Shann

    Hej, jag vill anmäla mig till universitetet rätt så snart. Jag vet inte exakt när sista datumet är att jag kan anmäla mig men jag tror det var någonstans i April. Hursomhelst, jag funderar kring att välja ämneslärarprogrammet med inriktningarna historia och religion, problemet är dock att jag måste välja ett huvudämne. Jag är osäker vilken av dem två jag ska välja som huvudämne. Jag har försökt kolla på nätet vad det är exakt jag lär min inom båda ämnen på universitet för att se vilken jag skulle tycka om mest men än så länge har jag inte hittat nån information. Skulle vara otroligt hjälpsam ifall ni kan hitta nått som kan hjälpa mig välja. Information, videoklipp, vad som helst. Tack i förhand !

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Shann,
    se gärna info på Antagning.se/sv/Hur-du-anmaler-dig-och-haller-koll/Viktiga-datum - sista dag att göra ansökan till högskoleutb. i Sverige med start Hösten 2020 blir den 15 april 2020.

    Du skriver om att du vill söka till Ämneslärarprogrammet för att bli lärare i Religionkunskap och Historia. Behörighet till att bli lärare i Samhällskunskap brukar vara att man bland annat har godkänt betyg i gymnasial kurs Samhällskunkskap 2, har du det?

    Angående välja "huvudämnet" - jag antar att du läste kurser i samhällskunskap och i historia på t.ex gymnasial nivå och då vet du vad som ingår i kurserna; du har förmodligen haft kontakt med lärare i de ämnena, så föreställ dig att du själv ska vara lärare i de ämnena. Du kan också fråga dina nuvarande eller dina tidigare lärare om de vill ge dig tips och råd, berätta om sitt jobb lite mer ingående så att du kan göra ett mer underbyggt val.
    Du kan också kontakta studievägledare på de programmen som du funderar på att söka till! Läs också på utbildningarnas egna hemsidor.
    Fler länkar till sidor med relevant information:
    Ämneslärare
    Historielärare
    Samhällsvetare

    Frågor och svar taggade med 'hur byter man gymnasium' (4 st.)

    • Oliver

      Byta gymnasium, under höst/vår terminen i ettan inom samma linje?

      Hej! Jag gjorde ett felval av gymnasium. Jag trivs inte på denna skola, och jag har haft kontakt med flera skolor. Många ligger i Nacka, som är en väldigt folkberikad ort. På dom skolor som jag hört av mig till som tex Nacka gy, Sjölins gy eller YBC...

      Liselotte: : Hej Oliver! tråkigt att höra att du inte trivs på din skola. Jag skulle råda dig göra flera saker samtidigt: - sök till åk1 - dvs på nytt, till... Läs hela svaret
    • Ludvig

      Kan jag byta gymnasieskola nu inför tvåan?

      Just nu går jag åk 1 natur natur linjen på Viktor Rydbergs Gymnasium i Djursholm, men har länge funderat på att byta till Rudbeck i Sollentuna. Detta är pga att det blir betydligt kortare resa till och från skolan, samt att jag inte riktigt trivs på VRG medan på Rudbeck har jag många gamla...

      Milla : : Fråga på den skolan dit du vill byta, det är inte för sent att försöka byta ! Hoppas det finns ledig plats och att rektor tar in dig. Lycka till! Vi håller tummarna!
    • Dunia

      Byta gymnasium i 2an?

      Det är så här att jag har funderat lite och jag skulle vilja byta gymnasium men vet inte riktigt hur jag gör det? Ska jag söka in igen eller vad är det jag skall göra för att kunna börja ett annat gymnasium nästa termin? Kan jag göra fler alternativ?

      Mikael: : Ja, du kan göra flera saker samtidigt. Du kan göra ansökan till åk 1 nu under våren , under omval.  Och du kan fråga rektor på den skola dit du vill byta till - om hen kan ta in dig. 
    • Signe

      Är det möjligt att byta gymnasium?

      Jag har börjat på gymnasium på annan ort och bor på internat, men undrar om det är möjligt att byta till ett gymnasium i min hemort även fast det gått en del av terminen? Vem ska man kontakta och hur går man tillväga?

      Milla : : Hej Signe! Om det finns ledig plats på en gymnasieskola dit du vill byta och rektor fattar beslut om att ta in dig - då kan du byta. Om ingen ledig plats finns, då kan du inte byta utan måste söka till nästa år - och gå... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga