caroline

    Hej! Jag står i valet och kvalet med vilken kurs jag ska ta utökad i och vilka som ska vara med i min ind. val. Spelar det någon roll om jag tar engelska 7 eller fysik 2 som utökad kurs? I slutändan kommer jag ändå läsa fysik 2, matte 4 och engelska 7. . Sedan har jag också hört att om jag tar matte 5 istället för fysik 2 så får jag mer meritpoäng men får inte behörighet till civilingenjör. Vilket är viktigast? Har hört att matte 5 inte spelar så stor roll när det kommer till behörighet men visst får jag större chans att komma in på civilingenjör om jag har läst det? Vill gärna gå farkost eller medicinsk teknik på kth eller bli advokat efter gymnasiet. Tacksam för svar :))

    1 Svar

    Peter SYV på GymnasieGuiden

    Hej Caroline,
    för att bli Advokat, måste man i grunden vara jurist med examen från juristprogrammet som är 4.5 årigt universitetsprogram. Särskild behörighet består av historia 1b och samhällskunskap 1b. 
    Om du däremot vill bli civilingenjör, då måste du läsa på civilingenjörsprogrammet, där särskild behörighet brukar bestå av fysik2, kemi1 och matematik4. 
    Obehöriga kan inte antas till svenska universitetsutbildningar. Så, om du vill ha en chans att komma in på civilingenjörsprogrammet, måste du bland annat ha godkänt betyg i fysik2.
    Matematik 5 krävs inte för behörighet, men ger meritpoäng (extrapoäng). Om valet står mellan att bli behörig eller få högre meritvärde, så måste du satsa på att bli behörig (för att som obehörig har du ingen chans att komma in). 
    Utökade kurser är ett undantag; rektors beslut krävs för att få lov att läsa U-kurser. Oftast är det mer fördelaktigt att inte läsa U-kurserna utan försöka få alla kurser för behörighet inom gymnasieprogrammets 2500poäng. 
    Men om du läser en U-kurs i alla fall, och frågar om det är mer fördelaktigt för dig att ha eng7 eller fysik2 som U-kurs i ditt examensbevis, så beror det på hur höga betyg du kommer ha i de kurserna. 
    Har du t.ex A i fysik2 så är det fördelaktigt om det betyget räknas in och det kommer det inte att göra i fall det är en U-kurs och du söker till juristprogrammet (som inte kräver fysik2), och i så fall är det bättre för dig att ha fysik2 som en vanlig kurs, ej U-kurs. Men om du endast får E i fysik2 och har den kursen inom programmets 2500p., alltså som en vanlig kurs, ej U-kurs och söker till juristprogrammet, så räknas det betyget in (för att alla kurser inom programmet, förutom gymnasiearbete, räknas in).
    Så, det går inte ge ett generellt svar på frågan om vilka kurser är bättre att ha som U-kurserna för att det beror på hur högt betyg man har i en sådan kurs + till vilken utbildning man söker efter gymnasiet (vilken särskild behörighet den utbildningen kräver).
    Allmänt sett, så är det många ggr bättre att läsa 2500p., ej mer och då har man mer tid och ork för varje kurs man läser, vilket ger större chans att få högre betyg i alla kurser och då blir snittbetyget högre. Att ha meritpoäng är inte alls obligatoriskt; givetvis är de bra att ha men inte på bekostnad av att du blir obehörig eller att betygen i flera kurser blir lägre. 
    Om du kan undvika läsa U-kurser så tycker jag du ska överväga det och satsa i så fall på att försöka rymma alla kurser du behöver för särskild behörighet inom 2500p. och försöka få högre betyg i alla kurser du läser.

    Frågor och svar taggade med 'arbetsplatser' (6 st.)

    • Henke

      Var kan psykologer jobba?

      Hejsan, Jag undrar dels var psykologer kan jobba samt var man bör jobba som psykolog om man vill tjäna mycket pengar? Tack på förhand för svar. Mvh, Henke

      Milla : : Hej!Psykologer, i Sverige, gör utredningar och föreslår åtgärder inriktade på individer, grupper, organisationer och fysisk miljö. Psykologer kan arbeta inom alla de olika... Läs hela svaret
    • Noralhouda

      Om att jobba sedan?

      Hej! Jag undrar ifall om ska läsa till tandtekniker och sedan efter till exempel man vill jobba själv på sitt eget plats måste man jobba som ssk innan man jobbar själv eller det behövs inte???

      Mikael: : Hej, om yrket Tandtekniker - var god läs på framtid.se/yrke/tandteknikerArbetsplatser där tandtekniker vanligen arbetar är: ett tandtekniskt laboratorium, inom den privata sektorn eller inom Folktandvården. Hur... Läs hela svaret
    • Leah

      Var finns jobb för civilingenjör inom bioteknik?

      Hej! Funderar på att söka civilingenjör bioteknik efter sommaren. Dock så har jag haft svårt med att hitta info om VAR jobben finns. Är själv bosatt i Örebro och skulle vilja veta om jag kan jobba i stan i framtiden. Har ni svaret på...

      Julia: : Hej Leah!Om yrket Civilingenjör inom bioteknik inkl.var man kan arbeta med den utbildningen, kan du se info på framtid.se/yrke/civilingenjor-inom-bioteknikCivilingenjörsutbildningar är 5... Läs hela svaret
    • Linnea

      Hur många timmar per dag?

      Hej, om man går på gymnasium som lärling, hur många timmar på en dag kan man max praktisera på en arbetsplats? är det typ en regel på hur många timmar man måste praktisera? Jag går första året men praktiserar 9 timmar... Är det ens okej? Är 15 år.

      Mikael: : Hej Linnea! 9 timmar effektiv praktiktid om dagen låter mycket. Jag undrar om du räknar in lunch och raster? För att det är Effektiv arbetstid som är 8 timmar/dag om man arbetar heltid. Lunchrast och andra... Läs hela svaret
    • Mia

      Vad kan jag arbeta inom om jag läser till socialpedagog?

      Jag funderar på att ansöka till utbildningen "socialpedagog med särskild kompetens inom KBT och mångkulturalitet" som börjar i Halmstad hösten 2016. Jag undrar vad jag kan arbeta inom med en examen?

      Milla : : Hej Mia! Efter avslutad yrkeshögskoleutbildning Socialpedagog med särskild kompetens inom kbt och mångkulturalitet kan man bland annat: - arbeta professionellt med... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga