Moa
  Jag går i nuläget andra året på gymnasiet (samhäll) och ska välja IV-val inför år tre. Valet står mellan engelska 7 och matte 3b. Har ganska lätt för både matte och engelska men tycker att matte är roligare. Funderar på engelska 7 eftersom det skulle ge mig fullt meritpoäng men tror att matte 3 breddar en del? Hur vanligt är det att matte 3 krävs för olika högskoleutbildningar? (Vet inte alls vad jag vill göra i framtiden) Vad ska jag satsa på??

  1 Svar

  Milla SYV på FrågaSYV
  Hej Moa,
  Matte 3 krävs till Fastighetsmäklare och till Högskoleingenjör - till exempel.
  Det är sant att du får 1.0 i Merit för Engelska 7 och "bara" 0.5 - för Matte 3.

  En variant är att du ansöker om att få läsa en "utökad kurs" och läser en av de kurserna - om du får - som "utökad" och då har 2600 poäng i din gymnasieexamen, dvs 100 poäng för mycket.
  "Utökade kurser" räknas in i Jämförelsetal bara om de krävs för behörighet eller om de ger Meritpoäng.
  I ditt fall kommer vilket av dem räknas i - för att båda ger Meritpoäng.

  Du kan se innehåll i Matte 3 på www.matteboken.se.

  Om du inte vill eller inte får läsa en utökad kurs och måste ta en av de två kurserna och du står i valet och kvalet - och vet inte alls vilken av dem som du hellre vill läsa, kan du också få slumpen avgöra - lämna det öppet och får plats på den kursen som du får - du kan låta din SYV fördela dig till den kurs som hen "vill" (dvs där det blir färre elever i gruppen: det kan vara fördelaktigt att gå i en mindre grupp där läraren har mer tid för varje elev).

  Hoppas mitt svar blir till hjälp för dig inför ditt beslut!
  Mvh Milla SYV
  Studie- och yrkesvägledare

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga