Marie
    Hej Jag går 2a året på Teknikprogrammet (SBM) och är väldigt orolig för hur det kommer att gå eller om jag ens kommer in på något alls. Jag räknade ihop mitt merit och gissade mig fram på det jag troligtvis kommer att få i 3an och det hela blev 12,11. Jag har gjort mina val och valde dem extra meriterande kurserna som Moderna språk och matte 4. Men nu har jag lite beslutsångest och skulle kanske valt engelska 7 för den ger mer i merit men jag har ju redan svårt med den nu och vill inte riskera att få F i det så jag valde Fysik 2 ist och matte 4 vilket kommer oxå få mig att gå in i väggen i 3an.
    Vilken ska jag välja. Man kan fortfarande ändra sig i början av 3an alltså kan jag byta men är det smartast?

    På de utbildningar jag var intresserad av så är antagningspoängen från 19 uppåt. Vilket jag absolut inte har eller kommer att få. Jag ville gå på KTH för att bli arkitekt men nu vet jag inte alls som det är det jag vill göra längre. Mina andra alternativ var Umeå universitet och Lund. Jag har så sjukt mycket beslutsångest.

    Min första fråga är ju då, hur mycket hjälper hp i en sådan situation. Kan jag komma in på mitt dröm universitet som kräver 20 i merit för antagningen när jag själv badar har 12 men ligger över i hp? Eller finns det annat jag kan göra?

    Om inte, ska/ kan jag plugga upp betygen på komvux och sedan ansöka igen? Läggs det till i mina meriter sen eller hur går det till?

    Sedan undrar jag vilka utbildningar jag kan komma in på med 12 i merit och lagomt bra på hp eller dåligt om jag nu misslyckas med den med. Helst en utbildning där man tjänar bra på. För jag vill verkligen plugga vidare direkt.

    Jag har även blivit tipsad om yrkeshögskolan men hur fungerar den och vilka utbildningar där tror du passar mig som egentligen ville bli arkitekt eller annat där man bara allmänt tjänar mycket pengar på. Och vad händer om jag inte kommer in på yrkeshögskolan?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hejsan,
    jag förstår att du är orolig när du tittar på antagningsgränserna till sådana mycket populära utbildningar som t.ex utbildningar till Arkitekt på universitetsnivå. När man tittar på löner för universitetsutbildade arkitekter, då ser man att de i genomsnitt kan ligga på cirka 45.000/månad men det är för det första för de som lyckas få jobb, över huvudet taget (vilket inte kan garanteras på förhand) och sedan får man också tänka på att det är Medellön ej ingångslön. Ingångslön kan vara mycket lägre och medellön får man kanske efter 15-20 år i yrket. Man får också ha i åtanke att utbildningar till Arkitekt på universitetsnivå är långa, fem år. 
    Jämför: det finns utbildningar inom yrkeshögskola, t.ex utbildning/teknikhogskolan/cad-ingenjör som är 2-åriga; man kommer ut i arbete tre år tidigare och med mycket mindre studieskuldsumman till CSN. Yrkeshögskola är känd för att "ge jobb"; många får erbjudande om anställning innan de är klara med yrkeshögskolestudier och tagit examen. YH-utbildningar är mer praktiska (mindre teoretiska) och inkluderar ofta ganska långa LiA-perioder (lärande i arbete, en sort praktik); många får jobb på sina LiA-platser. 

    Om att komma in på universitet genom högskoleprovet
    Du kan göra högskoleprovet så många ggr du vill och kan! högsta resultat kommer att gälla. Se vilket resultat du får på högskoleprovet och gör sedan en bedömning ang.dina chanser att uppnå tillräckligt högt resultat. I HP_urvalet prövas man oavsett hur höga betyg man kan men man måste tvungen vara behörig till högöskola-universitet. Svenska högskole-universitetsutbildningar kan inte ta in obehöriga, men yrkeshögskoleutbildningar kan ta in även obehöriga (göra bedömning att den sökande har goda chanser att klara studier och därför anta till utbildningen).

    Att du är orolig och stressar dig kan negativt påverka både din hälsa och resultat av dina studier. Jag vill därför råda dig att ta det lugnt. Gör ditt bästa i varje kurs du läser (men inom rimliga gränser). 
    Vad gäller val av kurser inför "trean" så är det givetvis bra att kunna mer engelska, men om du har svårt med eng6, då kan du faktiskt riskera få F i eng7, och F-betyget ger inte några meritpoäng... men du får mer kunskap i engelska även om du får F i eng7 och yrkeshögskoleutbildningar räknar inte med meritpoängen ju... så det kommer inte spela någon roll - om du söker till yrkeshögskola. Att komma in på någon utbildning kan på förhand inte garanteras... Du frågar vad händer om du inte kommer in... Jo, då har du ingen plats på utbildningen. 
    Du kan söka jobb och söka till många olika utbildningar samtidigt. Ännu en sak som är bra med yrkeshögskola är att det ej finns ngn begränsning på hur många olika YH som du får söka till samtidigt och du söker till varje YH i första hand, och kan därför bli antagen till flera och t o m till många samtidigt och välja sen vilken du tackar Ja till.

    Utbildningsutbud förändras
    Man kan ännu inte veta vilka (alla) de olika eftergymnasiala utbildningar blir som blir sökbara till HT25. Men jag kan ge dig (snabblänkarna nedan) några exempel på YH-utb., som redan har beslutad start HT25 eller senare, alltså start är beviljad av MYH, myndighet för yrkeshögskola:
    yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/laborant
    yhguiden.se/utbildning/ec-utbildning/frontendutvecklare-distans
    yhguiden.se/utbildning/teknikhogskolan/elkraft
    yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/e-mobility-ingenjör
    yhguiden.se/utbildning/teknikhogskolan/data-center-technician-engineer
    yhguiden.se/utbildning/teknikhogskolan/byggprojektledare-hallbar-byggnation
    yhguiden.se/utbildning/kyh/byggnadsingenjoer-glas-och-fasad
    yhguiden.se/utbildning/teknikhogskolan/anlaggningsingenjör-järnväg
    yhguiden.se/utbildning/hermods-yrkeshogskola/anlaggningsingenjor-infrastruktur
    yhguiden.se/utbildning/ec-utbildning/byggprojektör-BIM-halmstad
    yhguiden.se/utbildning/ec-utbildning/byggprojektör-BIM
    yhguiden.se/utbildning/yrkeshogskolan-campus-molndal/cad-konstruktor-produktutveckling (start planerad till januari 2025 och januari 2026);
    yhguiden.se/utbildning/ec-utbildning/CAD-konstruktör

    Hur går antagning till yrkeshögskoleutbildningar till?
    Jo, på lite Olika sätt; vissa antagningsprocesser innehåller tester och intervjuer, eller så erbjuds "preparand", alltså förberedande kurser under några månader innan antagningen genomförs och man antar på resultatet av en sådan kurs... även motivation som man kan visa under en intervju eller i ett personligt brev kan också tas i beräkningen... Har man någon arbetslivserfarenhet anses det ofta som ett stort PLUS "i kanten" ... alltså görs det en sammantagen bedömning: det som de som beslutar om antagning vill få fram är:
    1. kommer hen som söker kunna klara av hela utbildningen och bli anställningsbar?
    2. är hen som söker tillräckligt motiverad för att inte hoppa av mitt i utbildningen? 
    Om svar på båda frågorna blir JA, då har man stor/god chans att bli antagen. Givetvis kan flera sökande finnas som både är tillräckligt förberedda och tillräckligt motiverade än antal utbildningsplatser och då måste urval göras. Här kan arbetslivserfarenhet och att man har godkända betyg i högre mattekurser och i några programmeringskurser (här tänker jag på just de branscher som du förmodligen är mest intresserad av...) än de andra sökande till samma utbildning, spela avgörande roll.
    Om du bestämmer dig för att sikta på någon specifik YH-utbildning (i första hand) är mitt råd att du väljer temat för ditt gymnasiearbete som ligger i linje med den YH-utbildningen... Det kan också bli ett plus i antagningsprocessen + att det blir lättare för dig att genomföra utbildningen (om du får ännu bättre förkunskaper i just den specifika "nischen" inom det kunskapsområde som utbildningen ligger inom).

    Studie- och yrkesvägledare
    • Marie : Hej, tack för svaret! Som jag har uppfattat det nu så kan man komma in på en utbildning även fast man har för låga betyg bara man har högt på hp provet? Och gäller detta isf även de som ligger under antagningsgränsen? Sedan undrar jag om det finns andra yrken som inte är teknik eller fysikt bygg arbete. Som jag skulle kunna söka till på YH. Jag kollade upp lite om civilekonom och Konsult finns det på YH? Sedan är min sista fråga om jag har möjlighet att få upp mina meriter på komvux eller liknande som prövning och komplettering och kommer det att påverka mina antagnings chanser?
    • Milla :

      ang.högskoleprovet; med det resultatet prövas man i HP-urvalet; högskoleprovet befriar inte från kraven på behörighet men ger placering även i HP-urvalet där man prövas med just resultatet från högskoleprovet; i HP-urvalet konkurrerar man med den siffran som är ens resultat från högskoleprovet (helt oavsett vilket meritvärde man har på sina betyg).

      Vad gäller olika yrken och vilken utbildning man måste ha... Du får gärna kika på flera (och t o m mänga) yrkespresentationer på www.framtid.se - i nästan alla presentationer står det ett stycke UTBILDNING där man kan läsa om vilken utbildning som krävs eller rekommenderas, t.ex behöver Civilekonom ha examen från civilekonomprogrammet som är 4-årigt universitetsprogram. "Konsult" är ett arbetssätt. En "konsult" kan ha vilken utbildning som helst; hen är expert inom ngt kunskapsområde som säljer sina tjänster på "konsult-basis" alltså på "timmar vid behov", eller får tidsbegränsad anställning så länge hans/hennes expert-kunskap behövs på just det företaget eller i den organisationen.

      ang.läsa upp betygen på komvux... så får inte komvux ta in på de kurserna i vilka man redan har godkända betyg. Har man F, då kan man läsa den kursen på komvux. Har man E eller högre betyg, då hänvisas man till självstudier och prövningar. Svårt att hitta var man kan anmäla sig till prövningar; många vill göra prövningar och boknings-möjligheterna är få. Man får vara envis och också ha lite tur för att hitta var man kan anmäla sig till prövningar. Att man gör en prövning betyder inte alltid att man får högre betyg; man kan t o m få lägre betyg än det man redan haft sedan innan men då gäller ändå det högre betyget (här träder regeln fram: i fall man har flera betyg i samma kurs, gäller det högre betyget).

    Frågor och svar taggade med 'matematik 3c' (24 st.)

    • Fråga_

      Blir man antagen med matte 3b?

      Jag börjar på matte 3b eftersom jag har läst b-spår i gymnasiet, nu vill jag plugga till högskoleingenjör , där behörigheten för matte är matte 3c. skulle matte 3b räcka eller måste jag läsa 3c? Eller kan man läsa en...

      Milla : : Hej,om i behörighetskraven till universitetsprogrammet står "matematik 3c" (och inte matematik 3b/3c) då måste du ha godkänt betyg i matematik 3c eller i en högre kurs, t.ex i matematik... Läs hela svaret
    • nais

      Matematik 3c eller 3b?

      Hej! Jag har läst matematik 3b samt matematik 4 på komvux och vill läsa vidare till byggingenjör i högskolan. Jag såg idag på behörighet och det var matematik 3c. Kommer jag att bli antagen trotts att jag hade läst matematik 3b? Eller...

      Milla : : Hej,om utbildningen du vill komma in på kräver matematik 3c, då anses du som behörig om du har godkänt betyg i matematik4. ang.om du Kommer in eller inte, kan jag inte svara på. Som behörig... Läs hela svaret
    • Zazaza

      Läsa matte 3b efter 2c?

      Hej, Jag är en elev som går i 2an och har bytt program från natur till ekonomi i början av årskurs 2. Jag har redan klarat matte 2c efter andra terminen i ettan, och då behöver jag inte läsa kursen detta år. Dock vill jag inte fortsätta med c-matte i 3an eftersom jag har det lite svårt för...

      Milla : : Hej,du går ekonomiprogrammet nu och där är det b-spår som läses inom ämnet matematik. Jag vet inte vilken inriktning på ekonomiprogrammet du läser: på inriktningen juridik behöver... Läs hela svaret
    • Frågoromutbildning

      Matte 3c efter uppehåll?

      Hej! Jag tänkte läsa in matte 3c. När jag gick på gymnasiet så läste jag dock matte 2b, och det var även för cirka 7 år sedan. Hur svårt tror ni att det blir för mig att läsa matte 3c givet den bakgrunden? Och har ni några...

      Milla : : Hej,formellt sett, har man "behörighet att läsa" matte 3c (eller 3b) om man har godkänt betyg i matematik 2a, eller 2b eller 2c. Vilka mattekunskaper man de facto har, efter några års... Läs hela svaret
    • Elev

      Läsa ma3c med 3b sen innan?

      Hejsan! Jag går just nu i gymnasiet, samhällsprogrammet, och funderar på att bli civilingenjör efter gymnasiet. Då jag behöver läsa till vissa kurser på komvux, bl.a. matte 4, måste jag även ha matte 3. Jag kommer lägga till ma3b,...

      Anna: : Hej Love,komvux brukar anse att matematik 3b och 3c är "samma kurs". Man är behörig att läsa matematik 4 om man har godkänt betyg i matematik 3b. Ett alternativ är att du inte läser... Läs hela svaret
    • Johan

      Vad betyder matematik 3?

      Betyder matematik 3? 3a,3b eller 3c?

      Liselotte: : Hej Johan, kika gärna på https://www.fragasyv.se/info/matematik-pa-gymnasietPå nivå tre finns två kurser: Matematik 3b och 3c.Kursen matte3b är med inriktad på ekonomi och 3c- på naturvetenskap.
    • Julia

      Bli biolog utan matte?

      Jag vill studera biologi och inrikta mig på djur (tex djurskydd, djurhållning). Jag kopplar alltid naturvetenskapliga ämnen till svår matte men det kanske inte alltid är fallet? Jag ska plugga upp matte 2 så jag kommer förhoppningsvis ha behörighet...

      Anna: : Hej Julia!vill du läsa biologi-program eller fristående kurser? För behörighet till programmen i biologi på de svenska lärosätena gäller att det för särskild behörighet brukar... Läs hela svaret
    • Anna

      Ta bort utökad kurs?

      Hej. Om jag har läst utökad kurs matte 3C, pga behörighetskrav till universitetet, och sedan väljer att läsa matte 4, kan jag då välja att "ta bort" matte 3c, om jag ej är nöjd med betyget pga att jämförelsetalet kan komma att...

      Mikael: : Hej Anna, i dokumentet som heter Examensbevis som man får på gymnasiet eller på komvux - får ingenting ändras. Om du i Examensbeviset har kurser markerade med "U" (utökat program) räknas... Läs hela svaret
    • Andreas

      matematik D & fysik B?

      Hej, finns det möjlighet att studera matematik D och fysik B gratis på distans i sommar? Jag bor i Ludvika kommun. Har kollat på diverse ställen men det närmaste jag kommer är en distanskurs som kostar pengar.

      Anna: : Hej Andreas,Matematik D och Fysik B är kurser som fanns förr i tiden. Sedan juli 2016 finns ingen som helst möjlighet att få betyg i de kurserna, utan det är de nya "motsvarande" kurser Matematik 4 och Fysik 2... Läs hela svaret
    • Marcus

      Angående tekniskt basår?

      Hej! Om jag vill gå byggingenjör på LIU och skall ta ett tekniskt basår innan. Kan jag välja bort matte 4 och ta matte 3 på basåret istället då tro? För matte 3 är ju det som räcker för just högskoleingenjör...

      Julia: : Hej Marcus,till den här utb:, https://liu.se/utbildning är det mycket riktigt räcker med Matematik 3c, men annars så är det mycket mer vanligt att högskoleingenjörsutbildningar kräver... Läs hela svaret
    • Ellen

      Vad gör man på tekniklinjen?

      Ja, rubriken säger väl det mesta. Vad gör man egentligen på teknik? Vilka riktningar finns det? Vad skiljer dem i stora drag? Är det mycket matematik och/eller mycket inom programmering? Vad får man för behörighet? Ger det samma som exempelvis...

      Anna: : Hej, var god läs all info på gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/TE Det finns fem inriktningar på TE. Skillnad mellan inriktningar är de obligatoriska Inriktningskurserna på de olika Inriktningar. Se... Läs hela svaret
    • Emil

      Jag behöver matematik 3c för behörighet men kan ej söka det på komvux?

      Hej! Jag ska hålla mig kort och konsist. Jag har godkänt betyg i matematik 3b men programmet jag vill studera på högskolan kräver 3c som behörighet men när jag försöker söka matematik 3c på komvux så blir jag ej antagen eftersom...

      Milla : : Du kan läsa matte 4; du kan också se om du kan göra prövning i matte 3c och du kan  vända dig till rektorn på komvux för att förklara... Läs hela svaret
    • Choon-Hee

      Vad är motsvarande till Matematik 3c?

      Jag har en fundering kring matematik. Går just nu andra året på Samhällsprogrammet men skulle väldigt gärna vilja bli läkare och då behöver en ju minst Matematik 4 (har jag för mig), måste därför läsa på komvux efter att jag är klar med skolan. Jag har valt till så att jag ska läsa...

      Anna: : Ja, matematik 3b och 3c båda ger behörighet att läsa matte 4. Så, om du får godkänt betyg i matte 3b, blir du behörig att läsa matte 4.
    • Sandra

      Matematik 3b eller 3c?

      Jag tänkte plugga vidare på Biologi kandidatprogrammet på Universitet och står nu inför valet om jag vill läsa matematik 3b eller 3c. Vilket ska jag välja? Under programmets områdeskrav står det bara matematik 3b/c så jag kan...

      Milla : : De flesta tycker det är lättare få högre betyg i 3b, men 3c är mer inriktad på Naturkunskap (medan 3b är mer inriktad på Ekonomi). Så,frågan är - vill du ha bättre... Läs hela svaret
    • Filip

      Får jag A om jag fått A på alla prov men inte på nationella?

      Hej. Går andra året i gymnasiet på naturvetenskapsprogrammet just nu. Det har gått väldigt bra för mig i Matematik 3c och har lyckats få A på varenda matteprov hittills i kursen. Ska skriva 1 till prov innan jag har nationella provet i 3c. Min fråga är om jag skulle få A på även det sista provet...

      Liselotte: : Hej Filip, ingen annan än din lärare i matematik kan ge en kvalificerad gissning om vad för betyg du kan få i kursen matematik 3c. Detta pga det är Lärarens... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga