Ellen
    Hej! Jag har några fråga angående att utbilda sig till lärare. Jag läste precis på lärarförbundets hemsida att man kan sätta ihop en "egen" lärarutbildning, om man läst akademiska kurser tidigare och sedan lägga till 90 poäng pedagogik, men det står också att varje fall prövas individuellt, vilket gör mig väldigt osäker.
    Det står också att man behöver 120 lästa poäng för att kunna komplettera med pedagogik 90 p. Men det blir ju totalt 210 poäng? Räcker det för att bli lärare? En "vanlig" lärarutbildning är väl ca 300 poäng?
    Och kan man i förväg få veta om en kurs/vissa kurser kommer godkännas för att tillgodoräkna sig till lärarutbildningen? Jag funderar på att läsa en kurs på Linneuniversitetet som heter "Allmän kurs Spanska" 30 p som ges i Barcelona. Om jag läser den, och en eller några fler spanskakurser på helfart, tror ni jag kommer kunna tillgodoräkna mig dessa? Och hur är det med distanskurser på tex spanska på helfart? Kan man tillgodoräkna sig dem med?
    Jag tänker att det vore tråkigt om jag läste t.ex. kursen i Barcelona och sen ett par distanskurser med fortsättning i svårare grad spanska, men sen inte fick tillgodoräkna mig dessa i en eventuell lärarutbildning och istället var tvungen att läsa om samma ämne. Vad tror ni?
    En sista fråga - jag funderar alltså på att bli ämneslärare för gymnasiet i Engelska och spanska. Men jag läser just nu på juristprogrammet och har snart läst klart min 3:e termin. Går dessa 3 kurser jag hittils läst att eventuellt tillgodoräkna sig (utöver att jag vill plugga engelska och spanska)? Skulle jag alltså kunna bli lärare i Spanska, Engelska och juridik för gymnasiet?

    3 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Måste samråda med en sakkunnig. Återkommer. Men du kan än så länge försöka få kontakt med en studievägledare på Lärarhögskolan där du planerar ta din examen och ställa dina frågor. Sen jämför vi svar du får och det som jag kan forska fram...;)

    • Mikael : Har nu fått svar att det är Iite "specieIIt" med behörighet för gymnasieIärare i Juridik. Du behöver Iärarexamen OCH 90 högdkoIepoäng inom Juridik, och på så sätt borde SkoIverket kunna utfärda Iärariegitimation för dig som "behörig gymnasielärare i juridik". Du ansöker alltså om Utökad Iegitimation, utöver de ämnen som sedan innan ingår i din lärarexamen.
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hejsan,

    det är bra att du tog reda på att man kan bli Iärare även genom att först läsa ett antal poäng inom sina blivande undervisningsämnen och sedan KPU, kompIetterande pedagogisk utbildning (som är 90 hp, 3 terminer på heltid).

    Det kan nu i "Iärarbrist-tider" uppstå olika nya alternativ, t.ex Göteborgs Universitet erbjuder även "alternativ KPU" på 125% med studier under sommaren.

    Läs gärna på den här sidan - där vi förkIarar om Vägar till lärarexamen.

    Se också på Studera.nu> där man kan se vilka högskolor/universitet som har examninationsrätt i olika ämnen. Tyvärr kan inte jag se att någon högskola/universitet har examinationsrätt i Juridik. Och då kan man fråga sig - hur blir man behörig lärare i Juridik?

    Enligt den info som finns på Studera.nu - så ser det ut som att man inte kan bli behörig lärare i juridik, eftersom ingen högskola har examinationsrätt i det ämnen!

    Vi ska under nästa vecka försöka få svar på frågan om hur det är tänkt ... hur kan man bli behörig lärare i Juridik. Och i fall vi hittar en högskola eIIer ett universitet som har eller kommer inom kort att få examinationsrätt i Juridik, då ska man sedan vända sig till Studievägledare på Lärarutbildninge på det lärosätet och be om förklaring ang. viIka studier i juridik som de erkänner som tillräckliga inför KPU, kompletterande pedagogisk utbildning.

    Ang. lärare i språk på gymnasiet - så ska man ha minst 90 högskoIepoäng i det aktueIIa språket och det är studier som man bedriver när man redan vid ansökan til högskoIa har godkänt betyg i Moderna språk3, dvs det är högre studier, inte från nybörjarnivå. Om en viss högskola kan erkänna studier utomlands inom de poängen som krävs för att kvaIificera sig till KPU, är det endast just den högskola som kan svara på. Detta pga den så kalLade  "akademiska friheten" som lärosätena i Sverige åtnjuter: varje lärosäte kan (inom vissa ramar) bestämma ganska mycket själva Iokalt. Det är därför svårt att med större säkerhet uttala sig i de frågor som du ställer i din fråga. :)

    Jag har också ett förslag att du funderar över i fall du vill söka jobb som lärare redan nu - innan du blir behörig lärare. Varför då? Jo, för att som obehörig men verksam lärare, kan du komma med i ngt projekt där du får hjälp att bli behörig i dina undervisningsämnen. Exempel på projektet är "Lärarlyftet". Det finns även andra projekt och kommer säkert starta ännu fler. Är man med i projektet, kan man ibland delvis bedriva studier på sin arbetstid med lön eller jobba på deltid och studera på deltid. Det blir hur som helst ekonomiskt fördelaktigt för dig, då du slipper studieskulder. Annars så tänker jag på att Studiemedel kommer inte att räcka för dig. Som max kan man få studiemedel i 12 terminer för studier på eftergymnasial nivå. Om du nu har utnyttat 3 terminer, då har du max 9 terminer kvar. Som gymnasielärare behöver du 4 terminersstudier i ditt första språk, 3 terminers studier i ditt andra språk + 3 terminer KPU; det är 10 terminer... och kanske behöver du också komplettera inom Juridiken... även om du har avklarat 3 terminer inom juristprogrammet ... hur som helst så kan det på slutet uppstå "ekonomiska bekymmer" då CSN säger Nej till mer Studiemedel - och hur ska man i så fall försörja sig under studietiden?

    Jag hoppas att någonting i mitt svar blir till hjälp för dig!

    ANNA

    P.S - läs också gärna svar på en 1,5 år gammal fråga här>>, som jag tycker ändå har viss reIevans till din nuvarande fråga.

     

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hejsan,

    ViII man bIi behörig Iärare i jurdik på gymnasiet bör man skaffa sig Lärarexamen /med behörighet i vilka ämnen som heIst/ och Iäsa 90 högskoIepoäng juridik, och sedan ansöka om utökad IärarIegitimation. Mer information finns på sidan Krav för att få Behörighet på SkoIverkets hemsida: http://www.skolverket.se/polopoly_fs/1.237218!/Skolverket%20-%20Tabell%20%C3%B6ver%20po%C3%A4nggr%C3%A4nser%20f%C3%B6r%20kompletterande%20beh%C3%B6righet.pdf se även RiktIinjer (beslut från 16 dec 2015).

    Vänigen

    JuIia SYV

    Frågor och svar taggade med 'urval' (49 st.)

    • Engi00

      Master i arkitektur - byte ?

      Hej! Jag läser just nu tredje året på arkitektprogrammet i Lund. Jag vill dock inte stanna i Lund utan vill byta till kth (eller eventuellt Köpenhamns arkitektskola) för min master. Dock finns det en kurs här i Lund som jag vill gå...

      Milla : : Hej,jag tror inte det skulle påverka negativt, men du får gärna fråga antagningsgruppen/antagningsenheten på det universitetet där du vill komma in på masterprogrammet. Min uppfattning är... Läs hela svaret
    • hlrn

      Komplettering för behörighet = endast urval 2?

      Hej, jag har en fråga, jag blev väldigt stressad när jag såg att BII gruppen till den civilingenjörsutbildningen jag tänkt söka är högre än BI. Jag har nämligen tänkt att det är lugnt då jag absolut kommer in i BI...

      Milla : : Hejsan,jag börjar med konkreta råd till dig och förklarar mer längre ner i mitt svar, OK?Råd till dig: - gör högskoleprovet och försök få så... Läs hela svaret
    • Anonym2000

      Antagning urval 2?

      Jag vet att det är svårt att ge ett rakt svar men kan man säga att det är en stor sannolikhet/ finns goda chanser att man kommer in på urval två i HP-kvoten om man är på reservplats 7 på ett program som antog 86 personer i urval 1? Jag har samma HP poäng som den som blev antagen sist i urval 1

      Milla : : Hej,utifrån informationen i din fråga skulle jag säga att jag tror du har en god chans att komma in men jag kan inte garantera ngt., som du säkert själv förstår också. För att någon,... Läs hela svaret
    • Wilma1414

      Hur mycket blir meritvärde efter tillagd kurs på komvux?

      Hejsan Syv! ☺️ Jag har en fråga gällande hur man beräknar sitt slutgiltiga meritvärde, efter man läst till en kurs på komvux. Jag vill veta ungefär hur mycket det kan påverka nuvarande poäng, hur stor sänkning osv. Jag tänker läsa...

      Milla : : Hej,i den situationen du beskriver i din fråga gäller följande: sänkning av ditt snittbetyg (jämförelsetal) kan som max uppgå till minus 0.4. Men i ditt fall blir... Läs hela svaret
    • SaraTson

      Urvalsgrupper har 0 i antagningspoäng?

      Jag har en fråga gällande antagningspoäng. Jag har varit inne på antagningspoang.se och har märkt att på vissa urvalsgrupper står det en nolla. Betyder det att programmet inte tar emot elever i den urvalsgruppen?

      Milla : : Hej,den sidan (webbplatsen) som du skriver om är det två studerande som har skapat - läs om det på antagningspoang.se/om-sidan - hur de har tänkt kring redovisning av... Läs hela svaret
    • Eken

      BII efter folkhögskola?

      Hej! Jag undrar om jag kan efter att ha fått högskolebehörighet från folkhögskolan, även komplettera mina betyg på komvux i efterhand för att tävla i urvalsgruppen BII såväl som BF? Är detta möjligt? Eller kan man bara ha högskolebehörighet från en skolform?

      Anna: : Hej Ellen,för att kvalificera sig till BII, kompletterings-betygsgruppen, så måste du bl.a ha examensbevis från gymnasiet eller från komvux. Att uppnå kraven för examensbevis tar 3 år (sex... Läs hela svaret
    • Johanna

      Urval 1 eller 2?

      Hej! Jag har en fundering kring om jag ska kolla på urval 1 eller 2. Det är nämligen såhär att en utbildning jag är intresserad av hade inom urval 1 strax över 17 i merit medans i urval 2 endast hade 15,68 i merit. Jag har 16,65 i merit och undrar vilken...

      Liselotte: : Hej Johanna!Antagningsgränserna går upp och ner. De bestäms inte på förhand utan "i efterhand", alltså man kan se hur det "slumpade sig". Antagningsgränsen i urval 2 kan sänkas om... Läs hela svaret
    • Emelie

      Hade jag kommit in?

      Hej! Såhär ser det ut på följande utbildning jag har tänkt söka i framtiden. Jag som har 0,9 i HP betyder det att personen med lägst HP hade 0,8 och antogs på det? Med andra ord hade jag kunna komma in på utbildningen i andra urvalet? (Vet...

      Anna: : Hej, minst en sökande med 0.8 i resultat från högskoleprovet kom in i Urval 2. så, det stämmer att de som hade 0.9 skulle kommit in - den gången i alla fall. Men som du själv skriver, så... Läs hela svaret
    • Freja

      Hur höga betyg behövs för att kunna studera till läkare i Norge?

      Hej hej, Jag har som plan att studera till läkare i Norge. Satsar just nu på Oslos universitet, UiO. Undrar hur höga betygskraven är för att bli antagen. Hur hög merit måste man räkna med att behöva ha? Behövs A i alla ämnen eller kan B...

      Julia: : Hej Freja,ingen vet på förhand hur höga betyg som kommer ge plats på någon utbildning. Antagningsgränser uppstår i konkurrensen om utbildningsplaser.... Läs hela svaret
    • Emina

      Urvalsprocessen?

      Jag är student, denna terminen tar jag en kurs som jag är klar med tills sommaren. Därefter planerar jag o börja ett program som jag då redan sökt till. Det jag nu undrar är hur man prioriterar i urvalsprocessen. Exempelvis ifall man skulle ha precis samma betyg som någon annan? Utgår man från...

      Anna: : Hej Emina!det är endast när flera personer konkurrerar om sista lediga platsen, som man måste tänka på de sakerna som du skriver om, för att annars kommer båda in, eller alla 3 in, som har samma... Läs hela svaret
    • Jakob

      Får jag antas till BII?

      Hej! Min dröm är att plugga till läkare på Göteborgs universitet. Jag går i tvåan på naturvetenskapsprogrammet med inriktning naturvetenskap. Rent betygsmässigt ser det lovande ut för mig än så länge. Men jag vill ändå vara på den säkra sidan. Jag har lagt märke till att urvalet BII ibland...

      Peter: : Hej Jakob,det är ovanligt att antagningsgräns i BII, kompletteringsgruppen, blir lägre än för BI, direktgruppen. Vad gäller Antagningsstatistik för Läkarprogrammet (Göteborgs universitet)... Läs hela svaret
    • Elev

      Hur uppnå gymnasiepoäng så det omfattar 2/3 mer än gymnasiet?

      Hej, Fakta: Inför konkurrens vid urval med betyg är det möjligt att hamna BI gruppen om Gymnasieexamen på komvux omfattar mer än två 2/3 av lästa poäng. Fall: Elev ska uppnått 2700 gymnasiepoäng på Gymnasiet i barn och...

      Milla : : Hej!komvux har ont om resurser och det är därför osannolikt att en person som är mycket nära examensbevis skulle kunna läsa 2 år på komvux, "bara... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga