Emma
    Finns det några andra sätt att komma in på ett nationellt program än via Introduktionsprogram om man har ett funktionshinder? Ett hinder som gör att man kanske aldrig kommer att klara alla av de tre viktigaste ämnena svenska, engelska och matte? Finns det några skolor med program som gör undantag, t ex där man ju kommer in med antagningsprov som bekräftar att man är "rätt" för programmet, jag tänker på det Estetiska programmet. Finns det alltså någon kvot-grupp i antagningen för de som aldrig kommer att klara grundskolematten pga funktionshinder och man har en npf diagnos? Tänker Stockholmsområdet.
    • Anna :

      Är det Inriktning MUSIK eller BILD-och formgivning på estetiska programmet som du vill komma in på? Eller kanske någon av de andra inriktningar? Och i vilken kommun (del av Sverige) som du kan läsa på gymnasiet i? Detta frågar jag för att se om någon gymnasieskola kommer erbjuda IMV (över huvudet taget). Gymnasieplatser för obehöriga till nationella programmen är "kommunens sak att lösa" (alltså utbildningsförvaltningen i den kommunen där du är folkbokförd får komma med någon lösning, men det kan tyvärr bli en lösning som du inte i första hand skulle välja, om du fick välja fritt).

    • Milla :

      Fick idag svar från Fryshusets gymnasieskola: de skriver att du är välkommen att söka till Ind.alternativ se info på fryshuset.se/IA

    • :

      Tack! Skönt att veta. 

    • Milla : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!
    Läs alla kommentarer

    3 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV

    Problemet är att gymnasieskola har som mål att ge eleverna Examensbevis och det blir omöjligt utan godkända betyg i svenska, eng och matte. Du frågar om undantag, och för det finns inte reglerna- så vänd dig till utbildningsförvaltningen på kommunen- be att de köper plats på en folkhögskola, eller föreslår ngn annan lösning.

    • :

      Tack för svaret!
       

      Jag såg ett annat svar här (syv Malin) då det gäller engelska, det stod så här: Platserna på IMV och IMY kan vara få och svåra att komma in på, tyvärr. Så, jag ser ännu en möjlighet att söka till nationella program och be om dispens från kravet att ha godkänt betyg i engelska, vilket kan beviljas av rektorn på gymnasieskolan dit eleven söker. Enl.reglerna får dispens beviljas om eleven ej har läst engelska under alla de åren som man brukar läsa eng i Sverige på grundskolan. (Man kanske kan testa i varje fall med dispens när det gäller matte, eller är det waste of time? )

      Och, om man får en plats på IMV trots allt, får man hänga kvar där i alla tre år, även om man inte klarar matten? Såg någonstans att man helst ska vara klar inom ett år med det man saknar från grundskolan...  Saknar info om vad som egentligen händer på Introduktionsprogrammen.  
       

      tack för tips om folkhögskola. Verkar bäst, men man måste ju vara 18 ?

    • Anna : Just Engelska har särställning, alltså är "speciellt" med just Engelska: exempel - eleven kom till Sverige när hen var 13 år gammal och i sitt hemland inte läst engelska, över huvudet taget. Eleven börjar läsa svenska och engelska samtidigt och ska då på 2 år lära sig både inom svenska och inom engelska det som andra lever lärt sig på många år. Eleven uppnår godkänt betyg i svenska, vilket är kravet för alla Introduktionsprogram, förutom individuellt val och Yrkesintroduktion, men inte i engelska men eleven är mycket duktig och prognosen är att hen uppnår godkänt betyg i engelska grund inom max ett år på gymnasiet och sedan ska även läsa ikapp Gymnasie-engelska. Det är i detta fallet som det är befogat att rektor på gymnasiet beviljar undantag (dispens) från kravet för godkänt betyg i engelska. Tanken här är att matematik läser eleverna i alla länder, om de går i skola. Svenska kan man inte bevilja undantag ifrån pga det är undervisningsspråk, men engelska läses inte i skolorna i alla länder och det är inte omöjligt att läsa andra ämnen på gymnasiet med bra resultat om man inte kan engelska, men för gymnasieexamen krävs det godkänt betyg i minst första gymnasiekurs i engelska. ... Angående åldersgräns på folkhögsklorna: ja, om man söker på egen hand (utan Utbildningförvaltningen och Kurator "i ryggen") då ska man vara 18 år men om kommunen köper plats speciell för den eleven då kan man vara yngre. Det är en speciell lösning som man ska "ta" med kommunen/utbildningsförvaltningen i den kommunen där eleven är folkbokförd.
    • :

      Hej, tack för era svar!

      Kanske ska man inte på rak arm säga att man inte klarar matten. Men vad jag förstått har man chans att komma in på programinriktat Introduktionsprogram mot Estet, när man inte har godkänt i matte från grundskolan. Är det då meritvärde plus arbetsprover man ansöker på precis som alla andra (dvs om arbetsprover efterfrågas) eller ska man ha kurator, rektor m fl i ryggen också?  Eller bara ska man bara ha dem i ryggen? Kommer gymnasieskolan man sökt fråga: Finns chans att eleven klarar grundskolematten på ett år?  Om inte, har de rätt att neka en att komma in? Trots fina arbetsprover. 

    • Anna : Gymnasieskolans "uppgift" (vad gäller studier på de nationella programmen) är att eleverna uppnår kraven och får ut examensbevis och där ingår bland annat ha godkänt betyg i första gymnasiekurs - matematik 1. På estetiska progrmamet är det mellansvår kurs matte 1b som ingår som obligatorisk och utan godkänt betyg i den kan man inte få ut examensbevis och med det inte blir behörig till eftergymnasiala ubildningar. Vad ska du göra efter gymnasiet om du inte blir behörig till eftergymnasiala utbildningar? Ska du söka jobb, vilka jobb i så fall? Platserna på IMV mot högskoleförberedande gymnasieprogram brukar vara mycket få (kanske max 10% av de vanliga plaserna...) och konkurrensen kan bli mycket hård. Antagning kan gå olika till - på olika gymnasieskolorna; på vissa skolor krävs inte göra arbetsproverna, på andra - krävs att man är godkänt på arbetsprovet. Det är omöjligt att ge ett generellt svar på det sättet som frågan ställs (vad jag än skulle svara så kan det finnas exempel på att det går till på annat sätt på någon av gymnasieskolorna). Att ha kurator och rektor "i ryggen" kan aldrig skada, så prata gärna med dem och be om hjälp till att lösa situationen på det sättet som blir bäst för dig (inom det som är möjligt/tillåtet). Lycka till!
    Läs alla kommentarer
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej, jag vet inte vilken inriktning på ES som du vill komma in på. Och det kan vara viktigt att veta. T.ex finns det i Stockholm 22 gymnasieskolor som erbjuder ES med olika inriktningar. 12 av dem erbjuder inriktning Estetik&Media13 av dem erbjuder Bild- och form på ES och 5 - dans och 10 - musik och 7 - inriktning Teater.

    Saken är den att på ES läser man inriktning redan från år1 (till skillnad mot andra program på gymnasieskolorna där inriktning läses oftast från år2).
    För att försöka svara på din fråga måste man bl.a veta Vilken inriktning på ES som du är intresserad av och då kan man se om någon skola inom pendlingsavstånd från där du bor som har för avsikt att erbjuda några platser på IMV (det är inte säkert att någon sådan möjlighet kommer att finnas, över huvudet taget, i alla fall kanske inom inom pendlingsavstånd från där du bor).
    Annars är det så att frågan om gymnasiestudier för obehöriga till de nationella programmen är en fråga till utbildningsförvaltningen i den kommunen där eleven är folkbokförd. Är eleven inte behörig till de nationella programmen, kan hen tyvärr, ej fritt välja vilken skola och utbildning hen söker till, utan man blir mer eller mindre "placerad" på någon utbildning och det behöver inte bli en utbildning som eleven egentligen vill gå (tyvärr ser det ofta ut på det sättet). När en obehörig till gymnasiet elev "söker" till gymnasiet, så är det "intresseanmälan" eller ett "önskemål" som hen lämnar in. Sedan behöver det tyvärr inte nödvändigtvis bli så att önskemål blir uppfyllt. "Någon plats någonstans" bör eleven rimligtvis få, men går ej på förhand garantera vad lösningen blir.

    • :

      Tack!
      Det gäller inriktning: Bild och Form i Stockholm.  Arbetsprover är jag inte orolig för, men det är meritvärde antar jag som gäller på de flesta IMV mot estet, eftersom konkurrensen tydligen är hård? Alternativet att börja på Folkhögskola tidigt finns förstår jag, (tack för tips) men om de flesta är äldre, hur kommer man att passa in i utbildningen där? Många säger att jag är som klippt och skuren för Estet: Bild och form, och kommer att gå långt. Det ska alltså ta slut här, pga nians matte? Tänker att man lär sig så mycket man kan på gymnasiet, och om det inte går vägen med matten kan man söka till folkhögskola vid 18.

       

    • Anna :

      Det finns också IMA, individuellt alternativ - där utbildning individuellt anpassas utifrån varje elevens förmågor och önskemål. Platserna på den utbildningen är mycket dyra och svårt få kommunen att placera eleven på den utbildningen, men man kan alltid försöka.
      Är det bara matten som du riskerar få F i eller några andra ämnen också - från grundskolan? Vad säger SYV-en på din skola? Har du pratat med kuratorn? Vad tycker dina vårdnadshavare?

    • : Ja, tror vi tänker försöka med IMA om det blir fler F. Föräldrarna hörde med Fryshuset med IMA mot estet: bild och form, med det var främst för elever med autism, och det blir sällan plats för andra elever. Syv på skolan har talat om yrkesutbildningar som florist, frisör och jobb med djur. Föräldrarna kollar upp folkhögskolor också, men stöttar att jag vill gå bild och form.
    • Anna :

      Folkhögskolorna får inte betalt för att ge utbildning till någon som är under 18 år därför kommer de inte ta in i annat fall än om utbildningsförvaltningen specifikt KÖPER plats för en elev. Åldersskillnad: någon eller några studerande som är 16 år behöver inte skilja sig så mycket mognadsmässigt från de som är 18-19 år... så det är inte inte här problemet ligger varför folkhögskolorna inte tar in yngre personer utan just i betalningen (det kostar att ge utbildning och de får inte kompensation för de som är under 18 år). Jag tror inte det blir svårt att hitta en folkhögskola som vill sälja platsen till kommunen och ta emot en 16årig elev, utan det är utbildningsförvaltningens vilja (och budget) i att köpa plats (alltså betala för utbildning) som blir ett problem. Det är billigare för kommunen att placera på IMV mot ett yrkesprogram än att köpa plats på en folkhögskola, men man kan alltid fråga om det och hoppas på en bra lösning. Lycka till!

    • Anna :

      Angående yrkesprogrammen så kanske det inte är så dumt att ta och kika på - t.ex inritning TextildesignHantverksprogrammet, som i Stockholm ges endast på ST.eriks-gymnasium - skolan som har öppet hus 4 maj 2021. tips! delta i skolans öppet hus och se om du skulle vara intresserad av IMV mot HV/textildesign (vet dock inte om det kommer finnas någon plats på IMV till just den utbildningen).

    Läs alla kommentarer
    Julia SYV på FrågaSYV

    Hejsan!
    fick idag svar om att Snitz-gymnasium i Stockholm kommer

    erbjuda IMVES (alltså programinriktat val mot estetiska programmet) i blivande åk 1 (alltså från höstterminen 2021) i mån av plats.
     

    • :

      Hej! Tack. Såg i en film de presenterade  Snitz gymnasium i att det var viktig att man satte Snitz främst, som förstahandsval. Är det sedan meritvärdet de går på?  Inte elever med störst behov antar jag, men de som inte har, men  kan uppnå (hur kan grundskolan egentligen intyga det)  gymnasiebehörighet   inom ett år?   Undrar så hur själva urvalet går till när  det gäller programinriktat val på Introduktionsprogram...

    • Mikael : Ställ den frågan till Gymnasieantagningen.

    Frågor och svar taggade med 'läkarutbildning' (11 st.)

    • Sofie

      Kan man bli läkare på kortare tid?

      Hej! Jag går just nu i nian och min önskan vore att plugga vidare till läkare efter gymnasiet. Jag har gjort lite research och vet hur långa utbildningen är men min fundering är ändå om den på något sätt går att korta ner...

      SYV-besökare: : Hej Sofie, det är jättebra att du har lätt i skolan! Sök till NA/inriktning Naturvetenskap på gymnasiet för du kommer i så fall garanterat läsa de kurser du behöver för... Läs hela svaret
    • Elev x

      Vad ingår i läkarutbildningen?

      Hej! Om jag har förstått det rätt så finns det för tillfället ingen samvetsfrihet i Sverige inom vården. Barnmorskor, gynekologer och läkare har inte rätt att vägra en abort. Min religion tillåter inte mig att genomföra abort men...

      Anna: : Hejsan,vi på FRåGA SYV är "allmänna vägledare" som inte är experter just på läkarutbildningen och kan därför inte så här på "raka arm" svara på din... Läs hela svaret
    • Adnan

      Hur tar man sig in den danska läkarutbildningen?

      Hej! Jag är en kille på 18 somrar som nyss tagit studenten. Jag har länge drömt om att bli läkare men mina betyg räcker inte till för att ta mig in i läkarutbildningen i Sverige. Medelvärdet på mina gymnasiebetyg är 17 och med mina meritpoäng landar jag på 19,5. Jag läste natur med inriktning...

      Liselotte: :  Adnan, med frågor om studier i Danmark hänvisar vi till det danska undervisningsministeriet - www.optagelse.dk Angående meritpoäng - så gäller de på de svenska... Läs hela svaret
    • Paulina

      Antagning vt 18?

      Hej! Jag läser nu in de naturvetenskapliga ämnena på komvux för att få behörighet till läkarprogrammet. - När måste jag senast vara klar med mina kurser till hösten för att ha chans att bli antagen till läkarprogrammet till läsåret våren 2018? När är sista ansökningsdag i höst? -...

      Julia: : Hej Paulina, det är två olika situationer - om du söker på betyg/högskoleprovet - som "vanligt"; eller om du vill ansöka till >>Alternativt Urval, som Karolinska institutet brukar ha.  De kallar det... Läs hela svaret
    • Tina

      Vill bli läkare, vad ska jag göra?

      Hej! Jag avslutar snart mitt andra år på det natuvetenskapliga programmet. Jag kommer gå ut det tredje året med ca 19.3 i meritvärde. Min dröm och det enda jag kan tänka mig att jobba som är läkare men det krävs ca 21.7 för att börja läkarlinjen vilket jag inte har. Jag har gjort...

      Liselotte: : Hej Tina, jag förstår att du vill så snart som möjligt bli antagen till läkarprogrammet. Det du kan göra är att fortsätta göra högskoleprovet varje gång... Läs hela svaret
    • huntelaar

      Utländsk utbildning?

      Hej! Jag har en fråga angående utländska utbildningar som jag inte hittar ett riktigt svar på. Frågan är om jag nu, låt oss säga har läst läkarutbildningen i Bulgarien(dit jag tänkt gå) och vill komma tillbaka till Sverige och jobba här hur fungerar det då? Som jag har förstått så går det till...

      Anna: : Hejsan, Läkare >> är i Sverige ett "Iegitimationsyrke" och det betyder att man ej får utöva yrket eller kalla sig för "läkare" utan legitimationen från Socialstyrelsen. Bulgarien är sedan... Läs hela svaret
    • Aisa

      Faila kursprov?

      Hej! Jag är 16 och går i naturprogrammet och ska snart ha NP i matte 1c . Mitt mål i gymnasiet är att få så bra poäng så att jag lätt kan komma in på ett tandläkar- eller läkarutbildning efter gymnasiet. Och jag har för mig att man ska ha A i alla kurser och mer för att komma in (ungefär 22,7 i...

      Anna: : Hej Aisa! Det högsta meritvärde man kan få är 22,5. Det är givetvis bra att ha så höga betyg som möjligt i alla gymnasiala kurser. Du har rätt i att det krävs höga betyg för att... Läs hela svaret
    • Emin

      Hur går det till att studera utomlands?

      Hejsan, SYV! Jag är en kille född 2000, går sista terminen i nian nu med jättebra betyg och har bestämt sig för att gå NA linjen med naturvetenskaplig inriktning. Det är så att det är väldigt svårt att komma in på läkarutbildningen efter gymnasiet i Sverige, pga lågt antal platser vilket...

      Anna: : Hej, Emin! Det är jättebra att du vet vad du vill satsa på och att du har jättebra betyg. Det är också alldeles riktigt att det är NA, inriktning "naturvetenskap" som ger... Läs hela svaret
    • Ellinor

      Krävs en tolkutbildning för att arbeta med teckenspråk?

      Jag går första året på naturprogrammet, och mina betyg har hittills varit mycket bra. Jag är fortfarande inte säker på vad jag vill göra, men jag har börjat luta åt läkaryrket och har även intresserat mig för teckenspråk. Med anledning av detta har jag börjat fundera på att eventuellt läsa någon...

      Milla : : Hej Ellinor! Jag undrar om du har förkunskaper i Teckenspråk för hörande eller om du är nybörjare? Utbildning till Teckenspråktolk är en så kallad EGY - Eftergymnasial yrkesutbildning, se på... Läs hela svaret
    • Kimia

      Är det då möjligt för mig?

      Om vi säger att jag får ut min gymnasieexamen från VO,med ganska höga betyg,(alltså inte alla A-ämnen),men så har jag gjort Hp många gånger för högt resultat,och har då fått 1,75/2,00 till sist,kommer jag då kunna få en utbildningsplats på läkarutbildningen?.

      Anna: : Hej Kimia, reglerna kan ändras, men som det är nu, så kommer man in på resultatet av Högskoleprovet i fall man är behörig för övrigt, om resultatet av HP är tillräckligt högt. Du kan också med fördel kontakta vägledare på högskola/universitet med samma fråga. Mvh ANNA SYV
    • Kimia

      Kommer jag lyckas då trots allt??

      Jag ska göra HP flera gånger varje höst och varje vår.Och så ska jag läsa kurser för max antal meritpoäng på komvux.Men om jag tar ut gymnasieexamen från VO,med nätan höga betyg,jag menar alltså betyg som är C,D,E och några enstaka B och kanske 1/2 stycken A.Kommer jag kunna ha chans att komma i...

      Liselotte: : Hej Kimia, det är klart det finns chanser att komma in på en utbildning. Hur stora de är - är dock en annan fråga, som är helt omöjligt att svara på. Gör HP nu till våren, se vad du får för resultat. De senaste åren var... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga