Julia 24 år

  Hej! Jag tog studenten 2017 med A-F systemet och har sammanlagt 18.94 poäng med merit om jag söker till djursjukskötarprogrammet som då är det program jag siktar på. Jag har kompletterat naturkunskap 2 på komvux i efterhand så jag ligger i urvalsgruppen BII. Jag kom tyvärr inte in detta år. Antagningsgränsen för både urval 1 och 2 var 20.52, det sänktes alltså inte alls och jag låg då 1.58 poäng under.

  Min fråga är då: hur många ämnen är 1.58 poäng? Räcker det att höja betygen i dessa ämnen som jag vet är några av mina sämsta ämnen: latin (E), matte 1 (D), filosofi (D) och naturkunskap 1 (C), spanska 3 (D).

   

  Vilka betyg skulle jag isåfall behöva höja i dessa ämnen och till vilket betyg? (för att ”addera” på 1.58 till nästa års ansökning genom att göra prövningar)?

  Jag skulle helst vilja undvika att studera just spanska iom det var så länge sen. Jag har försökt räkna ut detta själv flera gånger och olika scenarion men det är så himla svårt. Jag är jätte tacksam för svar!

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV

  Hejsan,
  till högskola konkurrerar man i betygsgrupper med sitt Meritvärde som är summan av jämförelsetalet/snittbetyget och meritpoängen. ditt meritvärde är idag 18.94 men hur många av de är meritpoängen/extrapoängen? Max antal meritpoäng är 2.5. Om vilka kurser som ger meritpoäng för dig med examensbevis - var god läs info på gymnasieguiden.se/merit
  Störst höjning av ditt meritvärde skulle du få om du idag har färre än max meritpoäng. T.ex om du idag har meritp. endast för spanska 3 (+ 0.5 meritpoäng) då finns det utrymme för ännu 2.0 meritpoäng: de skulle du få för engelska 7 och högre kurser i matematik. "högre" kurser i matte är de som är "över"/högre än den mattekurs som krävs för särskild behörighet till just din högskoleutbildning.
  Om det skulle vara så att du idag redan har max antal meritpoäng, då kan du inte få fler. Då återstår det att försöka höja betygen i de kurserna som ingår i ditt examensbevis.
       Du nämner i din fråga följande kurser och betygen:  latin (E), matte 1 (D), filosofi (D) och naturkunskap 1 (C), spanska 3 (D). Om du skulle höja Matte 1, Latin eller Spanska i ett steg, t.ex från E till D - blir det höjning på + 0.1 i varje kurs och steg, Alltså skulle du höja betyget i Latin från E till A, blir det höjning på + 0.4.
  Filosofi är en liten kurs, á 50 p. så höjningen blir hälften så stor, alltså för att få höjning på + 0.1 i ditt jämförelsetal behöver du höja betyget i 2 steg, från D till B.
  Naturkunskap 1 - skriver du men nk1b är på 100poäng och nk1a1 och 1a2 är 50p-kurser. Höjning i en 100p.kurs är dubbelt så mycket värd som höjning i en 50p.kurs. Alltså blir det större höjning om du höjer större kurser och i flera "steg" alltså helst från E till A.

  Gör gärna högskoleprovet när möjlighet kommer att ges, även om du kanske redan har ett giltigt resultat från HP:
  &
  Jag råder dig också kika på möjlighet att utbilda dig inom annat, "liknande" yrke, t.ex till Djurfysioterapeut.

  I bästa fall, alltså om du skulle få A betygen i alla de kurser du nämner i din fråga:
   latin (E), matte 1 (D), filosofi (D) och naturkunskap 1 (C), spanska 3 (D).
  För kursen i latin, från E till A blir höjning + 0.4
  för matte 1, från D till A blir höjning + 0.3
  för naturkunskap 1b, från C till A blir höjning + 0.2
  för filosofi från D till A blir höjning + 0.15
  för spanska 3 från D till A blir höjning + 0.3,
  alltså sammanlagt + 1,35.

  Antagningsstatistik för Fysioterapeutprogrammet (Karolinska institutet):
  mellan åren 2017 och 2020 krävdes det i kompletteringsgruppen, BII

  18.75 - 18.50 - 18.71 - 18.33 - 18.81 - 18.17 - 18-75 i meritvärde.

  • Julia

   Hej! Tack så mycket för svar. Ja precis, jag har räknat med max antal meritpoäng. Ja jag har tittat på likande utbildningar men jag har tyvärr inte gått naturvetenskapliga linjen så jag är inte behörig och det är inte min starka sida så jag tror tyvärr att det inte är möjligt att bli djurfysioterapeut om jag ska vara realistisk mot mig själv. Djursjukskötareprogrammet behövde nk2b och matte 2. Jag har försökt skriva högskoleprovet 3 gånger men det är något jag inte förstår för det går inte bra någon gång så det är därför jag har gått in i tankarna att fokusera på betygen istället. I hp behöver man ca 1.4 för att komma in på djursjukskötarprogrammet och jag har tyvärr bara 0.7.

  • Julia

   Om du tittar på UTBILDNING i yrkespresentationen djurfysioterapeut - så ser du att du behöver först komma in på fysioterapeutprogrammet, där antagningsgräns brukar vara betydligt lägre än till djursjuksköt.programmet. sedan finns det vidare utb.efter fysioterapeutprogrammet för att bli djurfysioterapeut. Man behöver absolut inte gå på naturvet.programmet för att komma in på fysioterapeutprogrammet. Särskild behörighet till fysioterapeutprogrammet är samma som till sjuksköterskeprogrammet, och det är samhällskunskap 1b, matte 2 och naturkunskap 2. ... Det är möjligt att få högre resultat på högskoleprovet fjärde eller femte gången men du får bestämma själv om du vill skriva HP ännu en eller ett par ggr. ... ang.prövningar: det är svårt att hitta var man kan anmäla sig. Har du gjort prövning redan? vet du hur du hittar var du kan anmäla dig och hur prövning går till?

  • Julia

   Antagningsstatistik för Fysioterapeutprogrammet (Karolinska institutet): mellan åren 2017 och 2020 krävdes det i kompletteringsgruppen, BII 18.75 - 18.50 - 18.71 - 18.33 - 18.81 - 18.17 - 18-75 i meritvärde.

  • Julia Hej! Jaha vet du om dem har ändrat att man endast behöver nk2b och matte 2 nyligen? Jag trodde att man behövde gå naturvetenskapliga linjen. Tack för du sa det. Vet du några ytterligare utbildningar inom djur som också bara behöver nk2b och matte 2? Och vet du hur antagningen inför djurfysioterapeut fungerar med universitetspoängen och framtidsutsikt på marknaden eller om alla har chans att bli det? Jag har aldrig gjort en prövning och vet inte direkt hur det går till så du får jätte gärna upplysa mig om det?
  • Julia

   Naturkunskapskurserna på gymnasial nivå heter Nk1b och Nk2. alltså finns endast en kurs på nivå 2 och den heter "Naturkunskap 2".
   De särskilda behörighetskraven är mycket lätt att se på www.studera.nu och på utbildningarnas egna hemsidor. ...
   ang.prövningar: många vill göra prövningar, det var mycket svårt var hitta var man kan anmäla sig redan innan Covid-19 & nu är det ibland näst intill omöjligt. De som inte är gymnasieelever får göra prövningar i hela Sverige, men det gäller hitta var den möjligheten erbjuds. Prövningsavgift på 500kr får man inte tillbaka om man uteblir från prövningen eller får F-betyg. Det som är bra är att om man har flera betyg i samma kurs, då gäller det Högre betyget, så man kan inte sänka sitt betyg. De svårigheter som finns, förutom att hitta var man kan anmäla sig är att man förbereder sig till prövning på egen hand, man behöver åka till prövningstillfällena minst 2 ggr (först ett skriftligt prov) och efter ca 2 veckor - muntligt prov. Tid man lägger på att förbereda sig räknas som "din fritid", alltså man har inte rätt till studiemedel under tiden man förbereder sig till prövningar. Och resor till-från en annan ort där man ska göra prövning och ev. övernattning - det står hen som gör prövning själv för kostnaderna, alltså finns inget bidrag för att täcka upp för de kostnader som uppstår i samband med prövningar. 

  • Julia Åh okej tack för all information. Vilka är dem vanligaste sidorna som finns i Stockholm som man kan anmäla sig till prövningar? Blir prövningar ens av nu i år alls?
  • Julia Och är det alltid en muntlig del? Även om man har ”problem” med att prata i grupp? Går det isåfall att endast göra skriftligt om man får underlag från psykolog eller finns inga undantag alls?
  • Julia

   Den muntliga delen på prövningen brukar (i alla fall så vitt jag vet) inför 2 personer: läraren och med-bedömare , alltså inför en väldigt liten grupp á 2 personer. ang.intyg från psykologen så är det ett undantag, alltså visar du upp intyget där du anmäler dig till prövningen och ser vad de svarar. Du kan också kontakta skolverkets upplysningstjänst, tel.nr 08-52733200.
   För info om prövningar i Sthlm - var god se stockholm/provning

  • Julia Åh okej tack så mycket för alla svar!
  • Julia vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
  Läs alla kommentarer

  Frågor och svar taggade med 'gymnasie' (57 st.)

  • Alex 16 år

   Hur ställer jag mig på reservplats?

   Hej! Jag kom inte in på mitt förstahandsval, men jag är helt behörig till det. Hur gör jag för att komma på reservplats innan det är försent? Behöver jag även säga "ja" till den plats som jag inte vill ha?

   Anna SYV: Hej Alex,olika gymnasieantagningskanslier (i olika delar av Sverige) kan göra på lite olika sätt. Oftast ställs behöriga elever automatiskt i reservkön till sina högre prioriterade... Läs hela svaret
  • Sara 16 år

   Kan man byta sitt gymnasieval när omvalsperioden är över?

   Hej! Jag har är nöjd med det gymnasium jag har valt, men jag skulle vilja byta mitt idrottsval till ett annat men jag vet inte om det går innan gymnasiet har börjat.

   Julia SYV: Hej Sara,just den frågan finns det inte något generellt svar på utan du måste söka svar hos SYV på din skola eller hos personal som jobbar på just ditt... Läs hela svaret
  • Hazal 18 år

   Kan jag byta skola men fortfarande ha samma linje och inriktning?

   Hej, jag har funderat på detta länge och tagit beslutet om att vilja byta gymnasieskola men är osäker på om jag kan göra det, vilket är det jag undrar över. Jag läser ekonomi och har valt inriktning juridik inför tvåan, eftersom det...

   Peter SYV: Hej Hazal! Mitt råd är att du lägger in ansökan via gymnasieantagningen (senast sista dagen i omvalsperioden) och söker "som vanligt" till år1 på... Läs hela svaret
  • alva 19 år

   Vad ska man skriva om på gymnasiearbetet?

   Hej! Jag går mitt andra år på naturvetenskapliga programmet och funderar över gymnasiearbetet i trean. Jag är intresserad i hjänrnan och människors beetende. Har ni några bra exempel på ämnen jag kan skriva om utifrån mina intressenområden? Eller har ni några förslag på teman att skirva om för...

   Julia SYV: Hej Alva,Du får gärna kika på Fragasyv.se/info/tema-for-gymnasiearbete  där vi samlar in tips på teman för GA, men egentligen är SYV fel person att fråga om du... Läs hela svaret
  • Jamie 21 år

   Hur blir man gymnasielärare, företagsekonomi?

   Hejsan, Jag tog i somras studenten från ekonomilinjen och efter att funderat väldigt mycket har jag kommit fram till att läraryrket skulle kunna vara någonting för mig. Jag har kikat på utbildningar men har svårt att hitta exakt information om hur man blir lärare inom själva ämnet ekonomi,...

   Anna SYV: Hej Jamie,När det gäller ämneslärarexamen inom företagsekonomi kan inte det ämnet hittas som enskilt ämne på något av universiteten som utfärdar... Läs hela svaret
  • Moa 24 år

   Vad krävs för gymnasiekompetens?

   Hej! Min bror är född 1990 och fick inte godkänt i alla sina kurser i gymnasiet. Om jag räknat rätt så har min bror 900p av 2050p baserat på de kurser han läst och saknar därför 1150p. Jag gick ut gymnasiet 2018 och då behövde man minst 2250p och maxpoäng var 2500p. Nu ska min bror läsa upp...

   Anna SYV: Hej Moa!Yrkeshögskola kan ta in obehöriga. Alltså är slutbetyg eller examensbevis från gymnasiet inte ett absolut krav. Din bror kan söka och komma in på yrkeshögskola redan nu.... Läs hela svaret
  • Amanda

   Kan skolan ändra poängplanen efter påbörjade gymnasiestudier?

   När vi sökte till gymnasiet blev vi lovade kursen rätten och samhället i poängplanen och den stod där ända tills vi började trean då kursen plötsligt dragits ifrån oss och ersatts med etnicitet och kulturmöten. Om vi kollar i skolans broschyrer står rätten och samhället fortfarande kvar som...

   Anna SYV: Hej Amanda,har ni frågat VARFÖR det blev en sådan ändring?Valbara kurser på gymnasiet kan skola välja åt eleverna... skolorna försöker göra... Läs hela svaret
  • Susan

   Varför har min reservplats blivit sämre?

   Hej! Efter slutantagningen så tackade jag ja till erbjuden plats men stod även kvar som reserv utifall. Nu när reservantagningen har börjat, så har min reservplats försämrats, hur kommer det sig?

   Milla SYV: Hej Susan,det kan bero på ett tekniskt fel eller på att antagningskansliet har blivit tvungen att ställa någon eller några elever före dig i RESERVKÖN, t.ex om elevens familj... Läs hela svaret
  • Abdoulie

   Hur vet man att SYV har skickat ansökan till den skola man har ansökt?

   Jag har lämnat in min gymnasieansökan och jag undar då om man får en bekräftelse att SYV har lämnat in sin ansökan till skolan man efterfrågar? Är det möjligt för SYV att glömma att skicka min ansökan?

   Anna SYV: Hej, jag undrar om du menar Sent Ändringsval, alltså att du gjorde ansökan i tid, men sedan vill efter det att ansökningsperioden /Omval/ är slut - ändra... Läs hela svaret
  • Pelle

   När får jag reda på om jag kommer in på linjen jag sökte till?

   Hej, jag sökte till samhällsprogrammet och igår fick vi våra preliminära besked och då kom jag som 11 reserv. Då är min fråga när får jag reda på om jag kommer in eller inte?

   Anna SYV: Hej Pelle, det definitiva/slutgiltiga antagningsbeskedet till gymnasiet kommer att bli känd lite olika datum i olika delar av Sverige men det är mellan strax innan midsommar och senast... Läs hela svaret
  • Angelica

   CSN för en kurs?

   Hej, jag har försökt googla runt men hittar verkligen inget.. Jag gick ur gymnasiet förra sommaren, och läste då tyska alla åren. Just nu är jag arbetslös och pluggar inte just nu, men hr funderat på att läsa någon eller några kurser på distans nu innan jag tänkte plugg till hösten. Jag skulle...

   Liselotte Johansson: Hej Angelica,CSN kan bevilja studiemedel för att läsa fristående kurser, ja. Villkor är att man läser på minst halvtid och att kurslängt är minst 3 veckor. Exempelvis om du läser spanska 1... Läs hela svaret
  • Jonathan 20 år

   Körkort och lämplighetsintyg till CE kort?

   Hejsan, jag går fordon och transport programmet och ska välja transport. Jag har högt blodtryck, kommer inte ihåg exakta värdet. (Inte varit hos läkare) Då jag ska ta CE körkort behöver jag göra en läkarundersökning för att få lämplighetsintyget. Då är min fråga om jag blir nekad till...

   Anna SYV: Hej Jonathan,det är en fråga som läkaren måste svara på och inte en studie- och yrkesvägledare. Om läkaren anser att du kan få Lämplighetsintyget, kommer du att... Läs hela svaret
  • Fanny

   Fick inte välja programfördjupning?

   Hej! Jag går tredje året på hotell&turism programmet. Enligt vårt program skulle det funnits ett stort utval av programfördjupningar enligt Skolverket, men istället så har skolan delat ut fem förbestämda programfördjupningar till oss. Det finns två kurser som jag verkligen inte vill läsa då...

   Anna SYV: Hej Fanny; det är tyvärr lärarbrist och av den anledning så kanske det inte finns möjlighet att erbjuda välja kurser. Det är tråkigt, men vi kan inte göra ngt. mer än... Läs hela svaret
  • emil

   Vad krävs för polisen?

   Tjenare! Jag har tänkt att byta till Lbs bild, media och kommunikation eftersom att jag har det som intresse. Bild, film osv. Redigering bland annat. Men kan man lägga till kurser så att man senare kan söka till polis? Ex på sina individuella val? och isåfall vilka kurser ska man lägga till?

   Mikael SYV: Hej Emil, på lbs-ljud-bildskolan-boras finns det ES och TE - båda programmen är högskoleförberedande men på teknik läser man för lite historia för att bli behörig till... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga