Rosanna

    Hej! Jag vill i framtiden studera djursjukvårdare på SLU och måste läsa upp mina betyg. Jag har 14.1 och behöver läsa upp matematik b för att bli behörig. Men även höja mitt meritvärde såklart. Jag undrar om det är någon skillnad på att läsa moderna språk på universitet eller komvux? Ger det samma meritvärde oavsett? T.ex. om jag läser Franska förberedande kurs 1 på Stockholms universitet - ger det samma meritvärde som om jag läser franska 1 på komvux? Jag vet att endast moderna språk 3 och 4 ger meritpoäng men jag kan väl inte läsa 3 & 4 förrän jag läst 1? Och om jag läste spanska A i grundskolan, har jag då redan avklarat spanska 1? Och kan gå direkt till spanska 2? Ger en språk-kurs på universitet ett högre meritpoäng än komvux gör? Tacksam för snabbt svar! Planen är att läsa upp i alla fall 2,5 i meritvärde via moderna språk inkluderat engelska C och sen eventuellt göra högskoleprovet, vad rekommenderar du?

    2 Svar

    Liselotte SYV på GymnasieGuiden

    Hej Rosanna,
    kurser lästa på universitet/högskola påverkar inte ditt meritvärde. De kan ge Behörighet som komplettering, men betygen räknas inte in tillsammans med gymnasiala betyg.
    För meritpoängen behöver du betyg i Moderna språk 3 och 4 från komvux eller genom en Prövning (via komvux eller prövningsenheten, eller om du skulle kunna göra prövning på din gamla eller på en annan gymnasieskola).
    På vilka grunder komvux kan ta in dig på Spanska 3, kan vara olika... t.ex kanske du kan göra nivåbedömning/test, eller uppvisa betygen från högskola-universitet.
    För att göra en Särskild prövning, behöver du bara hitta var du kan anmäla dig; du behöver inte uppvisa några betyg; det är bara Kunskaperna som du måste ha.
    Vänligen
    L.

    Liselotte
    Julia SYV på FrågaSYV

    Hejsan,

    i din fråga nämner du Matematik B. Det är en av de gamla kurser, i vilka ej längre är möjligt att få betyg. Numera är det motsvarande nya kurser - alltså Matematik 2. Innehåll i Matte2 kan du se på matteboken.se/lektioner/matte-2

    Jag tycker det viktigaste är att du skaffar dig godkänt betyg i matte 2 (men annars så Högt betyg som möjligt i matte 2), detta för att bli BEHÖRIG. Obehöriga pröva ej till en högskoleplats/universitetsplats. Som behörig med lägre meritvärde kan du ändå komma in, t.ex i HP-urvalet (resultat av högskoleprovet).
    Så, mitt råd är att du skaffar dig så högt betyg du kan (men lägst E, godkänt betyg) i Matematik 2 och att du gör högskoleprovet.
    Så här beskrivs - vad gäller matte - behörighet till Djursjukskötarprogrammet på SLU:

    Det är lättare att få högre betyg i Matematik 2a, och därför råder jag dig att försöka skaffa dig betyg i just matte 2a. Men det, för behörighet, gör ingen skillnad om du har betyg i matte 2b eller 2c. Just innehållsmässigt, passar matte 2c bäst då c-spår är mer inriktat på Naturvetenskap (medan b-spår är mer inriktat på Ekonomi; och a-spår läses nu för tiden på gymnasiets yrkesprogram, ej högskoleförberedande gymnasieprogram). Ditt betyg i matematik 2, (2a, 2b eller 2c) kommer räknas in i ditt meritvärde, därför behöver du satsa på att få så högt betyg som möjligt.

    Att, för övrigt, försöka höja ditt meritvärde är givetvis bra. Dock, behöver du höja rätt mycket och det kan bli svårt för att du behöver höja betygen i många kurser och komvux kommer in (tyvärr) ta in för "omläsning" utan du kommer behöva göra prövningar i många kurser och det är både dyrt och besvärligt: framförallt svårt att hitta var man kan anmäla sig till prövningar. Många personer vill göra prövningar. Många anser att avgift är inte så högt, 500kr och inga betyg behöver man visa upp för att få anmäla sig till en prövning; och så är det lärarbrist också. Så blir det ofta så här: så fort det öppnas möjlighet att anmäla sig till en prövning, så blir det uppbokat mycket snabbt.

    Sammanfattning
    Skaffa dig godkänt betyg i matte 2 (så högt betyg du kan) + gör högskoleprovet. Detta kan du göra samtidigt som du försöker höja ditt meritvärde.

    Angående höja ditt meritvärde
    Så här ser Antagningsstatistik för Djursjukskötarprogrammet (Sveriges lantbruksuniversitet): i kompletteringsgruppen där du kommer prövas, BII krävdes det i år 19.91 i meritvärde och förra året 20.0. Så högt meritvärde har man om man har i princip alla de högsta betygen i alla gymnasial kurser; har man maximalt antal meritpoäng, som är 2,5 har man i så fall råd att ha lite lägre betyg, alltså B-betygen i alla kurser som räknas in.
    Nuvarande B-betygs-nivå ligger "mitt emellan VG och MVG" på den gamla skalan. Alltså, du skulle behöva ha alla MVG-betyg i alla kurser i ditt slutbetyg,
    eller
    hälften VG och hälften MVG + max antal meritpoäng (2,5 st).

    Om du idag har 14,1, vilket i genomsnitt är lite lägre än VG-nivå, behöver du (även om du uppnår max i merit) höja hälften av dina betyg från slutbetyget till högsta betyget. Och det kanske, över huvudet taget, inte är möjligt - för att vissa gamla kurser saknar en motsvarande ny kurs och därför går det inte att höja det gamla betyget, alls.
     Se gärna TABELL FÖR UTBYTESKOMPLETTERING där man kan se vilka gamla gymnasiala kurser som har någon Motsvarande ny kurs; om en kurs ej nämns i den tabellen, betyder det att den inte har ngn motsvarande ny kurs och att det inte därför går att höja betyget i den kursen (möjlighet att få betyg i de gamla kurserna, som hade betygsskala IG-MVG, upphörde sista juni 2016). Från 1 juli 2016 är det endast de nya kurser som man kan få betyg i.

    Beroende på vilka kurser som ingår i ditt Slutbetyg, kan det tyvärr bli så att du inte - pga de ej finns motsvarande nya kurser - höja ditt meritvärde så pass mycket som det skulle behövas; och i så fall kanske du gör prövning i eng 7 i onödan.

    • Nina : Jag håller helt med om att det viktigaste är att bli behörig. Och det är mycket bra att göra högskoleprovet, om man har för lågt meritvärde; gör HP flera ggr! Att höja meritvärde så pass mycket att man har en rimlig chans att komma in på den önskade utbildningen, är tyvärr inte alltid en realistisk möjlighet, vilket beror bland annat på det som påpekas i svaren ovan på att många gamla kurser inte har ngn motsvarande ny kurs. Ett annat hinder är att komvux bereder inte plats på en kurs om man redan ha godkänt betyg. Och ännu en stor svårighet är att det är så svårt att hitta var man kan anmäla sig till prövningar. "Summan av kardemumman" blir att vissa sökande till högskoleutbildningar kan, helt enkelt, omöjligen höja sitt meritvärde så mycket som det behövs. För de blir Högskoleprovet den enda möjligheten. Men högskoleprovet befriar inte från kravet på att vara behörig. Därfö håller jag helt med om att du bör i första hand satsa på att bli behörig och i andra hand -- göra högskolerpovet. Höja ditt meritvärde: innan du anmäler dig till prövningar, ta reda på vilka kurser i ditt slutbetyg som har motsvarande nya kurser och uppskatta om det, över huvudet taget, finns en rimlig chans för dig att höja meritvärde så mycket som det skulle behövas. Om inte - då är det bortkastat att jaga prövningstillfällen och anmäla sig till komvux-kurser. I alla fall vad gäller höja meritvärde. För övrigt, är all kunskap bra att ha! Lycka till! N.

    Frågor och svar taggade med 'försvarsmakten' (18 st.)

    • Klara12345klara

      Hur blir man pilot?

      Jag vill bli pilot och undrar vad man ska läsa på gymnasiet och vad man behöver läsa efter för att kunna bli de och om de är en lång o svår utbildning. Går de att läsa ekonomi på gymnasist för att bli de?

      Milla : : Hej!Det finns flera olika pilot-yrken - bland annat Helikopterpilot och Stridspilot. Till Stridspilot och till Helikopterpilot inom FM utbildar man sig inom FM, alltså är det försvarsmakten som utbildar. De... Läs hela svaret
    • Elev

      Skjuta upp studier pga militär grundutbildning?

      Hej! Jag undrar hur det fungerar med att skjuta upp sina studier om man ska göra militär grundutbildning efter gymnasiet. Som jag har förstått det så går det bra att ansöka utbildning på universitet och sedan när man kommit in och tackat ja kan...

      Milla : : Hej Elev,följande läser man på Försvarsmaktens webbplats i avsnittet RÄTT TILL STUDIEUPPEHÅLL: "Du som har blivit antagen till grundutbildningen har rätt att... Läs hela svaret
    • Lotus

      Drömmer om att bli Pilot?

      Hej,

      Läser just nu en universitetsutbildning och har läst den i snart 1.5 år, men drömmer verkligen om att bli pilot och vet inte hur man går tillväga för att ansöka? Har googlat runt en del, men inte kommit till någon hemsida.

      Har...

      SYV-besökare: : Hej Lotus!Pilot är ett samlingsnamn för flera yrken: Drönarpilot, Helikopterpilot, Trafikflytgare, Styrman och Piloter inom Försvarsmakten, t.ex Transportflygpilot, Stridspilot och Helikopterpilot inom... Läs hela svaret
    • Eli

      Vad krävs för att bli godkänd?

      Hej jag går i 1an på samhällsprogrammet och jag skulle vilja bli soldat, det som krävs för att bli soldat är följande: Du måste vara godkänd i matte 1a,1b eller 1c, svenska och engelska. Och du måste vara 18 år gammal. Just nu har...

      Peter: : Hej,du skriver om att du vill bli Soldat. Du kan fråga FM's Rekryteringslinje om de kan göra ett undantag och anta dig till GMU (grundläggande militärutbildning) även utan godkänt betyg i... Läs hela svaret
    • Uno

      Jobba hos försvarsmakten som civilingenjör i samhällsbyggnad?

      Finns det någon tjänst som man kan hos försvarsmakten med en examen från civilingenjörsprogrammet i samhällsbyggnad? Vad är det i så fall för tjänst man kan få?

      Julia: : Hejsan,din fråga besvaras bäst av Försvarsmaktens Rekryteringslinje  -- är i alla fall min bedömning. Därför vill jag be dig vända dig till just... Läs hela svaret
    • Yassin

      Vad krävs för att bli officer/soldat i försvarsmakten?

      Hej jag studerar just nu 3an på gymnasiet utomlands och är inte så säker på att jag kommer få godkänd i gymnasie betyget, och min dröm är att bli officer i försvarsmakten, så jag undrar om de finns möjlighet att jag kan joina försvarsmakten utan betyg eller om jag kan plugga i komvux och hur...

      Daniel: : Hej, vänd dig gärna till Försvarsmaktens Rekryteringslinje, om du vill utbilda dig till ngt yrke inom FM i Sverige.jobb.forsvarsmakten.se - Försvarsmaktens rekryteringslinje... Läs hela svaret
    • Anderas

      Sjökapten inom försvarsmakten?

      Hejsan, jag vill bli sjökapten och vet redan vilket universitet jag vill gå på/behöver gå på. Men jag vill inte bara vara sjökapten, jag vill jobba som styrman/sjökapten inom försvarsmakten, men jag hittar ingenstans hur man skulle kunna bli...

      Julia: : Hejsan,kika på följande sidor där det kan, förhoppningsvis, finnas intressant för dig... Läs hela svaret
    • Ted

      Från gmu till polis?

      Hej Hur ser det ut med möljigheten att få en kompliterande utbildning till polis efter genomförd gmu och anställning? Finns det någon form av kortare utbildningstid då? Hur ser det ut med de som varit anställda i försvarsmakten men sen vill poliser måste de då genomför alla åren på...

      Milla : : Hej Ted!Det vi vet om yrket polis och utbildningen till det yrket - uppger vi på https://www.framtid.se/yrke/polis****Känner inte till att GMU skulle ge rätt till kortare polisutbildning. ska kontakta några... Läs hela svaret
    • Fredrik

      Kan man göra prao hos försvarsmakten?

      Hej lillebrorsan går i åk7 idag; om jag fattar det rätt så blir det obligatorisk prao för honom då, stämmer det? och han pratar endast om att bli soldat eller officer eller i alla fall ngt inom försvar. Så undrar jag därför finns det möjlighet att han skulle göra prao hos försvarsmakten? vem...

      Daniel: : hejsan Fredde! :) Jo, det borde finnas möjligheter till PRAO hos FM, kika exempelvis på forsvarsmakten.se/sv/organisation/ledningsregementet/aktiviteter-vid-ledr/prao och jag hoppas din bror får... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Kan man göra Prao hos FM?

      Hej, jag har en elev som vill göra prao hos Försvarsmakten. Får man det? har ni erfarenhet av att man gör prao hos FM? Vem ska man kontakta för att försöka ordna det? Tack på förhand! SYV på grundskolan

      Anna: : Hej, jo, man kan göra PRAO hos Försvarsmakten, se gärna info på www.forsvarsmakten.se/sv/organisation/ledningsregementet/aktiviteter-vid-ledr/prao - det är i Enköping men man kan bo "på... Läs hela svaret
    • philip

      Pilotutbildning?

      Hej jag går andra året på gymnasiet, på industritekniska programmet och jag har på sistone fått upp ögonen för pilot yrket och undrar vilka är kraven för att bli pilot och vilka ämnen/utbildningar behövs?

      Anna: : Hej Philip, i Sverige kan man utbilda sig till pilot inom yrkeshögskolan. För behörighet krävs att man har Examensbevis (gymnasiekompetens) och godkända betyg i Matematik 2 och i Fysik 1a. Dessutom behöver man... Läs hela svaret
    • Selma

      Kan jag gå teknikprogramet med D i matte?

      Hej! Jag är fast besluten vid att bli stridspilot och har hört att det är bra att gå teknik/natur för att veta mer om flygplans olika system osv. Jag har tänkt på teknikprogramet tidigare eftersom att no ämnena är mina favorit ämnen. Jag har ett meritvärde på 222,5, fysik:E, biologi:D,...

      Milla : : Hej Selma, Du är fast besluten av att bli en Stridspilot>> och därför har jag ett förslag - att du tittar på ett specialprogram med egna examensmål: Flygteknikerutb>> som... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga