Greta
    Hej! Jag är lite intresserad av att bli rättsantropolog eller osteolog, och undrar lite över vägen dit.
    - Hur blir man osteolog? Går man en utbilding i arkeologi och sen några kortare i osteologi?
    - Om man vill bli rättsantropolog (vilket det bara verkar finnas utbildningar för utomlands), finns det möjlighet att bli antagen till utbildningen även om man inte har läst en antropologi- eller forensikkurs utan istället ett arkeologiprogram och sedan osteologikurser?
    - Vad finns det för möjlighet till jobb som rättsantropolog i Sverige? Är det ofta deltidsanställningar eller tror ni det kan gå att få en heltidsanställning?

    Tack på förhand!
    • Anna : Osteolog blir man genom att läsa arkeologi först i två till tre terminer. I Stockholm, där jag är verksam, väljer man sedan osteologi som inrikting på kandidat eller masternivå. Det rör sig om en utbildning på 4 år vanligtvis. Arbetsmarknaden för osteologer är svår men inte omöjlig. Möjliga arbetsgivare är uppdragsarkeologiska firmor och institutioner eller museer.
    • : Jag vill påtala att den akademiska världen är oerhört svår att få fasta tillsvidareanställningar inom, och att det är mycket hög konkurens. Med detta sagt, menar jag dock inte att det inte går att få ett arbete. Om man är väldigt intresserad ska man studera osteologi efter gymnasiet, men vara medveten om att avslutade studier inte är lika med ett jobb, utan att det snarare handlar om att verkligen visa vad man går för i uppsatser, fältarbeten & liknande.

    4 Svar

    Saga SYV

    Hej Greta,

    Hej
     
    Osteolog kan man till exempel bli vid Stockholms universitet. Bifogar en länk
     
    http://www.archaeology.su.se/utbildning/v%C3%A5ra-utbildningar/program/osteoarkeologi/osteoarkeologi-1.323711
     
    Utbildningen finns även i Lund och Uppsala vad jag vet. Som osteolog brukar man vara ganska attraktiv på arbetsmarknaden, särskilt om man kombinerar med allmän arkeologi. Sen är ju alla såna här jobb konjunkturkänsliga...
     
    Med vänlig hälsning

    S.
     

    SYV-besökare SYV

    Hej!
     
    För att bli osteolog börjar man med att läsa tre terminer arkeologi (Arkeologi I, II och Kandidatkurs) och därefter går man över och läser Osteologi . Det bästa är att anmäla sig till ett treårigt Kandidatprogram inom arkeologi och sedan ta examen med inriktning Osteologi. Inom programmet kan man också välja kurser i laborativ arkeologi och annat man tycker är nyttigt. Om man sedan vill kan man läsa vidare i 2 år och få en Masterexamen i Osteologi. Se länk till schema över studiegången på vårt Kandidatprogram
    http://www.archaeology.su.se/utbildning/v%C3%A5ra-utbildningar/program/termins%C3%B6versikt-kandidatprogram-1.332192
     
    Rättsantropolog tror jag inte det finns några direkta utbildningar till i Sverige. En del osteologer gör uppdrag åt polis och rättsväsende, men vill man arbeta med nyare kroppar  tror jag det är medicin man ska läsa och specialisera sig i patologi. Den enda kurs jag känner som är någonstans i närheten av rättsantropologi är den här i Örebro http://lily.oru.se/studieinformation/VisaTillfalle?termin=20181&anmalningskod=58098
     
    När det gäller arbetsmarknad är den ganska skakig för osteologer. Man kan få jobb på museum, eller som forskare inom universitetsvärlden. Eftersom alla osteologer börjat med att läsa arkeologi är det väldigt många som jobbar med arkeologiska utgrävningar. Jag kan tänka mig att det finns möjligheter att fortbilda sig och så småningom hamna hos rättsmedicinalverket eller så, men det känner jag inte till så det kanske är bäst att fråga någon där.
     
    Hoppas att detta klargjorde något!
     
    Vänliga hälsningar
    Studievägledare
    Institutionen för arkeologi och antikens kultur
    Stockholms universitet

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Greta, ja fick nu svar från en sakkunnig. Var god läs svaret nedan:

    Hej, osteologi är en av de huvudämnen vid Uppsala Universitets Institut för arkeologi och antik historia. Information om kursutbud, struktur av kursen, nivåer, intagning, osv. kan hittas på instituts hemsida och särskilt delen om osteologi:

    http://www.arkeologi.uu.se/Utbildning/osteologi/

    Prefessorn i ämnet heter Sabine Sten, och hon är världsberömd som en expert. Osteologi är dock lite speciellt eftersom avdelningen för det ligger i Visby i Uppsala Universitets Campus Gotland. Det vill säga, om man vill studera osteologi, måste man flytta till Visby; där ligger laboratorier, osteologisk material samt all undervisning i ämnet äger rum där.

    Jag hoppas att det här hjälper.

    Med vänlig hälsning
    Senior Lecturer
    Department of Archaeology and Ancient History
    University of Uppsala

    Studie- och yrkesvägledare

    Hej igen, nedan finner du svar från ännu en sakkunnig:

    "Kul att Greta är intresserad av vårt ämne.

    Osteologiämnet har idag många förgreningar & man använder kunskap om skelett inom flera ämnesområden. Det är svårt att få jobb som"osteolog" - det finns egentligen inte idag.

    Kunskap om skelett och ben (benlära) kan man skaffa sig inom biologiområdet (främst zoologi) eller inom Paleontologi. Som paleontolog blir man expert på skelett medan man inom biologin idag inte lägger lika stor vikt vid kunskapen om ben som tidigare. Man fokuserar på mycket annat.

    Inom medicin och veterinärutbildningen läser man mera. Här behövs skelettkunskap för ganska mycket.

    Rättsmedicin/rättsantropologi är länkade till medicin. Utomlands finns mera specifika utbildningar till rättsantropolog än i Sverige. Och så finns vårt ämnesområde - osteoarkeologi, eller motsvarande.

                                    - Hur blir man osteolog?
    Vårt ämne - osteoarkeologi ligger idag inom arkeologiämnet. Man kan läsa ämnet i Lund och på Gotland (egentligen Uppsala universitet). Då blir man en arkeolog (man måste läsa arkeologi innan man kan bli antagen) men med en specialistkunskap inom osteologiämnet.

    I vissa fall har vi även antagit läkare och tandläkare. Studenterna hos oss lär sig mycket om människans och olika däggdjurs osteologi - man lär sig känna igen ben från olika arter och även olika metoder för köns- och åldersbedömning.

    Vi utbildar studenter i både människans och djurens osteologi - på många andra ställen utomlands läser man antingen om människan eller om djuren. Det ser lite olika ut i olika länder och vid olika universitet.

    Vi använder vår kunskap om skelett för att studera arkeologiska frågor och gäller det människans livsförhållanden - eller förhållandet mellan människan och djuren. 

    Hos oss läser man tre terminer arkeologi (kan innehålla antikens kultur också) och den fjärde terminen ger vi en grundkurs på en termin inom vårt kandidatprogram. Efter det kan man specialisera sig inom ramen för ett masterprogram, som är två-årigt. Det läser man efter att man avlagd kandidatexamen (i regel tre års utbildning).

                           - Om man vill bli rättsantropolog, finns det möjlighet att bli antagen till utbildningen även om man inte har läst en antropologi- eller forensikkurs utan istället ett arkeologiprogram och sedan osteologikurser?
    Vi har haft studenter som har studerat vår grundkurs (Osteoarkeologi I, 30 hp, inom ramen för kandidatprogrammet i arkeologi) och som efter sin kandidatexamen i arkeologi sökt sig vidare utomlands och blivit antagna till utbildningar inom det forensiska området. Det har även studenter gjort som studerat på Gotland och i Lund. Utbildningarna i Sverige ger ett bra underlag för att studera vidare utomlands.

                      - Vad finns det för möjlighet till jobb som rättsantropolog i Sverige?
    Vår utbildning räcker inte i Sverige till att formellt kunna bli anställd som rättsantropolog. Då måste man gå igenom läkarutbildningen och där specialisera sig. Ett alternativ är att söka en utbildning utomlands. En fördel med detta är att man kan söka arbete i många olika länder - med olika arbetsuppgifter. Många kurser ger en certifiering - men undersök noggrant detta innan man börjar på en kurs. I Sverige finns några rättsantropologer, ofta heltidsanställda. Jag rekommenderar att man försöker kontakta dem och fråga om hur utbildningen ser ut."

    Och ännu ett svar som förhoppningsvis blir till hjälp; var god läs nedan:


    Osteologi kan man läsa i Uppsala, Stockholm och Lund, oftast i kombination med arkeologi. Precis som med arkeologi är det svårt att få tillsvidarejobb, men chansen är större om man är både arkeolog och osteolog. Det finns några få ”anställningar” i varje storstadsregion hos de lokala arkeologofirmorna eller större länsmuseerna, men konkurrensen om dem är stor. Lättast är att få projektanställningar vi större utgrävningar eller om man går den mer akademiska vägen och ordnar finansiering av egna akademiska projekt efter att man har doktorerat.
     
    Rättsantropologi har vi ingen utbildning i i Sverige vad jag vet, men med en kombination av t.ex. osteologi, arkeologi och kriminologi, vilket går att läsa i Sverige, borde det gå att komma in på utländska utbildningar. Jobben i den sektorn är dock ännu färre än hos arkeologin. Vi har ett fåtal rättsantropologer i Norden och de poliser som sysslat med forensisk arkeologi har oftast fått göra det på sin fritid.
     
    Men inga av de här jobben är omöjliga att få, bestämmer man sig för det och pluggar ordentligt och hör sig för på olika ställen så man får kontakter där man vill jobba, är chansen stor att det blir av.

    Var god läs svar från en expert inom det aktuella kunskapsområde:

    "För att bli rättsmedicinare krävs läkarutbildningen plus fördjupningsår. Jag kan inte svara mer på en rättsmedicinsk utbildning eftersom jag inte är rättsmedicinare.

    Jag är osteolog och utbildar osteologer. Osteologi läser arkeologistudenterna på sin 3 åriga utbildning år 2 och 3 på Uppsala universitet Campus Gotland.

    Man kan också söka osteologi som fristående kurs direkt efter gymnasiet - den ges på Gotland. Övriga osteologiutbildningar i Sverige är i lund och i Uppsala men då skall man först ha läst arkeologi. För mer information hänvisar jag till >> Institutionen för arkeologi och antik historia i Uppsala. Lycka till önskar jag dig, Greta!"

    Anna SYV på FrågaSYV

    hejsan, vi fick nu ännu ett svar från en sakkunnig. Var god läs nedan:

    Roligt att någon är intresserad av det ämnet!
     
    Jag tror att det inte finns någon utbildning som rättsantropolog i Sverige utan det får nog byggas upp av kurser inom antropologi och juridik, samt erfarenhet vill jag tro.
     
    Som osteolog är det inte så vanligt att orientera sig mot rättsantropologin utan snarare mot arkeologin, dock kan det i något fall hända att osteologer får bistå kriminalvården i sina analyser. Osteologiska expertiser kan ibland också komma till insats utomlands när det gäller identifikation av mer moderna fall (som offren för massmorden i Bosnien t.ex.). I så fall får man nog försöka att inrikta sig tidigt i sina osteologi eller antropologi studier på mänskliga ben och moderna rättsfall.
     
    Osteologi kan studeras i Lund, Stockholm och på Gotland - enstaka mindre kurser kan även finnas på andra universitet.
    Alla tre av dessa universitet har ett lite annorlunda upplägg på studierna, dock har samtliga en arkeologisk inriktning. I Lund och Stockholm kan man kombinera kurser i arkeologi och osteologi (ofta 1-2 terminer osteologisk grundkurs = 30-60 hp) till ett kandidatexamen. I Lund finns en grundkurs som enbart behandlar mänskliga ben, i Stockholm behandlar man både människo- och djurben.
    Kurser på grundnivå brukar kunna läsas som fristående kurser också, på avancerad nivå (master) måste man nog vara antagen till ett program)-
    Masterprogram med osteoarkeologisk inrikting finns i Lund och i Stockholm - vanligtvis behandlas då både människo- och djurben.
     
    På Gotland (Campus Gotland går under Uppsala Universitet) kan man läsa påbyggnadskurser i osteologi, jag är osäkert om det numera finns ett masterprogram här.
     
    Vad gäller kurser i antropologi är min kunskap begränsat. Jag har för mig att det finns kurser i socialantropologi i Lund, Göteborg, Linköping och Stockholm.
     
     
    Många hälsningar
    ___________________________________________
    PhD Candidate
    Osteoarchaeological Research Laboratory
    Department of Archaeology and Classical Studies

    Frågor och svar taggade med 'stressad' (31 st.)

    • Stressad Tonårig

      Borde jag välja Natur?

      Hej! Jag går i nian och har gymnasievall just nu. Jag är väldigt kluven om jag borde välja Naturvetenskap eller inte. Mina betyg är okej med ett snitt av 267 i merit. Jag har B och ett A i alla NO ämnen och ett C i matte. Och ja det kanske värkar bra men det är det inte ALLS! Mina NO ämnen är...

      Milla : : Hej!Du står inför ett viktigt beslut, och det är fullt förståeligt att du känner dig stressad. Det är viktigt att komma ihåg att ingen är ett hopplöst fall och att det alltid... Läs hela svaret
    • linnea

      Hur höjer jag mitt meritvärde snabbast?

      Hej! Jag har ett meritvärde på 12,36 jag skulle vilja höja det till 16. Jag har flest E och D men dom betygen är i kurser som jag lätt kan höja mig i. Jag har även ett f i tyska 2, skulle det vara bra att få godkänt i det eller är det...

      Liselotte: : Hej Linnea,har du examensbevis och inom det ingår Tyska 2? Höjning i en 100p.kurs som t.ex tyska 2 och de flesta andra gymnasiala kurser är, från betyget F till E är lika stor som från... Läs hela svaret
    • Andersson

      Stress i skolan?

      Hej Jag går sista året på natur programmet i en skola som jag bytte till under hösten 2019. Därför hade jag ett par prövningar som jag va tvungen att göra då klassen hade läst vissa kurser jag inte hade läst. Jag pluggar dag och...

      Peter: : Hej, tråkigt att du känner dig stressad och utmattad. Be om sjukskrivning - det är så här: även om du blir sjukskriven av en läkare, kan ingen förbjuda dig gå till skolan... alltså är... Läs hela svaret
    • Emilia

      Plugga på distans?

      Jag går natur på en väldigt stressig skola. Eleverna är smarta med höga meritpoäng och trots att man ständigt arbetar mot stress finns den fortfarande där. Har varit stressad samt hanterat mental ohälsa i flera år. Jag känner mig nu...

      Anna: : Hej Emilia,jobbigt när man har ont och känner sig stressad och utmattad.Jag vill börja med att säga att hälsan är viktigast! Följ de rekommendeation du får från läkare och psykologen,... Läs hela svaret
    • Studievägledare

      Nationella prov? kan en lärare sänka ens betyg?

      kan man bli sänkt i ex matte om man gör ett dåligt prov på nationella. Får en lärare sänka betygen. Fast man har haft c i genomsnitt hela året. Men misslyckas på NP?

      Milla : : Ja. Läraren sätter det betyget som hen anser är rätt betyg. NP resultat är viktigt för att det Provet mäter Hela kursen och för att alla elever gör samma eller... Läs hela svaret
    • Sandra

      Kommer jag komma in med mitt poäng i Natur?

      Hej, jag går första veckan i ettan i gymnasiet och jag könne rpå mig att jag inte kommer klara av detta pågrund av min socialfobi och stress. Därför vill jag gärna kunna gå distans på korr gymnasiet och har funderat på de...

      Julia: : Hej Sandra;det är jättetråkigt att du har socialfobi och stress, som du skriver i din fråga... Jag tänker på att det kanske finns behandlingar, t.ex samtalsterapi och/eller... Läs hela svaret
    • aya

      stressad elev, kommer jag klara detta?

      Hej, jag ska börja 3e året på gymnasiet och har icke godkänt i Fysik 1 , kemi 1 och matte 3c . Jag vill studera vidare till sjuksköterskeutbildningen , vad krävs för att jag ska komma in ? kan jag har godkänt i fysik 2 och kemi 2 och endå komma...

      Daniel: : Hej Aya,Du behöver bli Behörig till sjuksköterskeprogrammet och sedan också ha tillräckligt höga betyg (eller tillräckligt högt resultat på högskoleprovet) för att... Läs hela svaret
    • Linnéa

      Problem Att Välja Linje, JA!?

      Hej! Jag känner att jag har så svårt att välja vilken linje jag ska gå. Jag tycker om skolan och gillar alla ämnen och har många olika intressen. Men vilken linje borde jag gå? Allt är ju så roligt! Hur kan man tänka, förutom de frågorna man alltid får som till exempel; hur är du spm person...

      Mikael: : Hej Linnéa! För att välja gymnasieprogram och gymnasieskola behöver du faktiskt inte bestämt dig för vad du vill jobba med i framtiden. Det är svårt att veta när man är 15-16... Läs hela svaret
    • Emilia

      Hur höjer jag mitt meritvärde snabbt?

      Hej, Jag har ett meritvärde på 16 och jag skulle vilja höja mig till 19 så fort det bara går. Jag har 1 meritpoäng genom att ha läst engelska 7, jag började på ett nytt språk när jag började gymnasiet och fick därför inget meritvärde där. Kan jag på något sätt få ett meritvärde genom att...

      Anna: : Höjning från C till A i en 100-poängskurs ger +0.2; alltså för att få + 3.0 behöver du höja betyg från C till A i 15 Kurser. Högre betyg i matematik ger också... Läs hela svaret
    • M

      Är det försent att aktivera gamla betyg?

      Hej! Jag är 19 år och går på första året i stylistprogrammet då jag bytat från samhälle på en annan skola. På den förra skolan hade jag redan fått betyg i några ämnen. Syv på den skolan sa till mig att jag kommer stå med i alla kurser igen då jag går om men kan aktivera dem senare när jag...

      Mikael: : Hej M,satta betyg gäller tillsvidare, de försvinner inte. De godkända betyg du fick på din förra skolan gäller, alltså, och de går att "plocka fram" vid behov. ****Det... Läs hela svaret
    • Mikail

      Obligatoriska 100 timmar för GA?

      Hej, jag är nyfiken på om 100 timmar är obligatoriskt för att uppnå E i gymnasiearbetet? I vår skola håller lärarna aldrig tyst om att vi måste dokumentera och att vi måste ha uppfyllt ett visst antal timmar fram till ett visst datum.. Men på andra skolor verkar det som om dem reglerna inte...

      Liselotte: : Hej Mikail, GA är en "speciell kurs". Volymen/storleken är dock densamma som för de flesta "normalstora" gymnasiekurser - som ex. varje kurs i svenska, engelska eller matematik. 100 gymnasiala poäng = 100... Läs hela svaret
    • jizil

      Jag vet inte vad jag vill?! jag går i vilse?

      Jag har inte en bestämt fråga utan jag har många många frågor istället. jag kom till Sverige för nästan 2 år sedan, jag klarade språket snabbt och började YH-utbildning som VVS ingenjör. nu ångrar jag mig så mycket eftersom mitt språk är svag och enkel, jag kan inte hinna med mina...

      Milla : : Hej! Jag förstår att du hamnade i en svår situation som bl a beror på att du inte kan tillräckligt mycket svenska.  Har du planer på att bo och arbeta i Sverige eller i... Läs hela svaret
    • Emma

      Kan man hoppa av ettan nu men ändå få betyg?

      Hejsan! Jag går just nu ettan på gymnasiet men jag känner att det inte går längre. Jag har nämligen flyttat hemifrån enbart för att gå på den här skolan och det har varit väldigt jobbigt för mig. Jag har funderat på...

      Daniel: : Hej Emma,tråkigt att du känner dig så stressad och inte orkar studera; i alla fall inte på det sättet som det var tänkt från början. Har du pratat med kurator... Läs hela svaret
    • Astor

      Alternativ för gymnasieavhopp?

      Hej! Jag har börjat nyligen igen på gymnasiet. Innan dess så hoppade jag av gymnasiet pga att jag helt enkelt inte klarade stressen och betygpressen som idag finns på gymnasiet. Jag gick in i väggen och bestämde mig för att hoppa av gymnasiet. Nu går jag och läser in tre ämnen på Thorildsplans...

      Milla : : Hej Astor! Det är jättetråkigt att du känner att din stress börjar komma tillbaka. Om du läser 3 ämnen idag, kanske du kan läsa 2 ämnen eller 1 ämne bara? Är det ett... Läs hela svaret
    • Anna

      Vet inte vad jag vill studera, hjälp behövs?

      Hej, Jag har kommit in i Stockholms universitet och Örebros universitet inom ekonomiprogrammet men själv är jag en sportig tjej. Spelat basket hela mitt liv och vill/ville bli sjukgymnast. Jag har bott I London mer än 2 år snart. Grejen är att jag kom in i London också, kunde studera sport...

      Liselotte: : Hej Anna, de flesta studerande på eftergymnasial nivå tar lån. Annars skulle de inte kunna försörja sig. Ännu ett alternativ är att du jobbar i några år och... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga