Annai

    Vilket program, universitet och hur många poäng krävs för att studera till att bli epidemiolog?

    • SYV-besökare : Här får du information som jag hittade: https://www.umu.se/utbildning/kurser/epidemiologi3/ https://www.uu.se/utbildning/utbildningar/selma/kursplan/?kKod=1MS018 Egentligen behöver man inte läsa till läkare, du kan läsa till samhällsvetare, ekonom, matematiker, hälsovetenskap, osv. Du kan sedan gå vidare och läsa till epidemiolog som specialisering inom din grundutbildning.
    • Vägledare : såg att Umeå universitet har en kurs inom det ämnet men vet inte om man kan jobba som det direkt efter att ha läst den kursen. Det krävdes viss förkunskap för att kunna gå kursen. Samt fanns det vissa program på karolinska institutet som var inriktad mot detta. Tyvärr kan jag inte ge dig bättre svar än detta, om du vill veta mer skulle du kunna höra av dig till en studie- och yrkesvägledare på karolinska institutet eller Umeås universitet, dom borde veta mer om ämnet.
    • Valentina :

      Epidemiolog är ingen yrkesexamen och det går att närma sig yrket från flera håll. Svaret är att man inte behöver vara läkare för att arbeta som epidemiolog. IDC (Infectious Disease Control) programmet ger en bra bas att stå på för den som vill jobba med epidemiologi men inte vill utbilda sig till läkare. Det är också många som redan är läkare som läser IDC för att skaffa sig mer kunskap inom epidemiologi. För att bli en bra epidemiolog är det bra att läsa hälsovetenskap, medicin, epidemiologi och statistik. Det är sedan möjligt att inrikta sig mot olika typer av hälsorisker, t.ex. infektioner, parasiter, ärftliga faktorer, livsstil mm. Detta kan sedan kombineras ytterligare med retorik och information, krishantering, utvecklingsfrågor och en mängd andra viktiga områden.

    • SYV-besökare :

      Den som vill jobba med epidemiologi kan ha många olika bakgrunder. Troligtvis lägst en kandidatexamen (motsvarande 3 års studier på högskolenivå på heltid). Epidemiolog är ingen skyddat titel, därför blir det upp till arbetsgivaren att avgöra vem som är lämplig att anställas. Exempel på relevanta utbildningar: (mikro)biolog, biomedicinare, husdjursagronom, läkare, veterinär, biomedicinsk analytiker, djursjukskötare. Övriga kunskaper som är viktiga för att kunna jobba som epidemiolog: att kunna statistik och att ha lärt sig ett populationstänk.

    Läs alla kommentarer

    4 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hejsan,
    på grund av att Epidemiolog är inte någon "yrkesexamen", kan man med många Olika grundutbildningar på sikt bli epidemiolog. Det finns alltså inte ngn ihopsatt utbildning som leder till yrket Epidemiolog.
    Jag undrar om det är människornas sjukdomar, i första hand, eller djurens sjukdomar du vill "arbeta med" som epidemiolog?
    Det är lång akademist utbildning som krävs, alltså man måste läsa i många år på högskolenivå: högskola eller universitet. Man behöver läsa "medicin" och/eller "biologi", möjligtvis "zoologi", om man vill i första hand syssla med sjukdomar hos djur.

    Nedan kan du läsa svar från SLU, Sveriges lantbruksuniversitet (Swedish University of Agricultural Sciences):
                 "Epidemiologi är den vetenskapliga disciplin som sysslar med sjukdomars utbredning, orsaker och förlopp. Att vara epidemiolog är ingen yrkesexamen, så det finns nog inga formella krav som måste vara uppfyllda för att kalla sig epidemiolog. Det är dock vanligt att läkare och veterinärer ägnar sig åt disciplinen epidemiologi, men även många andra yrkesgrupper*** kan förvärva lämpliga kunskaper för att arbeta med epidemiologi."
    *** Exakt Vilka andra yrkesgrupper (förutom Husdjursvetare som jag vet kan bli Epidemiolog och t.ex arbeta på SLU), som kan specialisera sig på Epidemiologi kan jag i skrivandets stund inte svara om, tyvärr, men ska försöka ta reda på det och återkommer i så fall. :)
     
    Bästa hälsningar
    L.

    Liselotte
    SYV-besökare SYV

    Hejsan, nedan - läs svar från Göteborgs Universitet:

                  ”Epidemiolog” är inte någon skyddad titel och kan yrkesmässigt ha ganska olika fokus. Generellt sett, handlar det om att undersöka förekomsten av sjukdom (och ibland välbefinnande) på populationsnivå (t.ex Sveriges befolkning) men ibland även subgrupper som baseras på exempelvis kön, ålder, geografiskt område osv. Utöver att undersöka förekomsten av sjuklighet kan en epidemiolog även undersöka riskfaktorer och mekanismer som förklarar denna förekomst alternativt variation i förekomst i en population.
                   För att ge exempel kan detta handla om att undersöka förekomsten av depression bland svenska medborgare och eventuell variation av förekomst avseende utbildningsnivå, ålder, kön osv. Ett nästa steg kan vara undersökning av riskfaktorer för depression.

    Ofta (inte alltid) har epidemiologer ett fokus på antingen smittsamma sjukdomar (t.ex olika typer av virus) eller icke-smittsamma sjukdomar (psykisk ohälsa, övervikt osv).

    Fokuset styr även vilken bakgrundsutbildning som är relevant. Om man t.ex skall jobba som epidemiolog med dagens fokus på Coronavirus och dess utbredning så kan det ju givetvis vara bra med grundläggande kunskaper inom detta område (läkare, sjuksköterska, biomedicinsk analytiker, mikrobiolog).

    Om man istället ska jobba med icke-smittsamma sjukdomar kan en bakgrund gällande dessa olika utfall vara relevant. Exempelvis: psykolog, psykiatriker, dietist, socionom osv. Samtidigt finns det även inom spridning av smittsamma sjukdomar en tydlig koppling till märkligt beteende så även här kan en bakgrund inom beteendevetenskap vara relevant.

    Själva den epidemiologiska kunskapen består framförallt av kunskap inom biostatistik och epidemiologisk metod vilket till exempel innefattar studiedesign mm.

    Hälsningar
    School of Public Health and Community Medicine
    University of Gothenburg, Sweden

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej, vi fick svar från Folkhälsomyndigheten; var god läs det, nedan:

             För utredare med inriktning epidemiologi har Folkhälsomyndigheten ofta krav på högskoleutbildning på minst grundnivå* inom ett relevant område exempelvis epidemiologi, smittskydd, mikrobiologi eller medicin.

    Flera av Folkhälsomyndighetens utredare som arbetar inom epidemiologi har en utbildning från Karolinska Institutet https://ki.se/meb/utbildning-vid-meb men även andra högskolor har utbildningar inom epidemiologi.

    Med vänlig hälsning
    ANNA
    PS: * utbilnding på "Grundnivå" är det 3-årig högskoleutbildning på heltid = kandidatexamen (eller motsvarande).

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Hej!
    Högskolan i Skövde har vi ett magisterprogram där kurser i Epidemiologi ingår. Programmet heter Folkhälsovetenskap: Smittskydd och vårdhygien, 60 högskolepoäng. På skolans hemsida finns mer information om programmet: https://his.se/utbildning/halsa-och-vard/folkhalsovetenskap-smittskydd-och-vardhygien-magisterprogram-fhsva/

    För att vara behörig till programmet krävs en examen på grundnivå inom det hälsovetenskapliga området omfattande minst 180 högskolepoäng inklusive ett självständigt arbete omfattande 15 högskolepoäng (eller motsvarande kunskaper).

    En sökande kan alltså ha studerat t.ex. medicin, omvårdnad eller folkhälsovetenskap för att vara behörig till programmet.

    Här finns mer information angående yrket epidemiolog:

    https://www.framtid.se/yrke/epidemiolog

    https://www.studera.nu/jamfor-utbildning/?q=epidemiolog

    Med vänlig hälsning

    Frågor och svar taggade med 'kompletterande betyg' (31 st.)

    • alva_h

      Har jag räknat min merit poäng rätt (utländskt gymnasiebetyg)?

      Hej! Jag har ett utländsk gymnaisebetyg och planerar att ansöka till högskole ingenjörsprogram, vilket krävs Grundläggande behörighet + Matematik 3c, Fysik 2, Kemi 1. Mitt betygsmedelsvärde från hemland är 17,33 (Skala 10-20). Eftersom jag saknade behörighet i svenska, engelska och fysik...

      Milla : : Hej!Att räkna fram meritvärde på utländska betyg är svårt (komplicerat). De som inte jobbar specifikt och dagligen med den frågan kan lätt göra... Läs hela svaret
    • MD

      Komplettera betyg efter sista ansökningsdag?

      Jag ska börja en kurs på komvux ( matte 3) för att kunna söka till ekonomprogrammet till hösten. Kursen slutar någon vecka efter sista ansökningsdag. Kommer det komma med i betygen ändå så att jag blir behörig för att söka...

      Milla : : Hej!datumen för anmälningsperioder och information kring sista dag för komplettering (om det handlar om att ansöka till svenska högskole-universitetsutbildningar) finns att se... Läs hela svaret
    • Tstar

      Urvalsgrupp I & II?

      Hej! Jag läste ekonomiprogrammet i gymnasiet. Jag gick ut med utökat program (2700). Nu går jag tekniskt basår på KTH. Jag skulle vilja ha så goda chanser att komma in till hösten som möjligt & undrar därav hur det funkar med dessa...

      Milla : : Hej,du kan inte prövas i BI, oavsett om du höjer - genom prövningar eller på andra sätt - ditt meritvärde från gymnasiet. Förklaring: på de betygen som finns i ditt examensbevis från... Läs hela svaret
    • Akma

      Gå från ca 15 merit till 18 med komvux?

      Hej! Jag går sista året av bild och formgivning och vill utbilda mig till bildlärare. Den högskola jag vill in på hade 17.80 som intagning för betyg med komplettering förra året. Jag vet inte mina betyg än men när jag gissat hur mycket mitt merit efter studenten kommer bli tror jag ca 15.5...

      Milla : : Hej! Jag vill börja svara med att råda dig göra ansökan till högskoleutbildningen ändå, även om du inte tror att ditt meritvärde skulle räcka - detta för att... Läs hela svaret
    • Isa

      Räkna merit rätt?

      Hejsan! Jag vill bara dubbelkolla att jag räknat ut min merit rätt. Jag har merit från min gymnasie examen på 15,3 utan gymnasiearbetet. Sedan har jag läst engelska 6, svenska 3, matematik 2 och läser nu naturkunskap 2. Men med de kurser jag läst utöver min examen får jag meriten till 17,3....

      Milla : : Hej Isa,gymnasiearbetets betyg räknas inte in. Och kurser som krävs för behörighet (både grundläggande och särskild) räknas in och på så sätt får man snittbetyget. Till... Läs hela svaret
    • Sadid

      Hur skickar man betyg till antagning m kommun tar långtid att utfärda?

      Hej, Jag har gjort en prövning för att vara behörig till universitetet och skickar betyg före den 1 december. När jag frågade skolan (Hermods) att ha en betygskopia sa de att dem kan inte utfärda en betygskopia, det måste göras från hemkommunen. Så jag tog kontakt dit också. De sa att dem kan...

      Julia: : HejTousif!jag förstår att du inte vill missa din chans att komma in på utbildningen. Mitt förslag är att du gör flera saker - ta reda på om ditt... Läs hela svaret
    • Student

      kan man Komplettera betygen?

      Hejsan jag tänkte söka vidare t yrkes nu t hösten, men hos vissa högskolor kan man inte komplettera betygen i juni utan jag måste skicka in dom innan april eller maj. Jag får min gymnasium exam nu till juni. Va kan man göra?

      Anna: : Hej!till svenska högskole-universitetsutbildningar blir sista kompletteringsdag den 21 juni 2022, se information på antagning.se/sv/anmal-dig-sa-har/viktiga-datum.Yrkeshögskoleutbildningar (se utbud på... Läs hela svaret
    • Meena

      Hur fungerar meritspoängkomplettering?

      Hej käraste Syv! Jag har tagit mitt examenbevis år 2020 och gick ut med 19,87 poäng. Det har gått 1,5 år sedan och har lyckats höja mig till 21.30 genom utbyteskomplettering dvs prövningar. Jag har också gått ut med maximal meritpoäng dvs 2.5 poöng. Min fråga till dig är att om jag tex...

      Julia: : Hej och tack för din fråga om meritpoäng och höjning av meritvärdet!Om du redan har maximalt antal meritpoäng, då kan du tyvärr inte få fler, för att maximalt betyder... Läs hela svaret
    • Amanda

      Kan jag läsa Spanska 2,3 & 4 för att höja mitt snittbetyg?

      Hej! Under min gymnasietid så läste jag endast spanska 1 & tyska 1 som modernaspråk, vilket gjorde att jag inte fick meritpoäng för modernaspråk. Mitt snittbetyg från gymnasiet var 20,42 och om jag läser Spanska (Steg 2, Steg 3 och Steg 4) på Komvux så får jag runt 21,9. Men jag är lite osäker...

      Julia: : Hej Amanda!Om du läser kurserna Spanska 2, 3 och 4, då kommer betyget i spanska 2 Inte räknas in men betygen i spanska 3 och 4 kommer räknas in (på grund av att moderna... Läs hela svaret
    • Emily

      Hur ersätter de kompletterade kurserna gymnasiekurserna?

      Hej! Jag gick ut gymnasiet med studiebevis, då jag pga hög frånvaro inte kunde få betyg i bild, och fick därmed ett streck. Jag hade ett F i Fysik 2, men lyckades få över E på alla andra ämnen. (Naturvetenskap-Biomedicin) Jag har läst...

      Anna: : Hej Emily ! Har du fått ut ditt examensbevis från komvux? om inte - ansök om att får ut det.Du behöver ett studiebevis för att ha behörighet till... Läs hela svaret
    • Elin

      Hur lång tid tar det*?

      Hej! Jag har läst ekonomiprogrammet i högstadiet och vill nu ansöka till en civilingenjörutbildning HT 2020 som kräver Fysik 2, Matematik 4 och Kemi 1. Först och främst, när de skriver fysik 2 menar de att jag måste läsa 1 också...

      Julia: : Hej Elin,Om du för särskild behörighet behöver Fysik2, matte 4 och kemi1, så är det då exakt de kurserna med godkända betyg som du behöver, ej några andra kurser, detta just... Läs hela svaret
    • Adam

      Hoppade av gymnasiet i årskurs 3 och vill söka komvux?

      Hej, 2016 hoppade jag av gymnasiet i årskurs 3. Pågrund av stress och sjukdom. Det startade i årskurs 2 och fick därför många F där också. Har sedan dess jobbat utomlands men kommit hem nu och vill verkligen fixa gymnasiexamen nu och vill därför börja läsa upp ämnen i höst. Läste teknik och...

      Anna: : Hej Adam!  Vi rekommenderar att du bokar tid med SYV på komvux för planering av dina studier. Det går att ändra inriktning; du behöver inte läsa de kurser som... Läs hela svaret
    • Andreas

      Kan man lägga till och läsa en meritkurs efter gymnasiet?

      Hej! Jag tog studenten nyligen och jag läste naturvetenskapsprogrammet. Jag läste tyska 3 och valde till Engelska 7 merit kursen. Detta gör ju mig behörig till 1.5 meritpoäng. Något jag ångrar nu i efterhand är att jag inte läste tyska 4 eftersom att det hade gett mig 2.5 i meritpoäng. Är det...

      Julia: : Hej Andreas, ja, du får + 1.0 meritpoäng för godkänt betyg i tyska 4 /moderna språk4/, men högre betyg än E ger dig mer höjning av det totala... Läs hela svaret
    • Fredrik

      Kurator med SYV utbildningen?

      Hejsan, kan bli kurator efter Syv utbildningen? Vilka kurser behöver man komplettera med i så fall? Tacksam för ett utförligt svar! Fredde :)

      Peter: : Hej Fredde!Oftast har kurator Socionomutbildning som grund, dvs utbildning från socionomprogrammet som man sedan läser påbyggnadsutbidlningar efter... Men kurator är inte ett av de Reglerade yrken*** och... Läs hela svaret
    • Anastasia

      Går det att få fler än 2,5 i meritpoäng?

      Hej! Jag undrar ifall jag kan få mer än 2,5 i merit? När jag gick till syv i huddinge komvux men var osäker på hennes svar. Jag tänkte plugga matte 3b och det sa hon jag får 0,5 då extra i merit om jag blir godkänd i kursen. När jag egentligen har redan maxat mitt meritvärde, alltså 2,5....

      Anna: : Hej Anastasia, om du har eller kommer få Gymnasieexamen /Examensbevis/ - finns reglerna kring meritpoäng på Gymnasieguiden.se/informeras/merit. Ingen kan få mer i "merit" - än 2,5... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga