Marcus
    Hej! Om man går El energi programmet och går inriktningen Elteknik i 3 år på gymnasiet. Och sedan går 2 år praktik, är man klar för bli Hisstekniker då? eller måste man plugga vidare på YH eller högskola? har hört att praktiken är till för få El Licens! Tacksam för svar!

    1 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV
    Hej Marcus!
    Om yrket Hissmontör kan du läsa på http://www.framtid.se/profession/hissmontor/
    För att bli Hisstekniker läser man ett år på yrkeshögskola efter gymnasiet, se information på http://www.yhguiden.se/resultat?Category.id=&Municipality.county=&Education.text=hiss

    Till den här yrkeshögskoleutbildningen http://www.yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-i-enkoping/hisstekniker räcker det om du har yrkesexamen från El- & energiprogrammet.

    Men för den här http://www.yhguiden.se/utbildning/xenter-botkyrka/hisstekniker-installation-reparation-och-service behöver man, förutom yrkesexamen från El- & energiprogrammet, även arbetslivserfarenhet (1 år). Praktik 1 år kan oftast också godtas i stället för arbetslivserfarenhet.

    Till yrkeshögskola kan man söka och även komma in även som obehörig - om det finns lediga platser och de utbildningsansvariga anser att du, som sökande till den utbildningen, har förutsättningar att klara utbildningens krav.

    Önskar dig mycket trevlig sommar!
    Lycka till med dina studier!
    ANNA
    Hej igen!
    för behörighet till yrkeshögskola behövs det examen från gymnasiet.
    För yrkesexamen från gymnasiet finns det vissa krav som du kan läsa på:
    http://www.gymnasieguiden.se/informeras/vad-kraevs-foer-att-uppna-gymnasieexamen

    Men även om man inte är behörig, kan man söka till en yrkeshögskola och eventuellt även komma in. Yrkeshögskoleutbildningar får ta in upp till 20% obehöriga till varje utbildningsgrupp. Det kallas då att söka i "fri kvot".
    Det finns mer att läsa om det på http://www.fragasyv.se/info/moejlighet-till-undantag-vid-antagning-till-yrkeshoegskola

    Antal yrkeshögskoleutbildningar och på vilka orter de finns ändras. Yrkeshögskola följer arbetsmarknaden. Det är inte alls säkert att just samma yrkeshögskoleutbildningar kommer att finnas i samma form, längd, innehåll och på samma orter som idag.

    Det är alltså för tidigt att planera i detalj inför en yrkeshögskoleutbildning när man skal påbörja gymnasial utbildning. Du kan planera i stora drag, på ett ungefär.

    Bästa hälsningar
    ANNA

    • : Krävs det godkänt i alla ämnen för komma in på YH? Är det bara En Yrkeshögskola i sverige som man måste gå för kunna bli hisstekniker?
    • Anna : Jag skriver ett utökat svar på din kommentar nu.

    Frågor och svar taggade med 'byta tillbaka' (3 st.)

    • annonym

      Är det möjligt att byta tillbaka till sin gamla klass?

      Hej! Jag går på ekonomiprogrammet åk1. När jag började på gymnasiet gick jag i A-klassen, men bytte senare till C-klassen efter ca 2-3 veckor. Jag börjar ångra att jag valde att byta klass och känner att jag borde ha gått kvar. Är...

      Daniel: : Hej, det är en fråga om du måste ställa till rektorn på skolan.Klassfördelningen är det skolan som bestämmer över. Prata med din klasslärare/mentor eller med rektorn på din skola.Lycka till!HälsningarD:
    • Julia

      Kan jag skaffa utökad kurs?

      Hej! Jag har sökt till att på gymnasiet gå naturprogrammet med spetsutbildningen biomedicin där då de individuella valen och programfördjupningarna är bestämda i förväg. Jag tycker kurserna passar mig men jag skulle gärna vilja...

      Peter: : Hej Julia,det är Rektor på din gymnasieskola som kommer besluta i den frågan.Att läsa utökat program på gymnasiet är inte elevens rättighet. Vissa gymnasieskolor kan på förhand... Läs hela svaret
    • Leith

      Vad händer med utökade kurser?

      Jag kommer läsa 2700 poäng när jag slutar och har valt spanska 4 och Matematik 5 som individuella val. Hur kommer det gå till med meritsnittet? Kan jag byta ut dessa utökade kurser med ämnen där jag får lägre betyg eller? Kommer de kunna öka...

      Peter: : Hej,det med U-kurser (utökat program) är rätt så komplicerat. Om din skola följer skolverkets rekommendationer och ej fixar och trixar för att höja meritvärdet - då är... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga