Oscar
    Hej!
    Jag fick inte tidigare en gymnasieexamen i skolan, jag har studerat ämnen och blivit godkänd i dessa.
    Jag håller på att läsa biologi 1 för att det var ett ämne som jag fått F i tidigare men funderar nu på om det behövs ens.
    https://i.imgur.com/SR1M4Np.png Här är en bild på mina betyg som jag fått, jag vill söka in till juristprogrammet och har högskoleprovet som krävs för att komma in.
    Jag har läst upp följande ämnen och fått minst godkänt:
    Religionskunskap 1
    Historia 1a2
    Fysik 1a
    Svenska 3
    Matematik 3c
    Matematik 2c
    Så jag har de ämnen jag behöver för juristprogrammet, samt får jag antalet godkända poäng till 2250. Behöver jag verkligen avsluta min biologikurs eller kan jag hoppa över den? Får jag inte min gymnasieexamen med detta? Jag gick teknikprogrammet med inriktning samhällsbyggande och miljö, jag tog "studenten" 2016.

    Tack på förhand!

    1 Svar

    Daniel SYV

    Hej Oscar,

    jag räknade ihop 1700 godkända poäng i ditt Studiebevis; men du får inte ta in Idrott och hälsa 1 i examensbevis från KOMVUX; så det blir 1600 godkända p.

    och 550 godkända poäng kurser som du nämner i din fråga, vilket sammanlagt ger 2250 godkända poäng.

    För examensbevis från komvux behöver du 2400 betygsatta poäng, och av dem minst 2250 godkända poäng.
    Eftersom du inte kan ta in Idrott och hälsa 1 (ändring i reglerna sedan 1 jan 2017) i idrott-och-hälsa1, behöver du 100 p. med E betyg eller högre  och för det passar Biologi1, om du nu läser den kursen; försök få så högt betyg som möjligt, men som lägst E.
    Sedan kan du ta in 150 F-poäng in i examensbevis från komvux, men jag set inte någon kurs á 50 poäng eller á 150 p. som du kan ta in i ditt examensbevis med F-betyg.

    Mitt råd vore att du försöker få ihop poängen till examensbevis utan några F-betyg.
    Eller i alla fall med så få F-poäng som möjligt; detta för att du tar ut Högskoleförberedande examen bara en gång och du har många år framför dig: du kanske ändrar dig och vill söka någon annan utbildning i framtiden (i Sverige eller utomlands) och det är bra att ha så höga betyg som möjligt; dessutom lär du dig mer, om du går någon extra-kurs innan du tar ut examensbevis.
    Hur som helst, så ser det ut som att du idag ännu inte kan ta ut examensbevis.

    Samråd gärna med SYV på komvux om din studieplanering. Det är Rektor på komvux som är ytterst ansvarig, men hen kan inte göra ett undantag och ta in betyg som ej får tas in; eller ändra på det antalet poäng som krävs.

    Hälsningar
    D:

    • : Så trots att jag fick betygen och mitt studiebevis innan den 1 januari 2017 så kan jag fortfarande inte räkna in ämnet alltså?
    • : Tack för svar
    • Anna : Ändringen häller datumet för utfärdande för Examensbevis - alltså, examen från komvux som utfärdas den 1 Jan 2017 eller senare, får ej innehålla betyg i idrott och hälsa 1.
    • : En sista sak, om jag klarar biologi 1 så får jag fortfarande inte en examen? Jag har följt anvisningar från den SYV på min skola som sagt att jag ska läsa upp de ämnena jag gjort nu inklusive Biologi 1. Men även om jag läser klart biologi 1, har jag fortfarande inte behörighet till högskolan?
    • Anna : Du måste - hur som helst - få ut Examensbevis. du måste bl.a få godkänt betyg i ännu en 100p.kurs (biologi 1 eller en annan normalstor kurs). Sedan är det så att du måste ha 2400 poäng i ditt examensbevis. Se över dina kurser - vilka 150 F-poäng kan du ta in? Kanske kan du göra prövning i någon 50p.kurs och få f på prövningen och ta in den kursen in i ditt examensbevis?
    • Anna : Att du följt "anvisningar" är bra, men har du gjort planering mot examenbevis?
    • : Okej, så om jag inte lägger till en kurs på 50 poäng och får F i den så är jag inte behörig helt enkelt? Med andra ord så kommer det ju att vara försent för mig att bli intagen till högskolan i höst?
    • Anna : Du får ställa hur många frågor du vill. Vi hjälper till om vi kan. Dock utfärdar inte vi examensbevis. Det är rektor på komvux som är ytterst ansvarig om du på komvux läser mot examensbevis. Be att få ha samtal med rektorn.
    • : Ja absolut, vi pratade om vad jag ville göra och jag ville veta vad jag var tvungen att göra för att kunna läsa juridik till hösten. Vi lade upp en planering som jag slutför nu nästa vecka.
    • : Vad ska rektorn kunna göra för att ufärda gymnasieexamen? Jag har ju fortfarande inte de 2400 totala poäng med 2250 icke godkända?
    • Anna : Då kan du visa den Planeringen till rektorn på komvux; det är rektorn som med sitt underskrift försäkrar om att alla regler har följts och Examensbevis som har utfärdats är giltigt. Rektorn skriver Under varje examensbevis (med penna - på akriv-papper med vatten-tecken). Vi på Fråga syv kan endast berätta hur reglerna ser ut. Vi tror inte rektorn kan göra undantag och utfärda examensbevis med 2450 ponäng eller med 2350 poäng, utan det måste vara 2400p. Vad rektorn kanske kan göra är att ta in dig på en liten kurs á 50 p. som man på heltid läser på2,5 veckor och det är ok för dig att få F i den kursen, eller ordna så att du får göra prövning i en 50p.kurs inom kort. Vi får hoppas på det.
    • : Tack för all hjälp, detta blev inte som jag förväntade mig. Jag får helt enkelt kontakta rektorn, jag antar att den jag ska kontakta är den som är rektor för vuxenutbildningen i kommunen jag studerar i?
    • Anna : ja, det är rektorn på komvux i den kommunen där du är Folkbokförd, för att det är där du har rätt att få ditt examensbevis utfärdat. Lycka till!
    • Anna : Du får gärna visa våra svar - till rektorn och till vem du vill. vi är bara glada om vi kan hjälpa till. Som sagt, förekommer det alla möjliga "situationer" men reglerna för utfärdandet av examensbevis är ganska så strikta. Har du inte en Planering av examensbevis, godkänd och undertecknad av en syv på komvux - kommer du mycket svårt att hävda din rätt. det är mycket ofta som studerande får höra att de har "fattat fel"... och även om du t.ex har bevis på att Syv-en sa eller skrivit fel, så är det inte en anledning att frångå reglerna; då får du kanske en Ursäkt, men inte ngt. Examensbevis. ... I västa fall blir du försenad i att kunna söka vidare.. . Vi hoppas på det bästa! Lycka till!
    • : Jag förstår, så det enda hoppet skulle vara att jag skrivs in på en 50poängs kurs och får F antar jag.
    • Anna : ser ut som det.
    • Anna : Eller så får du examensbevis senare och kan söka till nästa antagningsomgång - till nästa termin eller nästa läsår ..
    • : Ja, det blir alternativ 2 , men det är helst något jag vill undvika trots att det ser ut som att det inte går just nu.
    • Anna : Fråga SYV önskar dig lycka till och håller tummarna för dig!
    • : Om det nu visar sig att jag måste vänta ett år till med att söka, hur ska jag göra då? Ska jag söka vilken 50-p kurs som helst och sedan få F i den ?
    • Julia : Bra om du gör Planering mot Examensbevis (att du och SYV på komvux upprättar ett Dokument med rubriken Planering av Examensbevis och SYV-en skriver under det; och du kan ta originalet och SYV-en behåller en kopia; du kan gott också be administratör på komvux spara en kopia...) - detta för att det sedan inte ska uppstå ?? om t.ex SYV-en slutar och det kommer en ny (och rektor kan också bytas ut), som säger "det stämmer inte, vem sa det till dig?"
    • Julia : Det finns ingen anledning att medvetet få F i en kurs; det är mycket bättre att läsa "på riktigt" en kurs som kan vara intressant för dig och försöka också få så högt betyg som möjligt. Bra att inte ha F betyg i sitt examensbevis. Förklaring: resultatet av HP gäller i fem år, och om du senare vill eller ska behöva söka till någon utbildning när du inte längre kan använda HP-resultatet, kan det vara bra att ha högre meritvärde i ditt examensbevis.
    Läs alla kommentarer

    Frågor och svar taggade med 'flygvärdinna' (11 st.)

    • Corina

      Vilken väg är lättast att ta för att få jobb inom flygbranschen?

      Hej! I framtiden vill jag arbeta inom flygbranschen, som flygvärdinna. På gymnasiet har jag studerat Handel och Administrationsprogrammet. När jag studerade på gymnasiet fick jag inte betyg i två ämnen. Jag kan ändå söka utbildningar som...

      Julia: : Hejsan!om yrket Flygvärdinna kan du läsa på Framtid.se/yrke/flygvardinnaflygvard där det också finns information om hur man blir flygvärdinna, alltså om... Läs hela svaret
    • SYV-besökare

      Yrken drabbade hårt av coronakrisen?

      Hej jag har en fråga från en elev som idag läser år2 på gymnasiet som endast kan tänka sig bli flygvärdinna och inget annat. Hur tycker ni ska man bemöta det? Jag tror det blir mycket svårt, kanske t o m omöjligt att utbilda sig till flygvärdinna under ett antal år framöver, detta bl.a på grund...

      Julia: : Hej, en intressant men också svår fråga.Vi, precis som du, tror också att Flygvärdinna blir ett av de yrken där det blir "stopp" på utbildningar och jobbmöjligheter i... Läs hela svaret
    • T

      Hur blir jag flygvärdinna?

      Hej! Hur går man tillväga för att bli flygvärdinna? Var utbildar man sig någonstans och hur ”ansöker” man till utbildningen? Jag vill arbeta som det i framtiden, men det står ingenstans på nätet om var man ska ansöka eller hur man ska gå tillväga. Det enda sina står är de krav som krävs för att...

      Anna: : Hej T!Flygvärdinnor/flygvärdar utbildas i Sverige i samband med rekrytering vid respektive flygbolag. Man söker alltså "jobbet" och i fall man blir anställd, får man inom anställningen... Läs hela svaret
    • Fia

      Hur blir man flygvärdinna, var finns utbildningar?

      Hejsan, som rubriken lyder: så undrar jag om hur man blir en flygvärdinna? Har ni en lista på alla utbildningar och regler mm.? Tack på förhand! Fia J.

      Anna: : Hej Fia; kika gärna på avsnittet UTBILDNING på framtid.se/yrke/flygvardinnaflygvard - kort svar är att det finns inte någon ordinarie utbildning till flygvärd-värdinna i... Läs hela svaret
    • Anonym

      barn och fritids utbildning? Flygvärdinna?

      Hej, jag läser just nu till grundlärare 4-6 men känner att jag inte vill fortsätta min utbildning. Jag läste att man kan studera till förskollärare genom att gå barn och fritid på komvux vilket är på gymnasier nivå. Vad är skillnaden på barn och fritidsprogrammet och barnskötare? då jag såg att...

      Julia: : Hej Ellinore, du är intresserad av yrken >>>Barnskötare >>>Förskolelärare  och >>>Flygvärdinna Kika gärna på yrkespresentationerna, länkarna ovan.
    • RAWAND

      flyvärdinna utbildning?

      Hej: Jag är 20 år och jag läser gymnasiet på komvux utbildning, vill att studera för att vara en flygvärdinna, och jag vill veta mer om utbildning, och om det finns högskola i min stad eller nära som jag kan förtsätta och läsa där? Jag bor i Borås stad. MVH RAWAND

      Peter: : Hejsan, angående utbildning till Flygvärdinna gäller följande: Flygvärdinnor/flygvärdar utbildas i samband med rekrytering vid respektive flygbolag. Det är vanligt att börja som sommarvikarie... Läs hela svaret
    • Noor

      Hur jag vill att min framtid ska se ut?

      Hej! Det här drömmer jag om att få uppleva i framtiden... Få ett jobb (kontorjobb) asså du vet sådära kostym klädsel (skjorta kjol m.m.) elegant hög inkomst villa barn du vet sånt lyxliv, jag vet att det låter töntigt och att det är såklart många som vill leva ett lyxliv. Men flygvärdinna då,...

      Anna: : Hej Noor! Om du vill, kan du läsa om yrke Flygvärdinna på www.framtid.se och där ser du att det går bra att gå på ett valfritt gymnasieprogram (man måste, alltså,... Läs hela svaret
    • Sarah

      flygvärdinna ???

      Hej om jag tar turism och resor kan jag bli flygvärdinna då ? och behöver jag plugga efter gymansiet då för att bli flygvärdinna? och dem som checkar in väskorna och som tittar efter passen och sedan släpper in dom till flyget? kan man också bli det genom turism och resor ? och behöver man...

      Milla : : Hej Sarah! Du undrar om det kommer finnas jobb för dig om du går http://www.gymnasieguiden.se/program/HT/turism-och-resor på gymnasiet. Det finns inte något jobbgaranti i Sverige idag förutom när man utbildas redan när man är anställd,... Läs hela svaret
    • Jen

      Hur blir jag en flygvärdinna?

      Vart ska jag börja från om jag vill bli en flygvärdinna? Vilken program borde jag söka till? Jag går i 9:an och har problem med att veta vad jag vill gå för program. Fast jag är väldigt säker på att jag vill bli en flygvärdinna

      Anna: : Hej Jen, utbildning som Flygvärdinna får man av Flygbolaget. Det krävs godkänd gymnasieutbildning och goda kunskaper i engelska. Kan man fler språk än engelska ses det ofta som meriterande. Erfarenhet från serviceyrke inom... Läs hela svaret
    • Dalia

      Flygvärdinna efter högskolförberedande program, Går det?

      Hej. Jag ska börja på samhällsvetenskapsprogramet inriktning beteende. Efter det vill jag bli flygvärdinna. Går det. ? En till fråga. Vad heter dom som jobbar "nere" i flygplatsen, som checkar in väskorna och som tittar efter passen och sedan släpper in dom till flyget?. Tacksam för svar.

      Lena: : Hejsan, flygvärdinnor/flygvärdar utbildas i samband med rekrytering vid respektive flygbolag. Avgiftbelagd grundutbildning finns också hos fristående utbildningsanordnare. Ett exempel är... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga