Elin
    Hej.
    Jag har social fobi och tycker att agerande i okänd grupp är väldigt jobbigt. Samtidigt vill jag bli lärare, tror du att det blir ett stort hinder eller något som kommer lösa sig?
    Skulle också uppskatta om du kunde berätta lite kort om lärarutbildningen :)

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej Elin,
    det finns flera olika sortens lärare - förskollärare, grundskolelärare, yrkeslärare, gymnasielärare, fritidspedagoger, speciallärare och specialpedagoger. Speciallärare arbetar med elever i små grupper eller individuellt. Specialpedagoger arbetar mest med handledning av lärare och sällan med eleverna direkt.
    Bra sidor med information för dig som funderar på att bli lärare är:
    http://www.framtid.se/profession/larare/
    http://www.framtid.se/profession/forskollarare/
    http://www.framtid.se/profession/gymnasielarare-i-yrkesamnen/
    http://www.framtid.se/profession/gymnasielarare-i-allmanna-amnen/
    http://studera.nu/valja-utbildning/lararutbildningar/vilka-lararutbildningar-finns/

    Du ber mig att berätta om lärarutbildningen, men det är lÄRARUTBILDNINGAR - flera olika, som finns. Här nere kan du läsa min berättelse om dem:
    Elever som efter gymnasiet vill läsa vidare till lärare, har det inte lätt när de försöker få fram vilka kurser på gymnasiet som de måste läsa för behörighet till just den ämneskombinationen som de har tänkt sig.
    Nedan finns det en utförlig förklaring till varför det förhåller sig på det viset.

    Ett råd till elever som vill läsa till lärare är att välja en högskola/universitet där de vill studera och läsa på just deras hemsida och även kontakta dem för att få svar på följande frågor:
    1. Vilka ämneskombinationer som är möjliga att ha på lärarutbildningen på just den högskolan?
    2. Vad behörighetskraven är till just den ämneskombinationen på just den högskolan?

    Nedan finns information att läsa om lärarutbildningens uppbyggnad, olika vägar till lärarexamen samt en förklaring på varför olika högskolor erbjuder olika ämneskombinationer för blivande lärare.

    När det gäller behörighet till lärarutbildningen, så är det inte så lätt att hitta information, som är lätt att förstå sig på. Anledningen till det är att det finns ett övergripande beslut kring vilka kombinationer som är möjliga, men inom ramen för detta fattar högskolorna egna beslut. Framförallt beroende på att de flesta högskolor inte har examensrätt i alla ämnen.
    Nedan finns, kopierat från, bilaga 4 i Högskoleförordningen gällande vilka ämnen som får kombineras.

    Därefter måste man titta på vad högskolan där studierna är tänkta att äga rum kan erbjuda. Det är även möjligt att läsa på två högskolor, men som student har man då ansvar för att själv söka till de ämnena man är intresserad av. Om det är ett ämne som ev inte är ett ingångsämne, kan man ansöka om byte av studieort i en senare del av programmet. Här måste man kolla med respektive högskola vad som gäller. Det finns inga generella regler.

    Detta gäller för ämneslärare åk 7-9, Grundskolelärare:
    Om man går ämneslärarprogrammet åk 7-9, måste man i sin examen ha tre ämnen, undantaget är en kombination av samhällskunskap, svenska och musik, inom denna "trojka" räcker det med två ämnen. Anledningen är att dessa ämnen alltid måste omfatta 90 högskolepoäng per ämne.

    Men det finns även ”en annan väg” till en ämneslärarexamen, via KPU – Kompletterande Pedagogisk Utbildning, då kan man ta ut en examen inom åk 7-9 med ett, två eller tre ämnen och mot gymnasiet i ett eller två ämnen. Här bör man titta på den högskola där man ska läsa KPU och vilka krav de ställer på de ämnen som ska ingå i en examen. Alla skolor tillåter inte alla ämnen i en KPU-examen.

    När det gäller frågan om behörighet i t ex att läsa till lärare i Idrott & hälsa och samhällskunskap, så är svaret att man ska titta på den högskola där man tänkt läsa. Behörighetskraven kan variera.

    Här nedan finns det en länk till UKÄ, Universitetskanslersämbetet, där man kan gå in på respektive högskola och se i vilka ämnen skolan har examensrätt gällande ämneslärarutbildningen.
    Det är dock inte detsamma som att skolan erbjuder de ämnen de har rätt att erbjuda, utan det kan vara så att skolan valt att inte erbjuda vissa ämnen trots examensrätten.
    http://www.uka.se/utbildningskvalitet/sokblandexamenstillstand.4.782a298813a88dd0dad800011597.html


    ÄMNESKOMBINATIONER

    Vilka ämnen kan kombineras i en ämneslärarexamen?

    Grundskolan
    Ämnen för inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 är indelade i följande ämnesgrupper:
    1. Engelska, matematik, modersmål och svenska
    2. Bild, hem- och konsumentkunskap, idrott och hälsa, musik och slöjd
    3. Engelska, moderna språk, modersmål och svenska som andraspråk
    4. Geografi, historia, religionskunskap och samhällskunskap
    5. Biologi, fysik, kemi och teknik
    6. Engelska, moderna språk, modersmål, svenska, svenska som andraspråk och teckenspråk
    7. Biologi, fysik, kemi, matematik och teknik

    Ämneskombinationerna för inriktning mot arbete i grundskolans årskurs 7-9 är följande:
    • Ett ämne ur ämnesgrupp 1 och två andra ämnen ur ämnesgrupp 3, 4 eller 5. Alternativt 2 språk inom ämnet moderna språk i ämnesgrupp 3
    • Ett ämne ur ämnesgrupp 2 och två ämnen ur ämnesgrupp 4, 6 eller 7
    • Ämnena bild och slöjd ur ämnesgrupp 2 och ett ämne ur ämnesgrupp 4, 6 eller 7
    • Ämnena bild och slöjd ur ämnesgrupp 2
    • Tre ämnen ur ämnesgrupp 4 eller 5
    • Två av ämnena svenska, samhällskunskap och musik
    • Ämnet bild eller musik ur ämnesgrupp 2 och ett ämne ur ämnesgrupp 4, 6 eller 7

    Gymnasieskolan
    Ämnen för inriktning mot arbete i gymnasieskolan delas in i följande ämnesgrupper:
    1. Engelska, matematik, modersmål och svenska
    2. Engelska, grekiska, latin, moderna språk, modersmål, svenska som andraspråk och teckenspråk
    3. Filosofi, företagsekonomi, geografi, historia, juridik, psykologi, religionskunskap och samhällskunskap
    4. Biologi, fysik, kemi, naturkunskap och teknik
    5. Idrott och hälsa
    6. Bild, dans, musik och teater

    Ämneskombinationerna för inriktning mot arbete i gymnasieskolan är följande:
    • Ett ämne ur ämnesgrupp 1 och ett annat ämne ur ämnesgrupp 2, 3 eller 4
    • Två ämnen ur ämnesgrupp 2, 3 eller 4. Alternativt två språk inom ämnet moderna språk ur ämnesgrupp 2
    • Idrott och hälsa och ett ämne ur ämnesgrupp 1, 2, 3 eller 4
    • Ett ämne ur ämnesgrupp 6 och ett ämne ur ämnesgrupp 1, 2, 3 eller 4
    • Ett ämne ur ämnesgrupp 6 och ytterligare 90 högskolepoäng inom det i ämnesgrupp 6 valda ämnesområdet. Förordning (2013:924)
    **********************************************
    Du frågar också om socialfobi är ett hinder inför yrkesval - att bli lärare. Jag råder dig att prata med din läkare eller psykolog, som ställde diagnos på dig. Jag hoppas att du kan bli lärare. Jag känner dock inte grad och omfattning av dina problem. Det kan eventuellt passa bättre om du utbildar dig till speciallärare eller specialpedagog. Fråga din läkare eller psykolog om det.
    Du får hemskt gärna ställa andra frågor till oss & vi skall försöka hjälpa dig allt vi kan!
    Milla SYV




    Studie- och yrkesvägledare

    Frågor och svar taggade med 'skåne' (24 st.)

    • Elev

      hur blir man fastighetskötare?

      hur blir man fastighetskötare jag är en elev som tog studenten för 5 år sen och nu vill börja plugga till Fastighetsskötare men först tänkte jag plugga upp min betyg på folkhögskola förberedda mig till yrkeshögskolor i Skåne...

      Julia: : Hej Sebastian!Fastighetsskötare, i Sverige, kan ha mycket varierande bakgrund med erfarenhet från yrken inom bygg, el, vvs eller något hantverksyrke. Vid en anställning har förutom sakkunskaperna... Läs hela svaret
    • Aso

      Pilot behörighet?

      Jag har färdigt studerat Bygg gymnasiet på Peabskolan 2017. Nu vill jag studera till Pilot.mina frågor Är: 1-Det finns två ställeför att sudera, en på Lunds universitet och en till på yrkeshögskola , vad är skillnad mellan de? 2-...

      Anna: : Hej Aso,i Skåne finns det yrkeshögskoleutbildning till pilot, utbildning/trafikflyghogskolan-lunds-universitet/trafikflygarutbildning-ljungbyhed  som ska anta till starter i mars 2022 och mars 2023 och så finns det... Läs hela svaret
    • Emma

      Djurskyddsinspektör?

      Hej! Vilka utbildningar finns det om man vill utbilda sig till djurskyddsinspektör? Vilka utbildningar finns det i Skåne? Vilka behörigheter krävs för att komma in? Tacksamt för svar.

      Anna: : Hej Emma,Utbildningar som innehåller de "kunskapsdelar" som en djurskyddsinspektör behöver ha, helt eller delvis, är etologi och djurskyddsprogrammet, biologiprogrammet, agronomprogrammet, veterinärprogrammet,... Läs hela svaret
    • Emma

      Ekonomiassistent utbildning i Skåne?

      Hej, vilka utbildningar finns det i Skåne och man vill studera till ekonomiassistent? Krävs det högre utbildningar eller någon form av yrkesutbildning och hur anställningsbar är man efter utbildningen? Tacksamt för snabbt svar.

      Daniel: : Hej Emma, ekonomiassistent är ett icke-reglerat yrke, det är varje arbetsgivare som fritt får bestämma vilka kvalifikationer som krävs. Det finns tyvärr inte några centrala regler kring... Läs hela svaret
    • Ted

      Vikarie grundskolan?

      Hej Planerar att börja jobba som vikarie på grundskolan men min fråga är var vad lönen ligger i de skånska kommunerna?

      Anna: : Hej Ted,Fråga SYV kan inte svara på din fråga, tyvärr. Råd som jag kan ge är att du kontaktar personalavdelningen i den kommunen där du vill jobba och frågar vad löner ligger på... Läs hela svaret
    • Leif

      Om man är över 50 år kan man bli läkarsekreterare el är det för sent?

      Hej, frågar för en annan persons räkning: Om man är lite över 50 år och bor i södra skåne - finns det utbildning till läkarsekreterare som man kan gå? Hur blir det med studieekonomi/studiemedel? Spelar det någon roll om man är folkbokförd i den kommunen man bor i eller i en annan...

      Anna: : Hej Leif, utbildning till "läkarsekreterare" (Medicinsk sekreterare) finns i Sverige huvudsakligen inom Yrkeshögskolan, var god... Läs hela svaret
    • Emma

      Chokladtillverkning ?

      Hej, om man har läst en utbildning via Lernia på gymnasienivå "Bagare och konditor" och vill bygga med en utbildning eller kortare kurs inom chokladtillverkning, vart vänder man sig vid en ansökan? Har ni tips på idéer på vilka kurser eller utbildning det finns i Skåne?

      Anna: : Hej Emma,inom yrkeshögskola finns det några få utbildningar inom Bageri-konditori; vet inte om de tar upp just choklad-tillverkning, men kika du på dem och ställ frågor till de utbildningsansvariga... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Om elever flyttar under gymnasiet vad gäller?

      Hej jag har en elev på gymnasiet som nu är i slutet av VO programmets år 2. Familjen kommer eventuellt flytta till Skåne och eleven behöver därför komma in på VO i år 3 på gymnasiet i Skåne. Hur går man tillväga? Vad behöver göras? Vem gör vad? Vilka rättigheter har eleven i den situationen om...

      Anna: : Hej, du skriver att eleven ska Eventuellt flytta med familjen; hur säkert är det och Kan eleven ev. stanna och avsluta sina studier på den ort eleven läser på nu? t.ex bo hos... Läs hela svaret
    • Faith

      Bra Ib gymnasium?

      Hej har ni någon tips på bra gymnasium som undervisar lektionerna på engelska i skåne, helst malmö till lund.

      Julia: : Hej Faith,enligt våra uppgifter, erbjuds IB-programmet på fem gymnasieskolor i Skåne - i Malmö är det på Bladins International School of Malmö och på Malmö Borgarskola och på en skola i Lund - Katedralskolan.
    • kristian

      Hur blir man hr-specialist?

      Finns det någon högskola/universitet i Skåne där man kan utbilda sig till hr-specialist? Jag var på en föreläsning där någon hr-specialst berättade att hon gått ett program för det i Skåne (Malmö universitet). Men jag hittar inget här där.. Och är det goda möjligheter att bli det fastän man går...

      Anna: : Hej Kristian, Exakt vilken utbildning som leder till att man kan få jobb som HR-specialist>>, är svårt att svara på: det finns många olika passande högskoleutbildningar, t.ex kan man ta... Läs hela svaret
    • lavin

      behörighetskrav för apotektekniker?

      hej jag vill plugga till apotektekniker nere i skåne, vart kan man läsa apotektekniker när man bara har läst eng5? kan se att man kan läsa i göteborg och stockholm men finns det inte en sådan nere i skåne?

      Liselotte: : Hej Iavin, nya yrkeshögskoleutbildningar kommer att beviljas och godkännas av MYH, Myndigheten för yrkeshögskola i februari 2018. De utbildningar inom yrkeshögskola som är godkända... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga