Ellinor
    Hej!
    Jag har väldigt svårt att klura ut vad jag ska bli. Jag har gått samhäll beteendevetenskap och har alltid haft lätt för ämnen såsom svenska, engelska, sociologi, psykologi etc. Jag har ofta fått höra att jag uttrycker mig bra både i tal och skrift och att jag är noggrann och gör saker ordentligt. Först tänkte jag att jag skulle bli landskapsarkitekt men nu känns det som att jag inte är tillräckligt kreativ eller duktig på matte för att trivas i det yrket.

    Jag tror att jag skulle vara bra på att arbeta med olika typer av utredningar eller att organisera/medverka i ledning av någon organisation eller liknande. Det enda jag kan komma på är att läsa sociologi eller kanske kriminologi men när jag läst om det verkar det vara så otroligt tuff arbetsmarknad vilket skrämmer mig. Finns det verkligen inga jobb för någon som läst det och är arbetsmarknaden lika hård om man läser en master efteråt? De flesta sidor säger bara att det är hård konkurrens för beteendevetare men specificerar inte inom vilka områden arbetsmarknaden är svårare eller lättare. Det vore ett mardrömsscenario för mig att läsa en utbildning inom exempelvis kriminologi och sedan hamna som kriminalvårdare, eller sociologi och sedan bli biståndsbedömare eller socialsekreterare. Där vill jag verkligen inte hamna. Jag vill inte arbeta "med" människor på det viset utan snarare "om" människor och samhälle. Forskning är också någonting som intresserar mig.

    Har ni något förslag om ett yrke ni tror skulle passa någon som mig? Och vad är era tankar kring de linjer jag funderar på?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    jag vill börja med yrket Forskare - mot forskning man man sträva efter i princip vilken högskoleutbildning som helst; vägen är dock lång, svår och osäker. Man ska vara mycket duktig, vara beredd på att läsa i många år och även ha lite tur (t.ex utlyses inte doktorandtjänster varje och ibland kan gå flera år innan det finns ngn doktoranstjänst att söka till, sedan finns det inga garantier på att få tjänsten).
    Sedan går vi vidare till Beteendevetare som är ett samlingsbegrepp för ett antal olika yrken. Grundutbildningen är på 3 år (man läser mot kandidatexamen eller mot yrkesexamen och det tar 3 år på heltid). Hur arbetsmarknaden förändras på 3 år är det ingen som egentligen vet. Det finns prognoser men de kan slå fel. Sedan kan "saker" hända som t.ex Covid.19 - och vem visste att det skulle ske? :(
    Det vi vet om yrken berättar vi på www.framtid.se där över 2.ooo yrken beskrivs. ang.arbetsmarknaden kan man inte säga ngt definitivt/garanterat ens om dagens läge - för att det kan se olika ut i olika delar av landet. Är man beredd att flytta inom hela Sverige, ta korta vikariat (till att börja med), jobba deltid eller jobba med ngt som man egentligen inte har tänkt sig (i alla fall till att börja med) - har man större chans att "få in foten" och kan på sikt få ett jobb som man trivs mycket bra med och även den lönen som man siktar på.

    ang.läsa på avancerad nivå - t.ex masterprogrammet
    Efter grundutbildning, alltså med kandidatexamen eller yrkesexamen på 180 hp, som innebär studier i 3 år på heltid på högskolenivå, kan man söka och konkurrera om plats på magister (1 år) eller master (2 år) påbyggnadsutbildningar. De ligger på avancerad nivå. Att man söker till en utbildning betyder inte att man garanterat kommer in. Ofta gör man så att man efter grundutbildningen söker jobb och i fall man ej får ngt jobb som man vill ha, söker även till utb.på avancerad nivå. Om man då kommer in på utb.på avancerad nivå, kan man ändå fortsätta söka jobb hela tiden och avbryta sin utbildning om man får det jobbet man vill ha.
    Du frågar om det är större chans att få jobb med mer utbildning. Men det finns tyvärr inte ngt. definitivt svar på den frågan, i alla fall inom inom de områden som du är intresserad av. Arbetsgivare kan tänka olika. Ngn arbetsgivare kan tycka att det räcker med grundutbildningen på 3 år och om den personen även har jobbat i några år, alltså har arbetslivserfarenhet är det en bättre kandidat för tjänsten än ngn som endast har läst jättemycket och kanske aldrig har jobbat.

    ang.konkurrens till tjänsterna inom beteendevetenskap
    Det finns säkert större behov (de facto) att anställa än det finns resurser till. Alltså finns det arbetsuppgifterna som inte görs pga det ej finns medel att betala löner och då blir det få tjänster och många som vill ha de jobben. På så sätt blir det hög konkurrens. Vem som får jobbet beror ibland på ren "tur". Det gäller att finnas på rätt plats vid rätt tidpunkt och passa in på den profilen som just den arbetsgivaren har tänkt sig... Ibland kan språkkunskaperna (t.ex att man kan ngt ovanligt, i Sverige, språk) och att man har körkort spela avgörande roll. Det är därför bra att "rusta upp sig": lära sig så mycket engelska + ännu ett annat språk (helst) som möjligt och skaffa sig körkort; skaffa sig "relevant utbildning" och vara flexibel vad gäller arbetsort, arbetstiderna, lönen mm - i alla fall under de första åren i arbetslivet.

    Jag har stor förståelse kring det att du inte vill utbilda dig till arbetslöshet. Det finns sällan ngn som har det som mål att läsa i många år men ej kunna få jobb sen. Ang.kunna få jobb - så är det så här: så länge det ej finns jobbgaranti, så vet man inte vem som får jobb, när, vilket jobb eller ens Om den personen för jobb, över huvudet taget. Tyvärr finns det exempel på att man "utbildar sig i onödan" om man får lov att säga så: t.ex om man jobbar som Undersköterska och utbildar sig till mitt yrke, Studie- och yrkesvägledare i 3 år, men sedan går tillbaka och fortsätter jobba som undersköterska i många år - kanske fram till pension pga man ej lyckas få jobb på SYV-utbildningen... finns säkert några sådana och liknande exempel. Man kan alltså inte få ngn garanti. Du får fundera på om du vill satsa på utbildning som har mycket goda framtidsutsikter (dock ej ngn garanti), som t.ex Lärare, Sjuksköterska eller Polis... eller om du vill söka studier inom de ämnena där dina intressen ligger och få se sen vart det "bär".
    Det finns nog inget jobb där man stormtrivs varje dag. Utan man får under vissa perioder "stå ut" med de arbetsuppgifter man egentligen vill ha och göra så gott man kan.
    Det finns också personer som satsar på hobby, alltså de skaffar sig jobb för att kunna försörja sig och har det trevlig och "bra" på fritiden, när de utövar sina Hobby.
    Du tycker kanske att jag gav ett "luddigt" och intet-sägande svar och jag kan absolut förstå att man kan känna så. Men, jag kan ju inte veta att du får jobb, kan inte veta hur arbetsmarknaden förändras på flera års sikt (som sagt arbetsmarknadsprognoserna kan slå fel).

    Studie- och yrkesvägledare
    • Ellinor : hmm, ja jag förstår. Men vet ni ingenting om hur det ser ut inom sociologi eller kriminologi? Framtid.se säger att det är balans för kriminologer och att prognos saknas för de som läst sociologi men inom kategorin samhällsvetare där kriminologi och sociologi ingår står det att konkurrensen är hög. Vad är det som stämmer där då? Är det en helt okej arbetsmarknad för kriminologer eller gäller det bara för vissa tjänster inom kriminologi såsom kriminalvårdare och inte sånt som jag är intresserad av dvs organisationsutveckling, utredningar, administration etc. Jag förstår att det inte går att säga exakt hur det kommer se ut i framtiden men det är därför jag ber er om råd. Står liksom och väger fram och tillbaka då jag funderar på om sociologi skulle öppna upp fler möjligheter för mig än kriminologi, men att arbetsmarknaden inom kriminologi eventuellt ser lite bättre ut än inom sociologi. Eller finns det något annat man kan bli med om man vill jobba med sånt här? Exempelvis inom skolväsendet eller inom kommun/landsting etc? Så bra att höra att chanserna är lite större att få bra jobb om man är förflyttningsbar för jag har egentligen inget problem med att flytta någonstans då jag inte har familj eller något sådant. Och så har jag körkort.
    • Milla : Hur det ser ut idag och hur det kommer se ut om 3 år - behöver absolut inte bli samma eller ens liknande. Se t.ex vad som hände med hotell, restaurang- och besöksnäringen/turism pga Covid-19! :( --- Det vi skriver om yrken på www.framtid.se baserar vi på uppgifter från arbetsmarknadsundersökningar, utlåtande från sakkunniga, fackliga organisationer och övriga insatta... men ingen har en "kristallkula" och du behöver ju bara "en tjänst". Det räcker alltså att ngn går i förtidspension eller blir föräldraledig så öppnas det möjighet för att få jobb för en person - och så kan det ju bli Du, eller hur? Att du har körkort och är "flyttbar" är jättebra - då kan du söka både utbildningar och jobb i hela Sverige och kanske även utomlands... . Om du står och väger mellan sociologi och kriminologi: varför inte läsa en kurs inom varje ämne, till att börja med? Du kan sedan bestämma vilket ämne som du är mer intresserad av. Du kanske i din examen (kandidatexamen) kan ha både kurser inom sociologi och kriminologi eller så kanske du på t.ex 4 år - kan ta ut 2 kandidatexamina: en med huvudämne sociologi och en med huvudämne kriminologi? Det är inte omöjligt, men börja i så fall med att läsa en 30 hp.kurs inom varje ämne; då läser du 2 terminer: en termin inom varje ämne. Prata också med studievägledare på de institutioner där intressanta för dig utbildnignar ges. Du kan också vända dig till arbetsförmedlingen och till fackföreningar - för att höra med de vad de tror om framtida arbetsmarknaden.

    Frågor och svar taggade med 'Spanska 4' (20 st.)

    • cassandra04

      Meritpoäng i spanska 3 och spanska 4 i samhällsprogrammet?

      Hej SYV! Jag tog studenten i somras och jag läste samhällsprogrammet med särskild musik inriktning. Jag läste kurserna matte 3b, spanska 3 och spanska 4. Får jag 1,5 i meritpoäng då? Jag läste spanska 3 i 1:an och spanska 4 i 2:an och matte 3b i trean. Jag förstår inte om man får merit för...

      Milla : : Hej,för att svara på din fråga måste jag veta  Vad krävs det för särskild behörighet till "din" högskole-universitetsutbildning?... Läs hela svaret
    • Adam

      Nackdelarna med att inte läsa språk på teknikprogrammet?

      Hej! Jag började precis på teknikprogrammet och jag undrar om det är värt att fortsätta läsa spanska trots att man inte alls gillar det, jag vill ha så mycket merit som möjligt efter gymnasiet såklart men jag undrar hur det funkar om jag läser matte 4 och 5 i 3an och engelska 7 men väljer att...

      Mikael: : Det går att uppnå högsta möjliga antal meritpoäng även utan att på gymnasiet läsa moderna språk. Läs gärna information på Gymnasieguiden/merit
    • viviana

      Går det att höja sin merit så?

      Om jag går ut gymnasiet och vill höja min merit kan jag då läsa spanska steg 4 på komvux distans (som jag inte har läst tidigare) för att få 1.0 meritpoäng?

      Anna: : Hej Viviana,om komvux i den kommunen där du är folkbokförd erbjuder läsa spanska 4 på distans, då får du givetvis söka läsa den kursen. Om du blir antagen och genomför kursen... Läs hela svaret
    • Agnes

      är det värt att läsa spanska 4?

      Hej! Jag går i ettan nu på hum och läser spanska 3, men kommer nog precis få ett E. Nästa år kan jag välja att fortsätta läsa spanska 4 eller läsa ett nytt språk istället. Min fråga är hur högt betyg jag...

      Peter: : Hej Agnes,godkänt betyg i moderna språk 4 ger + 1.0 (av totalt 22.5 möjliga) så det är mycket! Dock om du riskerar att få F i mod.språk4, så är det kanske ändå... Läs hela svaret
    • Hans

      Hoppa från Spanska 4 till Spanska 1/2?

      Hej! Jag går på samhällsvetenskapsprogrammet och ska alltså läsa 2 kurser Moderna språk. Jag har redan läst Spanska 3, men känner nu att till andra året att Spanska 4 skulle vara för svårt. Är det möjligt att hoppa ner till Spanska 1 (eller 2) även om man läst och fått betyg i Spanska 3? Det...

      Mikael: : Hej Hans,jag tror inte du kan läsa Spanska 1 eller 2 när du redan har godkänt betyg i Spanska 3.Du behöver inte läsa Spanska 4, utan du kan läsa Tyska 1 eller Franska 1, nybörjarkurs i... Läs hela svaret
    • Manuela

      Kan man tenta av en högre kurs utan att ha läst föregående kurser?

      Hej! Jag läste Franska 3 på gymnasiet och om jag förstår det rätt så ger den kursen 0,5 meritpoäng. Jag talar redan flytande spanska och undrar om jag kan tenta av spanska 5, ev. spanska 4 även om jag inte läst de föregående kurserna...

      Anna: : Hej,max antal meritpoäng för moderna språk är 1,5 och ingen kan få fler. Reglerna för meritpoäng för de som har examensbevis (eller läser mot examensbevis) finns på gymnasieguiden.se/merit
    • Amanda

      Höja meritvärde efter gymnasiet?

      Hej! Jag ångrar stort att jag inte tog moderna språk spanska 4 i gymnasiet eftersom det skulle gett mig ytterligare 1.0 till min merit. Min fråga är om det nu i efterhand går att läsa det på komvux och lägga på det i efterhand eller om jag...

      Anna: : Hej Amanda,du förlorar inget på att läsa moderna språk 4 på komvux, för att du kommer även fortsättningsvis prövas i BI, direktgruppen (med det lägre meritvärde,... Läs hela svaret
    • Caroline

      Kan man välja spanska som i-val ?

      Hej ! Jag tänker välja spanska 4 som min i-val i 3:an. Är det möjligt att göra valet när jag har läst spanska 3 i 1:an ? Och när jag har läst mitt modersmål som modernt språk 4 i 2:an ?

      Mikael: : Hej,det finns inga förbud mot att läsa de kurser som du vill välja, men det är endast din skola som kan svara på om de kurserna kommer att erbjudas på din skola och om ditt schema kommer passa... Läs hela svaret
    • Maja

      Kan jag rädda mitt meritvärde?

      Hej! Jag läser just nu andra året på gymnasiet. I höstas påbörjade jag kursen spanska 4 som mitt i-val, men pga stress valde jag att hoppa av den. Tyvärr kunde jag inte skriva ut mig från kursen helt eftersom jag redan deltagit på ett antal lektioner, och därav gick min lärare med på att...

      Anna: : Hej Maja; på ekonomiprogrammet är En kurs moderna språk - obligatorisk; det kan du bl.a se i EK/programplan/Programplan_EK.pdf men fler kurser moderna språk får läsas på... Läs hela svaret
    • Emil

      Kommer jag kunna ta studenten pga av ett F?

      Jag går i 2an och fick E på första kursen i spanska 3. Nu läser jag spanska 4 och det ser ut som att det kan bli F. Kommer jag fortfarande kunna ta examen då? Tack

      Anna: : Ja, med F i moderna språk 4 kan man ta ut examensbevis, om man för övrigt uppfyller kraven för examensbevis. Gör ditt bästa men om du får F - så kan du fortfaranede... Läs hela svaret
    • Maryam

      Hjälp att räkna ut Meritpoäng i moderna språk?

      Hejsan. Jag är lite förvirrad och förstår inte hur jag ska räkna ut mina extra meritpoäng och hur mycket det blir. Jag har läst naturvetenskaps programmet på gymnasiet, och sedan läst upp några betyg. Till högskolan som jag vill söka är särskilda kunskaper bara spanska 4. Och jag har betyg i...

      Peter: : Hej, maximalt antal meritpoäng som man kan få inom Moderna språk är 1,5. Så du kan inte få mer än 1,5 i merit för moderna språk. Du skriver att... Läs hela svaret
    • Felicia

      Får jag högskolebehörighet även om jag har streck?

      Hej! Under årskurs 1 på gymnasiet så läste jag kursen Spanska 3 men kände att jag inte fick ut något av det. Den fick mig bara att må dåligt. Därför valde jag att ta ett frivilligt F istället. Imorgon så börjar jag årskurs 2. För dom andra som läste samma kurs som jag hoppade av innebär detta...

      Anna: : Hej Felicia, om du "bara" inte går på lektionerna, så är det "skolk" och du blir av med Studiebidraget från CSN. Även om du har F i Spanska 3, så får du... Läs hela svaret
    • Pierre

      Byta från franska 3 till spanska 4?

      Tjenare! Jag går för nuvarande franska 3 i årskurs 1. Jag kan flytande spanska, är det möjligt att byta till spanska 4 sedan när jag börjar årskurs 2? Mvh, en kille som är trött på franska

      Julia: : Hej Pierre, om din gymnasieskola erbjuder Spanska 4, kan du läsa den kursen. Det finns inget krav på att man läser bara ett modernt språk eller två kurser i Samma språk: man får ha... Läs hela svaret
    • Max Anders

      Att läsa moderna språk 4 som Natur-elev?

      Jag har en vän som pluggar Naturkunskap och vill läsa moderna språk 4 för utökat meritvärde, trotts att det inte ingår i kursplanen. Hon har dock håltimmar som hon vill uppoffra - dessa är samtidigt som bl.a spanska lektionen. Kan hon då läsa spanska steg 4 så länge det inte krockar med något...

      SYV-besökare: : Hejsan, den eleven som vill läsa någon kurs som idag ej finns i elevens Individuella studieplan måste prata med Studie- och yrkesvägledare på sin skola. Om det inte finns... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga