Christian
    Hej!
    En sak som jag alltså tänker på är genom vilken utbildning man kan få jobb som bil eller fordondesigner. Det logiska valet verkar vara genom industridesign. Men kan man inte bli det genom att utbilda sig till civilingenjör i teknisk design med tanke på att den kombinerar både maskin och produktutveckling? Kan man till och med bli en bildesigner via civilingenjör i maskinteknik? Eller får man inte de tillräckliga färdigheterna och kunskapen?

    Mvh
    Christian
    • Mikael : Industriell Design är en väg att gå, är mitt tips! :)
    • SYV-besökare : Industridesign på Umeå universitet .
    • : Tack för tipset!

    4 Svar

    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej!

    Det finns väldigt många olika delar i ett fordon som ska designas.

    Maskinteknik är absolut en relevant utbildning för detta, på LTH har även en specialisering de sista två åren som heter Fordon, se gärna på : http://kurser.lth.se/lot/?lasar=16_17&val=program&prog=M

    Bästa hälsningar

    ANNA

    Hej, vi har nu fått ännu ett svar:

    Hej!
     
    Vill man arbeta som bildesigner, dvs med formgivning av fordon, så är en industridesignutbildning en god grund. Även efter en civilingenjörsutbildning i teknisk design skulle man kunna arbeta som bildesigner. Det är dock troligare att man efter civilingenjörsutbildningen, inom fordonsindustrin, arbetar med konstruktion och utveckling av fordonskomponenter.
     
    Mvh,
    Programansvarig för Civilingenjör i teknisk design
     

    SYV-besökare SYV

    Hej,

    Bildesigner/ fordonsdesigner är inget entydigt definierat yrke.
     
    För att arbeta med konstruktion (design på engelska) av fordon så finns flera vägar. På MDH finns t.ex. Civilingenjörsprogrammet i produktion och produktdesign, 300 hp, se http://www.mdh.se/utbildning/program/produktion-produktdesign som erbjuder valbar utgång mot Produktdesign.
     
    Är det bara formgivningen fristående från konstruktionskunnande så kanske ren utbildning inom industridesign är en väg att gå.

    Även utbildningar inom produkt och processutveckling skulle kunna passa för att jobba inom fordonsdesign.
    http://www.mdh.se/utbildning/program/produktion-produktdesign
    http://www.mdh.se/utbildning/program/ingenjor-produktdesign
    De studenter som gått dessa utbildningar jobbar idag med konstruktion eller design på t ex Scania eller Volvo, dvs i deras produktion av lastbil eller entreprenadmaskiner.
    Liknande utbildningar finns även på Chalmers
    http://www.chalmers.se/en/education/programmes/masters-info/Pages/Industrial-Design-Engineering.aspx
    Och på KTH
    https://www.kth.se/utbildning/civilingenjor/design-produktframtagning
     

    Jag skulle rekommendera att läsa till ingenjör >>, parallell läsa ngn design kurs, lära sig tyska och sedan söka sig till ngt av de tyska företagen för praktik- internship. Det råder brist på ingenjörer i Tyskland då bilindustrin växer så det knakar.
     

    Daniel SYV

    Hejsan,

    jag fick tips från en kollega:

    civilingenjörsprogram är breda utbildningar och utbildar inte specifikt mot speciella branscher. Du kan söka jobb inom bilindustrin både från Maskinteknik och Design och produktutveckling men det är inte så troligt att man som första jobb kan jobba som bildesigner.

    Och jag råder dig läsa på www.framtid.se/yrke/bildesigner >> där det också ges några förslag på vilka utbildningar som kan leda till yrket.

    Hälsningar

    Daniel

    • : Tack för svaret!
    • : Men får man de tillräckliga färdigheterna att kunna jobba på formgivningen av en bil, alltså själva bilens modell om man har gått en civilingrnjörsutbildning i teknisk design? Eller är det bara industridesign den vägen att gå? Jag är ju alltså intresserad av att designa olika delar i fordonet som exempelvis motor eller växellåda men är också lika om inte mer intresserad av hur man ritar och designar fordonets utseende. Det som gör mig tveksam när det gäller industridesign är att jag inte vill bara utbilda mig till hur man designar saker och ting utan vill också ha någon teknisk och som är maskin/fordon relaterad. Därför försöker jag veta om man får de nödvändiga design och ritningsfärdigheter som man får från industridesign genom att välja civilingenjör i teknisk design, för är det så, så blir det liksom att slå två flygor i en smäll.
    • Ludmila : teknisk utveckling går farmåt fort. Snart kanske det kommer ut förarlösa bilar på vägarna! :) Civilingenjörsutbildning tar fem år. Vad som händer om fem år, vilka yrken som finns - kan inte vi exakt veta idag... det händer så mycket; och det händer fort. Det vi vet idag om bildesigners jobb står sammanfattat på https://www.framtid.se/yrke/bildesigner :)
    • Ludmila : Läs gärna igenom de olika svar och kommentarer. prata också med studievägledarna på de olika tekniska högskolorna. Det finns inte ett svar eller någon speciell utbildning som leder raka vägen till yrket Bildesigner.
    • : Det har jag gjort! Jag märker att ju fler svar jag får desto mer förstår jag att det är som du säger att det inte är någon utbildning som leder raka vägen till Bildesigner. Tack för hjälpen :)
    • SYV-besökare : Vi på Fråga SYV är mycket glada om våra svar blir till hjälp! :) Du får gärna gilla oss på https://www.facebook.com/fragasyv.se/?fref=ts ;)
    Läs alla kommentarer
    Ludmila SYV på FrågaSYV

    Hej, jag fick nu svar som du kan läsa i sin helhet nedan; förhoppningsvis blir det till hjälp:

    Hej Christian, om du vill jobba som bil- eller fordonsdesigner beror det på vad du tänker dig att det innebär. En industridesigner kan vara det naturliga valet, då det är en person som jobbar med både form och funktion av bland annat fordon. Ofta är stort fokus på den estetiska gestaltningen av helar och delar i ett fordon, att skissa, modellera fysiskt och i datorn, en form som ska uppmana till visst beteende.

    En maskintekniker arbetar främst med den funktionella biten, beräkning av motorkapacitet, hjulaxlar, bromsar etc men kan även jobba som konstruktör av bilen: konstruera delar i olika former av CAD verktyg. Stort fokus är ofta på hållfasthet och maskinteknik i delarnas utformning. Det är sällan som en som gått maskinteknik får jobb som bildesigner, men man kan givetvis hävda att en konstruktör är en sorts designer också.  

    En teknisk designer är någonstans mitt emellan dessa båda, skulle jag säga, och jobbar vanligen med stort fokus på användarvänlighet och användarupplevelse, dvs att utforma bilens yttre och inre så att användaren förstår hur knappar, reglage, system, stolar, framdrivning, dörrar, huvar, ja allt som hör ett fordon till, ska utformas för att användaren ska förstå dess funktion, för att det ska vara säkert för användaren och att allt ska passa människans behov och förutsättningar. Ofta har en teknisk designer mindre fokus på beräkning av konstruktionen utan mer fokus på utformningens anpassning till människan.

    Men du har helt rätt i att alla dessa tre helt olika utbildningar kan leda fram till ett arbete som bil- eller fordonsdesigner. Mest Industridesign och Teknisk design dock, maskin är mer ren konstruktion.

    I slutändan handlar det egentligen mest om dig själv och din drivkraft till att jobba inom ett visst område. 

    Hälsningar

    ______________________________

    Utbildningsledare Teknisk design

    Industrial design/Innovation and Design

    LTU- Luleå University of Technology

    Tel. +46 920 49 13 42

    http://www.ltu.se/staff/a/asawi-1.10578

     

     

    • : Tack! Nu har jag ett bättre överblick över var och en av dessa utbildningar :)
    • SYV-besökare : Det är bra att skaffa sig stabil TEKNISK grund + samtidigt utveckla sin konstnärliga "ådra" + att lära sig så mycket som möjligt om BILAR. Det är de tre "ben" som bildesignern behöver. ;)
    • : Exakt!
    • Anna : i Lidköping finns en 2-årig YH-utbildning i Designmodellering på Formakademin där man får kunskaper som är eftertraktade inom fordonsdesignbranschen. Kolla in det på https://www.yhguiden.se/utbildning/formakademin/designmodelloer
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'revisor' (20 st.)

    • lukas

      Ekonomisk historia ?

      Ger Europa programmet inom ekonomisk historia på handels i möjlighet att bli revisor om man läser den 3 åriga kursen, eller är det enbart ekonomiekandidatprogram på handels som öppnar dörrarna för att bli revisor? Tack på förhand

      Milla : : Hej,i kraven som ställs för de som vill bli auktoriserad revisor ingår bl.a den praktiska delen som (i alla fall nu, våren 2023) beskrivs så här: "Den praktiska utbildningen pågår i minst... Läs hela svaret
    • student

      Hur gör man för att plugga basår till revisor?

      Hej! Hur gör man ifall man vill plugga ett basår för att sedan plugga till revisor? Söker man basår på antagning.se? Om man pluggar ett basår har man då garanterad plats på universitet/högskola sen när man vill plugga till revisor?

      Milla : : Hej!är det auktoriserad Revisor du vill bli? Du behöver i så fall läsa ekonomi på högskolenivå i minst 3 år; du kan söka till kandidatprogram i ekonomi eller... Läs hela svaret
    • Patricia

      Krav på att bli revisor?

      Jag läser europaprogrammet nu med inriktningen företagsekonomi. Företagsekonomi kursen är på 60hp, och jag undrar om det räcker för att utbilda mig till revisor, eller måste man ha läst 180hp företagsekonomi för att bli det?

      Liselotte: : Hej Patricia!För att, i Sverige, bli auktoriserad revisor krävs att du genomfört en teoretisk och praktisk utbildning om totalt sex år samt därefter avlagt ett prov.Den teoretiska utbildningen görs... Läs hela svaret
    • Sara

      Revisor eller redovisningsekonom?

      Hej jag är väldigt intresserad av att bli revisor men vilken utbildning skulle passa? Ekonomprogramet? Vad är skillnaden på redovisningsekonom och revisor då? Kan man kalla sig själv för revisor om man har pluggat redovisningsekonom på...

      Anna: : Hej Sara,för att i Sverige bli en auktoriserad Revisor, så ställs det strikta specifika krav: för att bli auktoriserad revisor krävs att du genomfört en teoretisk och praktisk utbildning om... Läs hela svaret
    • Pakjira

      Tysk kandidat, omvandla till svensk kandidat?

      Hej! Min kille är tysk och vill flytta till Sverige för att studera vidare. Han läser just nu en kandidatexamen på universitet i Tyskland med inriktning ekonomi. Kommer hans examen att tillgodoses eftersom han vill utbilda sig till revisor. Kommer hans tyska examen på 180hp att räknas eller...

      Julia: : Hej!För att i Sverige bli auktoriserad revisor krävs att man har genomfört en teoretisk och praktisk utbildning om totalt 6 år samt därefter avlagt ett prov.Den teoretiska utbildningen... Läs hela svaret
    • Hampus

      Hur blir man revisor inom skatteverket?

      Hejsan jag undrar hur ska man gå till väga för att kunna bli skatterevisor eller jobba med skatt som revisor inom skatteverket. Har tänkt att gå civilekonom med inrik: revisor och bank. Men efter det hur går jag tillväga och får jag lov att jobba...

      Anna: : Hej Hampus! För att bli auktoriserad revisor krävs att man genomfört en teoretisk och praktisk utbildning om totalt sex år samt därefter avlagt ett prov. Den teoretiska utbildningen görs... Läs hela svaret
    • Lily

      Kan man bli revisor om man har arbetat som redovisningsekonom?

      Jag förstår att om man vill bli revisor så måste man gå på universitet, medan redovisningsekonom räcker det att gå på yrkeshögskola. Men jag tycker inte att det är värt det att man satsar på yrkeshögskola och...

      Anna: : Hej Lily. Högskola/Universitet (i Sverige) kan inte ta in obehöriga. Och du är utan examensbevis tyvärr - obehörig. dock kan du anses ha grundläggande behörighet... Läs hela svaret
    • Jaruwan

      Vilket val ska jag göra för bli en revisor?

      Hej, Jag har en fundering, det som rubriken råder jag vill bli en revisor. Min fundering är vilket universitet borde jag välja? Jag är intresserad av HIS (högskolan i Skövde) eftersom de har ekonomprogrammet med redovisning och revisor inriktning. Dock...

      Mikael: : Hej, din plan men att göra högskoleprovet och försöka komma in på utbildningen i Göteborg - tycker jag - är bra. Dock kan ingen veta vilket resultat du får... Läs hela svaret
    • Linnea

      Skillnad på olika examen?

      Hej! Vad är skillnaden mellan att gå civilekonom på universitet (4år) och ekonomiprogram på 3 år som resulterar i en kandidatexamen? Får man en yrkesexamen av civilekonom-programmet? Vad är skillnaden mellan dessa olika typer av examen? Mvh linnea

      Liselotte: : Hej Linnea,det finns många olika ekonomiprogram på olika svenska lärosäten. Och ännu fler kan det bli... om du t.ex söker till högskola till hösten 2020, blir utbildningsutbud fastställd... Läs hela svaret
    • Elev

      Revisor och redovisning?

      Vad är skillnaden på en revisor och en redovisnigsekonom när det gäller arbetet? Som jag förstått så granskar revisorn det redovisningsekonomen har gjort. Jag undrar också vad som skulle hända om en redovisnigsekonom skulle göra ett...

      Milla : : Hej Linda, om det var ett tag sedan du läste matte, då kan du repetera och även bedriva självstudier med hjälp av www.matteboken.se - det är gratis att använda sig av Matteboken.se och om du har... Läs hela svaret
    • Fatima

      Kandidat ekonomi inrikting nationalekonomi?

      Hej! Läser just nu denna ovanstående kurs och undrar vad kan man bli ifall man har läst denna typ av program kan jag jobba som värdepappersmäklare och revisor?

      Julia: : Hej Fatima,För att i Sverige bli auktoriserad revisor krävs att du genomfört en teoretisk och praktisk utbildning om totalt 6 år samt därefter avlagt ett prov.Den teoretiska utbildningen... Läs hela svaret
    • denise

      Kan man jobba utomlands om man utbildar sig till revisor i Sverige?

      Jag vill utbilda mig och sedan bli auktoriserad revisor. Har dock läst på umeås universitets hemsida att deras civilekonomutbildning är den enda som gör att man är klar med den praktiska delen som krävs för att bli revisor. Detta ä för att de är de ända som erbjuder såpass mycket juridik. Min...

      Anna: : Hej Denise,vilken "typ av juridik" man läser på en viss konkret utbildning är det bäst att fråga dem som jobbar just med den utbildningen, för att de vet det... Läs hela svaret
    • Emmyline

      Kan man studera till revisor efter redovisningekonomi?

      Hej. Jag ska plugga på yh till redovisningsekonom och undrar ifall man efter det kan plugga vidare till revisor eller ifall man måste ha en kandidatexamen från universitet för att plugga till det?

      Milla : : För att bli auktoriserad revisor krävs att man genomför en teoretisk och praktisk utbildning om totalt 6 år samt därefter avlägger ett prov. Den teoretiska utbildningen... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga