Ella
  Som ni kanske ser på mitt ålder, så börjar jag i gymnasiet till höst.

  Jag trodde att jag hade en aning om vad jag ville bli och ansökningen ska vara inne om ca en vecka och jag är helt förvirrad nu.

  Jag har ingen aning vad jag vill bli, vilket program jag vill ta och vilken skola jag vill välja.

  Jag bor i Göteborg så det finns ganska mycket att välja på men jag har ingen aning vad.

  Jag vill definitivt inte hamna på livsmedelsaffär eller hotell. Det är inga jobb för mig då jag provat på och nuvarande jobbar på ett hotell. Jag skulle vilja ha en lite varierande jobb.

  Dock vill jag inte ha så mycket plugg/prov i gymnasiet för att jag känner mig skoltrött. Matte är definitivt mitt sämsta ämne och därför förstår ni säkert att jag vill ha så lite matte och no som möjligt.

  Jag vill ha en framtidsplan, så jag vill veta vilket yrke jag vill jobba med senare som hänger ihop med min utbildning och det är rätt viktigt för min del.

  Jag kan förstå att ni inte har svaren på mina krav men jag vet inte hur jag ska välja och därför behöver verkligen hjälp!

  Jag har kollat runt på nästan alla yrken som finns och inte hittat intresse för något.

  Är det ens möjligt att söka till gymnasiet utan att jag ångrar mig direkt efter? Jag vill typ bara gråta! :(

  PS. Jag vill ha ett jobb som är ganska välbetald, alltså mer än 20.000 efter skatt. Jag vill gärna veta lite förslag på olika gymnasieprogram som passar in.
  • Ella Och liksom kriminalinspektör finns i mitt intresse men jag har jätteskräck fobi för vatten och som jag hört så krävs det att man ska kunna simma för att bli det. Sen är arkitekt också i mitt intresse men då måste jag nog ta flera kurser på matte vilket jag vill undvika. Sen vet jag att det finns tre olika områden inom arkitekt men jag vill bli den typ som bygger en modell osv.

  4 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej Deena, du är fortfarande mycket ung och det är inte alls konstigt att du inte kan bestämma dig om vad du vill jobba med "när du blir stor".
  Om du vill bli bättre på Matte, prova läs på www.matteboken.se och även besök Mattecentrums Räknestuga (se på www.mattecentrum.se) - det är gratis.
  I fall du vill läsa så lite matte som möjligt, då är det yrkesprogram som du bör titta på i första hand och HU och Estetiska - i andra hand (där läser man Matte 1b som en obligatorisk kurs).
  För att ta hänsyn till dina intressen av att rita modeller, kanske kan du titta lite extra på ES, Estetik och media http://www.gymnasieguiden.se/program/ES/estetik-och-media

  Ang. bli kriminalinspektör - så är den vanliga vägen via Polisutbildningen och där måste man vara bl a simkunnig. En annan väg skulle vara att läsa kriminologi efter gymnasiet och söka till polisen som civilutredare eller möjligtvis forska om brott (som professor Leif G-W Persson).
  På vissa gymnasieskolor finns det profil "Kriminologi" som t.ex. på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/drottning-blankas-gymnasieskola-boras
  Du kan t.ex. ta kontakt med deras skola i Göteborg, se på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/drottning-blankas-gymnasieskola
  och fråga om du skulle kunna läsa de kurser som i Borås läses inom profilen "Kriminologi" - på distans mot Borås, t.ex. alt. kan du söka Ekonomi, juridik.
  På EK, juridik läser man Matte 1b och 2b som obligatoriska kurser. Det är lika mycket matte som man läser på Samhällsvetenskapsprogrammet.

  Se på skolornas presentationer, alla de erbjuder Ekonomi, juridik i Göteborg - http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/donnergymnasiet-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/hermods-gymnasium-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jensen-gymnasium-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kitas-gymnasium-2
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kunskapsgymnasiet-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/lm-engstroms-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/mikael-elias-teoretiska-gymnasium-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/sjolins-gymnasium-vasastan

  Det är ca 10 dagar kvar tills sista dag i valperioden i Västra Götaland (om jag inte misstar mig är det 6 febr.) men sedan blir det även omvalsperiod senare under våren då du skall kunna ändra dina alternativ till gymnasiet.
  Hoppas mitt svar blir till hjälp. Mvh Liselotte SYV
  Hej igen, med diskalkyli borde du kunna få hjälp av speciallärare på din skola.
  Du kanske inte kan bli matematiker men du kan definitivt bli bättre på matte.
  Att satsa på arkitekt med vetskapen om att du har problem med matte, kan jag inte råda dig - då det är mycket matte som ingår när man ritar/bygger modeller av bostäder.

  Titta på yrken på http://www.framtid.se/professions/
  och många yrken som blir vanliga för din generation känner vi idag inte till. Exempel: dataspelsutvecklare - för 20 år sedan är det ingen som hört talas om ett sådant yrke och idag är det vanligt. App-programmerare - för 10 år sedan fanns det inga "appar" och fanns därför inga App-programmerare heller. Det är därför inte möjligt att i detalj planera sin framtid. Du kanske kommer att jobba med ngt. som idag ännu inte finns.
  Att gå på gymnasiet handlar mycket om att skaffa sig en god GRUND, en språngbräda - att utveckla sina förmågor och att komma på vad som man är bra på och vad man vill och kan bli bättre på. Sedan kommer det att finnas många möjligheter att studera vidare efter gymnasiet - inte minst genom självstudier.
  ang. söka till Kungsbacka - jag tror Kungsbacka ingår i samarbetsavtal med Göteborg. Se på antagningssida om du kan välja skolor i Kungsbacka, jag tror det går. Är du osäker fråga SYV på din skola eller kontakta Antagningskansliet. Och du borde få pendelkort i fall du kommer in på en skola inom avtalsområde/samarbete mellan kommuner. Jag kan inte lova dig det, men blir förvånad om du inte får. Fråga SYV på din skola eller Antagningskansliet även om det för att få ett 100%-tigt svar.

  Att läsa på distans innebär att man inte är i skolan, utan kan läsa hemifrån eller från biblioteket. Det finns en skola i Sverige som har "riktig distans", dvs det är bara några få obligatoriska träffar, http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/korr-onlinegymnasium

  Det är ovanligt att man läser på distans på gymnasiet, men på Komvux är det mycket vanligt och på högskolan också. Någon enstaka kurs kan man vid behov försöka förhandla med sin skola att få läsa på distans mot en skola i en annan stad - t.ex. om det är Drottning Blankas skolor i olika städer och behörig lärare och en pågående kurs finns inte i din egen stad - då kan du ju i alla fall fråga om du kan läsa den på distans. Du kan få ett NEJ, men fråga tycker jag man kan göra.
  Om vad utredare gör, läs på http://www.framtid.se/profession/utredare/
  och om forskare - på http://www.framtid.se/profession/forskare-doktorand/

  Mvh Liselotte SYV
  • Ella Hej och tack för ditt svar! Jag glömde nämna att jag har dyskalkyli (innebär att man inte kan matte och har problem med gångertabellen osv) och därför vill jag undvika så mycket matte som möjligt. Jag hade tänkt handelsprogrammet först men sedan kom jag på att det finns risk att hamna på livsmedelsaffär och då skulle jag nog vilja avstå från det! Jag är dock inte bra på att rita/bygga modeller och jag har aldrig ritat bostäder osv, så kan det funka ändå? Lär man sig på nybörjar kurs eller måste man ha rit kunnigheten för att bli arkitekt? Och vad är det för slags arkitekt som jobbar med att göra modeller av bostäder? Jag såg även att det fanns kriminologi kurser på drottning blanka i Kungsbacka, kan man få regions kort gratis för att pendla dit från Göteborg? Annars, vad innebär det att man läser från distans? Vad gör man som civilutredare eller forska om brott? Har du tips på yrken som är ganska bra och varierande i dagens samhälle? Och ja, det är 6e februari som ansökan ska in. Men jag vill ändå ha koll på linjen jag ska välja och det är jag jätteosäker på! :(
  • Liselotte Jag har skrivit ett utökat svar till dig. *L*
  • Ella Tack så hemskt mycket för ditt utökade svar, det hjälpte mig verkligen jättemycket! :) Om vi bortser från arkitekt då, vem frågar jag angående distans av kurs? Och behöver man vara simkunnig för att bli civilutredare eller forska om brott? Och har du några bra tips på vad man kan bli inom yrkesprogrammen? Eller kanske tips på karriär jobb som finns idag? (Förutom att vara känd genom musik och teater osv). Kom gärna med tips på sådana yrken även om det betyder att man ska ta t.ex natur, teknik eller ekonomi för att få ett sånt yrke. Ursäkta för så många frågor, du har hjälpt mig mycket :)
  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hejsan, man behöver inte vara simkunnig för att kunna forska om brott. Ang. civilutredare är jag inte säker då det är anställning inom Polisen, tycker det är bäst du skickar frågan till polisen om just det. Du frågar efter karriärjobb och man kan göra karriär, tycker i alla fall jag, av de flesta yrken. Ta kock som exempel, man kan tävla och bli europamästare som kock, bagare/konditor eller bli bäst på att lackera bilar eller bäst "i test" på att tapetsera möbler. Det stod i tidningar idag om att 30 000 personer behövs att anställa inom restaurang varje år och det utbildas bara 3 000. Det måste betyda att det kommer att bli lätt att få jobb inom restaurang och äta måste folk varje dag - så det är framtidsjobb och man kan göra karriär som kock, t.ex. Om man inte blir en berömd kock, kan man i alla fall laga god mat till sig själv och sin familj. Och på liknande sätt kan man tänka kring alla yrkesprogram. Jag tycker du skall ta och läsa om alla de 12 yrkesprogram. Scrolla lite längre ner på http://www.gymnasieguiden.se/program och är de alla med alla sina inriktningar och exempel på yrken. Vissa är självklara: går man EE blir man Elektriker, men man kan bli Vindkraftselektriker eller Vattenkraftselektriker eller någon annan elektriker-variant. På Hantverksprogrammet (övriga hantverk) kan man bli t.ex. guld/silversmed, urmakare, skomakare, sotare, tapetserare - det är en väldig variation av yrken på en enda inriktning, men alla skolor erbjuder inte utbildning till alla de yrkena givetvis, så det gäller att hitta rätt skola också.

  Med vänliga hälsningar
  Anna SYV på Fragasyv.se
  • Ella Rekommenderar ni att läsa hela gymnasie utbildningen (alltså alla kurser inom en program) på distans? Är det jättemycket skillnad jämfört att gå på en vanlig gymnasie skola? Tyvärr så kan jag inte se mig själv att jobba som en kock eller någon som fixar bilar. :/
  • Julia Läs mitt svar inom kort.
  Julia SYV SYV på FrågaSYV
  Hej, distans passar vissa elever - och det omöjligt för oss, som inte känner dig att svara på frågan om distans passar just dig.
  Eftersom det bara finns en skola som erbjuder utbildning på distans (och i bara några få program, inte alla program) så är konkurrensen hårt om platserna på den skolan och det är svårt att få plats där.
  Det finns för- och nackdelar med att läsa på distans. Om man är mycket disciplinerad och läser på egen hand även om inte står "med piskan" och övervakar, då passar det att läsa på distans. Man kanske saknar social gemenskap, att träffa kompisar och umgås på skolan.
  Prata med dina lärare på skolan, med kurator, med skolsköterska - som känner dig. De kan svara på frågan om distans skulle passa dig.
  Bästa hälsningar
  Julia SYV
  Hej igen, om du vill bli Civilekonom, kanske det är intressant för dig att kika in på http://www.civilekfor.se/

  Behörighet till Civilekonomutbildningen (som är en 4-årig högskoleutbildning) är Samhällskunskap 1b och Matematik 3 och Grundläggande behörighet som krävs till alla högskoleutbildningar.

  Exempel på kontorsjobb som inte kräver så mycket matte är Paralegal (juridisk assistent).
  Du kan se presentationer av utbildningarna på http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/juridisk-assistent-paralegal1 och http://www.yhguiden.se/utbildning/pahlmans-handelsinstitut/paralegal-juristassistent1

  Mvh Julia SYV

  • Ella Tack för ditt svar! Nu har jag lite koll på distans gymnasiet med. Jag är en person som älskar att lära känna nytt folk osv så egentligen vill jag börja i ett gymnasie där jag träffar både elever och lärare men jag tänkte på distans gymnasiet för att jag kanske tänkte på att det kanske kan vara lättare att koncentrera när man går distans? Men jag förstår nu vad det innebär. Hur många mattekurser måste man läsa för att bli civilekonom? Tips på vad finns det för framgångsrika kontor jobb?
  • Ella Och juste , glömde lägga till; ett kontorsjobb som inte kräver mer än matte 2b (kanske 3?)
  • Ella Hur går man tillväga om man vill jobba senare i livet som jurdisk assistent? Vad väljer man i gymnasiet? Är det yrkeshögskola eller vanlig högskola som krävs efteråt? Och kan civilekonom funka för någon som har problem med matte (alltså jag?)
  • Julia Paralegal är en Yrkeshögskoleutbildning. Rekommenderar att du söker Ekonomi, inrikt.juridik på gymnasiet. Ang.civilekonom och problem med matte, så kanske det inte är så jättebra att satsa på civilekonom i första hand, då mycket matte krävs i yrket. mvh Julia SYV
  • Ella Kan man bli något annat än bara assistent om man utbildar sig till paralegal men ångrar sig sedan? Och hur mycket matte läser man? Vad för annat kan man bli inom ekonomi juridik?
  • Milla Jag skall skriva svar till dig nu.
  Läs alla kommentarer
  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej, jag råder dig att läsa om Yrkeshögskoleutbildningar (du hittar hela utbudet på www.yhguiden.se och i utbildningarnas presentationer kan du se vad för arbetsuppgifter man kan få efter utbildningen). Alla högskoleutbildningar finns på www.studera.nu.

  Du frågar om man kan bli ngt annat än assistent i fall man utbildar sig till Paralegal och svar på den frågan är att det är arbetsgivaren som bestämmer. Du kan med en yrkeshögskoleutbildning Paralegal söka jobb inom administration, som handläggare på Försäkringskassan, som säljare i butik eller per telefon och så kan man alltid fundera på om man vill starta eget (bli egen företagare).
  Det finns exempel på att folk jobbar med ngt helt annat än det som de är utbildade till och det som spelar roll är en kombination av vad man själv vill (vart man söker sig) och tur/slump.
  Du kan bara styra den delen som du kan bestämma över - vart du söker dig. Hur det sedan blir: om du får jobb i just den branschen som du vill jobba, är det ingen som vet. Om du startar eget företag, bestämmer du väldigt mycket själv men då gäller det att se till att företaget går med vinst.
  Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig i din studieplanering.
  Mvh Milla SYV

  Frågor och svar

  • linda 24 år

   Diplomerade Fastighetsförvaltare vs Yrkeshögskolan?

   Hej ! Det är så att jag tror att jag har ändrat mig och funderar på fastighetsförvaltare utbildning. Det finns en som heter diplomerad och en som är på yrkeshögskolan på 2,5 år. Jag undrar vad är skillnaden på de då utbildningarna? Är en diplomerad fastighetsförvaltare en eftergymnasial...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ellen 24 år

   Regler om urvalsgrupper?

   Hej! Läste på lite om urvalsgrupper på antagning och folkhögskola.nu och såg att det har kommit till nya regler 2022, men vart osäker då det står inte samlat någonstans.. kan du svara på om detta är folkhögskolans regler eller om det faktiskt är nya skolregler från Skolverket? 1. Jag...

   Milla SYV: Hej Ellen,vi ska samråda med några sakkunniga och återkommer så fort vi kan. Medan vi väntar på svar från experterna, så undrar jag om du har gjort Högskoleprovet? Även om du... Läs hela svaret
  • Alde 20 år

   Två likadana program fast med olika antagningspoäng?

   Hej! Varför finns det på vissa universitet, två likadana program som har start samtidigt med olika antagningspoäng? (exempelvis Umeå universitets två socionomprogram)

   Milla SYV: Hej Alde,Umeå Universitet erbjuder socionomprogrammet på plats (bundet) och på distans och antagningsgränserna till det programmet som ges på distans brukar vara högre pga... Läs hela svaret
  • Sofie 32 år

   Kommer poängen att räknas?

   Hej! Jag ska söka ssk-utbildningen i vår och har 100 gymnasiepoäng ifrån grundläggande behörighet. Nu läser jag biologi 1 och undrar om dom 100 poängen kommer räknas när jag redan läst naturkunskap 1 och 2? Mvh Sofie.

   Milla SYV: Hej Sofie,jag rekommenderar att du bokar tid med SYV på komvux (du gör det på komvux i den kommunen där du är folkbokförd). Du visar alla dina tidigare gymnasiebetyg till SYV på komvux och... Läs hela svaret
  • Maja 17 år

   Kan man komplettera gymnasiebetyg innan ansökning till hösten?

   Hej! Hur viktigt det är att komplettera gymnasiebetyg? Jag är intresserad av att studera på högskola utomlands och vill därför ha så bra betyg som möjligt för att öka chansen att bli antagen. Jag har ett C och ett D i betyg som jag hade...

   Milla SYV: Hej Maja!olika skolor utomlands kan ha olika regler och olika datum för när betygen måste "in" som senast. Allmänt sett, så är det under sommaren... Läs hela svaret
  • Amar 16 år

   Kan man ta bort sitt modersmål i gymnasiet?

   Hej, när vi sökte gymnasium så hade man rätt till att välja sitt egna modersmål. Jag har nu ändrat mig och vill inte ha mitt modersmål i gymnasiet. Hur går detta till och är det ens möjligt?

   Milla SYV: Hej Amar,att läsa kurser inom modersmål på gymnasiet är frivilligt. Men det kan finnas nyanser... det är så att på vissa gymnasieprogram måste man tvunget ha en eller... Läs hela svaret
  • linda 24 år

   Frågor om Logistiker ?

   Jag har tänkt att söka till yrkeshögskolan logistiker utbildning. Det finns flera olika utbildningsanordnare och alla de utbildningar har ungefär samma yrkestitel men kursinnehållet varierade, såg lite annorlunda ut eller aa det skiljer sig, trots att det heter...

   Milla SYV: Hej Linda!Yrket Logistiker och liknande yrken som Affärslogistiker, E-Handelslogistiker och Speditör m.fl, är i Sverige icke-reglerade. Det betyder att man kan inom de yrken jobba med diverse olika utbildningar. Man kan... Läs hela svaret
  • Irma 20 år

   Prövningar i samma ämne flera gånger?

   Hej! Jag tänkte göra två prövningar i svenska 2 till hösten för att öka mina chanser att få A i det. Jag tänkte då göra det hos två olika samordnare. Får man göra det? Väljer jag sedan vilket av betygen jag laddar...

   Anna SYV: Hej Irma,om man har flera betyg i samma kurs, då gäller det Högre betyget, så du kan ladda upp flera betyg i Svenska 2 på Antagning.se och det betyget som kommer att gälla (räknas... Läs hela svaret
  • Lena 19 år

   Höja min merit, prövningar eller komvux?

   Hej! Jag gick ut gymnasiet nu 2022 med 19.06 i merit. För att komma in på utbildningen jag vill in på behöver jag runt 19,7. Därför undrar jag vad som blir det effektivaste sättet för mig att nå dit. Jag tänkte först pröva...

   Mikael SYV: Hej Lena,om du får högre betyg i matte 1a än du har i matte 1b (eller 1c) så kommer det högre betyget räknas in i BII, kompletteringsgruppen. På samma sätt: om du får... Läs hela svaret
  • Matilda 19 år

   Vad gör man efter man är färdig med en BMA utbildning?

   Jag planera att plugga BMA programmet inrikting klinisk fysiologi nu höst men vet inte vad jag ska åöstudera vidare till för att få bättre lön möjligheter i framtiden. Jag har alltid haft ett intresse för hjärnan och hade tänkt att...

   Mikael SYV: Hej Matilda,du får gärna samråda med studievägledare på BMA-programmet och med studievägledare som är kopplade till utbildningar i neurofysiologi. Du har intresse... Läs hela svaret
  • Matilda 19 år

   Hur mycket tjänar en klinisk fysiolog??

   Jag har alltid haft ett intresse för kroppens olika funktioner och alltid satsat på att välja mina studier så att de leder mig till ett jobb inom vården. Jag spanade på Biomedicinska analytiker programmet med inrikting klinisk fysiolog och kände att det fyllde alla mina krav förutom ett, lönen....

   Mikael SYV: Hej Matilda,lönefrågan är svår att besvara. Längre/högre utbildning ger inte alltid högre lön. Man kan med lägre/kortare utbildning få högre lön - beror... Läs hela svaret
  • Daniel 18 år

   civilingenjör och lärare?

   HEJ! jag är helt förvirrad och vet inte vad jag vill plugga i framtiden. har alltid fått svaret "du har tid på dig" men tiden börjar rinna ur... Även om jag har tid vill jag inte ta all tid i världen för att bestämma mig. i alla fall...

   Mikael SYV: Hej Daniel!Den här utbildningen - kth.se/utbildning/civilingenjor/civing-larare - kräver följande behörighet: Grundläggande behörighet + särskild behörighet: godkända betyg i... Läs hela svaret
  • Elias 17 år

   Byta individuella val?

   Hej, jag är en elev som gått första året på teknik. Vi fick efter första terminen välja våra individuella val. Jag valde digitalt skapande 2 omg eng 7 men inser nu att jag vill läsa matte 5 istället för digitalt skapande på...

   Mikael SYV: Hej Elias,majla (skicka epost) till SYV på din skola där du framför ditt önskemål om att byta en kurs inom Individuellt val. Du kan skicka epost nu, på en gång, så läser SYV-en ditt mail... Läs hela svaret
  • Ali 18 år

   Vilken universitetsutbildning?

   Hej! Jag skulle gärna vilja studera någonting som ger mig möjligheten att bli fondförvaltare eller investerare på en bank eller fond. Jag vill gärna studera i stockholm och kollar på SU. Det finns bland annat företagsekonomi (kandidatexamen) samt...

   Mikael SYV: Hej Ali,för att få lov att jobba som Fondförvaltare, så krävs det högre utbildning inom ekonomi. Ofta är man i grunden Civilekonom eller Ekonom, utbildad... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga