Eken
    Hej!

    Läste på lite om urvalsgrupper på antagning och folkhögskola.nu och såg att det har kommit till nya regler 2022, men vart osäker då det står inte samlat någonstans.. kan du svara på om detta är folkhögskolans regler eller om det faktiskt är nya skolregler från Skolverket?

    1. Jag undrar kort sagt om man kan konkurrera med i urvalsgruppen BF och BII samtidigt?

    2. Långt sagt så undrar jag, som har kompletterat kurser men ännu saknar en kurs för högskolebehörighet(har 2300 godkända poäng), om jag söker till allmän kurs på folkhögskola, kommer jag då endast kunna konkurrera i BF?

    3. Om ja, borde jag då läsa klart min kurs på Vux och sen söka till allmän linje för att konkurrera med i båda grupperna? (Jag är rädd att det inte kommer vara möjligt efter att ha läst att folkhögskolan allmän kurs ger en högskolebehörighet endast om man inte har)

    4. För då kan man alltid läsa naturvetenskaplig linje, under rubriken allmän kurs. Kan man göra det om man inte har naturämnen trots att man är högskolebehörig? Och sen konkurrera med i båda BF och BII urvalen samtidigt?

    5. Om det inte går, kan man väl alltid läsa naturvetenskapligt basår på folkhögskola, men det är väl en profilkurs? Efter att man har läst profilkurs eller särskild behörighet på folkhögskola, konkurrerar man då i BF och i BII? Eller bara i BII med sina vanliga betyg samt intyg från folkhögskolan att man har särskild behörighet?

    Detta är väldigt viktigt för mig, då jag vill komma in på en utbildning med höga antagningspoäng men mina betyg, tom efter komplettering räcker inte till. Om jag kan läsa folkhögskolan kanske jag kan konkurrera, men då är det viktigt att jag faktiskt gör det möjligt för mig själv och följer reglerna så att jag kan konkurrera i BF, och i BII om det går. Så snälla kan ni svara på alla frågor så noga som möjligt?
    • Anna : Vi har nu fått svar från en sakkunnig - läs mitt utökade svar, nedan. Kort: ingen förändring är aktuell utan man kan, som tidigare, prövas i flera olika urvalsgrupper samtidigt, bl.a i BII och BF samtidigt.

    2 Svar

    Milla SYV på FrågaSYV

    Hej Ellen,
    vi ska samråda med några sakkunniga och återkommer så fort vi kan. Medan vi väntar på svar från experterna, så undrar jag om du har gjort Högskoleprovet? Även om du har gjort HP, så gör det ännu en eller flera ggr till - för att högsta resultatet gäller vid konkurrens i HP-urvalet.
    Vidare undrar jag också om du redan sökt och fick plats på en folkhögskola? I din fråga låter som att det är bara "börja läsa" på en allmän kurs eller på naturvetenskapligt basår på en folkhögskola men så är inte fallet - det är många ggr mycket svårt att få plats på en folkhögskola: många söker och de som inte har några som helst gymnasiestudier bakom sig prioriteras, så de som är klara eller nästan klara med gymnasiet eller är nära examensbevis från komvux riskerar att inte få plats på en allmän kurs.

    Det jag definitivt kan redan nu svara på är att Naturvetenskapligt basår på en folkhögskola ger inte grundläggande behörighet och placerar därför inte i BF-urvalet. För att kunna prövas i BF-urvalet så är det Omdöme om grundläggande behörighet från en folkhögskola som man måste ha och ett sådant omdöme ges i slutet av Allmänna kurser på gymnasial nivå. 
    Jag vill också "påpeka" en sak som jag vet ledde till missförstånd förut: när man ser 4.0 i Antagningsstatistiken (i BF-urvalet) så kan man tro att alla med högsta omdöme (4.0 är högsta möjliga omdöme från en folkhögskola) kom in på utbildningen men så är inte fallet. Att det står 4.0 i BF-urvalet betyder att "någon" eller några med det omdöme kom in (men många andra med samma omdöme blev utan plats). Exempel: om det finns 20 platser för sökande i urvalsgruppen BF och fler sökande i den gruppen som alla har 4.0, så är det endast 20 som kommer in och övriga blir utan studieplats.
    Vi inväntar svar från de sakkunniga och återkommer till dig snarast.

    Studie- och yrkesvägledare
    Anna SYV på FrågaSYV

    Hej Ellen,
    vi har ännu (tyvärr) inte fått svar från de sakkunniga (på grund av semestrar som ännu inte är slut), men jag vill nu "svara" dig ändå så att du vet att vi inte har glömt dina frågor utan jobbar med att få svar på dem!
    Jag vill dock påpeka att man ska ha tillräckligt höga meriter för att komma in och att prövas i flera urvalsgruppen ger "i sig" inga fördelar. Jag menar så här: en och samma person kan ha examensbevis från gymnasiet, sedan konkurrenskompletterar via prövningar och även har omdöme om grundläggande behörighet från en folkhögskola + gör högskoleprovet. Hen kommer då prövas i många olika urvalsgrupper samtidigt men om hen har låga meriter i varje grupp, så kommer hen ju inte in. I varje urvalsgrupp har man en "ny chans", kan man säga och det stämmer men det ger inga "pluspoäng" att prövas i flera grupper. Det tar också tid att uppnå meriter så man kan prövas i flera grupper. Det kan hända att man ändå inte kommer in... tyvärr.
    Gör högskoleprovet så många ggr du kan! 
    Jag undrar också - var har du läst det du skriver om i din fråga om att omdöme om grundläggande behörighet från en folkhögskola placerar i BF "endast om man inte redan är behörig"... exakt var, på vilken webbplats har du läst det? Jag tror inte det stämmer och jag vill kolla upp exakt vad som står på den webbplatsen där du läste? Var god sätt in direktlänk i en kommentar till detta "svar" från mig.
    Tack på förhand!  

    Hej igen, vi fick nu svar från en sakkunnig från UHR, Universitets- och högskolerådet, som lyder: 
    "Några förändring rörande urvalsgrupperna och hur dessa hanteras är inte aktuella.Information om vad som gäller för urvalsgrupperna finns här>> Betygsurval - Universitets- och högskolerådet (UHR)
    Vill du inte använda dig av länkar använder du google som sökmotor och söker på begreppen ’betygsurval universitets och högskolerådet’. Första träffen leder dig till samma ställe som medföljande länk.
     
    Frågor om folkhögskolans system för sin olika typer av allmänna kurser riktas till Folkbildningsrådet.

    Med vänlig hälsning
    Antagningshandläggare
    Universitets- och högskolerådet

    Med utgångspunkt av den sakkunniges svar, så kan du även fortsättningsvis prövas i flera urvalsgrupper, t.ex i BF och i BII samtidigt. Du kommer prövas i varje urvalsgrupp i vilken du kvalificerar dig. Alltså om du har examensbevis från gymnasiet eller komvux kan du prövas i BI och/eller i BII och samtidigt (om du har omdöme om Grundläggande behörighet från en folkhögskola) kan du prövas i BF också. Och samtidigt också i HP, om du har resultat från högskoleprovet. 
    Av din fråga förstår jag att du är mycket nära möjlighet att ta ut examensbevis från komvux. Och du får i så fall gärna ta ut examensbeviset. Examensbeviset tar du ut "för livet", för att det kommer att gälla "för all framtid" och du kan använda examensbeviset i olika sammanhang - både när du söker olika utbildningar och när du söker jobb. 
    I vilken ordning (alltså om det är bättre för dig att ta ut examensbeviset från komvux först och omdöme om grundläggande behörighet från en folkhögskola - senare eller tvärtom), är svårt att svara på... - du kan kanske ta ut dem mer eller mindre samtidigt. Detta för att du kan kanske läsa en eller flera kurser hos komvux på distans samtidigt som du läser på folkhögskolans utbildning som leder dig till omdöme om grundläggande behörighet.

    Frågor och svar taggade med 'examensbevis' (1272 st.)

    • David

      Kurser på vuxenutbildningscentrum & Påverkan på merit?

      Hej Jag undrar om det är möjligt att läsa viss gymnasiala kurser på komvux och vuxenutbildningscentrum utan att det sänker meritvärdet från gymnasiet. Kurserna i fråga ingick inte i min gymnasieutbildning (Samhällsvetenskap & Beteende) ,...

      Milla : : Hej!vänligen uppge om du gick ut gymnasiet med ett examensbevis eller med ett studiebevis. Svara också på frågan om vad är anledningen att du läsa vissa kurser på... Läs hela svaret
    • Ninos

      Dela kurs från 100 Poäng till 50 Poäng?

      Jag har snart 2250 poäng och tänkte då använda 150 poäng i F. Jag har dock inte en 50 poäng kurs att använda och har tänkt då att jag kan dela en 100 poäng kurs som jag fått F i som Historia 2A och ta 50 poäng därifrån....

      Milla : : Hej,jag tror inte man kan dela upp kursen Historia 2a (100poäng). Man kan dela upp kursen Historia 1b i kurserna historia 1a1 och 1a2. Se vilka kurser i ämnet historia som finns på gymnasial... Läs hela svaret
    • Ninos

      F i Prövning använda i Examen?

      Tänkte kolla om jag har 2250 poäng och fått F i en prövning som är på 50 poäng har jag möjlighet till att använda den kursen som F. Alltså min fråga är kan man få F i en prövning och sen använda den kursen i en...

      Milla : : Hej!Jag tror man får göra så. Ytterst är det upp till rektorn på komvux i den kommunen där du är folkbokförd att besluta om det. Jag känner inte till ngn regel som skulle... Läs hela svaret
    • Sara17

      Enskilda Betyg ?

      Hej, Jag har studerat på gymnasiet och fick examen 2022. Kan jag på något sätt beställa intyg/betyg på ett specifikt ämne? Jag har min gymnasiet examen men jag vill ha enskild betyg på 3 ämnen.

      Milla : : Hej!Kontakta din gymnasieskola och fråga om du kan få de enskilda betygen som utdrag från betygskatalogen. Frågan är ovanlig; jag har aldrig fick den frågan förut och kan inte svaret. Du kan ringa till... Läs hela svaret
    • Ranim

      arabiska (moderna språk) ?

      Hej, Jag har hört att arabiska som modern språk 3 och 4 ger 1,5 merit poäng., men problemet är att min kommun har inte dessa kurser tillgängliga i gymnasiet utan jag ska läsa dem i Komvux efteråt. Hur kommer dem adderas om jag har ändå läst...

      Milla : : Hej,det är två Olika situationer:om du går ut gymnasiet med Examensbevis (uppfyller kraven och får ut gymnasieexamen) då kan du sedan inte ta bort eller byta ut några kurser ur ditt examensbevis. I... Läs hela svaret
    • LäraförLivet

      Fördelar & Nackdelar med att Reducera eller F ?

      Mitt barn går årskurs 2 i ett av gymnasiets Högskoleförberedande program och har pga ohälsa "reducerat" delar av undervisningen, 200 poäng, för att kunna fokusera på återhämtning i egen takt. Ambitionen är att hen ska...

      Milla : : Hej,examensbevis från ett högskoleförberedande gymnasieprogram ger grundläggande behörighet till högskolestudier och har man då även särskild behörighet (t.ex om... Läs hela svaret
    • AhmSa

      Ska jag hoppa av Matematik 5?

      Hej, Jag funderar på att hoppa av Matematik 5. Eftersom jag redan har läst Engelska 7 och Moderna språk 3 och 4, vilket redan ger mig maximal merit (2,5), undrar jag om det är värt att fortsätta. Jag tycker inte att kursen är särskilt rolig och jag...

      Milla : : Hej;det du skriver om meritpoängen, stämmer, man kan inte få mer än 2.5 meritpoäng; det är max. Men du skriver inte var och varför du läser matematik 5. Om du redan gått ut gymnasiet... Läs hela svaret
    • Nasseapa

      Ansökan universitet?

      Hej, Jag pluggade en kurs på komvux (spanska 4) i höstas för att höja min merit. Jag fick dock F på den kursen. Nu har jag sökt universitet. Där jag sökt syns mina gymnasiebetyg och högskoleprovets poäng, men inte betyget för spanska 4?...

      Milla : : Hej, du skriver tyvärr inte om du fick examensbevis när du gick ut gymnasiet eller om du fick studiebevis och det är två olika situationer och kräver olika svar.Om du gick ut gymnasiet med examensbeviset och... Läs hela svaret
    • aenil

      Kan man läsa upp ämnen utan att bo i Sverige?

      Hej! Jag är inte svensk medborgare och bor för tillfället inte i Sverige. Men jag gick hela mellan-högstadiet samt gymnasiet i Sverige. Jag fick dock ingen gymnasieexamen och behöver att läsa upp ett antal ämnen ifrån 3’an samt gymnasiearbetet....

      Milla : : Hej! Du söker läsa på komvux i den kommunen i Sverige, där du är folkbokförd i. Du behöver inte bo i Sverige men du måste vara folkbokförd i någon kommun... Läs hela svaret
    • Carl linus

      Räknas utökad kurs med?

      Hej! Jag har läst moderna språk 3 i både spanska och franska. Kommer mitt franska betyg vara tvunget att räknas in på meritvärdet eftersom det är en meritgivande kurs, även om den är utökad, eller kan moderna språk 3 i spanska bara...

      Milla : : Hej!Svar på din fråga beror på hur ditt examensbevis ser ut, vilka kurser som är markerade med U i ditt examensbevis. Om du redan fått ut ditt examensbevis uppge vilken eller vilka kurser som i ditt... Läs hela svaret
    • Elev

      Komvux eller ska jag ge upp?

      Hej! Jag tar studenten snart och jag har jämförelsetal på 17,81 utan meritpoäng. Jag hade tänkt söka antingen till statsvetare i Göteborg eller jurist vilken stad som helst. Jag har inga meritpoäng. Jag har matte 2 som tillgodoräknas i jurist och...

      Milla : : Hej,det är två olika situationer - om du går ut gymnasiet med Studiebevis eller med Examensbevis. Får du ut examensbevis genom att uppfylla kraven och med det få fullständig gymnasiekompetens,... Läs hela svaret
    • Carl linus

      Prövning innan gymnasiebetyg?

      Hej! Jag tar studenten i juli, men undrar om jag nu parallellt kan göra prövningar och läsa upp betyg från tidigare ämnen innan jag fått min gymnasieexamen? Och sedan använda dessa betyg för att söka in till universitetet direkt efter gymnasiet...

      Milla : : Hej,om du tar studenten i juli, antar jag att du läser på IB-programmet, inte på ett nationellt svenskt gymnasieprogram, stämmer det?I så fall är sista dag för dig att ladda upp Diplom... Läs hela svaret
    • Oliver123

      Hur får jag grundbehörighet?

      Jag har nästan inga betyg från gymnasiet men gick bygg och anläggning programmet på Komvux i efterhand för att bli snickare Jag vill nu studera tekniskt basår men man behöver grundbehörighet. Kan jag kombinera betyg från gymnasiet och bygg och...

      Milla : : Hej,grundläggande behörighet kan du uppnå på flera olika sätt, t.ex genom Examensbevis från komvux med godkända betyg i svenska 2, 3 och engelska 6. Boka tid med SYV på komvux för... Läs hela svaret
    • Carl linus

      Prövning gymnasiet?

      Vilken antagningskvot räknas man in i om man höjer sina betyg genom betald prövning under gymnasietiden? Alltså att skolan har erbjudit prövning för att höja ett betyg man är godkänd i i utbyte mot en kostnad innan man tar studenten, räknas...

      Milla : : Hej,i det fallet du beskriver prövas du i BI, direktgruppen. De högre betygen kommer ju ingå i ditt examensbevis från gymnasiet; du kommer alltså inte komplettera efter gymnasiet, det blir med det inte en komplettering.
    • Svenne

      Räknas in i BI eller BII?

      Hej läser andra året på samhällsprogrammet. Kommer läsa utökat i trean (en kurs som krävs för att komma in på utbildning som jag ska in på) När jag nu då läser 2600 poäng under gymnasietiden men kursen som jag...

      Milla : : Hejsan,om du blir behörig samtidigt som du går ut gymnasiet (ej behöver komplettera för behörighet efter datumet för din gymnasieexamen) då prövas du i Direktgruppen (BI). Detta, oavsett om... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga