Ella 22 år
  Som ni kanske ser på mitt ålder, så börjar jag i gymnasiet till höst.

  Jag trodde att jag hade en aning om vad jag ville bli och ansökningen ska vara inne om ca en vecka och jag är helt förvirrad nu.

  Jag har ingen aning vad jag vill bli, vilket program jag vill ta och vilken skola jag vill välja.

  Jag bor i Göteborg så det finns ganska mycket att välja på men jag har ingen aning vad.

  Jag vill definitivt inte hamna på livsmedelsaffär eller hotell. Det är inga jobb för mig då jag provat på och nuvarande jobbar på ett hotell. Jag skulle vilja ha en lite varierande jobb.

  Dock vill jag inte ha så mycket plugg/prov i gymnasiet för att jag känner mig skoltrött. Matte är definitivt mitt sämsta ämne och därför förstår ni säkert att jag vill ha så lite matte och no som möjligt.

  Jag vill ha en framtidsplan, så jag vill veta vilket yrke jag vill jobba med senare som hänger ihop med min utbildning och det är rätt viktigt för min del.

  Jag kan förstå att ni inte har svaren på mina krav men jag vet inte hur jag ska välja och därför behöver verkligen hjälp!

  Jag har kollat runt på nästan alla yrken som finns och inte hittat intresse för något.

  Är det ens möjligt att söka till gymnasiet utan att jag ångrar mig direkt efter? Jag vill typ bara gråta! :(

  PS. Jag vill ha ett jobb som är ganska välbetald, alltså mer än 20.000 efter skatt. Jag vill gärna veta lite förslag på olika gymnasieprogram som passar in.
  • Ella Och liksom kriminalinspektör finns i mitt intresse men jag har jätteskräck fobi för vatten och som jag hört så krävs det att man ska kunna simma för att bli det. Sen är arkitekt också i mitt intresse men då måste jag nog ta flera kurser på matte vilket jag vill undvika. Sen vet jag att det finns tre olika områden inom arkitekt men jag vill bli den typ som bygger en modell osv.

  4 Svar

  Liselotte Johansson SYV på GymnasieGuiden
  Hej Deena, du är fortfarande mycket ung och det är inte alls konstigt att du inte kan bestämma dig om vad du vill jobba med "när du blir stor".
  Om du vill bli bättre på Matte, prova läs på www.matteboken.se och även besök Mattecentrums Räknestuga (se på www.mattecentrum.se) - det är gratis.
  I fall du vill läsa så lite matte som möjligt, då är det yrkesprogram som du bör titta på i första hand och HU och Estetiska - i andra hand (där läser man Matte 1b som en obligatorisk kurs).
  För att ta hänsyn till dina intressen av att rita modeller, kanske kan du titta lite extra på ES, Estetik och media http://www.gymnasieguiden.se/program/ES/estetik-och-media

  Ang. bli kriminalinspektör - så är den vanliga vägen via Polisutbildningen och där måste man vara bl a simkunnig. En annan väg skulle vara att läsa kriminologi efter gymnasiet och söka till polisen som civilutredare eller möjligtvis forska om brott (som professor Leif G-W Persson).
  På vissa gymnasieskolor finns det profil "Kriminologi" som t.ex. på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/drottning-blankas-gymnasieskola-boras
  Du kan t.ex. ta kontakt med deras skola i Göteborg, se på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/drottning-blankas-gymnasieskola
  och fråga om du skulle kunna läsa de kurser som i Borås läses inom profilen "Kriminologi" - på distans mot Borås, t.ex. alt. kan du söka Ekonomi, juridik.
  På EK, juridik läser man Matte 1b och 2b som obligatoriska kurser. Det är lika mycket matte som man läser på Samhällsvetenskapsprogrammet.

  Se på skolornas presentationer, alla de erbjuder Ekonomi, juridik i Göteborg - http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/donnergymnasiet-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/hermods-gymnasium-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/jensen-gymnasium-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kitas-gymnasium-2
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/kunskapsgymnasiet-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/lm-engstroms-gymnasium
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/mikael-elias-teoretiska-gymnasium-goteborg
  http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/sjolins-gymnasium-vasastan

  Det är ca 10 dagar kvar tills sista dag i valperioden i Västra Götaland (om jag inte misstar mig är det 6 febr.) men sedan blir det även omvalsperiod senare under våren då du skall kunna ändra dina alternativ till gymnasiet.
  Hoppas mitt svar blir till hjälp. Mvh Liselotte SYV
  Hej igen, med diskalkyli borde du kunna få hjälp av speciallärare på din skola.
  Du kanske inte kan bli matematiker men du kan definitivt bli bättre på matte.
  Att satsa på arkitekt med vetskapen om att du har problem med matte, kan jag inte råda dig - då det är mycket matte som ingår när man ritar/bygger modeller av bostäder.

  Titta på yrken på http://www.framtid.se/professions/
  och många yrken som blir vanliga för din generation känner vi idag inte till. Exempel: dataspelsutvecklare - för 20 år sedan är det ingen som hört talas om ett sådant yrke och idag är det vanligt. App-programmerare - för 10 år sedan fanns det inga "appar" och fanns därför inga App-programmerare heller. Det är därför inte möjligt att i detalj planera sin framtid. Du kanske kommer att jobba med ngt. som idag ännu inte finns.
  Att gå på gymnasiet handlar mycket om att skaffa sig en god GRUND, en språngbräda - att utveckla sina förmågor och att komma på vad som man är bra på och vad man vill och kan bli bättre på. Sedan kommer det att finnas många möjligheter att studera vidare efter gymnasiet - inte minst genom självstudier.
  ang. söka till Kungsbacka - jag tror Kungsbacka ingår i samarbetsavtal med Göteborg. Se på antagningssida om du kan välja skolor i Kungsbacka, jag tror det går. Är du osäker fråga SYV på din skola eller kontakta Antagningskansliet. Och du borde få pendelkort i fall du kommer in på en skola inom avtalsområde/samarbete mellan kommuner. Jag kan inte lova dig det, men blir förvånad om du inte får. Fråga SYV på din skola eller Antagningskansliet även om det för att få ett 100%-tigt svar.

  Att läsa på distans innebär att man inte är i skolan, utan kan läsa hemifrån eller från biblioteket. Det finns en skola i Sverige som har "riktig distans", dvs det är bara några få obligatoriska träffar, http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/korr-onlinegymnasium

  Det är ovanligt att man läser på distans på gymnasiet, men på Komvux är det mycket vanligt och på högskolan också. Någon enstaka kurs kan man vid behov försöka förhandla med sin skola att få läsa på distans mot en skola i en annan stad - t.ex. om det är Drottning Blankas skolor i olika städer och behörig lärare och en pågående kurs finns inte i din egen stad - då kan du ju i alla fall fråga om du kan läsa den på distans. Du kan få ett NEJ, men fråga tycker jag man kan göra.
  Om vad utredare gör, läs på http://www.framtid.se/profession/utredare/
  och om forskare - på http://www.framtid.se/profession/forskare-doktorand/

  Mvh Liselotte SYV
  • Ella Hej och tack för ditt svar! Jag glömde nämna att jag har dyskalkyli (innebär att man inte kan matte och har problem med gångertabellen osv) och därför vill jag undvika så mycket matte som möjligt. Jag hade tänkt handelsprogrammet först men sedan kom jag på att det finns risk att hamna på livsmedelsaffär och då skulle jag nog vilja avstå från det! Jag är dock inte bra på att rita/bygga modeller och jag har aldrig ritat bostäder osv, så kan det funka ändå? Lär man sig på nybörjar kurs eller måste man ha rit kunnigheten för att bli arkitekt? Och vad är det för slags arkitekt som jobbar med att göra modeller av bostäder? Jag såg även att det fanns kriminologi kurser på drottning blanka i Kungsbacka, kan man få regions kort gratis för att pendla dit från Göteborg? Annars, vad innebär det att man läser från distans? Vad gör man som civilutredare eller forska om brott? Har du tips på yrken som är ganska bra och varierande i dagens samhälle? Och ja, det är 6e februari som ansökan ska in. Men jag vill ändå ha koll på linjen jag ska välja och det är jag jätteosäker på! :(
  • Liselotte Jag har skrivit ett utökat svar till dig. *L*
  • Ella Tack så hemskt mycket för ditt utökade svar, det hjälpte mig verkligen jättemycket! :) Om vi bortser från arkitekt då, vem frågar jag angående distans av kurs? Och behöver man vara simkunnig för att bli civilutredare eller forska om brott? Och har du några bra tips på vad man kan bli inom yrkesprogrammen? Eller kanske tips på karriär jobb som finns idag? (Förutom att vara känd genom musik och teater osv). Kom gärna med tips på sådana yrken även om det betyder att man ska ta t.ex natur, teknik eller ekonomi för att få ett sånt yrke. Ursäkta för så många frågor, du har hjälpt mig mycket :)
  Anna SYV SYV på FrågaSYV
  Hejsan, man behöver inte vara simkunnig för att kunna forska om brott. Ang. civilutredare är jag inte säker då det är anställning inom Polisen, tycker det är bäst du skickar frågan till polisen om just det. Du frågar efter karriärjobb och man kan göra karriär, tycker i alla fall jag, av de flesta yrken. Ta kock som exempel, man kan tävla och bli europamästare som kock, bagare/konditor eller bli bäst på att lackera bilar eller bäst "i test" på att tapetsera möbler. Det stod i tidningar idag om att 30 000 personer behövs att anställa inom restaurang varje år och det utbildas bara 3 000. Det måste betyda att det kommer att bli lätt att få jobb inom restaurang och äta måste folk varje dag - så det är framtidsjobb och man kan göra karriär som kock, t.ex. Om man inte blir en berömd kock, kan man i alla fall laga god mat till sig själv och sin familj. Och på liknande sätt kan man tänka kring alla yrkesprogram. Jag tycker du skall ta och läsa om alla de 12 yrkesprogram. Scrolla lite längre ner på http://www.gymnasieguiden.se/program och är de alla med alla sina inriktningar och exempel på yrken. Vissa är självklara: går man EE blir man Elektriker, men man kan bli Vindkraftselektriker eller Vattenkraftselektriker eller någon annan elektriker-variant. På Hantverksprogrammet (övriga hantverk) kan man bli t.ex. guld/silversmed, urmakare, skomakare, sotare, tapetserare - det är en väldig variation av yrken på en enda inriktning, men alla skolor erbjuder inte utbildning till alla de yrkena givetvis, så det gäller att hitta rätt skola också.

  Med vänliga hälsningar
  Anna SYV på Fragasyv.se
  • Ella Rekommenderar ni att läsa hela gymnasie utbildningen (alltså alla kurser inom en program) på distans? Är det jättemycket skillnad jämfört att gå på en vanlig gymnasie skola? Tyvärr så kan jag inte se mig själv att jobba som en kock eller någon som fixar bilar. :/
  • Julia Läs mitt svar inom kort.
  Julia SYV SYV på FrågaSYV
  Hej, distans passar vissa elever - och det omöjligt för oss, som inte känner dig att svara på frågan om distans passar just dig.
  Eftersom det bara finns en skola som erbjuder utbildning på distans (och i bara några få program, inte alla program) så är konkurrensen hårt om platserna på den skolan och det är svårt att få plats där.
  Det finns för- och nackdelar med att läsa på distans. Om man är mycket disciplinerad och läser på egen hand även om inte står "med piskan" och övervakar, då passar det att läsa på distans. Man kanske saknar social gemenskap, att träffa kompisar och umgås på skolan.
  Prata med dina lärare på skolan, med kurator, med skolsköterska - som känner dig. De kan svara på frågan om distans skulle passa dig.
  Bästa hälsningar
  Julia SYV
  Hej igen, om du vill bli Civilekonom, kanske det är intressant för dig att kika in på http://www.civilekfor.se/

  Behörighet till Civilekonomutbildningen (som är en 4-årig högskoleutbildning) är Samhällskunskap 1b och Matematik 3 och Grundläggande behörighet som krävs till alla högskoleutbildningar.

  Exempel på kontorsjobb som inte kräver så mycket matte är Paralegal (juridisk assistent).
  Du kan se presentationer av utbildningarna på http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/juridisk-assistent-paralegal1 och http://www.yhguiden.se/utbildning/pahlmans-handelsinstitut/paralegal-juristassistent1

  Mvh Julia SYV

  • Ella Tack för ditt svar! Nu har jag lite koll på distans gymnasiet med. Jag är en person som älskar att lära känna nytt folk osv så egentligen vill jag börja i ett gymnasie där jag träffar både elever och lärare men jag tänkte på distans gymnasiet för att jag kanske tänkte på att det kanske kan vara lättare att koncentrera när man går distans? Men jag förstår nu vad det innebär. Hur många mattekurser måste man läsa för att bli civilekonom? Tips på vad finns det för framgångsrika kontor jobb?
  • Ella Och juste , glömde lägga till; ett kontorsjobb som inte kräver mer än matte 2b (kanske 3?)
  • Ella Hur går man tillväga om man vill jobba senare i livet som jurdisk assistent? Vad väljer man i gymnasiet? Är det yrkeshögskola eller vanlig högskola som krävs efteråt? Och kan civilekonom funka för någon som har problem med matte (alltså jag?)
  • Julia Paralegal är en Yrkeshögskoleutbildning. Rekommenderar att du söker Ekonomi, inrikt.juridik på gymnasiet. Ang.civilekonom och problem med matte, så kanske det inte är så jättebra att satsa på civilekonom i första hand, då mycket matte krävs i yrket. mvh Julia SYV
  • Ella Kan man bli något annat än bara assistent om man utbildar sig till paralegal men ångrar sig sedan? Och hur mycket matte läser man? Vad för annat kan man bli inom ekonomi juridik?
  • Milla Jag skall skriva svar till dig nu.
  Läs alla kommentarer
  Milla SYV SYV på FrågaSYV
  Hej, jag råder dig att läsa om Yrkeshögskoleutbildningar (du hittar hela utbudet på www.yhguiden.se och i utbildningarnas presentationer kan du se vad för arbetsuppgifter man kan få efter utbildningen). Alla högskoleutbildningar finns på www.studera.nu.

  Du frågar om man kan bli ngt annat än assistent i fall man utbildar sig till Paralegal och svar på den frågan är att det är arbetsgivaren som bestämmer. Du kan med en yrkeshögskoleutbildning Paralegal söka jobb inom administration, som handläggare på Försäkringskassan, som säljare i butik eller per telefon och så kan man alltid fundera på om man vill starta eget (bli egen företagare).
  Det finns exempel på att folk jobbar med ngt helt annat än det som de är utbildade till och det som spelar roll är en kombination av vad man själv vill (vart man söker sig) och tur/slump.
  Du kan bara styra den delen som du kan bestämma över - vart du söker dig. Hur det sedan blir: om du får jobb i just den branschen som du vill jobba, är det ingen som vet. Om du startar eget företag, bestämmer du väldigt mycket själv men då gäller det att se till att företaget går med vinst.
  Jag hoppas att mitt svar blir till hjälp för dig i din studieplanering.
  Mvh Milla SYV

  Frågor och svar

  • Nooralhuda 24 år

   Vilken matte krävs för receptarieprogrammet på Uppsala universitet?

   Hej , Jag läste att det krävs matte D för att komma in på receptarieprogrammet , jag har läst matte 1c , är det okej att läsa de andra 3 med matte b eller måste det vara c nivå ? En annan fråga har jag , räcker det att vara godkänt i 150 poäng kursen Fysik 1a eller måste jag läsa Fysik 2 också...

   Anna SYV: Hej!enligt våra uppgifter är särskild behörighet till receptarieprogrammet på Uppsala universitet är godkända betyg i gymnasiala kurser Biologi 2, Fysik... Läs hela svaret
  • Maja 22 år

   Kombinationen psykologi och ekonomi?

   Hej! Jag tänkte kolla om det lönar sig på arbetsmarknaden/lönemässigt att läsa en kandidat i psykologi och även ha en kandidat i företagsekonomi med inriktning finans? Hur ser arbetsgivare på den kombinationen och vad kan man exempelvis arbeta...

   Anna SYV: Hej Maja!Jag tror inte det finns väldigt många personer som har kandidat i psykologi och samtidigt även kandidatexamen i företagsekonomi ... det kan givetvis finnas några men vi vet inte hur... Läs hela svaret
  • Maja 22 år

   Läsa master samtidigt som en annan utbildning?

   Hej, Jag undrar om man kan läsa en master på heltid samtidigt som man läser t.ex. juristprogrammet på heltid? Vad krävs i så fall för att få göra det och hur går man tillväga med föreläsningar eller tentor som krockar?...

   Anna SYV: Hej Maja-Felicia,jag kan inte rekommendera att läsa 2 heltidsutbildningar samtidigt, inte ens om en av dem eller båda är på distans. En av anledningar är att tidsinsats som krävs... Läs hela svaret
  • Daniah 15 år

   vad är bäst att ta om man vill utbilda sig till tandläkare?

   Hej Jag skulle vilja utbilda mig till tandläkare, det är snart dags att välja gymnasium. Har hört att man kan ta vård och omsorg och sedan bassår natur vilket då ska vara en lättare väg att ta än att ta natur från början. Vilken väg skulle du rekommendera mig att ta?

   Mikael SYV: Att läsa  VO  och komplettera efter gymnasiet med naturvetenskapliga kurser är en länge väg, en omväg, kanske man kan säga, men det finns många... Läs hela svaret
  • Linus 21 år

   Hur stor chans har jag?

   Hej! Planerar söka till läkarprogrammet i Lund inför VT 2022. Antagningspoängen var förra året 21,77 och jag har 21,59 alltså ligger jag 0,18 ifrån förra året. Det jag undrar är hur stor är chansen skulle någon tro att jag kan komma in. Jag vet såklart att det är väldigt svårt att veta och...

   Anna SYV: Hej Linus,precis som du själv skriver, så kan ju ingen veta vilka som kommer att söka och vilka meriter de kommer att ha. Under hösten gör många prövningar för att höja sitt... Läs hela svaret
  • Madeley 18 år

   Kan jag bli sociologilärare och franska lärare?

   Hej jag undrar om hur man ska gå till väga för att bli ämneslärare och undervisa ämnen som är helt olika från varandra, gäller de enbart att läsa enskilda kurser på högskola och sedan komplettera med KPU, eller vad kan man...

   Anna SYV: Hejsan,läs gärna information om Utbildning i yrkespresentationen Sociologilärare. Att gå via KPU, alltså läsa 120 respektive 90 högskolepoäng i sina blivande... Läs hela svaret
  • lau 20 år

   Hamnar ja i BII ELLER BI?

   Hej håller på att studera komvux och gör även vissa prövningar för att höja vissa betyg. Dock har jag inte tagit ut examen än och undrar om jag hamnar i BII ELler bI om jag för in mina resultat från prövningarna innan jag tar ut...

   Anna SYV: Hej! som du beskriver din situation så borde ditt examensbevis från komvux Ej vara en komplettering, utan enligt den info du ger och hur vi tolkar reglerna så borde du prövas i BI, direktgruppen.Sista ordet... Läs hela svaret
  • Lisen 19 år

   Vad är skillnaden på socialpedagog och behandlingspedagog?

   Vad är skillnaden på socialpedagog och behandlingspedagog? Kan båda läsas på distans? Isåfall vart? Hur söker man yh-utbildningar? Vart kan jag läsa mer? Finns det liknande utbildningar?

   Anna SYV: Hej Lisen!Läs gärna på info/behandlingspedagog-socialpedagog där vi gör ett försök att förklara likheter och skillnader mellan flera "liknande... Läs hela svaret
  • Alva 19 år

   Spanska för internationella studenter?

   Hej! Jag har en vän från Kroatien som gärna vill läsa spanska, helst redan nu till VT22. Han har inte tidigare läst spanska och är alltså inte behörig till kurser som kräver Spanska 3. Finns det något sätt att läsa motsvarande spanska 1-3 (nybörjarkurs) på engelska? Jag har försökt googla runt...

   Anna SYV: Hej Alva,jag tror tyvärr inte du kommer att hitta det du letar efter.:(Komvux ger utbildning till personer som är folkbokförda i den aktuella kommunen och undervisning i spanska sker där... Läs hela svaret
  • Tindra 19 år

   Kan jag vidareutbilda mig som biomedicinare efter bma utbildning?

   Hej! Jag har precis påbörjat min biomedicinska analytiker utbildning med inriktning mot laboratoriemedicin. Jag valde denna utbildning eftersom att jag är intresserad av att arbeta med att utveckla nya läkemedel, metoder och diagnostik samt förstå och studera...

   Anna SYV: Hej Tindra!Vad gäller masterprogrammen (och även magister-, alltså programmen på avancerad nivå) så ska du kunna söka dem först om 3 år och... Läs hela svaret
  • Emma 27 år

   Fråga ang söka in till högskola med examensbevis?

   Hej! Jag har läst in de ämnena jag hade kvar av gymnasiet på komvux och fick sen ett examensbevis från komvux. Nu läser jag en vård- och omsorgsutbildning på Hermods och undrar om de betygen också "räknas" när/om jag ska...

   Anna SYV: Hej Emma!Det kan bli olika, t.ex om du söker en högskoleutbildning som kräver Naturkunskap 2 och du blir behörig genom "ersättningsmöjlighet", alltså genom ett... Läs hela svaret
  • Jelena 51 år

   Anmälan till högskola eller universitet?

   Hej! nu har anmälningsperiod börjat till svenska högskole och universitetsutbildningar. Och jag vill fråga om det är bättre att göra anmälan nu, direkt eller vänta kanske till sista anmälningsdagen? Jag tänker på att man kanske ändrar sig - det är ju nästan en hel månad kvar. Vad tycker ni?

   Peter SYV: Hej Jelena!Det är helt OK att göra anmälan sista dagen under anmälningsperioden, som enligt informationen på antagning.se/sv/anmal-dig-och-hall-koll/viktiga-datum blir den 15 oktober 2021.... Läs hela svaret
  • Nej 19 år

   Hur funkar det där med frånvaro anmälning och CSN?

   Jag hade sjukanmält mig för en dag, men sen när jag kom tillbaka sa min mentor till mig att han behöver intyg, annars är jag ogiltig frånvarande hela dagen. Han sa att man inte kan sjukanmäla sig endast för en dag då det är självklart...

   Julia SYV: Hej!CSN "går på" de uppgifter som din skola rapporterar till CSN. Vad din skola kommer rapportera till CSN (alltså om din skola kommer rapportera skolk) kan inte vi på... Läs hela svaret
  • Anna 20 år

   Är privatskolor giltiga/pålitliga?

   Jag är intresserad av interior design, men de enda högskolorna/universiteten som erbjuder något liknande är Göteborg och Stockholm, och jag vill inte flytta till någon av de städerna, om det inte är på distans. Jag vill faktiskt helst att det är distans då jag har försökt studera ett program som...

   Julia SYV: Hej Anna!Arbetsmarknaden för Inredare/Home-styling verkar i Sverige vara väldigt liten. När man tittar på Arbetsförmedlingens webbplats (Platsbanken) och söker på "inredare",... Läs hela svaret
  • Elin 50 år

   Jobbmässor och karriärmässor?

   Hej, jag undrar om det finns en sida som visar alla (som sammanställning) av diverse jobb- och karrärmässor i hela Sverige? För annars måste man googla, och så missar man kanske någon bra/nyttig mässa. Jag frågar i egenskap av jobbcoach, som vill rekommendera mina deltagare att delta men då...

   Liselotte Johansson: Hej Elin!jag är osäker på om det finns en fullständig sammanställning på just alla jobb- och karriärmässor i hela Sverige. Vissa av dem är rätt små och specifikt... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga