Julia

    Hej! Jag tog studenten 2017 med A-F systemet och har sammanlagt 18.94 poäng med merit om jag söker till djursjukskötarprogrammet som då är det program jag siktar på. Jag har kompletterat naturkunskap 2 på komvux i efterhand så jag ligger i urvalsgruppen BII. Jag kom tyvärr inte in detta år. Antagningsgränsen för både urval 1 och 2 var 20.52, det sänktes alltså inte alls och jag låg då 1.58 poäng under.

    Min fråga är då: hur många ämnen är 1.58 poäng? Räcker det att höja betygen i dessa ämnen som jag vet är några av mina sämsta ämnen: latin (E), matte 1 (D), filosofi (D) och naturkunskap 1 (C), spanska 3 (D).

     

    Vilka betyg skulle jag isåfall behöva höja i dessa ämnen och till vilket betyg? (för att ”addera” på 1.58 till nästa års ansökning genom att göra prövningar)?

    Jag skulle helst vilja undvika att studera just spanska iom det var så länge sen. Jag har försökt räkna ut detta själv flera gånger och olika scenarion men det är så himla svårt. Jag är jätte tacksam för svar!

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hejsan,
    till högskola konkurrerar man i betygsgrupper med sitt Meritvärde som är summan av jämförelsetalet/snittbetyget och meritpoängen. ditt meritvärde är idag 18.94 men hur många av de är meritpoängen/extrapoängen? Max antal meritpoäng är 2.5. Om vilka kurser som ger meritpoäng för dig med examensbevis - var god läs info på gymnasieguiden.se/merit
    Störst höjning av ditt meritvärde skulle du få om du idag har färre än max meritpoäng. T.ex om du idag har meritp. endast för spanska 3 (+ 0.5 meritpoäng) då finns det utrymme för ännu 2.0 meritpoäng: de skulle du få för engelska 7 och högre kurser i matematik. "högre" kurser i matte är de som är "över"/högre än den mattekurs som krävs för särskild behörighet till just din högskoleutbildning.
    Om det skulle vara så att du idag redan har max antal meritpoäng, då kan du inte få fler. Då återstår det att försöka höja betygen i de kurserna som ingår i ditt examensbevis.
         Du nämner i din fråga följande kurser och betygen:  latin (E), matte 1 (D), filosofi (D) och naturkunskap 1 (C), spanska 3 (D). Om du skulle höja Matte 1, Latin eller Spanska i ett steg, t.ex från E till D - blir det höjning på + 0.1 i varje kurs och steg, Alltså skulle du höja betyget i Latin från E till A, blir det höjning på + 0.4.
    Filosofi är en liten kurs, á 50 p. så höjningen blir hälften så stor, alltså för att få höjning på + 0.1 i ditt jämförelsetal behöver du höja betyget i 2 steg, från D till B.
    Naturkunskap 1 - skriver du men nk1b är på 100poäng och nk1a1 och 1a2 är 50p-kurser. Höjning i en 100p.kurs är dubbelt så mycket värd som höjning i en 50p.kurs. Alltså blir det större höjning om du höjer större kurser och i flera "steg" alltså helst från E till A.

    Gör gärna högskoleprovet när möjlighet kommer att ges, även om du kanske redan har ett giltigt resultat från HP:
    &
    Jag råder dig också kika på möjlighet att utbilda dig inom annat, "liknande" yrke, t.ex till Djurfysioterapeut.

    I bästa fall, alltså om du skulle få A betygen i alla de kurser du nämner i din fråga:
     latin (E), matte 1 (D), filosofi (D) och naturkunskap 1 (C), spanska 3 (D).
    För kursen i latin, från E till A blir höjning + 0.4
    för matte 1, från D till A blir höjning + 0.3
    för naturkunskap 1b, från C till A blir höjning + 0.2
    för filosofi från D till A blir höjning + 0.15
    för spanska 3 från D till A blir höjning + 0.3,
    alltså sammanlagt + 1,35.

    Antagningsstatistik för Fysioterapeutprogrammet (Karolinska institutet):
    mellan åren 2017 och 2020 krävdes det i kompletteringsgruppen, BII

    18.75 - 18.50 - 18.71 - 18.33 - 18.81 - 18.17 - 18-75 i meritvärde.

    • :

      Hej! Tack så mycket för svar. Ja precis, jag har räknat med max antal meritpoäng. Ja jag har tittat på likande utbildningar men jag har tyvärr inte gått naturvetenskapliga linjen så jag är inte behörig och det är inte min starka sida så jag tror tyvärr att det inte är möjligt att bli djurfysioterapeut om jag ska vara realistisk mot mig själv. Djursjukskötareprogrammet behövde nk2b och matte 2. Jag har försökt skriva högskoleprovet 3 gånger men det är något jag inte förstår för det går inte bra någon gång så det är därför jag har gått in i tankarna att fokusera på betygen istället. I hp behöver man ca 1.4 för att komma in på djursjukskötarprogrammet och jag har tyvärr bara 0.7.

    • Julia :

      Om du tittar på UTBILDNING i yrkespresentationen djurfysioterapeut - så ser du att du behöver först komma in på fysioterapeutprogrammet, där antagningsgräns brukar vara betydligt lägre än till djursjuksköt.programmet. sedan finns det vidare utb.efter fysioterapeutprogrammet för att bli djurfysioterapeut. Man behöver absolut inte gå på naturvet.programmet för att komma in på fysioterapeutprogrammet. Särskild behörighet till fysioterapeutprogrammet är samma som till sjuksköterskeprogrammet, och det är samhällskunskap 1b, matte 2 och naturkunskap 2. ... Det är möjligt att få högre resultat på högskoleprovet fjärde eller femte gången men du får bestämma själv om du vill skriva HP ännu en eller ett par ggr. ... ang.prövningar: det är svårt att hitta var man kan anmäla sig. Har du gjort prövning redan? vet du hur du hittar var du kan anmäla dig och hur prövning går till?

    • Julia :

      Antagningsstatistik för Fysioterapeutprogrammet (Karolinska institutet): mellan åren 2017 och 2020 krävdes det i kompletteringsgruppen, BII 18.75 - 18.50 - 18.71 - 18.33 - 18.81 - 18.17 - 18-75 i meritvärde.

    • : Hej! Jaha vet du om dem har ändrat att man endast behöver nk2b och matte 2 nyligen? Jag trodde att man behövde gå naturvetenskapliga linjen. Tack för du sa det. Vet du några ytterligare utbildningar inom djur som också bara behöver nk2b och matte 2? Och vet du hur antagningen inför djurfysioterapeut fungerar med universitetspoängen och framtidsutsikt på marknaden eller om alla har chans att bli det? Jag har aldrig gjort en prövning och vet inte direkt hur det går till så du får jätte gärna upplysa mig om det?
    • Julia :

      Naturkunskapskurserna på gymnasial nivå heter Nk1b och Nk2. alltså finns endast en kurs på nivå 2 och den heter "Naturkunskap 2".
      De särskilda behörighetskraven är mycket lätt att se på www.studera.nu och på utbildningarnas egna hemsidor. ...
      ang.prövningar: många vill göra prövningar, det var mycket svårt var hitta var man kan anmäla sig redan innan Covid-19 & nu är det ibland näst intill omöjligt. De som inte är gymnasieelever får göra prövningar i hela Sverige, men det gäller hitta var den möjligheten erbjuds. Prövningsavgift på 500kr får man inte tillbaka om man uteblir från prövningen eller får F-betyg. Det som är bra är att om man har flera betyg i samma kurs, då gäller det Högre betyget, så man kan inte sänka sitt betyg. De svårigheter som finns, förutom att hitta var man kan anmäla sig är att man förbereder sig till prövning på egen hand, man behöver åka till prövningstillfällena minst 2 ggr (först ett skriftligt prov) och efter ca 2 veckor - muntligt prov. Tid man lägger på att förbereda sig räknas som "din fritid", alltså man har inte rätt till studiemedel under tiden man förbereder sig till prövningar. Och resor till-från en annan ort där man ska göra prövning och ev. övernattning - det står hen som gör prövning själv för kostnaderna, alltså finns inget bidrag för att täcka upp för de kostnader som uppstår i samband med prövningar. 

    • : Åh okej tack för all information. Vilka är dem vanligaste sidorna som finns i Stockholm som man kan anmäla sig till prövningar? Blir prövningar ens av nu i år alls?
    • : Och är det alltid en muntlig del? Även om man har ”problem” med att prata i grupp? Går det isåfall att endast göra skriftligt om man får underlag från psykolog eller finns inga undantag alls?
    • Julia :

      Den muntliga delen på prövningen brukar (i alla fall så vitt jag vet) inför 2 personer: läraren och med-bedömare , alltså inför en väldigt liten grupp á 2 personer. ang.intyg från psykologen så är det ett undantag, alltså visar du upp intyget där du anmäler dig till prövningen och ser vad de svarar. Du kan också kontakta skolverkets upplysningstjänst, tel.nr 08-52733200.
      För info om prövningar i Sthlm - var god se stockholm/provning

    • : Åh okej tack så mycket för alla svar!
    • Julia : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'spanska' (108 st.)

    • Elias0709

      Läsa spanska 1 i trean efter franska 4?

      Hejsan! Jag är en ganska driven elev och jag har fått dille på franska! Jag har väldigt goda kunskaper i ämnet och kan språket ganska väl i förhållande till övriga i min ålder. Jag är väldigt intresserad av franska men...

      Milla : : Hej!ang.Utökat program är det rektor på gymnasieskola som fattar det beslutet. Att läsa utökat program ingår inte i elevens rättigheter. Rektorerna brukar titta på elevernas... Läs hela svaret
    • Språkstudent

      Läsa KPU men undervisa för vuxna?

      Hej! Jag har tänkt att läsa en kompletterande lärarutbildning på Karlstads universitet på 60 högskolepoäng (inom spanska). Jag står i valet mellan att välja KPU 60 hp med inriktning mot gymnasieskolan, eller KPU 60 med inriktning årskurs...

      Milla : : Hej!När det är lärarbrist får även obehöriga lärare undervisa. ang.möjlighet att undervisa på komvux och på andra ställen där man undervisar vuxna så... Läs hela svaret
    • Helado

      Språk på gymnasiet?

      Hej!

      Jag intresserad av lag och rätt, biologi och kemi. Och samband mellan oss människor. Jag studerar spanska i grundskolan och vill fortsätta göra det i gymnasiet och det vet jag att många skolor erbjuder men min fråga har med teckenspråk att...

      Milla : : Hej!det är svårt att hitta en gymnasieskola som erbjuder läsa Teckenspråk för hörande. Vi visar vilka gymnasieskolor som erbjuder "ovanliga språk"... Läs hela svaret
    • Satua

      Hur är det att börja universitet under våren?

      Just nu har jag ansökt till några program för april 2024. Mitt prioriterade program är ämneslärare för engelska och spanska för arbete på gymnasiet. När jag gick ut gymnasiet hade jag inte Spanska 3 som behövs för det programmet,...

      Milla : : Hej, längden på universitetsprogram med samma innehåll är lika oavsett om första terminen läses på hösten eller på våren. Det är ju ingen skillnad... Läs hela svaret
    • Jennie

      Hur påverkas mitt betyg om jag får F i spanska?

      Hej! I min skola får man antingen välja att ha moderna språk eller modersmål, och jag undrar om jag första året i gymnasiet F:ar på spanska, men kommer ändå byta till modersmål andra året. På vilket sätt påverkas...

      Milla : : Hej,det är lite "komplicerat" men följande gäller:alla betyg en elev får på gymnasiet bör finnas i elevens examensbevis (om hen uppnår kraven för... Läs hela svaret
    • lizzie

      Moderna språk och modersmål?

      Hej jag har läst spanska sedan årskurs 6 i grundskolan och hade fortsatt med spanska som monderna språk i gymnasiet, då började jag direkt med steg 3 i spanska på gymnasiet. Sedan läste jag spanska steg 4 i monderna språk på gymnasiet och...

      Milla : : Hej,inom moderna språk är max 1.5 meritpoäng som man kan få: + 05 för mod.språk 3 och + 1.0 för mod.språk 4. I undantagsfall ger även mod.språk 5 meritpoäng men... Läs hela svaret
    • SYV

      moderna språk steg 3?

      Är man garanterad att få fortsätta på samma moderna språk på gymnasiet som man läste i grundskolan, dvs börja på steg 3? Tacksam för svar!

      Anna: : Hej Lovisa,på de gymnasieprogram där moderna språk ingår som obligatoriska kurser är gymnasieskolan tvungen att erbjuda följande moderna språk: franska, spanska och tyska (kursen moderna... Läs hela svaret
    • 19 år

      Jobbmöjligheter efter kandidatexamen i italienska eller spanska?

      Hej! Jag funderar på att ta en kandidatexamen i italienska eller spanska, och jag undrar hur begränsade mina jobbmöjligheter är efter examen med dessa språk? Blir jag tvungen att jobba som översättare eller språklärare i språken (yrken som inte känns intressanta), eller är det möjligt att ha...

      Milla : : Hejsan,Det finns ett antal yrken/tjänster där arbetsgivare brukar kräva "högskoleutbildning á minst 180 högskolepoäng", oavsett inom vilka... Läs hela svaret
    • Sara

      Ändra språkval?

      Hej! Jag är en tjej som går i 7an och har franska som språkval. Jag skulle vilja ändra mitt språkval till spanska mot 8an och jag kan redan spanska ganska bra, och har hittills fått B i franska. Jag undrar om det är möjligt att ändra språk?

      Anna: : Hej Sara,grundskolorna i Sverige måste erbjuda minst 2 av språken: tyska, franska och spanska. Om just din grundskola erbjuder spanska, måste du fråga på din skola. Om din grundskola erbjuder spanska, kan... Läs hela svaret
    • Malin

      Läsa spanska 1 fast man läst spanska i högstadiet?

      Jag håller på att plugga upp lite betyg och undrar om man får läsa spanska 1 på komvux fast man läst spanska i högstadiet? Det är över 12-13 år sedan jag senast läste spanska, och jag minns ingenting, haha.

      Julia: : Hej Malin,det blir upp till komvux i din kommun att ta in dig på spanska 1, nybörjarkurs eller på spanska 2, fortsättningskurs - eller inte. Du skriver "pluggar upp betyg",... Läs hela svaret
    • Teeshk

      Kan en lärare ta bort poäng från ett prov för att det var perfekt?

      Jag hade en prov i spanska man skulle översätta och skriva en dialog. Provet var i skolan, skriftligt och efter 5 veckor fick vi tillbaka provet. Jag lämnade in mobilen och gjorde provet. Jag hade lite problem med översättning men bättre med dialogen. Men dialog...

      Anna: : hej!Betygssättningen är inget som SYV sysslar med, vi får inte utbildning i betygssättningen och sätter inte några betyg. Det är lärarens kompetens... Läs hela svaret
    • student

      Kommer jag in på spanska 2, 3?

      Hej! Jag har sökt att läsa spanska 1 och blev antagen, innan det så ringde jag syven i min kommun och frågade angående att höja sig genom meritpoäng. De garanterade inga platser med sökandet och sa att jag kanske blir antagen till spanska 1 men inte 2 och 3. Mitt mål är att läsa spanska 1,2 och...

      Anna: : Hej Mirabell!kursen Spanska 2 bygger på kursen Spanska1, man ska alltså ha kunskaper som motsvarar Godkänt betyg i spanska1, för att ha förutsättningar att klara av kursen spanska 2 (som är... Läs hela svaret
    • Tim

      Finns ämneslärarprogrammet med engelskt undervisningsspråk i Sverige?

      Hej mitt namn var Tim Jäderholm och jag har gått klart tredje året på gymnasiet och just nu tar jag ett sabbatsår. Min flickvän är från Spanien och detsamma gäller hon att hon också gått klart gymnasiet fast i Spanien och vi...

      Anna: : Hej Tim,vi på FRåGA SYV känner inte till att utbildningar som leder till lärarexamen, skulle i Sverige erbjudas på andra språk än svenska.För... Läs hela svaret
    • Izzy

      Hur blir jag ämneslärare i spanska och samhällskunskap?

      Hejsan, jag vill bli gymnasielärare och undervisa i spanska och samhällskunskap men jag vet att just detta kombinationsämne är omöjligt att ha. Finns det enskilda kurser som jag kan läsa eller en annan väg som jag kan ta istället? Om utbildningen...

      Anna: : Hej!du kan läsa 120 hp (fyra terminer på heltid) Spanska och 90 hp (tre terminer på heltid) i samhällskunskap (på en valfri högskola-universitet) och söka sedan... Läs hela svaret
    • Hans

      Godkänt i Spa1 - gå till Spa3?

      Hej! Läser nu Spa1 och kommer få ett godkänt betyg i det. Jag är egentligen behörig till Spa3 då jag läste spanska i grundskolan, men valde att börja med nivå 1. Kan jag till nästa år hoppa direkt till Spa3, nu när jag märkte att Spa1 var lite väl enkelt? Eller måste jag gå via Spa2 för att...

      Anna: : Hej!det är mycket ovanligt att kunna få läsa moderna språk 1 om man har läst språket på grundskolan; det är extremt sällan det händer, troligtvis skedde det ett misstag och du... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga