Alexandra 22 år
  Hej,

  Jag har en litet problem. Jag går första året på gymnasiet på Ekonomiprogrammet. Jag valde det med tanken att gå Juridik som inriktning nästa året när jag ska välja inriktningen. Problemet är att gymnasiet var jag går har bestämt sig att inte ha nån Juridik inriktning länge därför vi är för få elever. (Vi är bara tre i klassen.) Men nu vet jag inte vad jag ska göra. Några av lärarna sa att det är samma om man stannar på EK men andra har sagt att SH är bättre. Vad ska jag göra? Jag menar -- vilken program skulle vara bäst för att gå vidare till Juridik Universitetet? Är bara Ekonomi programmet bättre än Samhälls? Vad kan jag göra i den har fället?


  Det finns ingen annan skola i stan och andra stan är för lång borta för att åka buss varje morgon.

  1 Svar

  Julia SYV SYV på FrågaSYV
  Hej Alexandra,
  se på http://www.gymnasieguiden.se/files/program/pdf/programplaner/EK.pdf

  Inom Inriktning Juridik är det bara två kurser som är "juridiska" -
  Affärsjuridik
  och Rätten & samhälle
  Det är 200 p. av 2500 poäng som man läser på gymnasiet (det är ca 8 procent av dina gymnasiestudier).

  Du behöver inte de "juridiska" gymnasiekurserna för att bli behörig att söka Juristprogrammet på högskolan, men om du vill läsa dem, så finns det flera vägar för dig att gå:
  1. fråga på din skola om du kan välja just de två kurserna inom Individuellt val, 200 p.
  2. fråga om det finns plats på Korr gymnasiet /man läser på distans med några få obligatoriska träffar/, se info- på http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/korr-onlinegymnasium som erbjuder inriktning Juridik på Ekonomiprogrammet.
  3. fundera på alternativet att läsa in de kurserna på egen hand och tenta av för att få betyg /fast du behöver inte betyg i de kurserna för behörighet till vidare studier i juridik/ - så du kan bara läsa läroböcker för att inhämta kunskap och kanske använda den kunskapen i ditt Gymnasiearbete /som är en obligatorisk kurs på 100 p./.

  Om du funderar på att byta till Samhällsprogrammet, se programplan på http://www.gymnasieguiden.se/files/program/pdf/programplaner/SA.pdf och vad det gäller "Juridiska" kurser - så finns de inte på Samhällsprogrammet. En annan fråga är om din skola har plats på SA - d v s om det är möjligt att byta.

  Behörighet till Juristprogrammet är: Grundläggande behörighet + Historia 1b samt Samhällskunskap 1b.
  Konkurrensen brukar vara tuff och du måste därför försöka få så höga betyg som möjligt eller om du vill satsa på att göra Högskoleprovet.

  Jag vill även passa på & tipsa dig om de mindre kända Yrkeshögskoleutbildningarna, där det finns utb. inom område "Juridik" (det är bra att känna till olika alternativa eftergymnasiala utbildningar, tänker jag) och skickar därför några länkar till dig här:
  http://www.yhguiden.se/utbildning/pahlmans-handelsinstitut/paralegal-juristassistent1
  http://www.yhguiden.se/utbildning/folkuniversitetet-goteborg/kvalitets-och-miljoledare
  http://www.yhguiden.se/utbildning/goteborgs-stad-utbildning/juridisk-assistent-paralegal1

  Önskar dig allt väl! Återkom om du har andra frågor.
  Mvh
  Julia SYV

  Frågor och svar

  • Rebecca 19 år

   Hur lång är introduktionen till distanskurser?

   Hej! Jag planerar att läsa en distanskurs, halvfart, läsåret 20/21 som ”sabbatsår”. Hur lång är introduktionen i starten? Träffas man flera dagar eller är det endast en med upprop och sådant?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • S 16 år

   Modersmål på gymnasiet?

   Hej! Jag undrar om betyget i modersmål 1 spelar någon roll (för exempelvis ansökan till universitet) om man läser utökat och byter ut modersmåls-betyget mot betyget i en annan kurs? Är det möjligt att hoppas av / sluta på kursen modersmål 1?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • A 16 år

   Måste man välja inriktning?

   Hej! Jag ska söka till samhällsvetenskapsprogrammet och man kan välja ”utan inriktning”, ”beteendevetenskap” eller ”samhällsvetenskap”. Vad händer om man väljer utan inriktning?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 20 år

   Kommer min merit att gå upp?

   Hej, Jag har läst samhällsvetenskap och funderar på att läsa naturvetenskapligt basår. Om jag sedan söker ett program på universitet som kräver naturvetenskap får jag meritpoängen för basåret jag läst? Hoppas ni förstår vad jag menar. Kommer min merit att gå upp?

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Ceren 20 år

   Osäker mellan två val?

   Hej, har ni tips på hur man kan gå tillväga om man har två utbildningar/yrken i tanken, och båda låter lika bra och är alltså "lika högt" för dig, men du har ingen aning om vilken du borde ta och hur du ska tänka? Har gjort personlighetstester och yrkestester och allt möjligt men får ändå upp...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Sofia 20 år

   Tips på hur jag kan gå tillväga?

   Hej. Jag har gått ut gymnasiet och jag gick samhällsvetenskapliga programmet. Nu i efterhand så har jag funderat och jag är mer intresserad av att plugga någonting inom naturvetenskap. Har ni tips på hur jag kan göra för att plugga de ämnen som behövs? Vad är smidigast? Känns ganska jobbigt...

   Anna SYV: Hej Sofia,naturvetenskapliga kurser som t.ex fysik1 och 2, kemi 1och 2, biologi 1och 2 samt matematik (upp till matte 4) kan man komplettera påKOMVUXpå en folkhögskolapå naturvetenskapligt basår... Läs hela svaret
  • Felix 21 år

   Bli elektriker lärling ?

   Hej! gick ut gymnasiet sommaren 2018 och har sedan dess jobbat som nätverkstekniker med endast svagström. Har varit med några gånger och installerat eluttag också men mestadels jobbat med svagström. Har en fråga ifall jag skulle kunna börja som Elektriker Lärling med min utbildning jag har och...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • George 16 år

   Naturvetenskapsprogrammets inriktning?

   Hej SYV, Vad är det för skillnaderna på natur inriktningarna (NaNatur och NaSam)? Vilka ämnen läser, vad kan man läsa vidare med de och andra skillnader?!

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • George 16 år

   Byta gymnasium?

   Hej SYV, Jag undrar om jag kan byta gymnasium men ändå i samma linje efter den första terminen? Alltså tillexempel om jag byter gymnasium i samma kommun också (Botkyrka) och väljer samma linje (Naturvetenskapsprogrammet).

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • felicia 24 år

   Vilken behörighet krävs till specialist undersköterska?

   Hej! Jag är utbildad undersköterska. 1500p. Via en vuxenutbildning. Och har fast jobb som detta i min kommun. Men det enda betyget jag har ifrån "vanliga" gymnasiet är i svenska 1. Betyder det att jag inte är behörig till yrkeshögskola? Jag vill nämnligen utbilda mig till specialist uska. Hur...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Andreas 16 år

   Hur gör jag ett individuellt val?

   Hej. Jag undrar hur man gör ett individuellt val till gymnasiet. Historia 1a2 i mitt fall

   Milla SYV: Om din gymnasieskola kan erbjuda läsa den kursen, borde SYV på skolan skriva in den i din individuella studieplan; gå prata med SYVen om det.
  • Emil 20 år

   Jag behöver matematik 3c för behörighet men kan ej söka det på komvux?

   Hej! Jag ska hålla mig kort och konsist. Jag har godkänt betyg i matematik 3b men programmet jag vill studera på högskolan kräver 3c som behörighet men när jag försöker söka matematik 3c på komvux så blir jag ej antagen eftersom jag redan har godkänt betyg i matematik 3b. Måste jag läsa...

   Milla SYV: Du kan läsa matte 4; du kan också se om du kan göra prövning i matte 3c och du kan  vända dig till rektorn på komvux för att förklara... Läs hela svaret
  • Sara 19 år

   Universitetsutbildning?

   Hej, Jag läser tredje året på gymnasiet, samhällsvetenskapliga programmet. Snart ska jag söka universitets utbildning, och områdena som intresserar mig är ekonomi och administration, ekonomi, juridik och ledarskap. Problemet är att när jag har tittat på yrkena som faller under de här...

   Den här frågan är obesvarad. Vill du också ha svar på den här frågan?

  • Adi 29 år

   Matte 2b F i betyg?

   Hej! jag är intresserad av ett program på högskolan och det krävs matte 2 i programmet. min fråga är vad händer om jag får F i kursen? får jag ansöka till programmet även om jag får F i matte 2? ellermåste jag får minst E för att bli behörig till programmet?

   Milla SYV: Det krävs godkänt betyg- alltså E eller högre. 
  • Fatemeh 16 år

   Frågan om gymnasiet?

   Hej! Jag vill läsa samhällsprogrammet och jag bor i sverige nästan ett och halv år och jag har inte fått betyg i sjuan och åttan för att jag har börjat skolan från nian i Sverige. Och min lärare kräver att jag ska göra provet som de andra har gjort i sjuan och åttan. Kan man komma in eller...

   Milla SYV: Om du får möjlighet att läsa ännu ett år på grundskolan är det en stor fördel: du får bättre kunskapsgrund inför fortsatta studier.  Behörighet till gymnasiet - se info... Läs hela svaret

  Hittar du inte din fråga?

  Skapa en ny fråga