Sama
    Hej, jag är mycket förvirrad nu och behöver hjälp. Jag gick ut gymnasiet med ett samlat betygs dokument år 2014 och saknar 3 kurser som är 250 p. jag ska nu börja läsa upp dem i komvux, och hinner bli klar innan 1 juni 2015. min fråga är om jag kommer hinna få ut ett slutbetyg om jag pluggar upp de ämnen jag saknar???

    Tack
    • Anna : Råder dig att söka till högskolan innan 15 april 2015, kryssa i rutan "jag kommer att komplettera min ansökan med betyg senast 15 juni" för att du kanske hinner få de betyg du behöver och kan komplettera i tid. Ett annat råd är att du gör Högskoleprovet, som ger dig en extra chans att komma in på en högskoleutbildning. Högskoleprovet kan inte ersätta behörighetsgivande kurser. HP gör du enbart för konkurrensen om en utbildningsplats. Mvh ANNA
    • : Det ska jag göra, men tycker du jag ska skicka in min insamlat betygsdokument Antagning och sedan komplettering eller vänta tills jag får det gjort till ett gymnasieexamen och sedan skicka den??? undrar om de egentligen accepterar ett insamlat betgsdokument?
    • Liselotte : Det spelar ingen roll om du skickar in Studiebevis/studieintyg eller ett Samlat betygsdokument för det ger dig inte behörighet till att läsa på högskolenivå. Bättre kanske att inte skicka det. Du riskerar att få besked OBEHÖRIG med vändande post. I fall du markerar i ansökan att du kommer att komplettera med betyg (och sista dag för det är 15 juni) - kommer du att skicka Gymnasieexamen och då spelar det ingen roll om du tidigare har skickat betyg eller ej. I fall du inte skickar Gymnasieexamen innan sista kompletteringsdatum, kommer du att få besked "obehörig" på din ansökan. Du kan läsa på www.antagning.se eller kontakta Antagning.se med den frågan som du ställer nu, om du tycker det är viktigt. Det viktigaste är att inte missa sista datum för Ansökan /och det är 15 april/ och sedan sista datum för att komplettera med Betyg /och det är 15 juni/. Lycka till!

    2 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden
    Hej,
    möjlighet att få ut just ett Slutbetyg upphör vid månadsskiftet 30juni-1juli 2015, dvs om Rektor på komvux skriver under ditt Slutbetyg den 30 juni, är det då inte för sent. Men jag undrar om du vet att det är ett UNDANTAG och inte en generell rättighet för dig att ta ut ett Slutbetyg. Det är Gymnasieexamen som gäller nu och reglerna finns här: http://www.gymnasieguiden.se/informeras/vad-kraevs-foer-att-uppna-gymnasieexamen
    Undantag gäller enbart i fall rektor på komvux gör bedömning att det finns skäl att bevilja undantaget samt den studerande måste ha påbörjat sina studier på gymnasiet på den tiden då den gamla gymnasieförordningen gällde /innan Gy 2011 trädde i kraft/.
    Jag kan inte svara på frågan om du kan få ut ett Slutbetyg eller om du måste läsa för Gymnasieexamen. Det är en fråga till SYV och Rektor på komvux i din kommun.
    Jag undrar om du har gjort Planering av ett Slutbetyg med vägledaren på komvux. Man går noga igenom alla kurser som du har betyg i, ser till att alla obligatoriska kurser är med, att antal poäng stämmer och skriver upp exakt vad som fattas: antal poäng som fattas, de kurser som måste vara med och/eller de kurser du vill läsa och sedan gör man ansökan om kurser.
    Om du inte har gjort det, råder dig boka tid hos SYV på komvux snarast möjligt.
    Spara sedan en kopia av Planeringsdokumentet (både en papperskopia och fil- Word eller pdf på dator) och diskutera även hur "det administrativa" delen kommer att se ut: när du får Slutbetyg i handen? Om du skulle söka en högskoleutbildning med start höstterminen 2015, är sista dag att komplettera med betyg 15 juni, dvs senast den dagen måste Antagning.se ha ditt Slutbetyg, då måste du skicka en vidimerad kopia på den senast 12 juni, därför måste du insistera på att få ut ditt Slutbetyg senast den 11 juni. Ta sedan vara på ditt Slutbetyg, ta några kopior, vidimera dem (det kan man göra i receptionen på komvux eller om två oberoende personer skriver under på kopian "Kopians överensstämmelse med originalet intygas" och så namn, underskrift, datum och tel.nr).
    Vill man få ut ersättning (vid förlust av original) på sitt Slutbetyg, brukar det kosta ca 300-400 kr., det är alltså bra att ta vara på Slutbetyget och skicka aldrig iväg Originalbetyg vid ansökan om utbildning eller när du söker jobb, utan skicka vidimerade kopior. Du måste dock kunna uppvisa originalet om du blir ombedd.

    En liten "kontrollfråga" till dig: har du kurser som är betygsatta med "G-MVG" i det dokumentet du fick från gymnasiet? Eller har du enbart E-A betyg? Heter dokumentet verkligen just SAMLAT BETYGSDOKUMENT eller Studiebevis/studieintyg? Svar på de frågorna kan hjälpa mig att bedöma om det finns en chans för dig att kunna få ut just Slutbetyg eller om du måste läsa mot Gymnasieexamen.

    Återkom med svar på de frågorna så skall jag försöka hjälpa dig mer.

    Bästa hälsningar och stort Lycka till! Liselotte SYV
    Liselotte
    Hej igen! Du skriver i din kommentar att du har gjort planering på egen hand. Det är mycket svårt att göra planering utan en Studie- &yrkesvägledare. Detta pga reglerna är många och ganska komplicerade.
    Det är OLIKA regler vad det gäller Slutbetyg och Gymnasieexamen. Det är OLIKA regler igen vad det gäller ta ut Gymnasieexamen från komvux och från ungdomsgymnasieskola. T.ex. räcker det med 2400 poäng på komvux men på gymnasiet är det minst 2500 poäng.
    Sedan - om du redan nu vet vilken särskild behörighet som krävs för den eftergymnasial utbildning /på högskola eller på yrkeshögskola/ som du vill komma in på, är det bra att läsa just de kurserna (för att du måste ju läsa dem i alla fall - före eller senare och om du kan ta med dem i Gymnasieexamen, uppnår du grundläggande och särskild behörighet samtidigt, vilket sparar studietid för dig).

    Jag hoppas att svar från oss blir till hjälp för dig.
    Många hälsningar Liselotte SYV
    Hej igen, behörighet till Receptarieprogrammet är:
    grundläggande behörighet + Biologi 2, Fysik 1a / 1b1+1b2, Kemi 2, Matematik 4.
    för Grundläggande behörighet gäller Slutbetyg eller Gymnasieexamen som ger just Grundläggande behörighet. Det är inte lättare eller svårare att komma in med det ena dokumentet.
    Skillnaden är att för att få ut Gymnasieexamen som ger grundläggande behörighet behövs det även godkända betyg Engelska 6 och Svenska/Svenska som andra språk 3 /de gamla motsvarande kursernas namn är Engelska B och Svenska C, som inte krävdes för grundläggande behörighet och nu gör de det/.
    Om du har alla obligatoriska kurser men saknar något eller några betyg i kurser som krävs för Särskild behörighet till just Receptarie, dvs biologi 2, fysik 1a, kemi 2 eller matte 4 - kan du med fördel läsa just de och ta med dem i ditt Gymnasieexamen från komvux.
    Vi rekommenderar att du gör planering med hjälp av SYV på komvux. Boka tid så fort du kan, ta med dig utbildningsdokument som du fick från gymnasiet och träffa SYV på komvux. Det är det bästa rådet vi kan ge dig.
    Det är komvux i din kommun som kommer att utfärda gymnasieexamen till dig och det är därför bäst för dig att planera tillsammans med SYV där. Reglerna är strikta men ibland kan det finnas lite utrymme för undantag.
    Mvh
    Liselotte SYV
    • : Hej, tusen tack för svaret. Jag har E-A betyg och tror att jag har SAMLAT BETYGSDOKUMENT. Men bedöm gärna båda fallen för jag är inte säker jag har ej en kopia med betyget. observera att jag har läst de obligatoriska kurserna
    • Anna : Hej, jag skall skriva svar på din kommentar nu. Kommer inom 10-15 min. Anna SYV
    • : Jag har faktiskt gjort en planering själv och inte med SYV och jag har matat in alla kurser jag saknar i schemat(komvux). Jag har en till fråga förlåt att jag frågar för mycket men jag mår jätte dåligt av det här, är det okej att ha ett slut betyg med ett F i en gymnasiekurs med 100p ?
    • Anna : Jag tror inte du har få ut ett Slutbetyg. Jag tror du måste läsa för en Gymnasieexamen. Läs mitt svar som jag publicerade nu, för ca fem min. sedan. Du får fråga precis så mycket som du behöver. Vi finns här för dig! Anna SYV
    • Liselotte : Vad vill du bli behörig till? Finns det någon konkret utbildning som du vill komma in på? I fall du inte vet det idag, går det bra att läsa för att uppnå Grundläggande behörighet. Det är Gymnasieexamen som gäller nu. Slutbetyg är undantag och finns under den så kallade "övergångsperioden" från det gamla gymnasiesystemet till det nya. Enligt vad du skriver, så bör du läsa mot Gymnasieexamen.
    • : Jag vill komma in i Receptarieprogrammet
    • : Tack till all hjälp ni gav mig :)
    • Anna : Vi på Fragasyv.se är glada om våra svar blir till hjälp. Om du har någon kompis som också har frågor, tipsa om oss. :-) *L*
    • : Det ska jag göra :)) mycket hjälp man får här
    Läs alla kommentarer
    Anna SYV på FrågaSYV
    Hejsan, om du har E-A betyg då borde du INTE har fått ett Samlat Betygsdokument för att i ett Samlat Betygsdokument måste innehålla i alla fall minst en kurs som är betygsatt G-MVG dvs enligt det gamla gymnasiesystemet som gällde fram till 1 juli 2011.
    Jag tror därför INTE att du kan läsa mot ett Slutbetyg. Jag tror du måste läsa mot en Gymnasieexamen.

    Det är fler obligatoriska kurser till Gymnasieexamen men det är det som gäller nu. Som sagt, jag kan inte utan att titta på det dokumentet som fick från gymnasiet, göra någon riktig bedömning. Mitt råd är att du hittar gymnasiedokumentet och tar med den till komvux Studie- & yrkesvägledare.
    I fall du inte kan hitta dokumentet, vänd dig till din f d gymnasieskola och be om en kopia. För att få ut Gymnasieexamen från Komvux räcker det med 2400 poäng men Betygen i kurserna svenska/svenska som andraspråk 1, 2, 3, engelska 5, 6 och matematik 1 samt en kurs Gymnasiearbete, 100 poäng, ska vara godkända, i fall du vill få ut Gymnasieexamen som ger behörighet att söka till högskola.
    Man kan annars få ut Yrkesexamen som inte ger behörighet att läsa på högskolenivå.

    Jag vill även tipsa dig om Yrkeshögskoleutbildningar som har andra behörighetskrav än högskola. Kika gärna in på www.yhguiden.se och se om du hittar några intressanta utbildningar där. Det är möjligt att du kan söka några YHutbildningar även utan att komplettera på komvux. Du kanske redan är behörig eller så kanske du kan komma in utan att vara behörig. Detta pga YH utbildningar har rätt att ta in upp till 20% studerande som inte fullt ut är behöriga.

    Bästa hälsningar
    ANNA SYV
    • : Men är det då gymnasieskolans fel att jag har fått samlat betygsdokument ? vad är skillnaden mellan slutbetyg och gymnasieexamen ? kommer elever med ett slutbetyg ha mer chans att komma in än mig med ett gymnasieexamnen ?
    • Liselotte : Jag skriver ett utökat svar till dig nu. Se mitt svar om en liten stund! *L*
    • : Tack för svaret jag läste den, de kurser jag måste läsa för att bli behörig till receptarieprogrammet är de samma kurser jag saknar till ett slutbetyget
    • : nu förstår jag, först trodde jag att SLUTBETYG utförst för alla elever med det gamla och nya betygsystemet, men nu om jag inte har förstått fel så får elever med det gamla betygsystemet(IG-MVG) slutbetyg och elever med det nya (dvs. F-A) gymnasieexamen. Så alla elever som gick ut från gymnasiet år 2014 fick ett gymnasieexamen och inte slutbetyg. ÄR DET RÄTT ELLER HAR JAG MISSAT NÅTT?
    • Anna : Det är rätt, de elever som uppnådde kraven för gymnasieexamen fick Gymnasieexamen /yrkesexamen eller Högskoleförberedande examen, beroende på program/. Du har förstått helt rätt.
    • : ååh tack, jag som trodde det var fel på mig för att jag inte hade ett slutbetyg och inte ville ha en gymnasieexamen.
    • Liselotte : Gymnasieexamen är det dokumentet som avgångseleverna får från gymnasiet i fall de uppfyller kraven. I annat fall får man Studiebevis /ett intyg/ = förteckning över kurser med tillhörande betyg. För att kunna söka till högskola måste man ha gymnasieexamen från ett högskoleförberedande program eller yrkesexamen + godkända betyg i Svenska/Svenska som andra språk 2 och 3 samt i Engelska 6.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'hudvård' (9 st.)

    • elev

      jobba med at tillverka hudvårdsprodukter?

      hej, jag tar snart examen i offentlig förvaltning men hittar inte riktigt någonting som jag vill jobba med, jag funderar på att läsa vidare, det som jag är intresserad av är att tillverka hudvårdsprodukter, min utbildning har inget med det att göra...

      Milla : : Hej, man kan jobba med att Tillverka hudvårdsprodukter på olika sätt, t.ex i forska fram nya produkter eller jobba i produktionen med "handgripligen" tillverkning (på fabriken,... Läs hela svaret
    • sagabara00

      Val av utbildning?

      Jag undrar vad det finns för utbildningsmöjligheter att välja mellan för en person som är intresserad inom hudvård utöver hudterapeututbildningen.

      Milla : : Hej,"hudvård" - exakt vad vill du jobba med? Det finns ett antal hudsjukdomar och tillstånd, t.ex eksem eller allergiska reaktioner som ger hudutslag... Det finns ett antal olika yrken som på olika sätt... Läs hela svaret
    • sandra

      Vad ska jag studera för att skapa hudvård?

      Hej! Jag är intresserad i att skapa mitt egna företag där jag lanserar hudvårdsprodukter och kanske även hårvård. Vad ska jag studera till? Främst är jag intresserad i forskning så jag undrar om jag borde gå bioteknik, biomedicin eller teknisk kemi eller om det finns något annat? Jag vill...

      Peter: : Hej Sandra,som "allmänna studievägledare" vilka vi här på FRåGA SYV är, så har vi inte specialkunskap inom det område som du ställer frågan inom, men... Läs hela svaret
    • Tida

      Skillnad mellan olika utbildningar?

      Hej! Jag har tankar om att starta egen sönhetsklinik, just nu hittar jag inte mycket information på nätet och uppskattar om ni kan besvara mina frågor. Vad är skillnaden mellan hudteraput utbildning gebom yrkeshögskola och utbildningar som olika kliniker...

      Milla : : Hej! utbildningar inom yrkeshögskola står under MYH, myndighet för yrkeshögskolan, tillsyn. YH_utbildningar beviljas endast om deras kvalite och läge på arbetsmarknaden är goda,... Läs hela svaret
    • Linn

      Produktutveckling hudvård?

      Hej! Jag är utbildad hudterapeut. Är väldigt intresserad av hudvårds produkter och är nyfiken att se vad det finns för olika inriktingar när det kommer till produkt tillverkning. Jag vill inte skapa mitt egna märke, utan jag vill mer jobba i ett...

      Julia: : Hej Linn, Kika på yrke/läkemedelskemist Farmaceut är ett samlingsnamn för apotekare och receptarier. Arbetsuppgifterna kan vara likartade men eftersom apotekare har en mer omfattande utbildning (5 år... Läs hela svaret
    • Rabiha

      Vilket yrke behöver jag för att göra mitt egna hud- och hårvård?

      Hej! Jag är väldigt passionerad när det kommer till hudvård och hårvård och har under ett tag funderat på om jag kan göra egna artiklar. Jag antar att man bör ha rätt form av utbildning för att göra det och undrar därför vilka yrken jag kan utbilda mig till för att göra det i framtiden?

      Anna: : Hej, när du skriver "göra egna artiklar" menar du att producera eller sälja nya kammar, föner eller kemiska produkter, som hårfärg, hudpeeling, hudkrämer?... Läs hela svaret
    • Rima

      Är Biokemist, vad behöver jag för att kunna producera egen hudprodukt?

      Hej! Jag har en examen inom Biokemi (grundutbildning) från England, och just nu läser infektions biologi (masterprogram) i Uppsala. Jag har läst mycket kemi och biokemi under min grundutbildning, och just nu specialiserar jag mig inom infektioner e.g. virus, bacteria, parasiter...

      Liselotte: : Hej Rima,Ofta är det ett helt team som uppfinner nya kosmetiska och hud- produkter; och sedan är det helt andra personer som producerar och ännu andra - som säljer... Läs hela svaret
    • Lisa

      Hur man startar eget hudvårds- och kosmetikamärke?

      Hej, jag går andra året på samhällsvetenskapsprogrammet med inriktning beteendevetenskap och min dröm är att starta ett eget hudvårdsmärke. Jag kan mycket generell information om ämnet men vet ej vilken utbildning jag ska gå för att...

      Julia: : hej Lisa, så roligt att du har en dröm om att starta eget hudvårdsmärke!Dock är det rätt så svårt. :( Du måste ha startkapital och affärskontakter; du... Läs hela svaret
    • Julia

      vilken hudvårds inriktning passar mig?

      Hej, jag går en hudvård och massage linje på gymnasiet och funderar på vad jag ska göra efter studenten. jag skulle vilja jobba med hudvård, med ekologiska och naturliga produkter. jag skulle vilja göra något eget typ skapa min egen hudvårds serie eller salong med bara naturliga produkter. eller...

      Lena: : Hejsan, ursäkta det sena svaret men jag är utomlands och har haft lite problem med internet! Kul att du hittat ett område du brinner för! Det finns många olika utbildningar inom området hud/hälsa. Det jag främst... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga