Victoria

    Jag går gymnasiet nu(estet musik)och funderar på att göra en prövning i fysik 1a. Kan jag göra det samtidigt som jag går gymnasiet även fast jag inte tar den kursen? (Det känns som att man behöver grundläggande behörighet försånt och det får man ju inte förens man är klar med gymnasiet)

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV

    Hej, du har inte rätt att göra prövningar på andra ställen än din egen gymnasieskola så länge du är gymnasieelev. Och din egen skola måste erbjuda prövning för dig endast om du fick F i en kurs eller om undervisning i en obligatorisk kurs ej kan erbjudas. För övrigt, så är det inte förbjudet för din gymnasieskola ge dig möjlighet att göra prövning i t.ex fysik1a, men din skola måste inte göra det.

    Jag undrar om hur du ska skaffa dig kunskaper i fysik1a, om du inte läser den kursen? På prövningen visar man att man har kunskaper, men varifrån ska de komma?
    Jag tycker det är mycket bättre om du försöker läsa den kursen - kanske inom Individuellt val eller som en utökad kurs om din skola kan ge dig den möjligheten.
    I annat fall kan du läsa fysik 1a på komvux efter gymnasiet. På heltid läser man den kursen på 7.5 veckor (alltså om man ej samtidigt läser någonting annat, utan endast den kursen).

    Det är kostsamt och besvärligt att erbjuda prövningar. Därför brukar inte skolorna erbjuda prövningar om det inte är elevens rättighet. Och i fall kursen fysik1a ej går på din skola, då finns det troligtvis ingen lärare på din skola som är behörig i fysik och då finns det inte ens praktisk möjlighet att erbjuda dig varken sig läsa den kursen eller göra prövning i den.

    • : Ok tack för svar
    • Julia : vi på Fråga syv är glada om våra svar blir till hjälp! Lycka till!

    Frågor och svar taggade med 'värdering av utländs utbildning' (3 st.)

    • Mila000

      Socionomutbildning utomands?

      Hejsan! Jag funderar på att studera en socionomutbildning i Australian men har börjat bli osäker på om den utbildningen kommer att fugera här i Sverige. Jag vet att socionom inte är ett reglerat yrke, men blev fundersam på om jag kommer kunna jobba som socionom efter utbildningstudier eller om...

      Milla : : Hej, inom det svenska socionomprogrammet lär man sig mycket om Socialtjänstlagen (den svenska lagen, alltså) och den kunskap anser arbetsgivare en svensk socionom ska ha. I socionomprogrammet ingår... Läs hela svaret
    • Förälder

      Jag är färdig med svenska 3 ?

      Hej! Om jag har pluggat svenska 3 och är klar med den och vill plugga vidare till samhällsvetare, vad behöver jag göra då? Jag har läst juridik i mitt hemland och vill jag i Sverige med samhällsfrågor?

      Daniel: : Hej Sotica, har du fått godkänt betyg i svenska 3? I så fall har du, vad gäller Svenska, behörighet till högskola i Sverige. Hur är det med Engelska? Du måste ha godkänt betyg i... Läs hela svaret
    • Pershia

      Hur en utländsk jurist kan fortsätta här?

      En person som har läst klar juristutbildningen i annat land och han har sckickat till UHR för validering. Han vill fortsätta här till advokat eller komplettera jurist utbildningen anpassad med Svenska regler. Vilken väg är lättare och fortare?

      Anna: : Hej Pershia, lagar skiljer sig ganska mycket i olika länder, därför måste man i princip läsa om hela juristutbildningen, om man vill jobba i ett "nytt land". UHR får göra sin... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga