Hej Sebastian!
Fastighetsskötare, i Sverige, kan ha mycket varierande bakgrund med erfarenhet från yrken inom bygg, el, vvs eller något hantverksyrke. Vid en anställning har förutom sakkunskaperna också de personliga egenskaperna stor betydelse. I synnerhet för fastighetsvärden är det viktigt att man trivs med att ha mycket kontakter med andra människor. Gymnasieutbildning som passar för yrket Fastighetsskötare finns i första hand inom VVS- och fastighetsprogrammet, men bra grund finns även på andra yrkesprogram. Vuxenutbildning kan finnas inom Komvux samt på yrkeshögskolan.
Du kan även fråga på Arbetsförmedlingen för att det har tidigare hänt att via Arbetsförmedlingen kunde man komma in på en arbetsmarknadsutbildning till fastighetsskötare.
Du behöver alltså inte plugga upp dina gymnasiala betyg på en folkhögskola inför utbildningen till fastighetsskötare.
Konkreta tips! Du kan börja med att gå in på movant.se/lund/utbildningar/fastighetsskötare- en utbildning som du ansöker till via komvux i den kommunen där du är folkbokförd; en vanlig längd på en komvuxutbildning till fastighetsskötare är 40 veckor, alltså 2 terminer, på heltid, men den här utbildningen är lite längre, cirka 3,5 terminer. Fyll i Intresseanmälan på movant.se/lund/utbildningar/fastighetsskotare och prata med komvux i den kommunen där du är folkbokförd.
Andra fastighetsyrken
Det finns flera olika "fastighetsyrken" och utbildningar kan finnas inom olika skolformer. Kika t.ex på följande yrkeshögskoleutbildningar:
facility-management-affarshogskolan-goteborg
campus-varnamo/fastighetsingenjör
xenter-botkyrka/fastighetsforvaltare
teknisk-forvaltare-fastighetsakademin-goteborg
fastighetsakademin/fastighetsforvaltare-vastrafrolunda
utbildning/fastighetsakademin/drift-fastighetstekniker-gbg
Du skriver om att du vill läsa i Skåne, se därför info om följande utbildningsalternativ:
utbildning/affarshogskolan/facility-management-malmö
men det finns också utbildningar på distans, se t.ex
yhguiden.se/utbildning/tuc-yrkeshogskola/fastighetsforvaltare-tuc-linkoping-distans
Du har i din fråga nämnt yrkeshögskolan & uppgett av du är intresserad av utbildningar i Skåne; därför föreslår jag att du tittar på YH som startar i Skåne hösten 2021 - se listan på yhguiden.se/skåne-ht21 Även om yrkeshögskoleutbildningar är Eftergymnasiala, kan de göra undantag och ta in utan fullständig gymnasiekompetens, därför jag jag rekommendera att söka till alla de olika yrkeshögskoleutbildningar som du blir intresserad av. Det finns också yh som ges på distans (men oftast ingår det ändå några Obligatoriska träffar varje termin, så man måste tänka på att någon gång måste man ta sig till utbildningsort).