1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Alma!
    Bra att du planerar framåt och i god tid funderar över vad som är viktigt att tänka på när du ska "skugga en elev" på gymnasiet!

    Läs på http://www.fragasyv.se/info/ga-pa-oppet-hus-pa-en-gymnasieskola - det är en sammanställning av frågor man kan ställa på ett Öppet hus på en gymnasieskola. Samma eller liknande frågor kan man även ha i åtanke när man ska "skugga" en elev eller en klass.

    Olika saker är olika viktiga på olika personer.
    Jag ska skriva ner här vad jag själv tycker är viktigt, men se du vad du håller med mig om och vad som är irrelevant för dig och så kanske du kommer på något annat som är viktigt för dig i stället. Du får gärna tipsa oss om vad du tycker är viktigt när man "skuggar".

    Här kommer mina tips:
    1. ta tid när du åker till gymnasieskola "från dörr till dörr", tänk på att så ska du åka varje skoldag i 3 år.
    2. ha med dig en lista på frågorna som du vill ställa och saker som du vill kolla på.
    3. prata med elever i den klassen där du "skuggar" och fråga t.ex. om vad som är bäst och vad som är sämst på utbildningen. Var beredd på att du kan få väldigt olika svar från olika elever.
    4. fråga om det finns hjälp med läxläsning efter lektionstid.
    5. fråga efter en "elevkår" eller någon sort elevorganisation (elevinflytande), om klassrepresentanter träffar rektor regelbundet eller på vilket sätt man kan få framföra sina synpunkter "uppåt", som elev.
    6. hälsa på kurator, SYV, skolsköterska och fråga om de har Drop-in och hur många timmar i veckan eller om man måste boka tid på förhand och i så fall - hur lång tid innan.
    7. finns det en mentor per klass eller flera mentorer? är det lätt att få kontakt med dem, träffa dem vid behov?
    8. se om det är trevliga (tilltalande) lokaler - vissa personer tycker att små mysiga utrymmen är bäst och andra vill ha mycket "space", luftigt och ljust.
    9. besök biblioteket och fråga om öppettider - om man kan sitta där efter lektionerna på sen eftermiddag och göra sina läxor, om man skulle velat det.
    10. om du får bra kontakt med några elever - be om kontaktuppgifter, så att du kan återkomma senare, om du kommer på någon fråga i efterhand.

    Du kommer, hur som helst, att få en uppfattning, en helhetsbild: om det känns OK, trevligt, roligt eller tvärtom, jobbigt och skrämmande - i den miljön som finns på just den gymnasieskolan.
    Du kan säkert "skugga om", dvs komma tillbaka på ännu en besöksdag. Du kan då be att få följa en annan klass under en dag.

    Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig!
    Bästa hälsningar och återkom efter "skuggningen", berätta hur det gick!
    Lycka till!
    ANNA
    • : Hej igen Anna! Tack så mycket, detta var jättebra frågor och saker man borde tänka på! Ja det ska jag, tack igen och ha en bra fortsatt kväll! //Alma
    • Anna : Vi på fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till med "skuggningen" och med ditt gymnasieval! Hör av dig längre fram & berätta hur det går för dig! vi håller tummarna!
    • Milla : Du får gärna tipsa oss om bra sajter och om du själv kommer på ngt viktigt att titta på eller fråga om under skuggningen! Tack på förhand!

    Frågor och svar taggade med 'mäklarutbildning' (5 st.)

    • Anton

      Mäklarutbildning utan gymnasiebetyg?

      Hej! Är så grymt sugen på att börja jobba som en mäklare. Men sorligt nog så var inte jag den duktigaste i skolan då jag valde att hellre prata med vänner än att läsa inför proven osv. Jag har godkänt i alla ämnen men har inte de kurserna jag läser få de flesta hemsidor att jag behöver.. så...

      Anna: : Hej Anton, Registrering som Fastighetsmäklare beviljas av den statliga myndigheten Fastighetsmäklarinspektionen. Det är strikta krav som stäIIs för att få bIi registrerad som... Läs hela svaret
    • Elliot

      Vad för ämnen bör jag lägga till?

      Jag är 17 år, går andra året på handelsprogrammet med inriktning administration. Jag undrar vilka ämnen jag behöver lägga till för att bli behörig att söka till mäklarutbildningen på högskolan. Antar att någon matte måste läggas till då jag bara har läst Matte 1a på gymnasiet, tacksam för svar!

      Anna: : Hej Elliot! Jag antar att det är Fastighetsmäklare>> du vill bli, för att det finns annars andra sortens mäklare, bl a Aktiemäklare>>. Om jag gissade rätt och du menar... Läs hela svaret
    • Ess

      Mäklarutb Sverige vs utomlands?

      Hej Jag undrar hur mycket av den svenska mäklarutbildningen som är relevant ifall man vill jobba som mäklare utomlands? Eller är det helt olika utbildningar i olika länder?

      Mikael: : Väldigt svårt att svara på: beror helt på vilket land det är. Inom Norden är utbildningar mest lika varandra, sedan är det inom EU, som utbildningar ofta brukar likna ganska mycket, men... Läs hela svaret
    • Oskar

      Läsa till mäklare i efterhand hur lätt eller svårt är det? Vad krävs?

      Jag funderar på att bli mäklare men känner att en ren mäklarutbildning är för snävt då jag inte är helt säker på att det är det jag vill bli och letar därför efter andra sätt att bli det och samtidigt bli attraktiv på andra marknader. Om man t.ex. läser internationell marknadsföring eller en...

      Milla : : Hej Oskar! Jag gissar på att du menar Fastighetsmäklare (för annars så finns det andra mäklare: aktiemäklare, reklammäklare mm). Om du menar Fastighetsmäklare, läs på... Läs hela svaret
    • Erika

      Mäklarutbildning på distans?

      Hej! Jag gick ut som undersköterska i våras och nu vill jag plugga till fastighetsmäklare. "Problemet" är att jag gärna vill göra det på distans men har inte en aning om hur jag ska gå tillväga. Antar att jag först måste plugga samhälle 2 och matte 3? Men sen, är det någon högskola som har...

      Liselotte: : Hej Erika, på sidan http://fmf.se/studentmedlemskap/studera-till-fastighetsmaklare/ lite längre ner finns det utförligt beskrivet hur man kan plocka ihop utbildning till Fastighetsmäklare av fristående kurser. En sammansatt... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga