Ellen
    Hej! Jag gick samhällskunskapsprogrammet i gymnasiet och tog studenten 2018. Nu såhär i efterhand ångrar jag att jag inte gick nån frisörlinje eller liknande. Vad finns det för alternativ nu och hur kan jag gå till väga? Kan jag utbilda på mig på någon yrkeshögskola eller är drömmen om att bli frisör hopplös? Är bosatt i Skåne om det spelar någon roll.

    1 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej Ellen, du ställer en svår fråga...
    ...  pga din ålder (du är över 20 år) så kan du inte längre bli antagen till ungdomsgymnasiet. Komvux i vissa kommuner kan ha utbildningar till frisör men om du redan har gymnasiekompetens, kommer du nästan garanterat ej bli antagen till en yrkesutbildning på komvux. Inom yrkeshögskola finns inte några utbildningar till frisör, i alla fall som det är nu... men kika på utbudet på www.yhguiden.se - utbud av yh fylls på kontinuerligt. 
    Arbetsförmedlingen har tidigare i några få fall köpt utb.till frisör till arbetslösa... chansen är inte så stor, men fråga gärna på AF om det också.
    *****
    De mer realistiska alternativen för att som vuxen utbilda sig till Frisör:
    Det finns ett antal privata skolor med frisörutbildningar.
    Ännu ett alternativ  är den företagsförlagda utbildningen som kallas traineeutbildning. Utbildningen sker på salong under cirka tre år. Du måste i så fall hitta en arbetsgivare som är beredd att ta in dig som trainee.

    Mer om Trainee-alternativet: Företagsförlagd traineeutbildning: Som trainee lär du dig frisöryrket hos ett frisörföretag med en behörig frisör som handledare, du hittar själv en salong som vill utbilda/anställa dig. Hittar du en plats blir du anställd som trainee i 5.000 timmar (4 nivåer) du och din handledare följer en läroplan för frisöryrket. Du avlägger delprov och teoriprov efter 2.000 timmar (nivå 1) och sedan det slutgiltiga gesällprovet efter ytterligare 3.000 timmar (nivå 4).

    Frågor och svar taggade med 'hur byter man gymnasium' (4 st.)

    • Oliver

      Byta gymnasium, under höst/vår terminen i ettan inom samma linje?

      Hej! Jag gjorde ett felval av gymnasium. Jag trivs inte på denna skola, och jag har haft kontakt med flera skolor. Många ligger i Nacka, som är en väldigt folkberikad ort. På dom skolor som jag hört av mig till som tex Nacka gy, Sjölins gy eller YBC...

      Liselotte: : Hej Oliver! tråkigt att höra att du inte trivs på din skola. Jag skulle råda dig göra flera saker samtidigt: - sök till åk1 - dvs på nytt, till... Läs hela svaret
    • Ludvig

      Kan jag byta gymnasieskola nu inför tvåan?

      Just nu går jag åk 1 natur natur linjen på Viktor Rydbergs Gymnasium i Djursholm, men har länge funderat på att byta till Rudbeck i Sollentuna. Detta är pga att det blir betydligt kortare resa till och från skolan, samt att jag inte riktigt trivs på VRG medan på Rudbeck har jag många gamla...

      Milla : : Fråga på den skolan dit du vill byta, det är inte för sent att försöka byta ! Hoppas det finns ledig plats och att rektor tar in dig. Lycka till! Vi håller tummarna!
    • Dunia

      Byta gymnasium i 2an?

      Det är så här att jag har funderat lite och jag skulle vilja byta gymnasium men vet inte riktigt hur jag gör det? Ska jag söka in igen eller vad är det jag skall göra för att kunna börja ett annat gymnasium nästa termin? Kan jag göra fler alternativ?

      Mikael: : Ja, du kan göra flera saker samtidigt. Du kan göra ansökan till åk 1 nu under våren , under omval.  Och du kan fråga rektor på den skola dit du vill byta till - om hen kan ta in dig. 
    • Signe

      Är det möjligt att byta gymnasium?

      Jag har börjat på gymnasium på annan ort och bor på internat, men undrar om det är möjligt att byta till ett gymnasium i min hemort även fast det gått en del av terminen? Vem ska man kontakta och hur går man tillväga?

      Milla : : Hej Signe! Om det finns ledig plats på en gymnasieskola dit du vill byta och rektor fattar beslut om att ta in dig - då kan du byta. Om ingen ledig plats finns, då kan du inte byta utan måste söka till nästa år - och gå... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga