Gäst
    Hej, jag undrar vilken utbildning krävs för att jobba med byggnadsbesiktningar?
    Tack på förhand för ett utförligt svar med många tips och förklaringar!
    G.S. :)
    • SYV-besökare : https://www.sp.se/sv/units/risecert/Sidor/default.aspx
    • : Certifierad besiktningsman blir en lämpligast genom SBR (Sveriges Byggingenjörers Riksförbund). De har en mängd olika utbildningar såsom t.ex. entreprenadbesiktningsman. Det finns en mängd olika grunder och erfarenhet men det finns listat på sbr.se. Bland annat finns krav på utbildning/branscherfarenhet, kunskap inom entreprenadbesiktning etc. Det är RISE tillsammans med SBR som har utarbetat kravspecifikationen.

    3 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej!

    Det finns ingen formell utbildning, som är "ett måste". Det är inte heller generella formella krav på besiktningsmän. 

    Det finns kurser hos tex SBR. http://sbr.se
    Grundkravet är där att man är byggingenjör. "Vem som helst" kan egentligen besiktiga byggnader. Det svåra är att få en försäkring som kommer att gälla om ngt går "snett". Det bistår SBR med.

    Ett annat alternativ
    Möjligen går det att få jobb hos tex Anticimex  som kanske anställer egna besiktningsmän.

    Vänligen
    ANNA
    P.S: länktips - Info om frivillig certifiering för olika sorters besiktningsmän
    http://sbr.se/sok-besiktningsman/overlatelsebesiktning/
    http://sbr.se/sok-besiktningsman/entreprenadbesiktning/

    Hej igen, jag vill påtla följande som kanske kan bli av intresse för dig... KVALITETSANSVARIG/KONTROLLANSVARIG vid byggarbete - är kanske en yrkesroll som kan vara lämplig att kika på.

    Byggherren ska utse en KA (kvalitetsansvarig-kontrollansvarig) för varje byggprojekt som kräver bygganmälan.

    KA måste ha tillräcklig kunskap och erfarenhet för att uppfylla gällande tekniska egenskapskrav. Hen ska även närvara vid byggsamråd, besiktningar och andra kontroller.

    I maj år 2011 gick rollen som kvalitetsansvarig över till kontrollansvarig. Rollen innebär större ansvar och närhet till byggprocessen än som der var innan maj 2011.

    Kontrollansvariga arbetar på uppdrag av byggherren. Byggherren har det yttersta ansvaret för bygget och kontrollansvarig är behjälplig. Hen ser till att nödvändiga kontroller görs för att följa kraven i bygglagstiftningen. Kontrollerna görs enligt en kontrollplan som upprättas för varje "byggnadsåtgärd".

    Om det handlar om stora byggprojekt, kan några kontrollansvariga utses för olika delar av projektet. Byggherren beslutar om vem som har samordningsansvaret.

    Men om Byggnadsnämnden inte anser att en kontrollansvarig behövs, kan byggherren själv bli godkänd som kontrollansvarig.

    Certifiering för KA

    En kontrollansvarig måste vara certifierad av godkänt certifieringsorgan. För att bli certifierad ska KA ha följande kvalifikationer:

    • Teknikisk utbildning
    • Erfarenhet av praktiskt arbete inom byggområdet
    • Kunskaper om bygglagstiftningen
    • Lämplighet för uppgiften

    Certifikatet gäller i 5 år från utfärdandet och kan sedan förlängas med 5 år i taget. Under tiden får KA med certifiering information om ändringar i regelverket som är av betydelse för behörigheten.

    • Ulla :

      Man kan också testa fråga RISE, Research Institutes of Sweden- kontaktuppgifter finns på sp.se/contact.

    SYV-besökare SYV

    Hej,
    En besiktningsman ska var en därtill lämpad person med tanke på bla teknisk kunskap, beroende vilken disciplin man ska besiktiga tex bygg, ventilation, rör, styr, el, hiss samt vara opartisk. Grunden kan vara erfarenhet från byggen eller byggingenjör.
    Man behöver inte vara certifierad men det är önskvärt, då det är en ”kvalitetsstämpel”.

    Vilka vägar finns det?
     Antingen blir man medlem i SBR Sveriges Byggingenjörer - och då måste man vara utbildad ingenjör. Därefter går man SBR´s internkurs.

    Det andra alternativet är att man blir certifierad se länk, nedan.
    www.teknologiskinstitut.se. Det krävs rejält med relevant erfarenhet, som kan styrkas genom intyg, om man inte har ingenjörsutbildning.

    Hoppas att detta var svar på din fråga.

    Mvh

    • Saga : Kravet på besiktningsmannen är att denne är lämpad, enligt kapitel 7 i AB 04 och ABT 06. Det finns inget krav att en besiktningsman måste vara certifierad. Dock kräver många beställare att besiktningsmannen ska vara certifierad eller av SBR godkänd besiktningsman, vilket innebär att man gått kurser i entreprenadbesiktning samt skrivit godkänt på tentamen.
    Ulla SYV

    Hej, Det finns ingen skyddad titel för just besiktningsman, det ska vara en ”därtill lämpad person” - certifiering och godkänd besiktningsman är dock skyddat. Var god kika på sbr.se/expertgrupper/sbrs-expertgrupp-entreprenadbesiktning/hur-blir-man-entreprenadbesiktningsman.
     
     
    Med vänlig hälsning

    • Ulla :

      ”Besiktning skall utföras av därtill lämpad person” Den texten står i AB (Allmänna bestämmelser) 04 Kapitel 7 §7. Besiktning kräver ingen certifiering. Men för att kunna utföra en besiktning seriöst krävs ju erfarenhet från branschen, teknisk och juridisk kunskap. Jag rekommenderar därför SBR.s paket som slutar med att man blir certifierad. Det blir då en kvalitetsstämpel.

    • : Titeln besiktningsman är oskyddad och det finns ingen kravlista på utbildning eller krav på godkännande eller certifiering. Många, men långt ifrån alla, har någon form av ingenjörsutbildning. Inom just byggnadsplåt finns det några som gått direkt från produktionen till att bli besiktningsman. Man bör (så klart) ha mycket goda praktiska och teoretiska kunskaper inom det byggområde man avser verka inom samt goda kunskaper i entreprenadrätt och Teknisk AMA.

    Frågor och svar taggade med 'reseledare' (5 st.)

    • calle

      Möjligt att jobba utomlands som ingenjör?

      Hej! Har ungefär 245 poäng, men matten är svagaste ämnet. Skaffar antagligen läxhjälp snart. Jag vill antagligen gå teknik eller IB i Lund. Är trött på att leva i Sverige så jag undrar: Finns det många jobb utomlands som t.ex. ingenjör? Skulle vilja bli nån sorts guide direkt efter...

      Peter: : Hej Calle! Om man känner att det behövs, är det givetvis bra att skaffa IäxhjäIp>> Annar så finns det just i matten - www.mattecentrum.se och www.matteboken.se Ang.... Läs hela svaret
    • Selma

      Vilken linje passar bäst?

      Hej. Nu är det något år kvar tills jag ska göra mitt gymnasieval men tänkte vara ute i god tid. Jag är väldigt kluven till mitt val och det står mellan 2 linjer främst men kanske även en tredje. De jag funderar mellan är ekonomi eller hotell och turism (kanske även samhäll). Jag har ganska...

      Anna: : Hej Selma! Mycket bra att du är ute i god tid och funderar redan nu på ditt gymnasieval! Om du är intresserad av att driva UF (företag under gymnasietiden) då är det först & främst Ekonomiprogrammet för det är det man har... Läs hela svaret
    • Linda

      Är hotell och turism en bra linje?

      Hej! Jag har tänkt att välja hotell och turismprogrammet. Har dock hört att det är svårt med yrken senare, är det sant? Jag har tankar om att bli reseledare, men att plugga in på gymnasiet så jag har behörighet till högskolan, (men att jag väntar ett tag med att gå där, så jag kan resa och vara...

      Lena: : Hejsan, om du planerar att åka ut i världen som reseledare så kan ju HT vara ett utmärkt alternativ på gymnasiet som ger dig grunden inom turist och hotellnäringen. Läser du dessutom till de kurser som behövs för att bli... Läs hela svaret
    • Ella

      Humanistiska programmet eller Hotel&Turism?

      Hej! Jag är en tjej som skulle vilja jobba med människor, men framförallt få resa i mitt jobb och uppleva språk, kulturer, historier, människor och platser så mycket som möjligt. Antingen tänker jag läsa humanistiska programmet och sedan läsa vidare till journalist (men att bli journalist är...

      Lena: : Hejsan, jag håller med svaret du fick av Magnus! När det gäller vilket program du ska gå så spelar det nog ingen roll eftersom du verkar ha ett driv som nog gör att du kommer uppfylla din önskan att resa. Jag tror... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga