Alva
    Hej! Jag går just nu första året på naturprogrammet. Vi ska snart välja inriktning natur natur eller natur samhäll. Jag vet inte vad jag ska välja. Jag har ett stort intresse för matematik och de flesta samhällsämnena . Jag tycker att kemi och fysik är helt ok men inte lika kul som matte. Jag har kollat upp vilka utbildningar som natur natur ger behörighet till och det är inga yrken som jag riktigt tror att jag vill hålla på med.
    Jag är ganska duktig i skolan och har ganska lätt för att lära mig så tror jag absolut hade klarat kemi 2 och fysik 2 (vilka är de ämnena jag kommer bli utan om jag tar NaSam eftersom jag kommer välja till Matte 4) men jag kanske inte hade klarat det på A/B nivå.
    Jag är intresserad av samhällsämnena men jag är orolig att samhällslektionerna som jag så tar inte kommer vara Så lärorika för att det är nästan allmänt känt på vår skola att de som hatar skolan och tröttnat/ inte klarar natur natur väljer det och att de lektionerna är lalliga.
    Dessutom så har mina enda vänner alla valt natur natur. De vill inte heller bli läkare eller ingenjörer så vet inte riktigt varför de har valt det, men det får mig att någonstans tänka att om de kan klarar det och de inte är oroliga så kan jag också det. Men samtidigt så har de mycket mer tålamod och är bättre på att plugga än vad jag är och jag brukar väldigt ofta må dåligt och då inte känna mig glad Eller ha någon ork alls.
    Jag vet inte ens hur jag känner för ämnena kemi och fysik, ibland tycker jag det är väldigt spännande och ibland inte. Men tänker att eftersom jag är mer inne på ett ”Sam-yrke” så kanske de Sam kursena jag läser kanske hjälper i mig framtiden även fast de inte krävs för behörighet.
    Sedan så säger alla på min skola att det är lättare att byta från natur natur till natur Sam än tvärt om. Och min lärare har sagt att det kan vara värt att testa natur natur först och sen hoppa av. Men jag vet inte Som sagt så tror jag att jag hade klarat det och därför inte känt et behov av att hoppa av när jag Väl sitter där på lektionen. (Jag är ganska bra på att bara ”finna mig” i situationer och ta saker som de kommer, så om jag väl valt natur natur så hade jag bara ”okej nu är det såhär”
    Tänker också att om jag väljer NaSam Så kanske det ger mig mer tid till mina hobbys osv men hur viktigt är det om man jämför med skolan, Sam kanske kräver minst lika mycket tid eftersom det blir mer skrivuppgifter osv...?
    Det jag undrar lite över är hur jag ska tänka, finns det något som jag inte tänkt på? Och hur svårt är egentligen fysik och kemi 2 och hur lätt är egentligen NaSam i sådana fall?
    Är det mer värt att ta Sam och ha A i alla ämnen eller ta natur men att ha lite sämre betyg?
    Vad ingår i fysik 2 och kemi 2? Och vad får man lära sig i geografi, internationella relationer och samhällskunskap 2??

    Tack, Alva

    1 Svar

    Daniel SYV

    Hej Alva,
    om gymnasieskolan erbjuder båda inriktningar på NA, så är det inte så att alla som har Önskat en viss inriktning, också ska kunna gå den. Det måste vara ungefär lika många elever i varje inriktnings-kurserna - annars blir det t.ex 45 elever som ska ha en lektion i fysik2 och en lektion i geografi ska 15 elever ha... hur ska läraren i fysik2 klara av så många elever att undervisa? Så, "val av inriktning" är endast ett Önskemål, ej ngt som 100% kan garanteras.
    För de som vet att de vill söka till läkarprogrammet eller veterinär- eller tandläkar- eller civilingenjörsprogrammen är det väldigt viktigt att kunna läsa just inriktning naturvetenskap, och även för dem som vet att de ej kommer klara få godkända betyg i fysik2, kemi2, biologi2 eller matte 4.
    Men för dig som tror att du kommer klara kurserna men samtidigt ej behöver just inriktningskurserna i inriktningen naturvetenskap, så är det "vilket som"... kan gå bra i båda inriktningar, det är därför just av dig att säga till SYV-en på din skola att du kan ta vilken inriktning som helst, där det blir färre elever i undervisningsgrupperna; för dig blir fördelen i så fall att det lär bli lite färre elever "på en lärare" i dina inriktningskurser: du får mer lärartid i så fall.
    Om du tittar på programplan för NA, så ser du att det är inte så många kurser som skiljer inriktningarna åt... De som läser NA/sam väljer 2 av kurserna: "en kurs inom naturvetenskap" + "en kurs från listan som får läsas som programfördjupande på NA" medan elever på NA/natur är "låsta" vid alla sina fyra inriktningskurserna som är obligatoriska för dem (pga av det är inriktningskurserna).
    Jag tänker också på Gymnasiearbete (GA) som är en obligatorisk kurs i årskurs 3; de som läser inrikting "naturvetenskap" ska ha temat för GA som passar just "naturvetenskap"; elever som läser NA/samhälle kan ha mer utrymme att välja temat för GA då det kan handla både om naturvetenskap eller om samhällsfrågorna... så större valmöjlighet även vad gäller temat för GA för NA/sam-elever.
    *******
    Kursen Samhällskunskap 2 krävs för behörighet om man vill bli lärare i samhällsvetenskap.
    Kursen Geografi 1 krävs inte, så vitt jag vet i alla fall, för särskild behörighet till ngn högskoleutbildning i Sverige idag.
    Matte 4 tänker du läsa i vilket fall och det är bra! för mattekunskaper är bra att ha + om matte 4 ej kommer krävas för behörighet till din högskoleutbildning, så får du meritpoäng för godkänt betyg i matte 4.

    ang. innehåll i kurserna Geografi 1 och Samhällskunskap 2
    Det bästa för dig för att få en uppfattning om innehåll i kurserna är kanske att "skugga"/sitta på ett par lektioner i vardera kursen; fråga på din skola om sådan möjlighet ges.
    Annars så borde lärarna som undervisar i de kurserna kunna ge svar på kursernas innehåll.
    Du kan också läsa på Skolverkets hemsida:
    skolverket.se/undervisning/gymnasieskolan/geografi
    och
    Skolverket.se/undervisning/gymnasieskolan/samhällskunskap

    Frågor och svar taggade med 'försvarsmakten' (18 st.)

    • Klara12345klara

      Hur blir man pilot?

      Jag vill bli pilot och undrar vad man ska läsa på gymnasiet och vad man behöver läsa efter för att kunna bli de och om de är en lång o svår utbildning. Går de att läsa ekonomi på gymnasist för att bli de?

      Milla : : Hej!Det finns flera olika pilot-yrken - bland annat Helikopterpilot och Stridspilot. Till Stridspilot och till Helikopterpilot inom FM utbildar man sig inom FM, alltså är det försvarsmakten som utbildar. De... Läs hela svaret
    • Elev

      Skjuta upp studier pga militär grundutbildning?

      Hej! Jag undrar hur det fungerar med att skjuta upp sina studier om man ska göra militär grundutbildning efter gymnasiet. Som jag har förstått det så går det bra att ansöka utbildning på universitet och sedan när man kommit in och tackat ja kan...

      Milla : : Hej Elev,följande läser man på Försvarsmaktens webbplats i avsnittet RÄTT TILL STUDIEUPPEHÅLL: "Du som har blivit antagen till grundutbildningen har rätt att... Läs hela svaret
    • Lotus

      Drömmer om att bli Pilot?

      Hej,

      Läser just nu en universitetsutbildning och har läst den i snart 1.5 år, men drömmer verkligen om att bli pilot och vet inte hur man går tillväga för att ansöka? Har googlat runt en del, men inte kommit till någon hemsida.

      Har...

      SYV-besökare: : Hej Lotus!Pilot är ett samlingsnamn för flera yrken: Drönarpilot, Helikopterpilot, Trafikflytgare, Styrman och Piloter inom Försvarsmakten, t.ex Transportflygpilot, Stridspilot och Helikopterpilot inom... Läs hela svaret
    • Eli

      Vad krävs för att bli godkänd?

      Hej jag går i 1an på samhällsprogrammet och jag skulle vilja bli soldat, det som krävs för att bli soldat är följande: Du måste vara godkänd i matte 1a,1b eller 1c, svenska och engelska. Och du måste vara 18 år gammal. Just nu har...

      Peter: : Hej,du skriver om att du vill bli Soldat. Du kan fråga FM's Rekryteringslinje om de kan göra ett undantag och anta dig till GMU (grundläggande militärutbildning) även utan godkänt betyg i... Läs hela svaret
    • Uno

      Jobba hos försvarsmakten som civilingenjör i samhällsbyggnad?

      Finns det någon tjänst som man kan hos försvarsmakten med en examen från civilingenjörsprogrammet i samhällsbyggnad? Vad är det i så fall för tjänst man kan få?

      Julia: : Hejsan,din fråga besvaras bäst av Försvarsmaktens Rekryteringslinje  -- är i alla fall min bedömning. Därför vill jag be dig vända dig till just... Läs hela svaret
    • Yassin

      Vad krävs för att bli officer/soldat i försvarsmakten?

      Hej jag studerar just nu 3an på gymnasiet utomlands och är inte så säker på att jag kommer få godkänd i gymnasie betyget, och min dröm är att bli officer i försvarsmakten, så jag undrar om de finns möjlighet att jag kan joina försvarsmakten utan betyg eller om jag kan plugga i komvux och hur...

      Daniel: : Hej, vänd dig gärna till Försvarsmaktens Rekryteringslinje, om du vill utbilda dig till ngt yrke inom FM i Sverige.jobb.forsvarsmakten.se - Försvarsmaktens rekryteringslinje... Läs hela svaret
    • Anderas

      Sjökapten inom försvarsmakten?

      Hejsan, jag vill bli sjökapten och vet redan vilket universitet jag vill gå på/behöver gå på. Men jag vill inte bara vara sjökapten, jag vill jobba som styrman/sjökapten inom försvarsmakten, men jag hittar ingenstans hur man skulle kunna bli...

      Julia: : Hejsan,kika på följande sidor där det kan, förhoppningsvis, finnas intressant för dig... Läs hela svaret
    • Ted

      Från gmu till polis?

      Hej Hur ser det ut med möljigheten att få en kompliterande utbildning till polis efter genomförd gmu och anställning? Finns det någon form av kortare utbildningstid då? Hur ser det ut med de som varit anställda i försvarsmakten men sen vill poliser måste de då genomför alla åren på...

      Milla : : Hej Ted!Det vi vet om yrket polis och utbildningen till det yrket - uppger vi på https://www.framtid.se/yrke/polis****Känner inte till att GMU skulle ge rätt till kortare polisutbildning. ska kontakta några... Läs hela svaret
    • Fredrik

      Kan man göra prao hos försvarsmakten?

      Hej lillebrorsan går i åk7 idag; om jag fattar det rätt så blir det obligatorisk prao för honom då, stämmer det? och han pratar endast om att bli soldat eller officer eller i alla fall ngt inom försvar. Så undrar jag därför finns det möjlighet att han skulle göra prao hos försvarsmakten? vem...

      Daniel: : hejsan Fredde! :) Jo, det borde finnas möjligheter till PRAO hos FM, kika exempelvis på forsvarsmakten.se/sv/organisation/ledningsregementet/aktiviteter-vid-ledr/prao och jag hoppas din bror får... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Kan man göra Prao hos FM?

      Hej, jag har en elev som vill göra prao hos Försvarsmakten. Får man det? har ni erfarenhet av att man gör prao hos FM? Vem ska man kontakta för att försöka ordna det? Tack på förhand! SYV på grundskolan

      Anna: : Hej, jo, man kan göra PRAO hos Försvarsmakten, se gärna info på www.forsvarsmakten.se/sv/organisation/ledningsregementet/aktiviteter-vid-ledr/prao - det är i Enköping men man kan bo "på... Läs hela svaret
    • philip

      Pilotutbildning?

      Hej jag går andra året på gymnasiet, på industritekniska programmet och jag har på sistone fått upp ögonen för pilot yrket och undrar vilka är kraven för att bli pilot och vilka ämnen/utbildningar behövs?

      Anna: : Hej Philip, i Sverige kan man utbilda sig till pilot inom yrkeshögskolan. För behörighet krävs att man har Examensbevis (gymnasiekompetens) och godkända betyg i Matematik 2 och i Fysik 1a. Dessutom behöver man... Läs hela svaret
    • Selma

      Kan jag gå teknikprogramet med D i matte?

      Hej! Jag är fast besluten vid att bli stridspilot och har hört att det är bra att gå teknik/natur för att veta mer om flygplans olika system osv. Jag har tänkt på teknikprogramet tidigare eftersom att no ämnena är mina favorit ämnen. Jag har ett meritvärde på 222,5, fysik:E, biologi:D,...

      Milla : : Hej Selma, Du är fast besluten av att bli en Stridspilot>> och därför har jag ett förslag - att du tittar på ett specialprogram med egna examensmål: Flygteknikerutb>> som... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga