Sssshbg

  Jag ska studera två utbildningar efter sommaren! En yrkesutbildning och en utbildning i högskolan! Jag undrar om jag kommer få två csn bidrag eller är det bara en? Har hört mycket om det och därför tänkte jag fråga! Blir det att man får två csn bidrag när man studerar två utbildningar i olika skolor??

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV

  Hej!
  frågor om studiemedel besvaras bäst av studiestödsutredare på CSN men just den frågan du ställer kan jag svar på. Studiemedel kan man, som max, få för Heltidsstudier. Och detta även om man läser på mer än heltid. 
  Du kanske ska läsa på halvtid på vardera skola och du får i så fall ihop "heltidsstudier" fördelade på två skolor/utbildningar. Men även om du planerar läsa två heltidsutbildningar samtidigt (hur skulle du hinna och orka med det? - undrar jag), då får du från CSN endast de summorna som motsvarar studiemedel för heltidsstudier. Och detta gäller både bidragsdel och lånedel, alltså kan man ej få mer i bidrag än vad som motsvarar studier på heltid; vad gäller lån så finns det vissa fall då man får låna mer, men det beror inte på att man läser på mer än heltid, utan på andra orsaker (t.ex kan man behöva köpa dyr musikinstrument om man läser på musikhögskola).
  Du får gärna fråga de som jobbar på CSN. Jag är ganska säker att du får samma svar från CSN som jag ger dig nu.
  Jag är också nyfiken på följande: om det är två stycken heltidsutbildningar du planerar läsa samtidigt, hur ska du hinna och orka? En heltidsutbildning förutsätter studieinsats på cirka 40 timmar per vecka. Två heltidsutbildningar - cirka 80 timmar per vecka. Teoretiskt sett är det inte omöjligt men praktiskt sett, kan det inte rekommenderas. Visst finns det personer som är särbegåvade (t.ex med fotografiskt minne och som läser blixtsnabbt och aldrig glömmer det de har läst en gång eller hört på lektionen en gång men det är ett undantag). 

  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga