Johanna
    Hej! Jag tror ni har fått en liknade fråga tidigare, men jag har iallafall tänkt att utbilda mig till biologi/kemi lärare för gymnasiet efter studenten. Problemet är att jag även vill bli naturkunskapslärare för att bli konkurrenskraftig på arbetsmarknaden. Räcker det med att jag då läser x hp fysik? Isåfall, hur mycket fysik då? Tack på förhand!

    2 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV
    Hej!
    Det finns två olika vägar att gå för att bli ämneslärare. Ju fler ämnen man vill bli behörig i, desto längre utbildningstid. Kanske kan du läsa på mer än heltid, det är tillåtet på högskolan läsa upp till 150% av studietakten.
    På gymnasiet är man normalt sett behörig i två ämnen och ett av dem är huvudämne i vilket man läser 120 högskolepoäng = två år på heltid. I annat ämne läser man 90 hp = tre terminer. Och sedan är det pedagogik 90 hp. Sammanlagt fem år på heltid. För att bli lärare i naturkunskap måste man läsa minst 15 hp fysik också. Hur lång undervisningstid kan du tänka dig?
    Mvh Milla SYV
    Studie- och yrkesvägledare
    Hej igen!
    Det finns två olika vägar att gå för att bli behörig ämneslärare:
    väg 1
    söka ÄMNESLÄRARPROGRAMMET med rätt kombination av ämnen (de ämnen som man vill bli behörig att undervisa i, gymnasielärare med 2 ämnen eller högstadielärare med 3 ämnen). Gymnasielärare är då också behörig att undervisa i SAMMA ÄMNEN på högstadiet.

    väg 2
    läsa tillräckligt antal högskolepoäng i olika ämnen och söka KPU, kompletterande pedagogisk utbildning på 3 terminer efter det att man läste "sina högskolepoäng".
    KPU är inte en utbildning utan många olika. Det finns inte KPU med vilka kombinationer som helst, utan det är ganska strikt reglerat vilka ämnen som får kombineras. Man läser, alltså, KPU för blivande lärare i fysik, kemi, biologi på högstadier - eller EN ANNAN KPU: för blivande lärare i svenska och engelska på gymnasiet.

    Teoretiskt sett, kan man bli behörig lärare i vilka kombinationer av ämnen som helst - genom att läsa tillräcklig antal högskolepoäng i de ämnena men i fall de ämnena inte får kombineras i lärarexamen, blir man tvungen att läsa KPU flera ggr - d v s flera OLIKA KPU. Och varje KPU tar 3 terminer på heltid att läsa.
    Lärarutbildningen blir med det väldigt lång och kanske t o m Studiemedel inte räcker. Som längst får man Studiemedel i 6 år (12 terminer) på eftergymnasial nivå.

    Det finns ännu en "komplikation" inom lärarutbildningar:
    olika ämneskombinationer ges på olika lärosäten (olika orter) och i fall man vill läsa på en viss ort, så kan man bara välja bland det som är möjligt att utbilda sig just där.

    Gymnasielärare i Biologi kan man i dagens läge bli på Göteborgs universitet, Högskolan Kristianstad, Karlstads universitet, Linköpings universitet, Linnéuniversitetet, Mittuniversitetet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Uppsala universitet.
    Och i Kemi - på Chalmers tekniska högskola, Göteborgs universitet, Högskolan i Borås, Karlstads universitet, Kungl. Tekniska högskolan, Linköpings universitet, Linnéuniversitetet, Mittuniversitetet, Stockholms universitet, Umeå universitet, Uppsala universitet.
    Behörig gymnasielärare i Naturkunskap kan man i dagens läge bli på Göteborgs universitet, Högskolan i Halmstad, Högskolan Kristianstad, Karlstads universitet, Linköpings universitet, Linnéuniversitetet, Malmö högskola, Stockholms universitet, Uppsala universitet.

    Du skriver att du vill bli gymnasielärare i biologi och kemi och även i naturkunskap.
    Det bästa rådet jag kan ge dig är att du
    antingen väljer ett ämneslärarprogram och läser det som är inplanerat från början och tar en "vanlig" lärarexamen
    eller tar kontakt med Studievägledare på alla de högskolor där du kan tänka dig läsa till lärare och frågar om det är möjligt att bli behörig gymnasielärare i tre ämnen - under max 6 år (sedan tar Studiemedel slut och vill man läsa fler år på högskola, måste man på förhand tänka på - vad ska man leva av under studietiden).

    Jag hoppas mitt svar blir till hjälp för dig i din studieplanering.
    Bästa hälsningar och lycka till!
    Milla SYV


    Här är länken
    http://www.fragasyv.se/info/vagen-till-lararexamen
    PUNKT i slutet ställde till det. Tar man bort punkten i slutet, så funkar det.
    mvh
    Milla
    • : Tack för svaret! Jag tänkte läsa fysiken efter jag avslutat ämnesutbildningen i kemi/biologi, då jag ändå behövervänta på att få min lärarlegitimation.
    • Milla : Du blir inte behörig i de ämnena som du kompletterar med efter det att du läste pedagogik. Jag kan skriva en lång komplicerad förklaring till dig om du orkar läsa den.
    • : Okej men hur blir jag då behörig i naturkunskap?
    • Milla : Jag skriver ett utökat svar till dig nu. Se ovan - inom kort. :)
    • : Tack för det långa svaret, men man kan då alltså inte göra KPU efter man redan läst två ämnen på lärarprogrammet? Det går inte bara att läsa till fysik och lägga in det i sin behörighet? Tack så mycket iallafall :)
    • Milla : http://www.fragasyv.se/info/vagen-till-lararexamen UTAN "PUNKT" PÅ SLUTET - DÅ FUNKAR DET FINT.
    • Milla : KPU är det Olika för olika ämnen. Det är olika metoder i undervisningen för matte, för idrott och för slöjd ... KPU är ämnesspecifik utbildning. Man lär sig inte bara "lära ut" utan olika, beroende på vad det är man ska lära ut. Läser man fler högskolepoäng efter KPU, så är det utanför lärarexamen. Så har i alla fall vi förstått reglerna. Lärarutbildning har blivit efter den senaste reformen så pass komplicerad att även vägledare som jobbar just med det, är inte helt överens i olika frågor. Förändringar kan också inträffa under tiden du söker och läser till lärare. Det är inte helt säkert att reglerna är desamma när det blir dags för dig att ta lärarexamen.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'hotellochturism' (10 st.)

    • Reem

      hotell ledarskap eller något annat ?

      Hello I have a Bachelor Degree of tourism-Department Hotel management from Syria and i sent my pappers to "UHR för bedömning". I want to take a master program that qualifies me to work in the hotel or other establishments' adminstration area. Can you help guiding me which direction...

      Anna: : Hej Reem, de masterprogram som finns idag på olika högskolor/universitet i Sverige och som ges på Engelska - kan du se på www.studera.nu/jamfor-utbildning/?q=&fFrågan är - om du vill... Läs hela svaret
    • Maria

      Bli något annat än själva yrket?

      Hej! Jag har tänkt att gå hotell och restaurang linjen, men kan man bli något annat efter gymnasiet om man t.ex. lägger till massa kurser till tvåan o trean som matte, naturkunskap, engelska osv..?

      Anna: : Hej, Maria! Det finns olika möjligheter att bredda och fördjupa sin utbildning på gymnasiet samt att bygga vidare eller helt ändra inriktning - efter gymnasiet. Vilka kurser man får läsa... Läs hela svaret
    • Marina

      Högskola eller yrkeshögskola?

      Jag läste för ett par år sedan Hotell och Turism med inriktning guide-reseledare och Event Management. Jag sökte en Yrkeshögskoleutbildning Eventkoordinator i Landskrona men kom ej in pga de kräver att jag skulle ha jobbat inom det i ca 2 år. Skulle jag söka en event utbildning på...

      Milla : : Hej Marina! Det är bra att du vet vad du vill utbilda dig till och att du tittar på olika alternativ: på utbildningar som finns både på yrkeshögskola och på... Läs hela svaret
    • emelie

      Byta språkval när man börjar gymnasiet?

      Hej! Jag går nu Franska i grundskolan och jag känner mig inte så jätte motiverad till att fortsätta läsa det på gymnasiet. Jag ska läsa hotell och turism linjen och undrar om man kan välja något annat språk istället för Franska då, eller om man ska fortsätta studera det språk man läst i...

      Anna: : Hej Emelie! På Hotell & turismprogrammet, http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_HT.pdf kan man välja till att läsa Moderna språk men de läses ej som Obligatoriska kurser. Du behöver inte... Läs hela svaret
    • Sarah

      hotell och tursim?

      hej om jag väljer hotell och turism inriktning turism och resor kan jag senare jobba inom hotell om jag ändrar mig ?? jag vill gå hotell och turism ... men inte vilken inriktning :/ så om jag väljer turism och resor kan jag jobba sen inom hotell ?

      Milla : : http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_HT.pdf Hej Sarah! Det är inte omöjligt att få jobb på hotell om man läste inriktning "turism och resor" på HT men du skulle kanske kunna läsa båda inriktningar samtidigt. I... Läs hela svaret
    • Linnéa

      Vad är Hotell & Turism för något??

      Hej! Har frågat något liknade här förut, men förstår fortfarande inte vad Hotell & konferens är för något? och Turism & resor. Då menar jag väl mer (vad man egentligen gör där, på dessa linjer. Om ni kunde beskriva så bra som möjligt, så jag kunde få en bättre bild av det hela. Hoppas du...

      Anna: : Hej Linnéa! Har du läst på http://www.gymnasieguiden.se/program/HT ? och tittat på programplanen - http://www.gymnasieguiden.se/files/uploads/150122/Programplan_HT.pdf ? Om inte, gör det. På alla gymnasieprogram läser... Läs hela svaret
    • Nathalie

      Byta linje eller stanna kvar?

      Jag går på hotell och turism programmet , började i måndags. Jag vart först antagen på stylist men ändrade i sista minuten men nu är jag osäker på mitt beslut. Jag åker långt för att komma till skolan , jag blir väldigt trött efter att resa så långt och vi ska börja med riktiga lektioner imorn...

      Mikael: : Hej Natalie, båda de gymnasieprogram, som du är intresserad av - dvs HT och Stylist - är yrkesförberedande, dvs du får inte behörighet att söka till högskola. På båda de programmen - genom att lägga till Svenska 3 och Engelska... Läs hela svaret
    • Matilda

      Vad kan man fortsätta med efter utökat yrkesprogram?

      Efter många om och men är jag nu tillbaka på ruta 1, ett yrkesprogram känns helt plötsligt som det jag borde välja inför det slutgiltiga valet med gymnasium. Tiden krisar och det blir antingen hantverk stylist eller hotell & turism. Det är ju då en yrkeslinje det blir som jag tänkt utöka för...

      Lena: : Hejsan, jag förstår att det känns om ett livsval det här med att välja gymnasium - men det är det sällan. Du kommer byta intresse, smak och tycken många gånger i livet och det är väldigt ofta oavsett -... Läs hela svaret
    • Ellen

      F i matte & svenska, finns det en chans till att komma in på HT ändå?

      Jag fick nämligen inte godkänt i matte och svenska för att jag var hemma 2 veckor sjuk nu in på slutet av terminen och jag är jätte orolig att jag inte kommer komma in på någon av programmen som jag vill gå och jag vill gärna gå antingen Hotell & Turism eller Restaurang & Livsmedel. Jag vet att...

      Lena: : Hejsan, oj, jag hör och förstår din oro och det vore väl absolut jättebra om du satt ner med din klassföreståndare och pratar igenom din studiesituation och lägger upp en plan för vad du... Läs hela svaret
    • Mathilda

      Från Hotell och Turism till journalist?

      Hejsan! Jag har nu gått ett par månader på Hotell- och Turismprogrammet, vilket jag trivs bra med då jag vill utvecklas socialt för att dessutom ''växa'' något i min självkänsla. Men själva grejen är den att mitt starkaste ämne är svenska, och jag älskar att skriva. Bland mina drömmar finns...

      Lena: : Hejsan, härligt att du trivs på ditt program! Om du vill bredda din behörighet på det program du går för att kunna söka olika journalistutbildningar så kan du komplettera med Svenska 2+3 och Engelska 6. Om du sedan även... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga