Rahaf

    I gymnasiet har jag gjort en prövning i svenska som andra språk 3 för att höja min betyg från C till B, och jag fick B i slut betyg. Det här var enda prövning som jag har gjort. Prövningen gjorde jag sista dagen i sommarskola den 16 juni. Sedan när jag kollade på antagningsbeskedet den 12 juli var jag i urvalsgrupp BII i apotekare programmet Uppsala universitet. Jag blev chockad för att jag visste inte att jag kommer hamna i urvalsgrupp BII gymnasiebetyg med komplettering. Det krävs alltid höga betyg i BII för att de som hamnar här har gjort massor av prövningar därför de påverkas ganska inte av höga meriter i BII. Men för mig som har gjort en enda prövning kommer det att påverka mig. Sista personerna som kom in i apotekare programmet i BII HT 2023 hade 19,91 som är högre än min betyg. Nu står jag kvar som reserv efter andra antagningsbeskedet. Jag kollade också på meritvärdet för VT 2023 BII som var också högre än min betyg, men meritvärdet i BI VT 2023 hade jag högre än den. Därför tror jag om jag sökte till apotekare programmet med mina betyg utan komplettering alltså med C betyg i svenska och inte B kanske skulle jag har kommit in i BI VT eller HT. Min fråga är om jag kommer inte in i HT 2023 och söker igen VT där jag söker med min betyg utan komplettering dvs utan B betyg i svenska med mina betyg där det står min svenska betyg utan någon prövning alltså, kan man göra det? Kan man till exempel kontakta sin skola att byta till den betyg man hade innan man har kompletterat ? Vill inte göra någonting just nu bara vill veta om man kan göra det ?

    1 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej,
    när jag läser din fråga, bir jag förvånad. Om det är så som du beskriver så är någonting fel... Det borde vara så att du i ditt examensbevis från gymnasiet har C som betyg i svenska som andraspråk 3 och med det meritvärde prövas du i BI, direktgruppen. Och sedan prövas du i BII med det högre meritvärde som du fick genom en komplettering (komplettering består av höjningen från C till B i en kurs). 
    Att man kompletterar "lite-lite" grand eller väldigt mycket spelar ingen roll. Komplettering är en komplettering. 
    Reglerna säger att i fall man fick ett betyg som höjer meritvärdet EFTER det datumet som examensbevis från gymnasiet är utfärdat, då är det en komplettering. Se vilket datum som ditt examensbevis är utfärdat (det borde vara innan/tidigare än 16 juni) och med det meritvärde (på de betygen som ingår i ditt examensbevis) bör du prövas i BI, direktgruppen. Hade du fått prövningsbetyg samma dag eller dagen innan utfärdandet av  ditt examensbevis, då skulle inte höjningen räknats som komplettering. Kolla upp datumen är mitt råd. Ställ en fråga till antagning.se - om vilket eller vilka meritvärden du prövades med och varför. Antagning.se bör kunna förklara kring de frågorna.
    Allmänt gäller: när man söker till en svensk högskole-universitetsutbildning så uppger man inte i vilken eller vilka urvalsgrupper som man vill prövas i, utan det bestämmer Antagning.se och man prövas i alla de olika urvalsgrupperna där man kan prövas.
    Med resultatet från högskoleprovet prövas man i HP-urvalet. Samtidigt man kan prövas också i BI och BII. Man kan alltså prövas i flera olika urvalsgrupper samtidigt men med olika meriter.
    Om du prövades endast i BII och inte i BI trots att du även utan kompletteringen var behörig, så är det fel. Du borde ha prövats i BI med det lägre meritvärde (om du har examensbevis från gymnasiet).
    I vilket fall kan du inte önska i vilken eller vilka urvalsgrupper du prövas, utan det bestäms helt och hållet av Antagning.se

    Studie- och yrkesvägledare
    • Rahaf :

      Hej Min examensbevis från gymnasiet har utfärdat den 2023/06/08, sedan i sommarskola den 2023/06/16 gjorde jag prövningen i svenska som andra språk 3 och fick min betyg samma dag dvs 2023/06/16, skolledningen ändrade min betyg i svenska från C till B och har lag P (prövning) bredvid svenska . Trots det borde jag prövas i urvalsgrupp BI med det lägre meritvärde sedan prövas i urvalsgrupp BII med det högre meritvärde som du sa? En sak till att under apotekare programmet i antagen.se står det att jag tillhör urvalsgrupp BII och HP (har gjort högskoleprovet) det står inte något om urvalsgrupp BI.

    • Milla : Det är en "märklig" situation du beskriver. Om ditt examensbevis är utfärdat några dagar innan du fick ett nytt (högre) betyg, då bör du, enligt hur jag tolkar reglerna, prövas i BI med det lägre meritvärde (alltså det meritvärde du hade innan du gjorde prövningen och höjde ett betyg). Kontakta Antagning.se, berätta om vad som har hänt, är mitt råd. Du kan samtidigt också kontakta SYV och rektor på din f d gymnasieskola. Du får visa mitt svar till dem, om du vill.
    • Rahaf : Jag kommer kontakta antagning.se och min gymnasieskola. Hoppas att de kan göra någonting med tanke att antagning.se har skickat klart första och andra antagningsbeskedet. Tack så mycket för hjälpen
    • Milla : Lycka till! Vi håller tummarna!
    • Rahaf : Hej jag har skickat ett mejl till antagning.se och berättade för de vad som hänt frågade de vilket eller vilka meritvärden prövades jag med och varför? Och att jag borde prövas i BI med det lägre meritvärde sedan i BII med det högre meritvärde ( består av en komplettering i en kurs från C till B) men de svarade så här: Du kan inte ha två olika betyg på samma kurs samtidigt. Hade du meritpoängskompletterat med någon kurs som höjde ditt meritvärde hade du tex konkurrerat i både BI och BII. Men nu har du utbyteskompletterat och därmed konkurrerar du enbart i BII-gruppen. Jag förstår inte, vad menar de?
    • Milla : Låter märkligt... jag ska försöka så snabbt som möjligt få svar från en betygsexpert på Universitets- och högskolerådet och återkommer när jag fått svar.
    • Rahaf : Jag väntar, tack
    • Milla : Jag har kontaktat en betygsexpert. Hoppas på ett snabbt svar. Jag är, som sagt, mycket förvånad. Du skriver att antagning.se svarade att "du kan inte ha två olika betyg i samma kurs SAMTIDIGT" men om jag förstår det rätt så är det OLIKA DATUM - examensbevis fick du 8 juni och prövningsbetyg - den 16 juni, alltså är det inte samtidigt, utan det är 8 dagar mellan betygen... så jag är uppriktigt sagt mycket förvånad. Antingen är de uppgifter som jag fick från dig inte riktigt stämmer eller så har Antagning.se gjort fel, vilket jag aldrig förut varit med om (alltså jag har aldrig varit med om att antagning.se skulle gjort fel...). Suck! Håller tummarna!
    • Milla : Vi har nu pratat med UHR´s betygsexpert (i telefon) och vi har skickat epost till den mailadressen som du registrerade dig här i forumet. Kort: du behöver snarast möjligt få tag på personal på din gymnasieskola (rektorn är ytterst ansvarig)° Lycka till!
    • Milla : Vi har nyss skickat två epost/mail till din epostadress, titta även i SPAM - det är epost från "vagledare" på Fråga SYV.
    • Rahaf : Jag har sett dem, ska kontakta min skola snart som möjligt och återkomma för att berätta hur det gick. Tack så mycket
    • Milla : Bra! nu är det ändå några dagar kvar till "deadline", men försök få det gjort SNARAST MÖJLIGT. Rektor för din gymnasieskola kan få hjälp från skolverket och från UHR, om hen skulle säga att hen är osäker på vad som krävs. Det är en ganska ovanlig situation som du har hamnat i. Väldigt tråkigt att det blev så här men nu hoppas vi att det ordnar sig i alla fall!
    • Rahaf : Hej igen jag har kontaktat min skola och de vill höra av er vad som hänt och hur kan de rätta till, ni kan kontakta de genom den här mail [email protected] kan ni berätta vad som hänt till de?
    • Milla :

      Nu har jag pratat med biträdande rektorn på din skola och han säger att du fick examensbevis som gymnasieelev den 8 juni 2023. Har du fått ut något dokument som är daterat 8 juni 2023 och har du laddat upp just det dokumentet på Antagning.se? Om inte, gör det nu. Med examensbevis från 8 juni bör du prövas i BI, direktgruppen - med det meritvärde som framgår av de betygen som finns i det dokumentet (alltså utan hänsyn till prövningar den 12 och den 16 juni). Jag hoppas att det meritvärde som framgår av de betygen som du fick till och med den 8 juni 2023 räcker för att komma in i BI, direktgruppen, men jag kan inte veta om de räcker. Vet du vilket meritvärde du hade den 8 juni /innan du gjorde prövningar den 12 och den 16 juni/? Jämför det meritvärde med antagningsgräns till den utbildningen (i BI-urvalet) som du vill komma in på.

    • Rahaf : Meritvärde som framgår av betygen som jag fick till och med 8 juni räckte för att komma in i BI, nu problemet är löst, skolan rättade felet. Jag kom in i BI. Verkligen tusen tack, du hjälpte mig mycket. Jag kommer inte glömma ditt hjälp.
    • Milla :

      Jippi! Jättbra! TACK FÖR ATT DU HÖRDE AV DIG! Vi på fråga SYV är glada om våra svar var blev till hjälp! Lycka till med din utbildning och med allt annat!!!

    • Rahaf : Tack så mycket : )
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'skola' (71 st.)

    • Katt

      Vill bli specialpedagog?

      Hej jag har pluggat 4 år till grundskollärare 4-6 men vill bli specialpedagog. Sedan 2020 så har jag jobbat som lite som lärare samt mest timanställd på grundskolan(behörig). Men enligt specialpedagog utbildningen så stryks timanställd arbete...

      Milla : : Hej,jag vet inte varför timanställning ej gäller men jag har en gissning: som timanställd (vid behov) så hoppar man in då och då och undervisar i olika klasser och kanske också i olika... Läs hela svaret
    • Jennie

      Hur påverkas mitt betyg om jag får F i spanska?

      Hej! I min skola får man antingen välja att ha moderna språk eller modersmål, och jag undrar om jag första året i gymnasiet F:ar på spanska, men kommer ändå byta till modersmål andra året. På vilket sätt påverkas...

      Milla : : Hej,det är lite "komplicerat" men följande gäller:alla betyg en elev får på gymnasiet bör finnas i elevens examensbevis (om hen uppnår kraven för... Läs hela svaret
    • Henke

      Hur ser det svenska utbildningssystemet ut?

      Hejsan, Kan man läsa på någonstans hur det svenska utbildningssystemet är uppbyggt (t.ex. vilka slags examen man kan ta)? Jag antar att SYV är experter på sådana frågor efter 3 års studier om det, hehe

      Milla : : Hejsan,du undrar om "vilka slags examen man kan ta"? Menar du examina på eftergymnasial nivå? Det finns många olika typer av examina:på gymnasienivå kan man ta examen... Läs hela svaret
    • oskar

      18år, ingen grundskoleutbildning, vill till skolan igen, hur gör jag?

      Hej jag är 18 år och har inte gått på gymaniset och inte klarat grundskolan, gick inte klart grundskolan pga hälso problem. Jag fick mina sista betyg fick jag i 7an . Jag skulle vilja gå i skolan nu igen men vet inte hur jag ska göra? Tusen tack i...

      Milla : : Hej,mycket bra att du vill gå i skolan igen. Du har flera olika möjligheter: antingen söker du till komvux i den kommunen där du är folkbokförd eller till... Läs hela svaret
    • Marie

      Kan arkitekt yrket vara något för mig?

      Hej jag heter Marie och går 1 året på teknikprogrammet. Jag valde SBM som inriktning. Den enda anledningen till varför jag just valde SBM var för att den har arkitekt förberedande kurser, vilket jag vill fortsätta arbeta med i framtiden. Men det ända...

      SYV-besökare: : Hej,Om du är intresserad av arkitektyrket och fortfarande tycker att det är roligt att rita och inreda hus så tycker inte jag att du ska oroa dig så mycket över din personlighet, utan snarare... Läs hela svaret
    • Anonym

      Vilket parti eller vilka partier vill satsa på syvar?

      Hej! Jag undrar vilket parti eller vilka partier som vill satsa på skola/utbildning specifikt syvar och deras arbete? Har försökt googla men känner inte riktigt att jag hittar vad jag söker efter.

      Anna: : Hej Anonym,läs en kommentar till din fråga (från Kristoffer). Vi på FRåGA SYV kan inte ge ett annat svar än det som framgår i kommentaren från Kristoffer (se ovan).
    • Hej

      Utlandsresor, varifrån ska jag börja?

      Hej! Jag har funderingar kring utlandsresor. Den senaste tiden har tänkt mycket på att plugga utomlands, men jag vet att det inte är enkelt.

      Min ena tanke är att plugga i Canada. Jag är inte riktigt säkert på vad jag vill studera till, men...

      Anna: : Hej Alva!Du kan börja med att tänka på följande: Ska du studera i ett land utanför EU måste du ha ett visum. Kontakta landets ambassad för frågor om kostnad och... Läs hela svaret
    • Hej

      vägen till bankchef?

      Hej! Jag går mitt sista år på gymnasiet och är intresserad i att läsa ekonomi efter studenten? Mitt mål i framtiden är bankchef. Vilken utbildning är bästa för framtiden och vilken utbildning ska jag välja för vägen dit? /...

      Anna: : Hej Alva,jag rekommenderar att du överväger att läsa till Civilekonom eller t.ex som sin grundutbildning på eftergymnasial nivå läsa ekonomiprogrammet som är 3 år på heltid (180 hp) och... Läs hela svaret
    • Hej

      Vad ska man skriva om på gymnasiearbetet?

      Hej! Jag går mitt andra år på naturvetenskapliga programmet och funderar över gymnasiearbetet i trean. Jag är intresserad i hjänrnan och människors beetende. Har ni några bra exempel på ämnen jag kan skriva om utifrån mina intressenområden? Eller har ni några förslag på teman att skirva om för...

      Julia: : Hej Alva,Du får gärna kika på Fragasyv.se/info/tema-for-gymnasiearbete  där vi samlar in tips på teman för GA, men egentligen är SYV fel person att fråga om du... Läs hela svaret
    • Cecilia

      Hur skaffar man studentintyg?

      Hej, tänkte söka för studentkort men dem frågar efter studentintyg, måste jag vänta tills skolan börjar för att få intyg?

      Mikael: : Hej Cecilia,du uppger tyvärr inte vilken skola du kom in på. Jag vet inte om det är högskola, folkhögskola, komvux eller någon annan typ av skola som du kom in på.I första hand vänd... Läs hela svaret
    • Shahrad

      GYMNASIE BYTE ?

      jag går i ett gymnasium som nu ska flyta. Denna skola har dessutom stängts ner förut, vilket jag inte visste om. Min klass består av 5 personer och nu oroar jag mig för min gymnasieutbildning. Jag fick höra att min kommun måste ta in mig om jag...

      Anna: : Hej,jag är inte säker på att jag förstår hur situationen ser ut.Ska din gymnasieskola byta adress eller kommer den att stängas?Hur kan din gymnasieklass bestå av endast 5 elever?Har ni fått... Läs hela svaret
    • Katarina

      Socialpedagog eller fritidsledare?

      Hej! Jag har länge varit intresserad av att jobba med människor, speciellt barn/ungdomar, som lever i svåra förhållanden eller som har det svårt i skolan och har därför sökt in till en utbildning som socialpedagog, med mångkulturell...

      Anna: : Hej,menar du i fråga nr.1 den här yrkeshögskoleutbildningen: utbildning/mangkulturella-finska-folkhogskolan/behandlingspedagog-med-interkulturell-profil ? Vad är det för skillnad på... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga