Sama
    Hej, jag är mycket förvirrad nu och behöver hjälp. Jag gick ut gymnasiet med ett samlat betygs dokument år 2014 och saknar 3 kurser som är 250 p. jag ska nu börja läsa upp dem i komvux, och hinner bli klar innan 1 juni 2015. min fråga är om jag kommer hinna få ut ett slutbetyg om jag pluggar upp de ämnen jag saknar???

    Tack
    • Anna : Råder dig att söka till högskolan innan 15 april 2015, kryssa i rutan "jag kommer att komplettera min ansökan med betyg senast 15 juni" för att du kanske hinner få de betyg du behöver och kan komplettera i tid. Ett annat råd är att du gör Högskoleprovet, som ger dig en extra chans att komma in på en högskoleutbildning. Högskoleprovet kan inte ersätta behörighetsgivande kurser. HP gör du enbart för konkurrensen om en utbildningsplats. Mvh ANNA
    • : Det ska jag göra, men tycker du jag ska skicka in min insamlat betygsdokument Antagning och sedan komplettering eller vänta tills jag får det gjort till ett gymnasieexamen och sedan skicka den??? undrar om de egentligen accepterar ett insamlat betgsdokument?
    • Liselotte : Det spelar ingen roll om du skickar in Studiebevis/studieintyg eller ett Samlat betygsdokument för det ger dig inte behörighet till att läsa på högskolenivå. Bättre kanske att inte skicka det. Du riskerar att få besked OBEHÖRIG med vändande post. I fall du markerar i ansökan att du kommer att komplettera med betyg (och sista dag för det är 15 juni) - kommer du att skicka Gymnasieexamen och då spelar det ingen roll om du tidigare har skickat betyg eller ej. I fall du inte skickar Gymnasieexamen innan sista kompletteringsdatum, kommer du att få besked "obehörig" på din ansökan. Du kan läsa på www.antagning.se eller kontakta Antagning.se med den frågan som du ställer nu, om du tycker det är viktigt. Det viktigaste är att inte missa sista datum för Ansökan /och det är 15 april/ och sedan sista datum för att komplettera med Betyg /och det är 15 juni/. Lycka till!

    2 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden
    Hej,
    möjlighet att få ut just ett Slutbetyg upphör vid månadsskiftet 30juni-1juli 2015, dvs om Rektor på komvux skriver under ditt Slutbetyg den 30 juni, är det då inte för sent. Men jag undrar om du vet att det är ett UNDANTAG och inte en generell rättighet för dig att ta ut ett Slutbetyg. Det är Gymnasieexamen som gäller nu och reglerna finns här: http://www.gymnasieguiden.se/informeras/vad-kraevs-foer-att-uppna-gymnasieexamen
    Undantag gäller enbart i fall rektor på komvux gör bedömning att det finns skäl att bevilja undantaget samt den studerande måste ha påbörjat sina studier på gymnasiet på den tiden då den gamla gymnasieförordningen gällde /innan Gy 2011 trädde i kraft/.
    Jag kan inte svara på frågan om du kan få ut ett Slutbetyg eller om du måste läsa för Gymnasieexamen. Det är en fråga till SYV och Rektor på komvux i din kommun.
    Jag undrar om du har gjort Planering av ett Slutbetyg med vägledaren på komvux. Man går noga igenom alla kurser som du har betyg i, ser till att alla obligatoriska kurser är med, att antal poäng stämmer och skriver upp exakt vad som fattas: antal poäng som fattas, de kurser som måste vara med och/eller de kurser du vill läsa och sedan gör man ansökan om kurser.
    Om du inte har gjort det, råder dig boka tid hos SYV på komvux snarast möjligt.
    Spara sedan en kopia av Planeringsdokumentet (både en papperskopia och fil- Word eller pdf på dator) och diskutera även hur "det administrativa" delen kommer att se ut: när du får Slutbetyg i handen? Om du skulle söka en högskoleutbildning med start höstterminen 2015, är sista dag att komplettera med betyg 15 juni, dvs senast den dagen måste Antagning.se ha ditt Slutbetyg, då måste du skicka en vidimerad kopia på den senast 12 juni, därför måste du insistera på att få ut ditt Slutbetyg senast den 11 juni. Ta sedan vara på ditt Slutbetyg, ta några kopior, vidimera dem (det kan man göra i receptionen på komvux eller om två oberoende personer skriver under på kopian "Kopians överensstämmelse med originalet intygas" och så namn, underskrift, datum och tel.nr).
    Vill man få ut ersättning (vid förlust av original) på sitt Slutbetyg, brukar det kosta ca 300-400 kr., det är alltså bra att ta vara på Slutbetyget och skicka aldrig iväg Originalbetyg vid ansökan om utbildning eller när du söker jobb, utan skicka vidimerade kopior. Du måste dock kunna uppvisa originalet om du blir ombedd.

    En liten "kontrollfråga" till dig: har du kurser som är betygsatta med "G-MVG" i det dokumentet du fick från gymnasiet? Eller har du enbart E-A betyg? Heter dokumentet verkligen just SAMLAT BETYGSDOKUMENT eller Studiebevis/studieintyg? Svar på de frågorna kan hjälpa mig att bedöma om det finns en chans för dig att kunna få ut just Slutbetyg eller om du måste läsa mot Gymnasieexamen.

    Återkom med svar på de frågorna så skall jag försöka hjälpa dig mer.

    Bästa hälsningar och stort Lycka till! Liselotte SYV
    Liselotte
    Hej igen! Du skriver i din kommentar att du har gjort planering på egen hand. Det är mycket svårt att göra planering utan en Studie- &yrkesvägledare. Detta pga reglerna är många och ganska komplicerade.
    Det är OLIKA regler vad det gäller Slutbetyg och Gymnasieexamen. Det är OLIKA regler igen vad det gäller ta ut Gymnasieexamen från komvux och från ungdomsgymnasieskola. T.ex. räcker det med 2400 poäng på komvux men på gymnasiet är det minst 2500 poäng.
    Sedan - om du redan nu vet vilken särskild behörighet som krävs för den eftergymnasial utbildning /på högskola eller på yrkeshögskola/ som du vill komma in på, är det bra att läsa just de kurserna (för att du måste ju läsa dem i alla fall - före eller senare och om du kan ta med dem i Gymnasieexamen, uppnår du grundläggande och särskild behörighet samtidigt, vilket sparar studietid för dig).

    Jag hoppas att svar från oss blir till hjälp för dig.
    Många hälsningar Liselotte SYV
    Hej igen, behörighet till Receptarieprogrammet är:
    grundläggande behörighet + Biologi 2, Fysik 1a / 1b1+1b2, Kemi 2, Matematik 4.
    för Grundläggande behörighet gäller Slutbetyg eller Gymnasieexamen som ger just Grundläggande behörighet. Det är inte lättare eller svårare att komma in med det ena dokumentet.
    Skillnaden är att för att få ut Gymnasieexamen som ger grundläggande behörighet behövs det även godkända betyg Engelska 6 och Svenska/Svenska som andra språk 3 /de gamla motsvarande kursernas namn är Engelska B och Svenska C, som inte krävdes för grundläggande behörighet och nu gör de det/.
    Om du har alla obligatoriska kurser men saknar något eller några betyg i kurser som krävs för Särskild behörighet till just Receptarie, dvs biologi 2, fysik 1a, kemi 2 eller matte 4 - kan du med fördel läsa just de och ta med dem i ditt Gymnasieexamen från komvux.
    Vi rekommenderar att du gör planering med hjälp av SYV på komvux. Boka tid så fort du kan, ta med dig utbildningsdokument som du fick från gymnasiet och träffa SYV på komvux. Det är det bästa rådet vi kan ge dig.
    Det är komvux i din kommun som kommer att utfärda gymnasieexamen till dig och det är därför bäst för dig att planera tillsammans med SYV där. Reglerna är strikta men ibland kan det finnas lite utrymme för undantag.
    Mvh
    Liselotte SYV
    • : Hej, tusen tack för svaret. Jag har E-A betyg och tror att jag har SAMLAT BETYGSDOKUMENT. Men bedöm gärna båda fallen för jag är inte säker jag har ej en kopia med betyget. observera att jag har läst de obligatoriska kurserna
    • Anna : Hej, jag skall skriva svar på din kommentar nu. Kommer inom 10-15 min. Anna SYV
    • : Jag har faktiskt gjort en planering själv och inte med SYV och jag har matat in alla kurser jag saknar i schemat(komvux). Jag har en till fråga förlåt att jag frågar för mycket men jag mår jätte dåligt av det här, är det okej att ha ett slut betyg med ett F i en gymnasiekurs med 100p ?
    • Anna : Jag tror inte du har få ut ett Slutbetyg. Jag tror du måste läsa för en Gymnasieexamen. Läs mitt svar som jag publicerade nu, för ca fem min. sedan. Du får fråga precis så mycket som du behöver. Vi finns här för dig! Anna SYV
    • Liselotte : Vad vill du bli behörig till? Finns det någon konkret utbildning som du vill komma in på? I fall du inte vet det idag, går det bra att läsa för att uppnå Grundläggande behörighet. Det är Gymnasieexamen som gäller nu. Slutbetyg är undantag och finns under den så kallade "övergångsperioden" från det gamla gymnasiesystemet till det nya. Enligt vad du skriver, så bör du läsa mot Gymnasieexamen.
    • : Jag vill komma in i Receptarieprogrammet
    • : Tack till all hjälp ni gav mig :)
    • Anna : Vi på Fragasyv.se är glada om våra svar blir till hjälp. Om du har någon kompis som också har frågor, tipsa om oss. :-) *L*
    • : Det ska jag göra :)) mycket hjälp man får här
    Läs alla kommentarer
    Anna SYV på FrågaSYV
    Hejsan, om du har E-A betyg då borde du INTE har fått ett Samlat Betygsdokument för att i ett Samlat Betygsdokument måste innehålla i alla fall minst en kurs som är betygsatt G-MVG dvs enligt det gamla gymnasiesystemet som gällde fram till 1 juli 2011.
    Jag tror därför INTE att du kan läsa mot ett Slutbetyg. Jag tror du måste läsa mot en Gymnasieexamen.

    Det är fler obligatoriska kurser till Gymnasieexamen men det är det som gäller nu. Som sagt, jag kan inte utan att titta på det dokumentet som fick från gymnasiet, göra någon riktig bedömning. Mitt råd är att du hittar gymnasiedokumentet och tar med den till komvux Studie- & yrkesvägledare.
    I fall du inte kan hitta dokumentet, vänd dig till din f d gymnasieskola och be om en kopia. För att få ut Gymnasieexamen från Komvux räcker det med 2400 poäng men Betygen i kurserna svenska/svenska som andraspråk 1, 2, 3, engelska 5, 6 och matematik 1 samt en kurs Gymnasiearbete, 100 poäng, ska vara godkända, i fall du vill få ut Gymnasieexamen som ger behörighet att söka till högskola.
    Man kan annars få ut Yrkesexamen som inte ger behörighet att läsa på högskolenivå.

    Jag vill även tipsa dig om Yrkeshögskoleutbildningar som har andra behörighetskrav än högskola. Kika gärna in på www.yhguiden.se och se om du hittar några intressanta utbildningar där. Det är möjligt att du kan söka några YHutbildningar även utan att komplettera på komvux. Du kanske redan är behörig eller så kanske du kan komma in utan att vara behörig. Detta pga YH utbildningar har rätt att ta in upp till 20% studerande som inte fullt ut är behöriga.

    Bästa hälsningar
    ANNA SYV
    • : Men är det då gymnasieskolans fel att jag har fått samlat betygsdokument ? vad är skillnaden mellan slutbetyg och gymnasieexamen ? kommer elever med ett slutbetyg ha mer chans att komma in än mig med ett gymnasieexamnen ?
    • Liselotte : Jag skriver ett utökat svar till dig nu. Se mitt svar om en liten stund! *L*
    • : Tack för svaret jag läste den, de kurser jag måste läsa för att bli behörig till receptarieprogrammet är de samma kurser jag saknar till ett slutbetyget
    • : nu förstår jag, först trodde jag att SLUTBETYG utförst för alla elever med det gamla och nya betygsystemet, men nu om jag inte har förstått fel så får elever med det gamla betygsystemet(IG-MVG) slutbetyg och elever med det nya (dvs. F-A) gymnasieexamen. Så alla elever som gick ut från gymnasiet år 2014 fick ett gymnasieexamen och inte slutbetyg. ÄR DET RÄTT ELLER HAR JAG MISSAT NÅTT?
    • Anna : Det är rätt, de elever som uppnådde kraven för gymnasieexamen fick Gymnasieexamen /yrkesexamen eller Högskoleförberedande examen, beroende på program/. Du har förstått helt rätt.
    • : ååh tack, jag som trodde det var fel på mig för att jag inte hade ett slutbetyg och inte ville ha en gymnasieexamen.
    • Liselotte : Gymnasieexamen är det dokumentet som avgångseleverna får från gymnasiet i fall de uppfyller kraven. I annat fall får man Studiebevis /ett intyg/ = förteckning över kurser med tillhörande betyg. För att kunna söka till högskola måste man ha gymnasieexamen från ett högskoleförberedande program eller yrkesexamen + godkända betyg i Svenska/Svenska som andra språk 2 och 3 samt i Engelska 6.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'friskola' (13 st.)

    • mell

      Introduktionsprogram ansökning antagen?

      Hej, Jag har en fråga ang introduktionsprogram. 1. Har eleven alltid rätt att söka ett introduktionsprogram och bli antagen på ett introduktionsprogram på en friskola, även om det finns i hemkommunen? Vem beslutar? Är det friskolan? Är det olika regler beroende på vilket...

      Julia: : Elever rätt tyvärr inte rätt att bli antagen på ett introduktionsprogram på en friskola, och speciellt om det finns i hemkommunen... men hemkommunen kan godkänna ansökan (här... Läs hela svaret
    • 'ebba

      Måste jag gå om årskur 2?

      Hej! Jag går i 1an på gymnasiet och hade tänkt att åka på utbytes år i en engelsk skola på Malta i 6månader i årskurs 2. Är det då möjligt att börja i samma klass igen när jag kommer tillbaka? Eller måste jag börja om 2an? Tanken är att åka i mitten av åk 2. Jag går i en friskola.

      Liselotte: : Hej Ebba! Du får gärna prata med personal på din skola och få svar från dem. ... det som är vanligt när elever åker på en längre studie-resa /med en längre resa menar jag... Läs hela svaret
    • Liam

      Inackorderingstillägg och lägenhet?

      Har en fråga gällande flytt under gymnasietiden. Jag går på LBS Borås just nu och tänkte byta till LBS Jönköping och avståndet är över 8 mil men jag bor emellan och jag har ca: 66km till LBS i Jönköping och har endast 1 buss jag kan åka med på morgonen tar jag den andra kommer jag dit 5 min...

      Mikael: : Hej Liam, det är med att "få lägenhet av kommunen/CSN" - så är det så att CSN har inga lägenheter att dela ut... CSN kommer att fatta beslut om du har rätt till... Läs hela svaret
    • Zakere

      Hur gör man om man vill flytta ut före gymnasiet?

      Hej! Jag går i åk 9 och jag vill jätte gärna studera på den internationella engelska skolan i Stockholm( naturlinjen). Men jag bor i Falun och om jag ska kunna flytta till Stockholm måste jag söka bostad ganska snart, med tanke på att det är svårt att få bostad i Stockholm. Jag ska dela bostad...

      Anna: : Hej Zakere, du har rätt att söka till vilken gymnasieskola du vill i hela Sverige, och >>internationella-engelska-gymnasiet-sodermalm  är en friskola där alla sökande... Läs hela svaret
    • Marcus

      Friskolor riskabelt eller inte?

      Hej fragasyv! Går en friskola just nu och ska påbörja andra året där. Det är en byggutbildning men har läst om skolan och den har haft lite ekonomiska problem osv. Grejen är att jag är rädd att jag ska komma ut från skola utan kunskaper inom bygg och j inte kunna jobba med detta yrke ja vill....

      Anna: : Hej Marcus, BA>> finns idag på 215 gymnasieskolor runt om i Sverige. Välj rätt inriktning och rätt län/stad - och du får fram info på vilka skolor som just "din utbildning" finns -... Läs hela svaret
    • Leif

      Vilka fristående gymnasieskolor finns det i Gbg med naturvetprogram?

      Hej, jag undrar hur många Fristående gymnasieskolor som finns i göteborg som erbjuder Naturvetenskapsprogrammet? Tacksam för ett snabbt svar! mvh Leffe

      Anna: : Hej Leffe, följande gymnasieskolor (fristående) som erbjuder Naturvetenskapsprogrammet, finns: >>Cybergymnasiet Donnergymnasiet>> GTI´s... Läs hela svaret
    • Linnea

      Orättvist betyg?

      Så betygen kom idag och som vanligt så kollar vi i våran vänskapas krets på dom tillsammans och jämförde. När det kom till B-språk så hade en kompis A och jag B. Den som är skumt med det är att jag som har fått beröm för mitt utal och stavning och hon Som oftast blir rättad när det kommer...

      Anna: : Hej Linnea, det är tråkigt att Iäsa om att du uppIever att du fick orättvisa betyg. Mitt råd är att du pratar med betygsättande Iärare. Det är den som satt betyget/betygen som borde kunna... Läs hela svaret
    • Hanne

      Ansöka till gymnasiet i annat län?

      Hej! Jag vill söka in till gymnasiet till en fristående skola med spetsutbildning i ett annat län. Kan man göra det med sitt inlogg för där man bor eller ska man skicka en separat ansökan?

      Mikael: : Hej Hanne, det går inte att säga generellt... olika Antagningskanslier i olika delar av Sverige har olika sätt att ta emot ansökningar. För att svara på in fråga måste man veta... Läs hela svaret
    • Erik

      Rätt till inackorderingstillägg?

      Hej. Min dotter går i 9an är intresserad av att studera på Engelska Gymnasiet i Stockholm. Vi bor i Dalarna (över 20 mil från skolan) och om hon ska gå där kommer hon att vara inackorderad någonstans i Stockholm. Är man berättigad till inackorderingstillägg via hemkommun eller CSN för den...

      Milla : : Hej! Är det IEGS>>> du menar? IEGS är en friskola och det är i så fall hos CSN som man ansöker om insckorderingstillägget men CSN tittar på om det finns samma program... Läs hela svaret
    • Emelie

      Återvändande elev?

      Hej! Vilka rättigheter har en gymnasieelev då det kommer till att "återvända" till hemkommunen och gå klart sin påbörjade gymnasieutbildning där? Om en elev sökt och påbörjat en utbildning inom en annan kommun, trots att denna utbildning finns inom hemkommunen, och nu vill återvända till...

      Anna: : Hej Emelie! Vår erfarenhet är att de flesta kommuner gör sitt bästa för att lösa situationen. Man bör kontakta Utbildningsförvaltningen i den kommunen där eleven är skriven/folkbokförd. Då får man veta 1. om den utbildning (program och... Läs hela svaret
    • Janine

      Friskola eller kommunal skola?

      Hej, jag undrar ifall ni tror att en mindre skola med 200 elever är bättre än en större kommunal skola som är betydligt många fler elever? För jag har ångest mellan att välja en mindre skola än en större. Jag har besökt den lilla skolan och fördelarna/nackdelarna var: Fördelar: 1. Bra...

      Milla : : Hej Janine! Det kan vara svårt att välja vilken utbildning man sätter som sitt första alternativ i gymnasievalet. Det finns, precis som du skriver både för- & nackdelar på olika skolor. På Teknikprogrammet är det oftast... Läs hela svaret
    • Philip

      Extra studier vid sidan om Gymnasie?

      Hej! Jag heter Philip och går i nian på Gotland. Jag funderar och funderar på vilken linje jag vill gå på på gymnasiet. Jag har kollat in IB och Samhälle. Helst vill jag också flytta tillbaka till fastlandet och gå på gymnasiet där, men det vill inte mamma... I vilket fall som helst har...

      Mikael: : Hej Philip, du är inte myndig och om din mamma inte vill att du flyttar hemifrån, då får du inte söka till en skola som ligger för långt hemifrån. Dina vårdnadshavare måste godkänna ditt gymnasieval. Jag är ledsen, men... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga