L
    Jag började på en naturbruksskola i tisdags och jag trivs verkligen inte. Vi har inte börjat att gå efter det riktiga schemat så jag vet inte hur det egentligen är med lektioner osv. Eftersom vi börjar "på riktigt" om 4 veckor känns det försent att byta om jag fortfarande inte skulle trivas efter det. Tog estet som 2a val och kan tänka mig att gå det men är rädd att det blir för mycket plugg (är inte dålig i skolan) och har funderat på hotell & turism men min engelska är inget vidare så känns inte som ett bra val det heller.

    1 Svar

    Julia SYV på FrågaSYV
    Hej L,
    du kan börja med att ta reda på om det finns lediga platser på något program som du kan tänka dig att gå och där du är behörig.
    Om det inte finns lediga platser, så kan du inte byta.
    Om det finns en plats för dig, då har du val - att byta eller inte byta.

    Vad vill du göra efter gymnasiet`? Vill du jobba eller studera vidare? Vad vill du jobba som? Vad vill du studera?
    Om du svarar på de frågorna samt tar reda på var det finns lediga platser /om det finns några/, kan jag ge dig ett bättre svar.
    För att få reda på var det finns lediga platser, vänd dig till Antagningskansliet i ditt län. Kontaktuppgifter till Antagningskansliet hittar du på www.antagningskanslier.se - du behöver inte logga in, välj bara rätt kommun i "rullgardinen" och tryck på SÖK.
    Du kan skriva epost till Antagningskansliet nu på en gång och vi får hoppas att de svarar imorgon bitti.
    I fall det inte finns lediga platser på något program där du är behörig att söka och vill gå, så kan du fundera på om du ev. kan tänka dig att gå på en skola långt hemifrån - det kan finnas platser kvar på någon skola med Riksrekrytering /dit elever från hela landet får söka/. Se på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium?query=&program=&variant=2&sport=

    Jag undrar också vad är det som du tycker är mindre bra på din gymnasieskola?
    Det är en stor omställning - nya lokaler, nya människor omkring dig, det är inte lätt att snabbt anpassa sig till en ny omgivning.
    Du kan boka tid hos kurator på din nya skola och berätta hur du känner. Kurator har sekretess. Du kan få stöd och tip/råd från kurator. Detsamma gäller skolsköterskan. Även din klasslärare/mentor kan vara rätt person att prata med.

    Återkom med en ny fråga där du svarar på de frågorna som jag ställde till dig nu och jag skall försöka hjälpa dig!
    Bästa hälsningar
    Julia SYV
    Hej igen,
    jag har läst båda dina kommentarer och tänkte på några saker:
    1. du skriver att du ENDAST kan tänka dig utbilda dig till Djurskötare och samtidigt uppger du att du inte brinner för djur så mycket som resten av klassen verkar göra. Jag har kanske missuppfattat ngt.?
    Men OM DU INTE BRINNER SÅ MYCKET FÖR DJUR, varför vill du i så fall utbilda dig till Djurskötare och inte kan tänka ngt. annat jobb för dig i framtiden?
    2. en annan sak som jag tänkte på är att om andra sitter tyst och är engagerade i sina mobiltelefoner, så stör de ju inte andra, vilket är ju jättebra! Det skulle vara värre om de väsnades och störde. Nu är det så att du kan koncentrera dig på det som du vill lära dig. Skillnad från grundskolan är att man får ta större personligt ansvar på gymnasiet, inte vänta på att läraren säger att man skall öppna boken på sidan 5 och läsa tredje stycke uppifrån, typ... *L* ;-) (skojar lite...) men jag menar att du kan läsa framåt i läroböcker och när det kapitlet kommer upp på lektionerna - så kan du redan en hel del och kan ta till dig info- på ett mycket bättre sätt.
    Det finns en del bra hemsidor som t.ex. www.matteboken.se där man kan öva på Matteuppgifterna, repetera matten från grundskolan eller läsa framåt - nästa mattekurs. Det är gratis och kan göras när du har tid och lust.
    Tänk på vad du vill lära dig och vilka betyg som du vill få - och de andra i klassen får väl ta eget ansvar och lära sig det de kan /eller inte lära sig/. Så länge det inte är Grupparbete, så behöver du inte tänka på vad andra i klassen gör.
    3. angående höga antagningspoäng till eftergymnasiala utbildningar, så finns det olika vägar att gå: förutom betyg, så kan man satsa på Högskoleprovet och komma in på dess resultat; man kan också jobba ett par år efter gymnasiet och använda arbetslivserfarenhet som extra merit, vilket oftast hjälper till att komma in på en Yrkeshögskoleutbildning, se utbud på www.yhguiden.se.

    4. ang. pendla långt - så förstår jag att det tar på krafterna. Finns det någon skola som ligger närmare dig? Vilka program finns det på den skolan?

    Jag ber dig att skriva EN NY FRÅGA i stället för en kommentar för att vi ser de nya frågorna först och prioriterar dem. Du kan, om du vill skriva t.ex. att - "som fortsättning på min tidigare fråga som finns på http://www.fragasyv.se/fragor/ska-jag-byta-eller-stanna-kvar undrar jag också det här.." /(du kan länka till din gamla fråga).

    Bästa hälsningar & vi hörs!
    Julia SYV
    • : Sedan finns det oengagerade elever som sitter diskret med mobilen då & då och målar i block osv. och vi har knappt haft någon teoretisk lektion som är krävande. Det är ju upp till var och en men stör mig på det ändå.
    • Julia : Hej, du skrev i KOMMENTARSFÄLTET, därför gick det inte att göra ett nytt stycke. Jag skriver ett UTÖKAT SVAR TILL DIG NU. ok? *l* ;-)

    Frågor och svar taggade med 'akademiska poäng' (7 st.)

    • Gustav

      Antagning på universitet?

      Hej! När man läser på vissa program om behörighet osv så kan det stå såhär Urval: Betyg 50% Högskoleprov 50%. Eller, Urval: Betyg 33% Akadamiska poäng 33% Högskoleprov 33%. Vad betyder detta?

      Mikael: : Hej Gustav!det med "Akademiska poäng 33%" - står endast på utbildningar på Avancerad nivå där man för behörighet behöver ha avklarade tidigare studier på... Läs hela svaret
    • Micaela

      Hur påverkas behörigheten om jag läst 7,5 högskolepoäng?

      Jag har inte så höga betyg och fick inte heller ett jättehögt resultat på högskoleprovet och kikar nu på mina chanser att läsa separata kurser istället och bygga mitt eget program. Därför undrar jag hur mina chanser att komma in...

      Mikael: : En kurs på 7,5 hp påverkar inte chanserna att komma in på en högskoleutbildning. Till utb på grundnivå konkurrerar man med meritvärde och med HP.
    • Simon

      Nya högskolepoäng trots upprepad kurs?

      Jag har sedan tidigare läst en kurs i marknadsföring på 7.5 HP. Nu har jag bytt högskoleprogram och läser en kurs i marknadsföring och organisation på 15hp. Kommer jag att få 15 poäng till för denna kursen eller bara de poäng som tillräknas organisationsmomenten?

      Anna: : Hej Simon, vi på fråga syv kan tyvärr inte svara på just din fråga. Svaret beror på om innehåll i kurser du har läst/läser - "överlappar" varandra eller... Läs hela svaret
    • emma

      Hur räknar man in hp i det slutgiltiga examensbeviset?

      Hej! Jag har gått en 30 hp kurs i engelska och en 30 hp kurs i affärsjuridik. Nu till nästa vår kommer jag att påbörja en kandidat i ekonomi, på 180 hp. Min fråga till er är, kommer mina andra 60 hp poäng räknas in i mitt slutgiltiga examensbevis, så att det kommer stå 240 hp? Eller kommer det...

      Anna: : Hej Emma,den fråga måste du ställa till studievägledningen på det lärosäte där du ska läsa Kandidatprogrammet. Jag Tror du kommer att ta ut Kandidatexamen... Läs hela svaret
    • Ruba

      Master programmet direkt efter kandidatexamen?

      Hej, jag läser termin 5 nu och beräknar klara mitt program i juni, Jag vill ansöka till master programmet i hösten direkt i april 2019, Hur kan mina poäng räknas? Jag läser receptarie och fristående kurser samtidigt och vill ansöka till master...

      Milla : : Antagningsgruppen på Umeå universitet borde kunna se vad du läser när du ansöker till masterprogrammet ... sedan kommer dina godkända akademiska poäng registreras i LADOK när kurserna är avslutade. 
    • Sofie

      Varför kan jag inte se antagningspoäng?

      Hej, Jag kollade på bland annat antagningspoängen till kursen Rättspsykologi I i Kristianstad på sidan UHR antagningsstatistik. På Rättspsykologi I kunde man se poängen, men på Rättspsykologi II stod det APGR och inga antagningspoäng. Jag förstår inte vad detta menas med? Hur sker detta urval,...

      Peter: : Hej Sofie, menar du den här utbildninen - www.hkr.se/kurs/PS1238 Urval sker genom att jämföra hur många avklarade högskolepoäng man har. Eftersom det är en fortsättningskurs,... Läs hela svaret
    • Nur

      Urval - akademiska meriter?

      Hej, Jag har tänkt noggrant och kommit på att psykologprogrammet må vara något som passar mig, men mina betyg räcker nog inte till. Jag undrar hur akademiska meriter/poäng fungerar. Jag undrar också om det finns en chans att komma in i psykologprogrammet genom att läsa en eller flera kurser...

      Mikael: : Det går tyvärr inte att använda sig av akademiska poäng, eftersom du söker på dina Gymnasiala betyg.  Om du läser några kurser ur psykologiprogrammet måste du ändå... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga