Anica 20 år
  Hej!

  Som jag förstår det som om man har fullständiga betyg från gymnasiet så går det inte att påverka det snittet, men kommer underkända betyg från komvux räknas med i det andra snittet, ''kompletteringsgruppen''?

  Och lite mer frågor - vilken urvalsgrupp hamnar man i om man a) väljer att lägga till kurser från komvux b) pluggar upp redan lästa kurser från gymnasiet? c) om man skrivit hp, har fullständiga betyg från gymnasiet OCH har pluggat upp/till kurser, är man då med och konkurrerar i alla grupper?

  1 Svar

  Peter SYV SYV på GymnasieGuiden

  Hej Anica,
  sökande till svenska högskole/universitetsutbildningar kan konkurrera i flera olika urvalsgrupper samtidigt. Är man behörig utan kompletteringar, prövas man i BI. Om man genom komplettering högt sitt meritvärde, prövas man i så fall (samtidigt) även i BII, kompletteringsgruppen (med det högre meritvärde).
  Om man har resultat från högskoleprovet, prövas man i HP-urvalet.
  Man kan också samtidigt ha omdöme från en folkhögskola och så prövas man även i BF-urvalet.
  Vissa utbildningar öppnar ibland för AU, alternativt urval och då kan man samtidigt som man prövas i alla de ovan nämnda urvalsgrupper prövas även i AU-urvalet.
  Som jag nämnt ovan, för att prövas i BII, kompletteringsgruppen (om man redan innan kompletteringar är behörig), måste man höja sitt meritvärde. Icke-godkända betyg höjer inte meritvärde, så de kommer inte räknas in om du redan innan du läst de kurserna är behörig.

  • Anica Tack så mycket! ”Icke-godkända betyg höjer inte meritvärde”, kan icke godkända kurser från komvux som jag inte läst tidigare dra ned meritvärdet då i BII?
  • Mikael De betygen kommer inte påverka ditt meritvärde. I BII KOMMER DU PRÖVAS ENDAST om du genom en komplettering höjer ditt meritvärde (under förutsättning att du redan innan komplettering var behörig).

  Frågor och svar

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga