linnea

      Hur utbildar jag mig till neurobiolog?

      Jag har försökt ta reda på exakt vilka kandidatprogram och masterprogram man ska gå för att utbilda sig till neurobiolog. Jag vet att kandidatprogrammet i biologi är en väg in, men just masterprogram med inriktning mot neurologi har jag endast hittat hos Stockholms universitet. Dock vet jag...

      Milla : : Utbildningsutbud förändras. Det är inte alls säkert samma masterprogram kommer erbjudas om tre år; nya masterprogram kan komma till stånd.  Kandidat i biologi är en bra grund men även läkarprogrammet kan leda till de jobben som du har intresse av.
    • Hy

      Skillnad mellan neurologi och neurobiolog?

      Hej, Jag har läst om neurologi och neurobiolog på framtid.se men jag förstår inte skillnaden mellan de. Och kan jag gå på biomedicin analytiker programmet för att bli antingen neurologi eller neurobiolog?

      Anna: : Hej Hy, Neurologer är specialistläkare, dvs i grunden läkare, som har specialiserat sig i studien, diagnos och behandling av skador och sjukdomar i nervsystemet. ang. NeurobiologDet finns... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga