Elise
    Hej!

    Jag är intresserad av hälsovetenskapliga programmet med inriktning biovetenskap.

    Var kan jag plugga i Sverige? Vad ligger intagningspoängen som högst/lägst? Vad kan man få för slags jobb efter en kandidatexamen? Ungefär var hamnar man lönemässigt då?

    Det som lockar är en utmanande utbildning som inkluderar medicin, hälsa och människor. Psykologi intresserar också. Vill gå med studiemotiverade elever, och få en bra lön efter examen. Uppfyller programmet dessa krav? Finns det något liknande program som uppfyller detta?



    • Anna : Vi har nu fått svar från en sakkunnig och jag kommer att utöka mitt svar till dig. :)

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Elise!

    Det programmet som du är intresserad av ges vid Linnéuniversitetet.
    Antagningsstatistik ser ut så här:

    HP är urvalsgrupp "högskoleprovet"
    BIex  och BI - gymnasiebetyg utan komplettering och om du har examensbevis, prövas du i båda de grupperna.
    BII - kompletteringsgruppen, dvs när man läste på komvux eller gjorde prövningar efter gymnasiet och höjde sitt meritvärde genom en "komplettering".

    Direkt länk till utbildningens egen hemsida är här>>

    Ang. lön så är det extremt svårt att svara på - för att det sker oftast "individuell lönesättning". Lönenivåer är också olika i olika delar av Sverige. Det spelar också roll om man arbetar för ett privat företag eller inom offentlig sektor (stat eller kommun).

    Ang. studiemotiverade elever, så är det på högskolenivå för det mesta mycket motiverade studerande. Det finns ingen anledning att läsa på högskola/universitet om man inte är studiemotiverad och man blir inte "gammal" på högskolenivå om man inte klarar av tentor/examinationer - därför blir man studiemotiverad (om man inte var det när man började på utbildningen) eller så slutar man läsa.

    Ang. vilka jobb man kan få direkt efter en kandidatexamen kan Studievägledare på just den utbildningen bäst svara på. Du hittar kontaktuppgifter till personal på utbildningen på utbildningens egen hemsida är här>>

    Bästa hälsningar

    ANNA

    Ovan ser du "urdrag" från ett svar från en sakkunnig angående vad f d studenter på Hälsovet.pr med inriktning Biovetenskap kan arbeta med.

    Ang. löner kan inte den sakkunnige svara ngt. specifikt, utan säger att det "varierar kraftigt".

    Ang. om det finns samma eller mycket liknande utbildning på andra högskolor/universitet är svar Nej, det finns det i dagens läge inte.

    Om text i den sakkunniges svar är "för liten", dvs bokstäverna är för små, då kommer här min förklaring, utifrån det svaret:

    1. man kan vara anställd på kommunen och arbetamed att hjälpa långtidssjukskrivna tillbaka till arbetslivet.

    2. man kan arbeta på Landstinget med utvärdering och uppföljning av journaluppgifter – alltså mer folkhälsoinriktat arbete.

    3. man kan också jobba på en mindre firma som “hälsovetare” tillsammans med en kiropraktor.

    4. det händer att studenter väljer att komplettera sin utbildning med en receptarieexamen. Apoteken verkar uppskatta att de har en hälsoprofil också.

    5. Några har också valt att läsa vidare inom biomedicin och idrottsvetenskap, påbyggnad på sin kandidatexamen i biomedicinsk vetenskap som man får på programmet.

    • : Tack för mycket bra svar! Undrar ändå en del över antagninspoängen, är utbildningen inte populär eller är det i regel personer med sämre betyg som sökt in?
    • Anna : Jag ska försöka få svar på frågan varför är det ganska låga antagningskrav... men jag kan också försöka gissa och min gissning är att det är en kombination av flera faktorer: att det är lite otydligt vad man kan bli efter den utbildninen + bostadsbrist som gör att folk "drar sig för" att söka utanför sina nuvarande bostadsorter + att det finns många andra utbidlnignar som lockar + att många elever på högskoleförberedande program blir ej behöriga för att de "missar" kanske lite och får Studiebevis i stället för Examensbevis och måste först komplettera på komvux. Det kan också vara så att det är en ganska "okänd" utbildning både för sökande till högskolor och för arbetsgivare... som har "gömt" sig i mängden av andra utbildningar. :) Om vi får ngt. annat svar på den frågan, hör vi genas av oss! ;)

    Frågor och svar taggade med 'reklam' (6 st.)

    • Amanda

      Kan skolan ändra poängplanen efter påbörjade gymnasiestudier?

      När vi sökte till gymnasiet blev vi lovade kursen rätten och samhället i poängplanen och den stod där ända tills vi började trean då kursen plötsligt dragits ifrån oss och ersatts med etnicitet och kulturmöten. Om vi kollar i skolans broschyrer står rätten och samhället fortfarande kvar som...

      Anna: : Hej Amanda,har ni frågat VARFÖR det blev en sådan ändring?Valbara kurser på gymnasiet kan skola välja åt eleverna... skolorna försöker göra... Läs hela svaret
    • Martin

      PR och marknadsföring utbildning?

      Hejsan! Behöver lite hjälp! Jag skulle gärna vilja jobba med marknadsföring och PR. För att ge ett exempel vill jag vara med och forma Volvos nya reklamkampanj allt ifrån bilder till film. Finns det några utbildningar som skulle gå åt detta håll?

      Julia: : Hej Martin,det finns jättemånga olika utbildningar inom Marknadsföring - både på högskolor/universitet, på privata skolor och på yrkeshögskolor; kan även finnas inom KKU... Läs hela svaret
    • Abbe

      Jobba med reklam?

      Hej! Efter att ha gått det estetiska programmet på gymnasiet så skulle jag gärna vilja jobba med reklam och marknadsföring, jag undrar då vad jag borde studera senare och hur jag går till väga?

      Anna: : Hej Abbe, jobba med Reklam och Marknadsföring kan man på väldigt många olika sätt. Det finns ett stort antal olika yrken som är verksamma inom det område - kika exempelvis på... Läs hela svaret
    • Marco

      Vilka högskolor finns det när man har pluggat i estetiska linjen?

      Hej jag går i estetiska linjen i Grafisk Design som ligger i Stockholm. Jag undrar vilka skolor som jag kan välja utifrån? Jag undrar också vilka betyg som man måste ha för behörighet. Jag personligen vill hålla på med allt från reklam, app design, webbdesign och egen företagande. Men det...

      Anna: : Hej Marco, utbildningsutbud förändras ständigt; och inom webbdesign och app-design - förändras det mycket snabbt. Om du är 16 år nu, kommer du söka... Läs hela svaret
    • Kajsa

      Hur blir man copywriter?

      Hej! Jag är en 15-årig tjej som är intresserad av att bli copywriter då det verkar otroligt kul och jag tror att jag skulle passa som det. Men vilken utbildning är den bästa och vilken är den enklaste vägen dit?

      Anna: : Hej Kajsa, copywriter>> kan man bli efter många olika utbildningar. Det finns inte EN UTBILDNING, utan många olika. Och just "din utbildning" kanske ännu inte har "uppfunnits". :) Jag menar att pga... Läs hela svaret
    • Simon

      Studera till PR-konsult?

      Hej! Jag har länge haft intresse för media och kommunikation överlag och därav är PR-Konsult något som jag vill studera till. Det problem jag har är att hitta en utbildning som passar på någon av följande orter; Stockholm, Lund, Göteborg samt Borås. Vad vet du/ni? Vilken hjälp kan ni...

      Anna: : Hej Simon! Som PR-konsult kan man jobba efter väldigt många olika utbildningar som på ett eller annat sätt handlar om Marknadsföring.  Jag kan ge några exempel - en distansutbildning... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga