Jakob 23 år
  Hej! Jag går på bygglinjen, och eftersom jag tänkte söka till en ingenjörlinje efter gymnasiet, ska jag nu lägga till matte kurser(via distans). Jag har gjort 1a, la precis till matte 2a, jag undrar bara om jag kan lägga till matte 3c(som jag behöver till ansökningen) när jag klarat matte 2a? tänkte bara kolla och vara säker så jag inte gör något onödigt misstag.

  2 Svar

  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Jakob,
  jag tror att behörighet till din eftergymnasial utbildning är Matte 3b/3c - dvs vilket som av de kurserna.
  Det brukar, nämligen, vara så.

  Efter Matematik 2a kan du läsa Matematik 3b /inte 3c/ - enligt formella regler i alla fall.
  Det kan bli för stor "glapp" om man går från spår a till spår c... i alla fall är vägen sådan
  Matte 1a - 2a - 3b - 4

  Kolla om du måste just ha Matte 3c, då får vi fundera på hur detta ev. kan lösas.

  Mvh
  ANNA SYV
  Hej igen, ja - du har rätt: områdesbehörighet A8 innehåller just 3c. De säger på så sätt att det är Teknik eller Naturvetenskapsprogrammet man bör läsa - för att det språret /c/ läses bara på de två program.

  Ett sätt att "kringgå" detta skulle kanske kunna vara om du läste Matte 2a, sedan 3b och sedan Matte 4.
  Behörighet till Matte 4 är både Matte 3b och 3c. Då har du läst "överliggande kurs" med godkänt resultat och "i mina ögon" bli du då behörig, men det är inte mina ögon som skall bedöma din behörighet den dagen du söker till högskola/universitet.

  Lösning kanske skulle kunna vara att om läraren kunde sätta betyg i 2 b på dig när du läser kurs 2a - eller betyg i 3c när du påbörjar 3b. Det kanske är lösningen i denna situationen. Om du uppnår nödvändig kunskapsnivå - borde läraren kunna sätta betyg som motsvarar dina kunskaper.

  Det är en ovanlig situation som du beskriver och jag måste ärligt svara att jag vet inte vad som gäller här. Råder dig kontakta både Antagning.se /det är högskoleantagningen/ och även vägledare på just den institutionen dit du vill söka - med samma fråga som du ställde här till oss.

  Det du skriver om att hoppa av kursen, är ingen bra lösning för du är inte behörig att påbörja Matte 2b när du har betyg i 1a. Du borde i så fall från början läsa Matte 1b men nu är det lite för sent att tänka på det.
  Kanske ligger lösningen i att du gör tenta i Matte 1c för att kunna sedan läsa 2c och sedan 3c.
  Ett annat alternativ är att Antagning.se kanske kan acceptera betyg i 3b om det är högre än E. /om du får högre betyg i 3b, skulle du då fått minst E i 3c - tänker jag... jag försöker tänka logiskt här, men det kan man inte alltid göra när det gäller reglerna, de är inte alltid 100% logiska/.
  Ett sätt att lösa detta är: om du läser nu 2a, sedan 3b och sedan gör tenta i 3c - då har du betyg i 3c och det är just vad som krävs.
  Om man får betyg genom att läsa en kurs eller genom att göra tenta - spelar ingen roll.

  Det är, som sagt, en ovanlig situation som du beskriver men om du på ett eller annat sätt fixar minst E "på pappret" för en kurs Matte 3c - då blir du behörig. Och då är problemet löst.
  Om du skaffar dig KUNSKAPER motsvarande minst E i Matte 3c, borde du ju kunna bevisa att du har de kunskaper. Prövning kan, dock, kosta pengar - vissa kommuner tar betalt (500 kr. per kurs). Din gymnasieskola - rektors beslut - borde kunna ordna det kostnadsfritt för dig, hoppas jag.

  Därför ger jag dig råd att fortsätta läsa matte, inte hoppa av kursen. Du känner väl till sidan www.mattecentrum.se

  där de har alla mattekurserna upplagda för självstudier på www.matteboken.se

  och driver även Räknestugor i 27 städer?
  Allt detta är gratis och kan varmt rekommenderas.
  Bästa hälsningar & jag återkommer om jag får fram ngt. bra svar till dig, OK? *L*
  Mvh
  ANNA SYV
  • Jakob Hej! Det som är grejen är att jag behöver just matte 3c. Så jag tror att det är det jag måste ha. Min rektor är en förståndig man som vill mitt bästa. Därför är det säkert okey från honom, men det borde väl gå om det funkar för rektorn? tack
  • Jakob Fysik 2, Kemi 1, Matematik 3c (områdesbehörighet A8). så står det!
  • Jakob Jag skulle ju kunna avbryta matte 2a kursen som jag precis börjat läsa och byta ut den mot matte 2b om det går? (läste 1a innan) Och sedan från matte 2b till matte 3c? En fundering, om det förstås inte funkar att läsa matte 3c efter 2a! :)
  • Anna Läs mitt utökade svar, som jag precis har postat /ovan/.
  Läs alla kommentarer
  Julia SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Jacob, du har igår fått svar med mycket bra förslag - från min kollega. Jag tänkte, dock, ännu på en sak som inte nämns i hennes svar - naturvetenskapligt/tekniskt basår som du blir behörig till (på många högskolor&universitet) redan efter Matematik 2 a. Dock är det på Göteborgs och Stockholms universitet - krävs Matematik 3 /b eller c - spelar inte någon roll i detta fallet/.
  Undet ett naturvetenskapligt/tekniskt basår läser man Matematik, Fysik & Kemi. Det är lite olika upplägg på exakt VILKA KURSER som läses och på större högskolor kan finnas parallellt: Naturvetenskapligt basår, Tekniskt basår samt naturvetenskapligt/tekniskt basår - dvs tre varianter. Man kan läsa Kemi 1 på de ena varianter och Kemi 1&2 på den andra. Matte är det också olika: kanske läses det Matte 4 eller även Matte 5 och Matte specialisering. Man får titta lite närmare på innehållet just i varje variant. Behörighet är Grundläggande behörighet till högskolestudier samt Matematik 2 /a, b eller c/ - har ingen betydelse i detta fallet, men - se upp! på vissa högskolor/universitet kan Matte 3 krävas för att komma in. De ställen det vi vet att det redan nu krävs Matte 3 är Stockholms Universitet och Göteborgs Universitet.

  En "omväg" via Naturvetenskapligt/tekniskt basår tar ett år längre tid men - å andra sidan - kan det vara bra investering för framtiden: att i lugnt och ro fördjupa sig just i de naturvetenskapliga ämnen och kanske läsa någon "onödig kurs" t.ex. extra Kemi och/eller Fysik. "Onödig" skriver jag i "..." för att djupare förståelse, stabila kunskaper och "överkurser" gör att man har bättre möjlighet att framöver ta till sig kunskaper just inom det kunskapsområdet.

  Bästa hälsningar och lycka till!
  Julia SYV

  Frågor och svar

  • Anton 51 år

   Hur fungerar betygssystemet?

   Hej! Hur fungerar det med betygssystemen i gymnasiet? Har hört att man måste t.ex läsa Engelska 5 och andra ämnen för att komma in i universitetet ETT EXEMPEL BARA. Men måste man ha A i de ÄMNET eller för att de ska räknas som engelska 5 eller måste man bara vara godkänd.

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Anton 51 år

   Betygssystemet?

   Hej! Hur fungerar det med betygssystemen i gymnasiet? Har hört att man måste t.ex läsa Engelska 5 och andra ämnen för att komma in i universitetet ETT EXEMPEL BARA. Men måste man ha A i de ÄMNET eller för att de ska räknas som engelska 5 eller måste man bara vara godkänd.

   Julia SYV: Hej Anton,för att bli BEHÖRIG till svenska högskolor eller universitet måste man alltid uppnå den så kallade "grundläggande behörigheten" (till Högskolestudier); för elever som... Läs hela svaret
  • Anders 22 år

   Gammal samt ny kurs?

   Hej, om man har läst Datorkunskap med betyg VG i det gamla systemet och Datorteknik 1a med betyg B i det nya systemet, kan båda ingå i ett slutbetyg?

   Julia SYV: Hej Anders,det är mycket omständigt/komplicerat med ett Slutbetyg bl.a finns det en 8-års regeln som säger att betyg som är äldre än 8 år får ej ingå i ett slutbetyg. Det är... Läs hela svaret
  • Sara 16 år

   Undantag när det kommer till skolbyte?

   Hej, om man har blivit utsatt för grova saker i ens nuvarande skola, och behöver byta, Har skolan skyldighet att göra ett undantag för att ta in eleven före alla andra i kön som är i kö baserade på nians betyg? (Detta gäller gymnasium åk1)

   Milla SYV: Tips! Prata med kuratorn. Om undantag i detta fallet kan göras, då är det i första hand om kuratorn kontaktar rektorn... Annars, så tänker jag att i fall en elev behöver komma... Läs hela svaret
  • Sara 16 år

   Byta skola till en annan?

   Hej! Jag vill byta skola, men skolan jag vill söka till har ett kösystem baserat på nians betyg, och ber därför deras föräldrar att skicka in elevens betyg, men varför det? Har de inte ett system på nått sätt där de kan se elevens betyg om de knappar in personummret? Om inte, är det ju väldigt...

   Milla SYV: En svår fråga för oss på fråga syv att svara på. Vi vet inte om den skolan du vill komma in på har ett enkelt tillgång till betygen från åk 9. Du kan fråga på den... Läs hela svaret
  • Jeanette 52 år

   Nationella prov? kan en lärare sänka ens betyg?

   kan man bli sänkt i ex matte om man gör ett dåligt prov på nationella. Får en lärare sänka betygen. Fast man har haft c i genomsnitt hela året. Men misslyckas på NP?

   Milla SYV: Ja. Läraren sätter det betyget som hen anser är rätt betyg. NP resultat är viktigt för att det Provet mäter Hela kursen och för att alla elever gör samma eller... Läs hela svaret
  • aleksander 22 år

   Gymnasieexamen?

   jag har nu läst kursen Matematik 3b hos er, jag fick F i den kursen, nu undrar jag om jag kan sätta in den i mitt betygskatalog, så det står att jag läst kursen, eftersom att jag fick - i gymnasiet så räknades den inte in i antalet lästa kurser och jag kunde därav inte ta examen, eftersom jag...

   Milla SYV: Vänd dig till komvux i den kommunen där du är folkbokförd- det är där frågan om examensbevis kan lösas.
  • R:M 16 år

   Spelar det någon roll vilken individuell kurs jag väljer?

   Hej Jag går i Gymnasiet (NaturNatur) och vill komma in i läkareprogrammet. Jag undrar om det spelar någon roll vilken individuell kurs jag väljer? Jag vill helst inte läsa Matte 5 och istället läsa Engelska 7 och Moderna Språk 4. (Alla tre ger ju en meritpoäng) Kommer detta påverka urvalet...

   Milla SYV:  Vid en ”vanlig antagning” konkurrerar man med Meritvärde som är en siffra. Men om man söker i Alternativt urval som ibland kan finnas t.ex brukar finnas på... Läs hela svaret
  • Nara 18 år

   Jämförelsetal och merit?

   Hej igen, vad är skillnaden mellan jämförelsetal och meritpoäng? Är jämförelsetalet poängen innan meritpoäng?

   Milla SYV: Läs gärna på http://Gymnasieguiden.se/meritg
  • Nara 18 år

   Vilket betyg kan man få i dessa ämnen?

   Hej, jag går i årskurs 3 på samhällslinjen och undrar vilka betyg man kan få i Humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering, entreprenörskap och gymnasiearbetet? Jag vet att man bara kan få max E på gymnasiearbetet, gäller detta för humanistisk och samhällsvetenskaplig specialisering...

   Milla SYV: Nej, det är endast GA, gymn.arbete som har betygsskalan E och F. Andra gymnasiala kurser har skalan: E till A.
  • Lily 23 år

   Vem vänder jag mig till för att söka universitetsstudier utomlands?

   Jag har försökt på egen hand, men har svårigheter att förstå dokumenten jag ska fylla i. Jag har kontaktat min SYV på den folkhögskola jag går på, men hon kunde inte hjälpa mig. Utbildningen i fråga är en BA i...

   Julia SYV: Hej Lily;kort svar på din fråga är - tyvärr, så kan inte vi heller hjälpa dig. Förklaring: att sätta sig in i alla detaljer kring studier... Läs hela svaret
  • Eva 20 år

   Hoppa av distans kurs?

   Hej! Jag studerar just nu programmering på nti skolan och har kommit mer än halvvägs genom hela kursen och tycker helt enkelt att kursen är för komplex för mig, min fråga är då om det är möjligt för mig att hoppa kursen? Kommer...

   Julia SYV: Hej Eva,att kursen går på distans eller inte på distans, spelar för studiemedels-frågan ingen roll. CSN tittar på studieomfattning (om du vid varje given vecka läser på heltid, på 75%... Läs hela svaret
  • Anna 21 år

   Kan du hjälpa mig hitta en utbildning/jobb?

   Hej! Jag är 21 år och vet inte vad jag ska studera efter gymnasiet. Är väldigt intresserad av miljön och psykisk ohälsa. Vill gärna göra mer än att bara tjäna pengar, göra någon skillnad, men då jag inte har ett dröm...

   Liselotte Johansson: Hej Anna,du får gärna kika på många yrken på www.framtid.sedu kan t.ex börja med att kika på Psykiatrisjuksköterska och Miljövetaremen kika även på... Läs hela svaret
  • Cecilia 17 år

   Byta individuellt val sent in i kursen?

   Hej! Det är så att jag har valt Formgivning 1 som individuellt val. Problemet är att min lärare inte tycker om mig alls (av någon anledning jag inte förstår) och hela tiden anklagar mig för saker som jag inte har gjort. Jag anser att det finns en risk att hon kommer att ge mig ett orättvist...

   Anna SYV: Hej Cecilia,så tråkigt att du upplever dig orättvist behandlat!Dessvärre kan inte vi här på fråga SYV lova dig att du ska få byta en kurs mitt i läsåret. Att du... Läs hela svaret
  • Thea 15 år

   Studera igen på komvux?

   Hej. jag går nu i 9an och tänkte efter sommaren börja på korrespondensgymnasiet. Jag vill antagligen gå hum eller ekonomi. Efter studenten vill jag plugga på universitet, datavetenskap. Om jag inte har läst de kurser man måste ha läst för...

   Anna SYV: Hej Thea, som det är nu, så krävs det inte matte 5 till ngn utbildning i Sverige;till civilingenjörsprogrammen krävs det matematik 4.Om du på gymnasiet inte blir behörig kan du söka både... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga