Ellen

    Hej! Jag vill studera men har precis börjat min mammaledighet. Som jag förstår det har man inte rätt att studera på universitet/folkhögskola samtidigt som man är föräldraledig, dvs man kan inte få föräldrapenning samtidigt som studier. Eftersom min föräldrapenning är vår enda inkomst kan jag inte ge upp den just nu. Jag har tidigare jobbat som kock men är nu anställd på kontor. Jag har kommit på att mitt drömyrke är förskolekock och jag har börjat kolla hur jag skulle kunna bli det. Eftersom jag inte har en formell kockutbildning antar jag att jag borde läsa kostvetenskap. Jag saknar betyg i naturkunskap 2, och därför skulle jag behöva studera det på komvux först. Har ni något förslag på hur jag kan gå tillväga? Hur fungerar det med föräldraledighet och studier? tack så mycket!

    • Vägledare :

      Det är väldigt få jobbannonser om jobbet som Kock på en förskola, men du kan ändå se ett exempel på den aktuella annonsen (24 juli 2020) på https://arbetsformedlingen.se/platsbanken/annonser/24111326 - vikariat i 12 månader på 75%. Arbetsgivaren efterfrågar både utbildning till Kock/storhushåll och tidigare erfarenhet av att ha jobbat sock kock.

      Och här - https://arbetsformedlingen.se/platsbanken/annonser/24139564 - exempel på en heltidstjänst som kock på en förskola. Erfarenhet och utbildning krävs + man måste kunna ta budgetansvar.

    • Anna : Jag har nu pratat med de sakkunniga och fick svar att det i princip är möjligt att få föräldrapeng från FK och studiemedel från CSN samtidigt. Om man hinner och orkar både ta hand om barnet och bedriva studier, samtidigt, och uppfyller övriga villkor också. Nu är det också så att Fribelopps-gränsen är borttagen till slutet av året 2020, och då kan man ha hur mycket "övrig inkomst" som möjligt och ändå få studiemedel utan avdrag.
    • Jelena : Du är varmt välkommen att söka en plats på vår hemsida skurupsfolkhogskola.se Kocklinjen med storköksprofil vänder sig särskilt till den typen av kök som förskola och skola. Vänligen, hälsar Skurups folkhögskola :)
    • : Hej Anna! Har du mer information angående detta? Finns det mer att läsa gällande studier och föräldraledighet? Tack så mycket!
    • Anna : Men kommer du att orka och hinna både ta hand om barnet och studera samtidigt? Om du kommer studera på mindre än halvtid, alltså mindre än 20 timmar per vecka, har du inte rätt till studiemedel och då läser du utan några pengar som studiestöd, och har föräldrapeng som din inkomst. Läser du på minst halvtid, ansök om studiemedel i så fall. "Faran" med att ta studiemedel är att du kommer behöva uppvisa godkända studieresultat (godkända betyg i kurserna) för att i annat fall kommer du få avslag på ansökan om studiemedel nästa gång du ansöker om studiemedel. Vad handläggare på försäkringskassan sa till oss (i telefon) är att du skrivit under på Heder och Samvete att din huvudsakliga uppgift är att du tar hand om barnet och då ska du också göra det annars är det - typ "bedrägligt" och kan bli negativa påföljder om FK upptäcker att någon annan tar hand om barnet när du studerar. Det är annars inte speciellt vanligt att vara föräldraledig och samtidigt bedriva formella studier. Däremot självstudier kan man alltid bedriva - läsa böcker eller lära sig saker genom att se instruktionsfilmer på YouTube, t.ex.
    • Anna :

      Läs också Julias svar - nedan samt kommentarer till Julias svar.

    Läs alla kommentarer

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej Ellen,
    man behöver inte läsa kostvetenskap på högskolenivå (och över huvudet taget någonting på högre nivå än gymnasiet) om man vill jobba som kock. Påbyggnadsutbildningar för kockar kan finnas på eftergymnasial nivå, t.ex inom yrkeshögskola. Se exempel på en yrkeshögskoleutbildning: yhguiden.se/utbildning/yrgo-hogre-yrkesutbildning-goteborg/koksmastare

    Utbildning till kock ligger i Sverige på gymnasial nivå: för ungdomar som kommer från grundskolan - på yrkesprogrammet på gymnasiet, som heter RL. För vuxna - kock-kurspaket eller så kan det hela ngt annat, men det är i alla fall på komvux och brukar vara i 42 veckor, på heltid, på gymnasial nivå - kan ingå inom Yrkesvux.
    Och det finns också några utbildningar inom folkhögskola som är relevanta för yrket kock. Folkhögskolornas hemsida (gemensam sida) heter www.folkhogskola.nu - så vitt jag förstår så går de utbildningar på heltid på plats, i bunden form, alltså man måste komma till skolan för att kunna läsa till kock. Någon kurs som ingår kanske skulle man kunna läsa på distans, men de många praktiska moment måste man lära sig och praktik som ingår i utbildningen måste också ske på plats, på en arbetsplats - i köket och brukar erbjudas endast på heltid = 40 timmar i veckan.

    I kock-utbildningen:
    det är en del teoretiska kurser men mest praktiska och praktik ingår också. De flesta kockar jobbar på restauranger, men du vill jobba på en förskola.
    Vår erfarenhet är att förskolorna organiserar matlagning på olika sätt: kan t.ex finnas central-kök från viket maten körs till förskolan och endast värms upp, vid behov, på förskolan, men på andra förskolor kan matlagning ske i förskolans lokaler. Så vitt jag vet är tjänster so kock på förskolan oftast deltidstjänster - vanligt med max 75% tjänstgöringsgrad (och då får man endast 75% av lönen också, så klart). Fördelar är att man jobbar på "kontorstider" och ej på kvällen och helger, som de flesta kockar gör, om man får anställning just på förskola. Men de som jobbar på stora centrala kök behöver jobba även på helgerna, pga äldreboende och sjukhus behöver servera man även på helgerna.

    Studier under föräldraledighet?
    När du ansökte om föräldrapenning, skrev du under på heder och samvete att du kommer spendera majoritet av din tid med att ta hand om barnet. 
    Frågan om du skulle kunna få studiemedel från CSN om du samtidigt får föräldrapenning, bör du ställa till CSN. Dock måste man studera på minst halvtid (alltså 20 timmar per vecka) för att ha rätt till halva studiemedel.
    Om det är praktiskt möjligt att på heltid ta hand om barnet + studera 20 timmar/vecka - är en fråga som vi på FRåGA SYV inte kan svara på.
    Frågan är: hur du ska hinna och orka ta hand om barnet och läsa på heltid på komvux samtidigt då studier till kock bedriver man som regel på heltid? Se om komvux i din kommun har Kock-utbildning i sitt utbud. Du kan ansöka om att få läsa kock-utbildningen och det är först om du kommer in som det blir en "konkret fråga" om hur du ska göra - tacka Ja eller Nej till erbjuden studieplats.

    Det jag kan rekommendera att du bedriver självstudier - några timmar i veckan, i mån av möjlighet, t.ex kan du repetera matte med hjälp av www.matteboken.se vilket kan bli till stor hjälp senare, när du studerar eller söker jobb.

    • Vägledare : Du får gärna kika på den generella programplanen för utbildning på Restaurang- och livsmedelsprogrammet som ungdomar läser på gymnasiet: https://www.gymnasieguiden.se/gymnasieprogram/RL/programplan/Programplan_RL.pdf - på gymnasiet läser dem i 3 år och det ingår många kurser som vuxna ej behöver läsa, som t.ex Idrott och hälsa 1, historia, religion, naturkunskap mm.
    • Anna :

      "Vägledare" i kommentaren (ovan) skriver att "vuxna ej behöver läsa historia, religion, naturkunskap mm" och det är "sanning med modifikation". om du sedan innan inte har examensbevis eller slutbetyg från gymnasiet, kan du med fördel läsa mot Examensbevis från komvux (mot yrkesexamen: kock- och servering och även inkludera bagar- och konditor kurser). För examensbevis behöver du kurser som läses på heltid i 3 år (sex terminer). Men om du endast vill läsa matlagningskurser, då kan du klara det på 1 år, 2 terminer och i så fall behöver du inte läsa de allmänna ämnena, utan endast yrkesspecifika. Jag tror det blir svårt att hitta var man skulle kunna läsa till kock samtidigt som man tar hand om ett barn. Detta pga studier brukar vara på heltid och praktik ingår också på heltid, på plats + man ska även lägga tid på att komma till-från skolan och praktikplatsen.

    Frågor och svar taggade med 'Danmark' (22 st.)

    • Deltaztorm

      Går det att söka läkarprogrammet i danmark med betyg ifrån komvux?

      Hej gick ut NA i gymnasiet med ofullständiga betyg och undrar om det går att söka in på läkarprogrammet i Danmark (Köpenhamn) med min upplästa betyg ifrån Hermods (Komvux) har läst Bio1,2 Fy1,2 Kemi1,2 samt tom Ma5 och Engelska 7.

      Milla : : Hej!Mitt bästa tips är att du frågar Öresund direkt som är experter på att ge information om studier i... Läs hela svaret
    • Nathalie

      Plugga optikerprogrammet i Danmark?

      Hej! Jag hade tänkt att plugga till optikerprogrammet till höst och det finns i Kalmar och i Stockholm, och nu har det tydligen också kommit till Göteborg vilket är bra. Men jag vill ha en mer chans att komma in och har därför hört att det går...

      Milla : : Hej!ställ din fråga till Öresund direkt, där finns experter på att bo, jobba och även studera i Danmark. Tänk dock på att när du är färdigutbildad Optiker i Danmark,... Läs hela svaret
    • Thea

      Hur sker omräkning av svenskt merit till danskt?

      Hej hej, jag undrar om ni vet hur man gör om sitt svenska merit från gymnasiet till dansk värde? Jag har 20.42 med meritpoäng så 17.92 utan, om jag gjorde rätt tror jag att jag fick det till drygt 10 på den danska skalan. Hade ni möjligtvis kunnat...

      Anna: : Hej Thea,jag hoppas Du kan ta hjälp med din fråga av Öresund direkt, som är kunniga i frågor om Danmark. Se information om kontaktuppgifter till Öresunddirekt oresunddirekt.se/se/kontakt-och-vagledning
    • Sana

      Sonograf utbildning i Danmark?

      Hej! Jag är intresserad av att studera till sonograf utbildningen i Danmark, men har inte lyckats hitta information om det. Jag tänkte om ni kan hjälpa mig att hitta vilka skolor i Danmark som erbjuder utbildningen? Vad krävs det att komma in? Jag försökte att...

      Anna: : Hej Sana,kontakta gärna Öresund direkt. Börja med att se om du hittar information som du efterfrågar på oresunddirekt.se/se/jag-vill-studera-i-danmark och om du inte hittar den, ställ din... Läs hela svaret
    • Silke

      Vad motsvarar matematik B(i Danmark) för nivå i matematiken i Sverige?

      Jag vill studera på ett bachelor-program i Danmark som kräver matematik B. Vet ni vad det motsvaras av i Sverige(om det är matematik 2b/3b) eller var jag annars skulle kunna hitta den informationen?

      Milla : : Hej,ställ din fråga till Öresund direkt. Mycket info bl.a om att studera i Danmark hittar du på oresunddirekt.se/se/jag-vill-studera-i-danmarkAnnars kan jag ge... Läs hela svaret
    • Studie och Yrkesvägledare

      studera i danmark?

      Hej Jag behöver hjälp till en elev som tänker söka till veterinärutbildningen i Köpenhamn. Får svar från universitetet i form av länkar hela tiden, vilket inte hjälper mig eller eleven. Skulle vilja komma i kontakt med någon...

      Anna: : Hej Monica, du tar upp ett problem som vi på FRåga SYV har påtalat i olika forum under många år: att det inte finns så många "Internationella vägledare/SYV" som behövs. I de... Läs hela svaret
    • Studie och Yrkesvägledare

      veterinärmedicin?

      Jag undrar över Veterinärmedicin/veterinärsutbildning i Danmark. Vad är antagningspoängen. Står att man ska ha minst 6. Men hur ska jag veta vad 6 är i Sverige och 20.00 poäng från Sverige är i Danmark. Hoppas någon kan hjälpa mig...

      Anna: : Hej Monica, vänd dig gärna till Östersund Direkt, se info på oresunddirekt.se/se/jag-vill-studera-i-danmark/universitet-och-hogskola och om du inte hittar svar på just din fråga, kontakta de som jobbar med... Läs hela svaret
    • Madeleine

      Plugga utomlands?

      Hej Kan man få hjälp av er för att söka läkarlinjen i Danmark jag vill söka med personligt brev till läkarlinjen i Köpenhamn men jag skulle behöva hjälp då jag endast hittar information på danska vilket gör att jag inte...

      Anna: : Hej! Tyvärr så kan vi på FRåGA SYV inte hjälpa till med den typen av frågor som du ställer här. vi har ingen egen expert på studier utomlands eller kontakt till ngn person som kan danska... Läs hela svaret
    • Lema

      Hur söker man till läkarprogrammet i Danmark?

      Hej! Jag har en fullständig gymnasieexamen från naturprogrammet med godkänt i alla ämnen. Jag har ett meritvärde på 17,18 i BI. Jag har även läst allmän linje på folkhögskola med 4,0 i BF. Just nu arbetar jag inom vården. Jag...

      Julia: : Hej!med frågor om studier i Danmark måste vi hänvisa till det danska undervisningsministeriet - www.optagelse.dkFråga SYV har inga egna experter på studier utomlands, tyvärr.Vi... Läs hela svaret
    • Adnan

      Hur tar man sig in den danska läkarutbildningen?

      Hej! Jag är en kille på 18 somrar som nyss tagit studenten. Jag har länge drömt om att bli läkare men mina betyg räcker inte till för att ta mig in i läkarutbildningen i Sverige. Medelvärdet på mina gymnasiebetyg är 17 och med mina meritpoäng landar jag på 19,5. Jag läste natur med inriktning...

      Liselotte: :  Adnan, med frågor om studier i Danmark hänvisar vi till det danska undervisningsministeriet - www.optagelse.dk Angående meritpoäng - så gäller de på de svenska... Läs hela svaret
    • Josefine

      Vad krävs för att komma in på läkarutbildningen i Danmark?

      Hej! I år tar jag studenten och jag har läst vård och omsorg. Jag kommer gå ut med en merit på 19,41. Jag har nu börjat intressera mig av läkarlinjen, men i Sverige är det tyvärr för stor konkurrens. Så nu undrar jag vad som krävs för att komma in i Danmark? Om jag har fattat detta rätt så...

      Mikael: : Hej Josefine,om ditt meritvärde kommer att räcka för att komma in på en viss utbildning, kan man inte veta på förhand. Alla behöriga sökande Konkurrerar om... Läs hela svaret
    • Erik

      Dansk logopedutbildning?

      Hej, jag funderar på att läsa till logoped men i Sverige kräver det fyraåriga logopedprogrammet att man läst Naturkunskap 2, vilket jag ej har. I Danmark krävs det inte Naturkunskap 2 för att läsa det treåriga "Bachelor" i audiologopædi. För mig hade det i så fall varit "smidigast" att läsa i...

      Milla : : Hej Erik,det är Socialstyrelsen som fattar beslut om legitimation för personal inom Hälso- och sjukvården. Du får läsa på socialstyrelsens hemsida och också ställa frågor till... Läs hela svaret
    • Klara

      Hur går jag tillväga för att läsa en master i Köpenhamn?

      Jag har en kandidatexamen i personalvetenskap från Stockholms Universitet. Jag ska nu flytta till Köpenhamn och funderar på att läsa en master inom samma eller relaterat ämne. Jag har dock svårt att hitta vilka möjliga program jag kan läsa och hur jag går tillväga för att ansöka. Hur går jag...

      Anna: : Hej Klara,min första tanke när jag läste din fråga är att det kan finnas utbildningar som du kan läsa i Sverige fast du bor i ett annat land - ex.... Läs hela svaret
    • Josefin

      Matematik 4 eller 5 till läkarlinjen Danmark?

      Jag har tänkt flytta till Danmark för att studera läkarlinjen och jag undrar om det är både matematik 4 och 5 eller om matematik 4 räcker för att söka?

      Anna: : Hej Josefin,i Sverige räcker det att man har godkänt betyg i matematik 4 - för att (i matte) bli bedömd som behörig sökande till läkarprogrammet. Godkänt betyg i matematik... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga