Alice
    Hej! Jag är en väldigt ambitiös elev som älskar kunskap för att på något sätt kortfatta det hela. Ligger i skrivande stund på 335 i meritpoäng och tycker egentligen om samtliga ämnen eftersom att jag nästan får abstinens när jag inte lär mig saker - kunskap och information är helt fantastiskt, sår någon ett "frö" (något nytt jag ännu inte vet om) måste jag undersöka det och framförallt har jag en extrem vilja att lära mig det också.

    Jag har lite småproblem för tillfället. Jag har läänge vetat att jag vill läsa Naturvetenskapsprogrammet och har nyligen både upptäckt och lyckats "bestämma" mig för ProCivitas privata gymnasium natur-natur som ett förstahandsval (har ännu inte lämnat in min ansökan)
    Jag har alltid glidit genom skolan alldeles för enkelt och blivit skoltrött av anledningen att jag just tyckt att det har varit jobbigt med att inte utmanas alls.
    Jag vet själv att jag behöver utmaning och känner att ProCivitas på pappret uppfyller mina krav. Har antagligen varit inne på varenda sida som ProCivitas nämnts i för att skapa mig en så bra uppfattning av skolan som möjligt. Problemet är egentligen att jag tycker att jag behöver både andra- och tredjehandsval - men jag vet inte vad jag vill ha där, eller om ens mitt förstahandsval är rätt för mig? Jag vet att jag behöver en skola med höga intagningspoäng eller med en väldigt uppskattad utbildning som kan stimulera mig med framförallt klasskompisar som är lika ambitiösa som mig, därför har jag valt bort "vanliga" kommunala skolor som annars är ett alternativ för alla.

    Har lite småfrågor - vilka gymnasieskolor i helst Malmö regionen har bäst naturvetenskapslinje? Googlat mycket själv men inte hittat det där gyllene svaret som på något sätt upplyst mig med välbehövlig information.. så ni som är syv, har ni lite inside information om gymnasieskolorna i Malmö?
    En annan fråga - jag är väldigt ödmjuk och klappar mig inte gärna för bröstet i en gest att bevisa att jag på något sätt är bättre än andra. Jag är en typisk ledartyp och gillar att leda och få folk att uppfylla sina mål. Eftersom att jag är så ödmjuk har jag också blivit osäker på min egen potential och som en reaktion på det, intalat mig själv att IB skulle vara för svårt, men hur står läget till egentligen? Är IB så svårt som jag uppfattat det? Vill ha en grymt bra utbildning - JA! Men vill samtidigt ha kul och inte behöva oroa mig över vad jag gett mig in på. Jag tror tyvärr att mitt psyke övertalat sig själv så pass allvarligt att IB nästan inte är ett alternativ heller.

    Jag vill verkligen studera på universitet i USA efter gymnasiet så jag vet att IB vore klockrent för just det, men jag som har väldigt höga krav på mig själv kan redan nu inse att jag kommer gå runt och intala mig själv att jag går in i väggen om jag väljer IB och det tycker jag inte är bra alls - så undrar om det funkar "lika bra" (åtminstone på en relativ nivå) att gå en klassisk naturvetenskapslinje och ändå inte ha problem om jag skulle studera utomlands? Älskar att både prata och läsa på engelska (mindre att skriva eftersom att jag har så mycket jag vill få ner på pappret och en sååå långsam hand), vad är de främsta skillnaderna mellan IB och Natur förutom undervisningsspråket?

    Så, hjälp!
    Vilka naturlinjer har bäst talat om sig inom sydvästra skåne och skulle kunna utmana en väldigt ambitiös elev? IB? Natur?
    Erhåller ProCivitas en bra utbildning? Fungerar det att läsa vidare i USA med en klassisk natur-natur gymnasielinje eller är IB ett oskrivet måste?
    Tack på förhand!
    • : Som en IB-elev själv vet jag att det är så mycket enklare att komma in på universitet och colleges om du går IB, då det är erkänt och respekterat världen över. Visst finns det svårigheter under IB-åren, men detta skapar också en gemensamhet bland alla elever (åtminstone vad jag märkt) då alla går igenom samma sak. Då du bara läser 6 ämnen är detta också en fördel. Och om det går dåligt på läxor, assessments och assignments under åren gör det inte så mycket, då detta inte spelar så stor roll i betyget. Alla IB-lärare är också speciellt utbildade till att lära ut IB vilket är bra då de kan sina ämnen väldigt bra. Jag visste inte om jag skulle välja IB först, men det var de bästa beslutet jag gjort. Självklart kan du välja alla NO ämnen på IB om du vill läsa mer Natur-inriktat. Har inte så mycket att säga om Natur, men om du har några frågor om IB kan du gärna skriva till mig! Lycka till :)

    1 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Alice!

    Man kan gå olika vägar men som ändå leder till samma mål. Det är många ungdomar som efter "vanliga svenska gymnasieprogram" läser på Universitet utomlands.

    Skillnaden på IB och Natur-natur (förutom undervisningsspråket) att det är ännu mer matte, NO och SO på IB än på Natur-natur och att personla på IB har kunskap om College och Universitet utomlands (vilka krav som ställs, hur man söker, vad som gör att man lättare kommer in, söka stipendier för studier utomlands och har kontaktnät, kan alltså hjälpa till att ansöka om studier utomlands). Den hjälper är svårt att få om man inte läser på IB.

    Jag hittade fem gymnasieskolor som i Skåne erbjuder IB.

    Två av dem finns i Malmö.

    Om jag förstår dig rätt, så är det i första hand i Malmö som du vill läsa på gymnasiet. Vad det gäller Natur-natur, rekommenderar jag att du ser på följande skolornas presentationer: Cyber, Fria Läroverken, Hermods, Jensen, Kunskapsgymnasiet och Thoren Business School.

    Du vet säkert själv att datumen som gäller för gymnasieval i Skåne och Västra Blekinge län
    Gymnasieval: 15 januari - 15 februari
    Omval: 25 april-15 maj

    Vänliga hälsningar

    Liselotte Syv

     

    Liselotte

    Frågor och svar taggade med 'akademiska poäng' (7 st.)

    • Gustav

      Antagning på universitet?

      Hej! När man läser på vissa program om behörighet osv så kan det stå såhär Urval: Betyg 50% Högskoleprov 50%. Eller, Urval: Betyg 33% Akadamiska poäng 33% Högskoleprov 33%. Vad betyder detta?

      Mikael: : Hej Gustav!det med "Akademiska poäng 33%" - står endast på utbildningar på Avancerad nivå där man för behörighet behöver ha avklarade tidigare studier på... Läs hela svaret
    • Micaela

      Hur påverkas behörigheten om jag läst 7,5 högskolepoäng?

      Jag har inte så höga betyg och fick inte heller ett jättehögt resultat på högskoleprovet och kikar nu på mina chanser att läsa separata kurser istället och bygga mitt eget program. Därför undrar jag hur mina chanser att komma in...

      Mikael: : En kurs på 7,5 hp påverkar inte chanserna att komma in på en högskoleutbildning. Till utb på grundnivå konkurrerar man med meritvärde och med HP.
    • Simon

      Nya högskolepoäng trots upprepad kurs?

      Jag har sedan tidigare läst en kurs i marknadsföring på 7.5 HP. Nu har jag bytt högskoleprogram och läser en kurs i marknadsföring och organisation på 15hp. Kommer jag att få 15 poäng till för denna kursen eller bara de poäng som tillräknas organisationsmomenten?

      Anna: : Hej Simon, vi på fråga syv kan tyvärr inte svara på just din fråga. Svaret beror på om innehåll i kurser du har läst/läser - "överlappar" varandra eller... Läs hela svaret
    • emma

      Hur räknar man in hp i det slutgiltiga examensbeviset?

      Hej! Jag har gått en 30 hp kurs i engelska och en 30 hp kurs i affärsjuridik. Nu till nästa vår kommer jag att påbörja en kandidat i ekonomi, på 180 hp. Min fråga till er är, kommer mina andra 60 hp poäng räknas in i mitt slutgiltiga examensbevis, så att det kommer stå 240 hp? Eller kommer det...

      Anna: : Hej Emma,den fråga måste du ställa till studievägledningen på det lärosäte där du ska läsa Kandidatprogrammet. Jag Tror du kommer att ta ut Kandidatexamen... Läs hela svaret
    • Ruba

      Master programmet direkt efter kandidatexamen?

      Hej, jag läser termin 5 nu och beräknar klara mitt program i juni, Jag vill ansöka till master programmet i hösten direkt i april 2019, Hur kan mina poäng räknas? Jag läser receptarie och fristående kurser samtidigt och vill ansöka till master...

      Milla : : Antagningsgruppen på Umeå universitet borde kunna se vad du läser när du ansöker till masterprogrammet ... sedan kommer dina godkända akademiska poäng registreras i LADOK när kurserna är avslutade. 
    • Sofie

      Varför kan jag inte se antagningspoäng?

      Hej, Jag kollade på bland annat antagningspoängen till kursen Rättspsykologi I i Kristianstad på sidan UHR antagningsstatistik. På Rättspsykologi I kunde man se poängen, men på Rättspsykologi II stod det APGR och inga antagningspoäng. Jag förstår inte vad detta menas med? Hur sker detta urval,...

      Peter: : Hej Sofie, menar du den här utbildninen - www.hkr.se/kurs/PS1238 Urval sker genom att jämföra hur många avklarade högskolepoäng man har. Eftersom det är en fortsättningskurs,... Läs hela svaret
    • Nur

      Urval - akademiska meriter?

      Hej, Jag har tänkt noggrant och kommit på att psykologprogrammet må vara något som passar mig, men mina betyg räcker nog inte till. Jag undrar hur akademiska meriter/poäng fungerar. Jag undrar också om det finns en chans att komma in i psykologprogrammet genom att läsa en eller flera kurser...

      Mikael: : Det går tyvärr inte att använda sig av akademiska poäng, eftersom du söker på dina Gymnasiala betyg.  Om du läser några kurser ur psykologiprogrammet måste du ändå... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga