Carolina

    Jag gick ut gymnasiet 2017 och har sedan dess läst in fler kurser på Komvux, samt börjar leta prövningar.


    Har dock ett väldigt stort och jobbigt problem som gjort mig väldigt stressad de senaste månaderna - jag kan inte hitta EN ENDA prövning i Moderna Språk för Tyska 1 som är i närheten av mig, och min prövningsenhet i min hemkommun hjälper mig inte alls.


    Jag är bokförd i Uppsala kommun och de har inga prövningar i Tyska. De rekommenderade att jag kollade in Göteborgs prövningsenhet, men de erbjuder endast prövning i tyska som modersmål (dessutom är det sjukt långt för mig att åka för EN prövning!


    Har även kollat runt i olika Komvux skolor i Stockholm, men det står tydligt att jag måste vara bokförd i vissa kommumer i Stockholms län - som jag inte är - för att få göra prövning där.


    Är så sjukt trött och stressad över hur orättvist det är och behöver hjälp. Jag bryr mig nästan inte längre hur långt jag måste åka, eftersom det verkar så himla sällsynt. Mitt nuvarande betyg i kursen sabbar mitt snittbetyg.


    Snabbt svar skulle uppskattas så jag kan planera in resan till andra sidan Sverige i god tid - om jag nu måste... Var kan jag göra en prövning i Moderna Språk Tyska 1?

    2 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Carolina!
    En mycket tråkig situation du befinner dig i.

    Vi på Fråga SYV kan tyvärr inte leta efter prövningar i enskilda kurser för att det är mycket tidskrävande och ej finns några garantier på att hitta... men vi ska ta upp frågan om vilka rättigheter en person har vad det gäller prövningar.
    Det Skolverket svarar när man frågar är att
    - rätt att göra prövnignar är ej bunden till var man är folkbokförd
    +
    - att prövningar i de kurser i vilka undervisning Pågår, bör erbjudas (inom kommunen) vilket uppenbarligen inte är fallet i Uppsala, då Tyska finns över huvudet taget inte på listan /kurser i vilka man i Uppsala kan under våren 2018 göra prövningar/.
    På så sätt är båda de svar som du skriver i din fråga som du har fått - måste vara felaktiga; detta pga tyska 1 erbjuds på alla gymnasieskolor som erbjuder de program där moderna språk är obligatoriska (SA, NA, EK, HU) och det finns ett antal sådana skolor i Uppsala; undervisning är pågående och därför måste också prövningar erbjudas - en annan sak kan vara att det är lång väntetid tills man faktiskt kan göra prövning, pga begränsad lärarkapacitet samtidigt som många vill göra prövningar; ur rättslig synpunkt är det viktigt att skilja mellan ett svar att "pröningar ej erbjuds" eller "det är lång väntetid "...

    Ang. det att vissa kommuner svarar att prövningar är endast för personer folkbokförda i deras kommun, är i princip fel, men kommunerna - enligt de jurister vi pratade med - har hittat "ett kryphål" och lägger prövningar på "entreprenad hos externa aktörer" och då blir det mycket knepigt att komma tillrätta med det... Formellt sett, bryter inte kommunerna mot lagen: de erbuder ju prövningar och de har rätt att lägga ut dem på entreprenad och i avtalet med de som ska utföra prövningar måste uppges exakt vad uppdraget går ut på... och sedan utför "den externa aktören" det som är beställt; på så sätt kringgår man att erbjuda prövningar så som det egentligen var tänkt - dvs oavsett var personer är folkbokförda. Så förklarade juristerna till oss, när vi ställde frågor.

    Mitt råd är att du anmäler till Skolinspektionen >>. Skolinspektionen tar beslut om de gör utredning. Jag förstår att det kommer inte hjälpa just dig just nu - för du vill ju bara hitta en prövning i Tyska 1 att göra i Uppsala eller på pendlingsavstånd från Uppsala.
    Min förhoppning är att du får tips - från besökare på sajten - var prövning i Tyska 1 erbjuds att anmäla sig till just nu (februari 2018).

    Vi kan dock inte lova att det löser sig... :( - detta pga bl a många vill göra prövningar; lärarbrist gör att lärarkapacitet är mycket begränsad; prövningsenheter stänger ansökningar tidigt, ex. gjorde Uppsala det redan den 12 febr och det ännu ej finns någon info när man nästa gång ska kunna anmäla sig och göra prövningar under hösten 2018... . Vi har också tidigare fått klagomål om att många kommuner har "för länge sedan" stängd möjlighet att göra prövning under våren 2018.
    Det är mycket olyckligt för dem som vill göra prövningar. Det blir på så sätt så att man "har rätt att göra prövningar" men kan i praktiken inte göra dem, vilket vi beklagar. Vi på Fråga syv gör allt som står i våran makt för att bringa klarhet i situationen kring prövningar, och för att förbättra villkor för dem som vill göra en eller flera prövningar.

    vänligen och lycka till

    Julia syv

    • Ingegerd : Hej! Tråkigt! Sök dig till din gamla grundskola eller gymnasieskola. De kan kanske hjälpa dig/Ingegerd
    • Daniel : Tack Ingegerd för din kommentar. Det tycker jag är bra förslag och jag hoppas det hjälper! Läs gärna också mitt /nya/ svar. Vår erfarenhet är att det är mycket svårt att hitta var man kan göra prövningar; på de flesta ställen begränsar man på olika sätt - ex. genom att göra anmälningsperioder mycket korta och förlägga dem mycket tidigt, som ex. i Uppsala som hade sista anmälningsdag till alla vårens prövnignar den 12 febr., Uppsala vill inte på förhand svara på när nästa ansökningsperiod blir till höstens prövningar; och i vissa kommuner förläggs ansök.period till ännu mycket tidigare. Det är en viktig fråga, tycker jag och många andra syv-ar. Om eleven har RÄTT ATT GENOMGÅ EN PRÖVNING, men i praktiken finns ingen möjlighet att göra det - vad är den rätten värd i så fall? :(
    Daniel SYV

    Hej Carolina,
    vi har nu pratat med en sakkunnig på Skolispektionen och kom fram till följande:

    det första man gör är Anmälan till kommunens klagomålshantering. Varje kommun är skyldig att ta emot sådana anmälningar.
    I Anmälan till kommunens klagomålshantering kan du t.ex skriva följande text (hela texten eller delar av den):

    "Enligt gymnasieförordningen har den som inte är elev i gymnasieskolan rätt att genomgå prövning i alla kurser som får finnas på ett nationellt gymnasieprogram.  Den rätten är inte knuten till någon folkbokföring. Tyska 1 är en vanlig kurs på nationella program. 
    Se- info om prövningar på: https://www.skolverket.se/bedomning/betyg/provning ;
     Om man i vissa kommuner endast tillåter folkbokförda att genomgå prövningar så strider detta mot skollagen.
    Alla huvudmän har ett ansvar att ta emot och utreda klagomål mot utbildningen och är skyldiga att skyndsamt åtgärda eventuella brister. Om huvudmannen inte rättar till det som brister, och det drabbar enskilda elever, så bör den enskilde, som har drabbats, göra anmälan till Skolinspektionen. Se vidare:  https://www.skolinspektionen.se/sv/Anmalningar/ ".

    Du kan kopiera hela eller delar av texten ovan - du kan då gott lägga till snabbalänkar till info hemsidorna, där det t.ex står att endast folkbokförda i en viss kommun får göra prövnignar; eller beskriva vilka svar du fick i telefon eller via E-post när du gjorde förfrågningar om att få göra prövning i en vanlig kurs som Tyska 1 är.
     
    Med vänliga hälsningar och med förhoppningen om att du får göra prövning!

    D:

    Frågor och svar taggade med 'LADOK' (8 st.)

    • Ajna

      Betyg i Ladook kvar efter man hoppat av?

      Hejsan! Jag funderar på att hoppa av en universitetsutbildning efter ett halvår och jag har fått godkänt på 4 kurser på det programmet hittills. Jag undrar nu om jag vid senare tillfälle söker in en annan utbildning som har de här kurserna, om...

      Milla : : Hej,min uppfattning är att kursernas betyg blir kvar i LADOK för väldigt lång tid framåt (typ "för all framtid"). Betygen sparas under väldigt lång tid. Satta betyg... Läs hela svaret
    • IdentitiesSecret

      Står det att jag har avklarat kursen om jag hoppar av programmet?

      Som en programstudent, om jag slutför den här kursen som jag just nu går, som avslutas någon gång i slutet av oktober, och sedan bestämmer mig för att avbryta programmet efter det. Kommer det fortfarande att stå, på LADOK t.ex. , att jag har...

      Milla : : Hej,jobbar inte som administratör i LADOK, men min uppfattning är att alla högskole-universitetskurser som avslutas med godkänt betyg bör finnas i LADOK med det antal... Läs hela svaret
    • TIINA

      Byte av av program?

      Jag har läst ett program på ett universitet i ca 2 år och ska nu byta till ett annat universitet. Jag har sökt, blivit antagen och tackat ja. Jag har dock inte gjort ett avbrott från mitt tidigare lärosäte då jag har två omtentor jag vill...

      Milla : : Hej,du ställer en fråga som jag inte kan svara på. Din fråga handlar om administration ("formalia") - hur det sköts av olika lärosäten kan jag inte uppge för att jag jobbar inte med de... Läs hela svaret
    • Elev

      Kan en fristående kurs påverka om man söker till ett program?

      Hej! Jag läser just nu fek 1 som fristående kurs. Jag läste förra året tekniskt basår på Chalmers och har en tenta kvar innan programmet är avklarat. Då har jag en garantiplats till ingenjörsprogrammen nästa höst. I och med att...

      Daniel: : Hej Momo,om du läser en utbildning (en kurs eller ett program) försök få så bra kunskaper och så höga betyg som möjligt, gör ditt bästa! - och... Läs hela svaret
    • Filip

      Vart hittar man betygen?

      Hej! Vart hittar man sitt betyg på för databas om man har slarvat bort pappret?

      Milla : : Betyg från svenska Högskoleutbildningar registreras i LADOK.  Betyg från gymnasiala utbildningar - i Betygsdatabasen BEDA men det är frivilligt för skolorna att ansluta sig till BEDA; enklast är det att vända sig till sin f d skola och be om betygskopian.
    • Simon

      Nya högskolepoäng trots upprepad kurs?

      Jag har sedan tidigare läst en kurs i marknadsföring på 7.5 HP. Nu har jag bytt högskoleprogram och läser en kurs i marknadsföring och organisation på 15hp. Kommer jag att få 15 poäng till för denna kursen eller bara de poäng som tillräknas organisationsmomenten?

      Anna: : Hej Simon, vi på fråga syv kan tyvärr inte svara på just din fråga. Svaret beror på om innehåll i kurser du har läst/läser - "överlappar" varandra eller... Läs hela svaret
    • emma

      Hur räknar man in hp i det slutgiltiga examensbeviset?

      Hej! Jag har gått en 30 hp kurs i engelska och en 30 hp kurs i affärsjuridik. Nu till nästa vår kommer jag att påbörja en kandidat i ekonomi, på 180 hp. Min fråga till er är, kommer mina andra 60 hp poäng räknas in i mitt slutgiltiga examensbevis, så att det kommer stå 240 hp? Eller kommer det...

      Anna: : Hej Emma,den fråga måste du ställa till studievägledningen på det lärosäte där du ska läsa Kandidatprogrammet. Jag Tror du kommer att ta ut Kandidatexamen... Läs hela svaret
    • Hanna

      nationellt intyg betyg?

      Hej! Jag hoppas på lite vägledning. Jag har frågor angående Ladok, vilka har tillgång till de betyg som laddas upp? Jag studerar på Handelshögskolan sista terminen och gör mycket bra ifrån mig. Jag har däremot innan jag började på denna skola börjat en annan utbildning på ett annat...

      Julia: : Hej Hanna, det är endast mycket begränsat antal personer som har tillgång till LADOK och kan se vilka uppgifter som är registrerade där. Det är i princip endast administratörer på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga