Piya
    Hej alla!! Just nu arbetar jag som assistent inom myndigheten. Jag är sugen på att plugga vidare för att man ska kunna få annan utmaning, förhoppningsvis annan position eller helt annat jobb (högre lön är ett plus). :)

    Jag intresserar att arbeta liksom att ge råd, information, bland annat med administrativa uppgifter. Jag kan tänka mig att jobba med människor, studenter och även nyanlända. Till exempel arbetsförmedlare.

    Jag har kandidat examen från mitt hemland som bedömas att utbildningen motsvarar till nivå och omfattning svensk kandidatexamen med engelska som huvudområde bland annat psykologi. Därför fick jag mitt nuvarande jobb.

    Nu har jag några frågor till er att...... :-)
    1. hur är det skillnad mellan beteendevetenskap, sociologi och socionom program?

    2. Från vad jag vill jobba på framtiden vilket program tycker ni att passa mig bäst?
    (Även om har jag läst några psykologi kurser men jag kan inte tänka mig att plugga vidare hel psykologi program :( det är ganska svårt, tycker jag)

    3. Finns möjlighet att man ska kunna komplettera vissa kurser till, för att få annan kandidatexamen? (Alltså beteendevetenskap, sociologi eller socionom)
    4. Eller tycker ni att jag får kämpa hårt med magister program eftersom jag har kandidatexamen redan? Vilket programmet som ni tycker att det är relevans med min kandidat?
    5. I mitt hemland med denna examen kan man arbeta som SYV med, men jag tycker inte att det funkar i Sverige eftersom det krävs att man ska kunna svenska helt perfekt samt måste man är 'expert' med arbetsmarknads kunskap som er! :) men finns något relevans jobb som kan ge råd till folk som ni gör?

    Det är så många frågor men jag är väldigt 'lost' och har jätte svårt att hitta lösning själv därför jag bestämde mig att skriva här. Tusen tack på förhand!!

    Med vänlig hälsning
    Piya

    *Ha ganska svårt att skriva svenska, hoppas att ni förstår vad jag menar. :)

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Piya!

    Du har hög utbildning från ditt hemland som du säkert kan få ett annat jobb "på" redan nu, även utan att studera mera,

    t.ex är det inte omöjligt att du får jobb som Arbetsförmedlare>>där dina språkkunskaper kommer säkert till bra användning. Du kan även söka och få jobb som Lärare>> bl a som Modersmålslärare>> och/eller som lärare i samhällskunskap, t.ex. Det är brist på behöriga lärare och man kan därför få ett läsårs vikariat som obehörig lärare. Sedan kan man bestämma sig om man vill stanna i skolan och försöka bli behörig lärare eller om man vill gå vidare till något annat jobb. Som lärare kan man sedan söka tjänster som Rektor>> (kanske först som Biträdande rektor och sedan som Skolledare/rektor).

    Jag vet inte på vilken myndighet du arbetar idag. Men titta på Utredare på FK>> yrket.

    Så första delen av mitt svar (ovan) handlar om att du redan nu, utan någon vidareutbildning, kan få ett annat jobb.

    *** *** ***

    Nästa fråga är - om du vill studera, vad bör du studera? Du frågar om skillnaden mellan beteendevetenskap, sociologi och socionom?

    Socionomprogrammet leder direkt till jobbet som Socialsekreterare>> och på sikt kan man bli Kurator>>, Samtalsterapeut eller Psykoterapeut>> (både Psykolog>> och Socionom kan vidareutbilda sig till psykoterapeut).

    Läser man sociologi eller beteendevetenskap på högskolenivå (kandidat eller master) kan man senare få jobb inom "personalhantering", t.ex som Personalansvarig>> eller bli Forskare>> och/eller Högskolelärare>>

    Det finns inte väldigt skarpa och tydliga gränser mellan de områden som du är intresserad av. Det finns inte heller något jobbgaranti. Tyvärr så finns det exempel när personer med 2 (och t o m 3 olika högskoleutbildningar) är arbetslösa eller arbetar med någonting helt annat än det som de har utbildat sig till /exempel: en Marinbiolog>> som arbetar som Lastbilschaufför>>).

    Att man har hög utbildning innebär, tyvärr, inte per automatik att man får jobb som motsvarar den utbildningen (eller något jobb över huvudet taget). Det är inte roligt att skriva om det, men jag känner att jag måste göra det, för att ge dig en realistisk bild av vad som i värsta fall kan hända.

    Det kan vara fördelaktigt för dig att behålla ditt nuvarande jobb och läsa samtidigt på distans. Kanske gå ner till deltid om det är möjligt. Nästa fråga blir i så fall vad finns det för utbildningar som man kan läsa på deltid och/eller på distans?

    *** *** ***

    Jag föreslår att vi gör så här: du läser om diverse olika yrken - på www.framtid.se

    och jag samråder med kollegorna och återkommer. Du kan också boka tid med SYV på komvux och med Studievägledare på den närmsta högskola/universitet för att diskutera vilka studier som skulle vara mest passande i din situation. Du kan också alltid ställa nya frågor till oss.

    Yrken som jag i första hand rekommenderar att du tittar på är: Konsumentvägledare, Kommunvägledare, Informatör, Kommunikatör, Rådgivare, Resesäljare.

    Vänliga hälsningar och vi hörs! ;)

    Julia SYV

     

    • Julia : Perfekt! Vi på Fråga SYV är alltid mycket glada om våra svar blir till hjälp! :) Lycka till! ;)
    • : Hej Julia! Tusen tack för snabbt och super tydlig svar! :) Jag uppskattar jätte mycket. Nu vet jag att vad ska jag göra faktiskt. :) Jag håller med dig att man får hålla sitt jobb medan man pluggar eller söka annat jobb. Absolut, att plugga distans som du har nämnt är också bra ide! Tusen tack igen för tips och råd. :)
    • Julia : Undersök även möjlighet att ta TJÄNSTLEDIGT för studier. I stället för att säga upp sig, kan man ta "tjänstledighet". Man måste i så fall ha fast jobb, inte behovsanställning eller vikariat. Och om man har "fast jobb", har man rätt att ta tjänstledighet för studier. Fördelen är att man alltid kan gå tillbaka till det jobbet efter studier eller om man avbryter sina studier. Däremot om du säger upp dig, och sedan inte får ngt. annat jobb - kommer du att ångra att du sa upp dig. Ännu en fördel är att man kan "sommarjobba" och "extrajobba" på sitt jobb (där man är tjänstledig ifrån) under tiden man läser. Arbetsgivare kan inte säga Nej, utan är skyldig ge tjänstledighet för studier i fall man har fast jobb. Dock kan du behöva meddela i god tid (så att arbetsgivaren har möjlighet att hitta ersättare för dig för den tiden du ska studera).
    • : Absolut! jag ska kolla upp det. :) jag tror att det finns möjlighet. Just nu håller jag på att läsa på framtiden.se den länken som du gav mig. Tack så mycket igen!
    • Julia : www.framtid.se finns det massor med yrkespresentationer - typ 3 ggr så många som på arbetsförmedlingens sida. Man kan få inspiration och även rena "fakta" om olika yrken... och hittar du inte ngt. yrke på sidan där, hör av dig! :)
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'Kemi 2' (24 st.)

    • Swedish

      Vilka delar av kemi 1 behöver man kunna för att klara kemi 2?

      Hej, jag ska börja läsa kemi 2 på komvux men kommer inte ihåg något från kemi 1. Vilka delar av kemi 1 är bra att kunna för att klara kemi 2?

      Milla : : Hej,eftersom jag inte är lärare i kemi, så kan jag inte svara på din fråga. Kemi2 bygger på Kemi1 (enligt information på skolverkets hemsida) och min... Läs hela svaret
    • Mysan

      Vilka ämnen måste jag komplettera till Biomedicinsk analytiker?

      Hej! Jag läste Hotell & turism på gymnasiet, vilket innebär att jag endast läste Matematik 1a, Naturkunskap 1a1. Jag la till Svenska 2, svenska 3 samt engelska 6. För att kunna söka in till Biomedicinsk analytiker krävs följande ämnen:...

      Milla : : Hej,BMA är i Sverige ett yrke som kräver legitimation från socialstyrelsen och det är examen från BMA-programmet som man måste ha för att kunna få... Läs hela svaret
    • MESSO

      KMEI?????????????

      Hej! Kan man läsa kemi 1 och kemi 2 tillsammans i Komvux? jag menar i samma termin eller måste man klara kemi 1 sen börja med kemi 2 ??

      Milla : : Hej,Kemi 1 är en 100poängs-kurs. Och kemi2 är också en 100poängs-kurs. En 100poängs-kurs kan man på heltid läsa på fem veckor. Om du läser kemi1 på fem veckor och sedan kemi2 på fem... Läs hela svaret
    • Liv

      Kan man hoppa av kemi 2 om man går andraåret i natur?

      Jag har funderat på att hoppa av kursen kemi 2 eftersom jag varken har orken eller motivationen till att gå kvar. Jag har kollat upp mina dröm utbildningar och ingen av dom kräver att man ska ha läst kursen. Jag tycker då att det är helt onödigt att gå kvar kursen eftersom den varken intresserar...

      Julia: : Hej Liv,för att uppnå kraven för examensbevis från NA behöver du ha betyg i samtliga kurser inom en av inriktningar på NA. I inrikt.Naturvetenskap ingår kemi2 som... Läs hela svaret
    • Emma

      Ger kemi 2 merit?

      Hej! Jag har funderat på det här med att om en utbildning kräver kemi 1 som särskild behörighet kommer då kemi 2 att ge mig merit? Om ja, Hur mycket i merit? Eller är det bara matte, eng och moderna språk som ger merit för universitetsstudier?...

      Anna: : Hej Emma,reglerna kring meritpoäng för dig som läser mot examensbevis (eller om du redan fått ut examensbevis från gymnasiet) - finns på gymnasieguiden.se/informeras/merit och det är endast eng 7,... Läs hela svaret
    • Filip

      Kan man läsa kurser som inte erbjuds?

      Jag ska börja tredje året på teknikprogrammet inr teknikvetenskap. I början av vårterminen fick vi välja våra iv kurser som vi vill lösa nu i trean. Jag valde Kemi 2 men den kommer inte starta pga att inte tillräckligt många valde det. Jag vill väldigt gärna läsa den kursen på gymnasiet då jag...

      Mikael: : Om kursen inte kommer att starta kan man inte läsa den för den kommer ju inte att erbjudas.
    • Jack

      Hur få jag möjligt att läsa de?

      hej, I min skolan läser vi inte kemi 2 och biologi 2, och har inte läst heller mate 4. Men jag vill läsa till biomedicin, så vad kan jag gör med kurserna som jag saknar?

      Anna: : Hej Jack,jag råder dig att göra flera saker samtidigt:- sök till komvux i den kommunen där du är folkbokförd;- sök till flera olika folkhögskolor>>; till folkhögskolorna... Läs hela svaret
    • Anton

      Vad tror ni om det här?

      Jag vill så gärna komma in på läkarprogrammet och har kämpat för det. Under min gymnasietid var jag inte motiverad alls i skolan men har tagit tag i det ordentligt och har A i de flesta ämnerna och ett högt högskoleprovresultat. Jag läser in de speciella ämnena som jag behöver för att bli...

      Liselotte: : Hej Anton, om du redan har grundläggande behörighet, t.ex om du har ditt Slutbetyg och är "i grunden" behörig till högksola - då är det endast KEMI 2 och Biologi 2 /och inte kemi 1 och biologi 1/... Läs hela svaret
    • Marian

      Kemi hur balanserar man följande formel?

      Hej, det skulle vara till stor hjälp att få veta hur man balansera nedanstående reaktion. MnO4- + C2H2O4(aq) + H3O+ ----> Mn2+ + CO2 + H2O (formeln är obalanserad) Tack på förhand.

      Liselotte: : Hej Marian, det är en fråga som du kan ställa till läraren i kemi. Du kan också testa ställa den i forumet på någon kemi-sida eller på www.pluggakuten.se Vänligen L. :)
    • Konrad

      Är det möjligt att läsa en kurs efter godkänd prövning i kursen?

      Såvida jag förstått är det tillåtet att läsa en kurs som man fått F i en gång till. Är detta korrekt?

      Fortsättningsvis undrar jag om det är möjligt att först utföra en prövning i en kurs (t.ex. Matematik...

      Daniel: : Hej Konrad, jag ser att du är 17 år. Det är viktigt med din ålder ... därför att det inte är samma regler för prövningar och... Läs hela svaret
    • Niklas

      Streck på kurs efter sista år, hur gör jag?

      Hej. Jag har ett par kurser att göra prövningar på efter gymnasiet men jag hittar inget sätt att kunna läsa upp kemi 2 som jag fick streck på. Är för ung för komvux (19). Jag bor i Karlstad och min syv är inte så bra på att hjälpa till så jag kan inte gå till hen. Vad gör jag?

      Anna: : Hej Niklas, om du nu går åk3 och till sommaren får ett Studiebevis (inte Examensbevis som egentligen är målet med studier på gymnasiets nationella program i Sverige) - kommer... Läs hela svaret
    • Abdallah

      hur länge dröjer det att studera kemi 1+2 och fysik 1+2?

      Hej! Jag är en student från Tyskland som tänker studera medicin i Sverige. Jag behöver några ytterligare kurser för att kunna delta på läkarprogrammet, som är: Fysik 1+2 och Kemi 1+2. Hur länge dröjer de här kurserna? Jag kommer att komma till Sverige för att delta på högskolprovet på...

      Anna: : Hej Abdallah, sista dag att komplettera sin ansökan till en högskoleutbildning som börjar hösten 2017 är i Sverige 21 juni 2017. Du måste alltså ha fått... Läs hela svaret
    • Hej

      Vilka individuella val ska jag välja?

      Hej! Jag går natur nu och ska snart välja inriktning och individuella val. Jag vet att jag ska gå natur-sam men jag vet inte riktigt vilka individuella val jag ska välja (vi får bara välja två st på vår skola). Jag kommer antagligen välja engelska 7 som mitt förta eftersom det är helt ok roligt...

      Anna: : Hej, Hej! :) Det är kIart man kan Iäsa Kemi 2 även om just den kursen inte kommer att krävas för någon utbiIdning som du söker senare. Kemi 2 ger inte meritpoäng. Det skuIIe... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga