Maria
    Hej,
    Jag funderar nu på vad jag ska välja för program på grundnivå. Jag skulle vara intresserad av i framtiden få anställning hos arbetsgivare som FN eller UD, men förstår att konkurrensen är väldigt hård.

    Rent innehållsmässigt är jag intresserad av något som liknar detta: https://www.uu.se/utbildning/utbildningar/selma/program/?pKod=SFU1K# men är dels oroad över hur konkurrenskraftig jag kommer vara, samt att jag också är orolig för att jag inte gillar de karriärval som finns efter enbart en kandidatexamen.

    Därför funderade jag också på om jag istället skulle skaffa en juridikexamen, men undrar då om jag efter det kan komma in på ett masterprogram som denna: https://www.uu.se/utbildning/utbildningar/selma/program/?pKod=HFF2M&lasar=19%2F20 eller om jag måste läsa in en massa extra kurser?

    Undrar också om det i detta fall skulle göra större skillnad, utöver att jag inte kan tingsmeriteras, om jag läser en hel juristexamen eller "bara" en kandidatexamen i rättsvetenskap, eftersom jag ändå vill läsa in en samhällsvetenskaplig masterexamen?

    1 Svar

    Daniel SYV

    Hej Maria;
    anställning hos arbetsgivare som FN eller UD beror även på vilka språkkunskaper du kommer att ha; de kan mycket väl prioritera sökande som kan "de rätta språken" och flera språk, utöver engelska. Det går inte att ge några garantier. Det är bra att du är medveten om den hårda konkurrensen för den typen av jobb.
    Vilka masterprogram som kommer att finnas om några år vet man inte heller med någon större grad av säkerhet... utb.utbud förändras. Det fastställs helt först till första dagen i ansökningsperioden som ligger endast några månader innan utbildningsstart.
    Du får gärna kika på framtid.se/yrke/fn-jobb och yrke/diplomat samt på liknande yrken. Du får också gärna ta kontakt med studievägledare på de institutioner på lärosätena där intressanta för dig utbildningar ges.
    ****
    Att skaffa sig juristexamen är inte "fel", kan man säga - om man vill in i FN/UD-område. Det är bra grundutbildning inför den typen av jobb, säger de sakkunniga. Hur det blir sen, vilka påbyggnadsutbildningar eller jobbmöjligheter du kommer att ha med juristexamen eller med kandidatexamen inom samhällsvetenskap eller rättsvetenskap - är väldigt svårt att säga. Påbyggnadsutbildnigar (magister och master) lär ju finnas men exakt vilka vet man inte på förhand; sedan om just du kommer in på en av dem - kan ingen säga idag... det hoppas jag att du förstår.
    Så, rådet vi kan ge att du väljer i första hand den utbildning som du tycker är spännande och som du verkligen vill läsa och om du kan tänka dig vara nöjd även om du inte efter den utbildningen kommer läsa mer... att du, alltså, bör helst kunna tänka dig "leva med" endast det programmet som du söker till (detta i fall det ej kommer att bli möjligt att bygga direkt på den utbildningen).
    För övrigt, så lär ju möjligheter att studera finnas ändå - man kan även lära sig språk på egen hand (utanför högskolor/universitet) - och att kunna fler språk är en stor merit om man är intresserad av FN-UD-jobb.
    Hälsningar
    D:

    Frågor och svar taggade med '#engelska7' (5 st.)

    • Jeny

      Jag blev nekad för ansökning av engelska 7 i komvux?

      Hej! Jag är i behov av extra meritpoäng inför ansökan av högskoleutbildning under hösten som kommer. Jag har tagit gymnasieexamen (2023) utan engelska 7 då jag blev informerad att jag kan läsa till det i efterhand på komvux av mina förre detta läraren och syv. Däremot blev jag nyligen nekad...

      Milla : : Hej,komvux har begränsade resurser och kan tyvärr inte erbjuda utbildningsplatser till alla som så önskar; komvux måste prioritera. Nu-för-tiden gäller... Läs hela svaret
    • Liker

      Krävs engelska 7 för att studera till läkare utomlands?

      Hej! Jag går i naturvetenskapsorgrammet och har en bra merit, men nästan tillräckligt för läkarpgroammet i Sverige. Jag undrar om jag måste ha läst engelska 7 för att t.ex plugga till läkare i Danmark eller Norge?

      Milla : : Hejsan,du får ta reda på om Undervisningsspråk på läkarprogrammet utomlands blir engelska eller "landets språk" (t.ex norska eller danska). Om... Läs hela svaret
    • Gerda

      Engelska 7, extra poäng?

      Hej jag vet att man brukar få nån extra poäng då man läser engelska 7 på gymnasium, men hur mycket får man? Har läst att det är max 1,0 meritpoäng, men vad menar de med "max" kan man få mindre?hur avgörs det?

      Julia: : Hej Gerda,betyget i engelska 7 räknas även in i den studerandes Jämförelsetal, alltså i snittbetyget, på så sätt kan höjningen av meritvärde bli både lägre och även... Läs hela svaret
    • Jenny

      Engelska 7 svårt - hoppa av?

      Hej! Jag går tredje året på gymnasiet och en av kurserna som jag läser är engelska 7. Ville läsa den just pga att man får en hel meritpoäng men nu inser jag att det är extremt svårt för mig. Tycker inte om kursens uplägg och när jag pratar med andra vänner verkar det som att deras upplägg...

      Anna: : Hej Jenny,du skriver inte om Eng 7 är en "vanlig kurs", ex. i programfördjupningen eller individ.val eller om du läser den utöver dina vanliga studier - på "övertid" /enligt rektors beslut som U-kurs,... Läs hela svaret
    • Maggie

      Engelska 7? "and it's importance"?

      Hej! Har engelska 7 någon större betydelse vid val av yrke? Är det någon fördel på arbetsmarknaden med att ha engelska 7? Jag vet redan att 2,5 meritpoäng är det maximala. Kvittar det i så fall om man väljer engelska 7 eller t.ex. matte 5 som får fullfölja max poängen? I vilka yrken i så fall...

      Julia: : Hej Maggie, som behörigheter till eftergymnasiala utbildningar är i Sverige idag, så krävs det varken Engelska 7 eller Matematik 5 för behörighet till någon utbildning.Båda kurser... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga