Felix
    Jag går åk 9 och ska söka till gymnasium.

    Jag är lite sugen på att gå ekonomiprogrammet på annan ort. Det tar 30 minuter att åka dit, vilket gör att jag i så fall kommer få fem timmars resa i veckan. På fritiden tränar jag judo: 4 timmar i veckan, instrumentlektioner: 1 timme i veckan, ensemblespel: 3 timmar i veckan.

    Det jag är rädd för är att resandet mellan skolan och hemorten, där jag har alla mina andra aktiviteter, kommer ta för mycket tid så att jag inte kommer kunna hinna med både skolan och alla de aktiviteter som jag vill hålla på med. Jag är rädd för att jag, om jag väljer att gå ekonomiprogrammet på annan ort, tvingas ge upp någon av mina andra aktiviteter.

    Felix

    3 Svar

    Mikael SYV på FrågaSYV
    Hej Felix,
    jag förstår hur du tänker och det är smart att fundera över det där med resande till skolan - att det tar tid och du kommer att göra det i tre år.
    Det kanske finns lösningar så att du skall kunna både "äta kakan och ha den kvar" *L* :-).
    För att kunna hjälpa dig måste jag veta
    1. om du kan tänka dig läsa på distans?
    2. vilka program finns det på hemorten - på en skola som ligger nära dig?

    Återkom med svar på mina frågor - så skall vi se om jag kan ge dig ett bra råd.
    Mvh
    Mikael SYV
    hej igen! med distans menar jag den här skolan http://www.gymnasieguiden.se/gymnasium/korr-onlinegymnasium
    och om jag förstår dig rätt så vill du helst inte gå på den skolan, som är nära dig alls - oavsett program. har jag förstått dig rätt?
    Mvh
    Mikael SYV
    • : 1. Vad menar du med att läsa på distans? Vad innebär det?
    • : 2. Ekonomiprogrammet finns även på den skolan nära mig, men jag var och tittade förbi där en gång och det gav inte alls samma goda intryck som den på annan ort.
    • Mikael : Jag har nu postat ett utökat svar till dig.
    • : Jag skulle kunna tänka mig att gå på den skolan nära mig, men inte ekonomiprogrammet i så fall. Jag var på öppet hus för att undersöka ekonomiprogrammet på skolan nära mig och det tilltalade mig inte alls. De som var där var helt okunniga och visste ingenting. Sedan var jag även och gjorde studiebesök på samma program på samma skola och följde med en klass och det verkade inte ett dugg seriöst. Alla som var där var totalt odisciplinerade.
    • Anna : Vad är det på Ekonomiprogrammet som lockar dig? Är det någon speciell kurs - privat juridik, t.ex. som läses som obligatorisk bara på Ekonomiprogrammet? Och vilket program som du kan tänka dig att gå på den skolan som finns nära dig? Det går genom valbara kurser göra din gymnasieutbildning väldigt lik den, som du annars skulle ha fått på EK.
    • : Det som lockar på ekonomiprogrammet på skolan på annan ort är att jag var på öppet hus där och den som jag träffade väckte verkligen mitt intresse. Personen jag träffade där visade upp det som de håller på med där och jobbar om. Det var ledarskap, organisation, entreprenörskap och annat sånt som jag verkligen är intresserad av. Dessutom så tror jag att man har stor nytta av att ha gått ekonomiprogrammet, eftersom det tar upp vardagliga saker, som t.e.x konsumenträtt. Dock så känner jag inte att jag vill gå ekonomiprogrammet på skolan nära mig efter att ha gjort besök där. Det kändes inte allt seriöst och de som var där verkade totalt ointresserade.
    • Anna : Hej, Felix! om du tycker om den skolan där du var på öppet hus, sök den i första hand. Sök till ett par andra skolor också - det är en allmän rekommendation från oss: att söka minst tre alternativ. Det blir ännu fler öppna hus och du kan gå igen och även boka "skugga en elev" & prova-på vara elev på skolan under en hel dag. Bästa hälsningar! ANNA SYV på Fragasyv.se
    Läs alla kommentarer
    Anna SYV på FrågaSYV
    Hejsan, det går genom valbara kurser (programfördjupningen & individuellt val) att forma sitt gymnasieprogram så att den liknar Ekonomiprogrammet. Lättast är det på Samhällsvetenskapsprogrammet - för att skillnaden mellan SA & EK är inte så stor.
    Om det är så att du kan tänka dig gå på SA på en skola nära dig, råder jag dig att fråga vilka valbara kurser - inom programfördjupningen & individuellt val som kommer att erbjudas. Om du vill, kan vi komma med förslag på vilka kurser som du specifikt bör fråga efter (så att din utbildning liknar EK så mycket som möjligt).
    Om det är någon speciell eftergymnasial utbildning som du har i åtanke, var god berätta det för oss. Då kan vi titta på vilka kurser du behöver för behörighet till den eftergymn.utbildningen och kan tala om för dig på vilket gymnasieprogram som du kan uppnå den behörigheten.

    Det är annars två olika sätt, som man kan tänka inför gymnasieval:
    1. välja det som är roligt & se sen vart det leder...
    eller
    2. välja det som man vet leder vidare till ett yrke som man vill ha "när man blir stor" -

    och i bästa fall sammanfaller det: dvs det som leder till ett framtida yrke är detsamma som känns lätt och roligt.

    Önskar dig allt väl! återkom gärna med uppgift om du kan tänka dig gå SA och om du vill ha mer info- från oss.
    mvh ANNA SYV
    • : Nej samhällsprogrammet har jag aldrig tänkt att jag ska välja. Där emot hade jag lite funderingar på att välja samhällsinriktningen på naturprogrammet. Jag har även haft tankar om att välja estet som jag också vet är väldigt lik samhällsprogrammet.
    • Liselotte : Jag skall komma med ett par förslag om hur du kan få NA "samhälle" eller Estetiska programmet att "likna" Ekonomi så mycket som det går. Mitt svar till dig kommer inom kort. Vi hörs! :-)
    Liselotte SYV på GymnasieGuiden
    Hej Felix,
    på Ekonomiprogrammet läses det på båda inriktningarna en kurs Privatjuridik, 100 poäng, företagsekonomi 1, 100 poäng; Moderna språk 100 p. samt Psykologi 1 - 50 poäng.
    Inom inriktningarna på EK läses det Entreprenörskap&företagande, Företagsekonomi2, Matte 3b - på inrikt.Ekonomi
    och
    Filosofi 1, Affärsjuridik, Rätten&samhället samt Psykologi 2a - på inrikt.Juridik.
    ***************************
    Hur kan man få NA eller ES att "likna" Ekonomiprogrammets innehåll?
    Jo, så här:
    på NA, "samhälle" - väljer du 300 poäng programfördjupningen och du kan då välja en kurs Entreprenörskap, 100 p. Entreprenörskap & företagande, 100 p. samt Filosofi 1 (50 poäng) & Psykologi 1 (50 poäng). Inom individuellt val tar du "juridiska kurser" - och det finns 3 st. á 100 poäng; det får plats 2 av dem inom 200 poäng individuellt val. Fråga på skolan om du får läsa 100 p. utökat - och ta alla tre juridiska kurser eller så väljer du 2 av dem.
    ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^
    på ES väljer man 500 poäng programfördjupningar och här kan du välja: Matematik 2b & 3b (200 poäng)
    Entreprenörskap, 100 poäng; Filosofi 1 & Psykologi 1 (100 poäng tillsammans); Entreprenörskap & företagande, 100 p.
    Inom individuellt val: samma upplägg som på NA, se ovan.
    _____________________________________________
    Det blir givetvis inte exakt samma innehåll men ganska liknande det som läses på Ekonomiprogrammet. Bra att på förhand fråga på skolan om det blir möjligt för dig att välja just de kurserna - för att även om kurserna får läsas som programfördjupande, betyder det inte att varje skola kan erbjuda alla möjliga kurser. Chanserna är större att kunna läsa just de kurserna på programfördjupningsdelen och inom individ.val -om EK finns på skolan (då finns det behöriga lärare & pågående kurser).

    Min förhoppning är att mitt svar blir till hjälp för dig i ditt gymnasieval!
    Önskar dig allt väl & lycka till!
    Liselotte SYV
    Liselotte

    Frågor och svar taggade med 'polen' (13 st.)

    • Elizabeth

      Plugga i Europa, årsavgifter?

      Hej SYV! Polen verkar vara populärt att plugga i om man inte kommer in på läkarlinjen i Sverige. Är det några universitet där som är gratis? Eller har alla universitet där årsavgifter? Vad är då förmånen med att plugga i...

      Milla : : Hej!enligt den information jag har tillgång till söker alla EU-medborgare utbildning inom hela EU på samma villkor som medborgare i "det landet", alltså bör de som är svenska medborgare... Läs hela svaret
    • Rosil

      Går det att jobba med svensk tandläkars license i Schweiz?

      Jag är en gymnasieelev, och tar studenten i år men eftersom min familj bor inte här, dvs de bor i Schweiz så vill jag flytta dit så jag undrar om det finns möjlighet att svara på min fråga.. Hur är det med den polska tandläkars license...

      Daniel: : Hejsan,Schweiz får själv bestämma om de erkänner utländska utbildningar "rakt av" eller kräver kompletteringar. Kompletteringar kan krävas i form av... Läs hela svaret
    • Marie

      Från tandhygienist till tandläkare?

      Hej! Jag undrar ifall det finns en vidareutbildning från tandhygienist till tandläkare i Polen? Vem kan jag kontakta för mer information isåfall?

      Julia: : Hej Marie,om utbildningar i POLEN kan vi endast ge dig några länkar: sztokholm.msz.gov.plgo-poland.plstudera.nu/studera-utomlands/pa-egen-hand/lander-a-o/polen
    • A

      Kan jag studera i Polen efter ett naturvetenskapligt basår?

      Hej! Jag går sista året på ett estetisktprogram och vill plugga vidare till läkare i Polen. Min tanke är att gå ett naturvetenskapligt basår (Matematik 3&4, fysik 1&2, kemi 1&2 och biologi 1&2). Min fråga är om det är...

      Mikael: : Jag tror inte det är någon skillnad för behörighet för studier till läkare i Polen, om du läser naturvetenskapliga kurser på komvux eller på... Läs hela svaret
    • Elvira

      Läkare i polen?

      Hej. Behöver hjälp med att söka läkarprogrammet i Polen. Hur gör man?

      Milla : : Hej! Vi kan tyvärr endast ge dig några länkar till hemsidor som vi bedömer som pålitliga där du sedan själv kan söka info. Vill du ha länkarna?
    • bettan

      hjälp hjälp snälla hjälp( låter dramatisk men behöver verkligen hjälp?

      Hej Jag är 19 år fyller 20 år den 31 december. Jag vill bli läkare och jag har nu under ett år tagit körkortet, pluggat till högskoleprovet samtidigt som jag då och då jobbar. Till min fråga vad ska jag göra för att öka hoppet och min motivation efter att ha fallit ner. Jag vill börja så snart...

      Milla : : Högskoleprovet kostar 450kr och du offrar en dag på att genomföra det - från hösten 2018 kommer HP bli på söndagar (tidigare var det på... Läs hela svaret
    • Anonym

      Hur söker man till polen?

      Hej! Jag läser nu sista året på gymnaiet i naturlinjen. Mina betyg räcker inte för att söka till läkarprogrammet här i Sverige så jag är tvungen att söka till Polen. Jag undrar hur och när man söker till antagningsprovet för Polens läkarprogram?

      Anna: : Hej,om du är eller senast 21 juni 2018 blir Behörig till läkarprogrammet - råder jag dig att lägga in ansökan till alla de svenska läkarprogram i alla fall; och speciellt om du har gjort... Läs hela svaret
    • Joshua

      Kan en polsk juridik-examen leda till jobb i Sverige?

      Kan en person som har läst juridik i Polen i 5 år och tagit juridikexamen där tillgodogöra sig den utbildning och söka jobb i Sverige? Eller måste man komplettera utbildningen? Finns det några exempel på personer som har studerat juridik i Polen och sedan kommit till Sverige och har funnit jobb...

      Melina: : Hej Joshua! Internationell erfarenhet är alltid bra och en merit i arbetslivet, men just när det gäller juridik kan det vara lite speciellt. Juridikstudier behandlar lagar och regler som... Läs hela svaret
    • Julia

      Stipendier vid utlandsstudier?

      Hej, tänkte ansöka till läkarprogrammet i Polen nästa år, och tänkte fråga om ni vet några stipendier man kan ansöka om för att hjälpa bekosta utbildningen? Tacksam för svar!

      Melina: : Hej Julia! I dokumentarkivet på FrågaSYV.se hittar du tips på flera stipendium.Ett annat tips är Svenska Institutet, där kan du också ansöka om stipendier i Polen.Lycka till!HälsningarMelina, SYV
    • Emma

      Gäller komvux betygen i Polen (läkarlinje) ?

      Hej! Jag vill börja med att säga att jag totalt brinner för läkaryrket och velat det hela livet sen jag var liten Jag älskar biologi och allt som handlar om kroppen. Men jag gillar även kemi och engelska (då jag vill plugga på engelska). Jag har några frågor angående hur det är att när man...

      Anna: : Hej Emma, det brukar vara svårt att hitta någonstans att göra prövningar på sommaren. Detta för att lärarna och administratörer på skolorna har då semester. Om... Läs hela svaret
    • Gäst

      Studier i Polen?

      Undrar om ni vet något om studier i Polen? Motsvarande yrkeshögskolor inom mekatronik, energi, IT....

      Milla : : Hejsan, vi kan tipsa om några bra hemsidor och råder dig även kontakta en EURES rådgivare (expert på Polen). Jag hittade 58 personer som kan svara på frågor om Polen på engelska men... Läs hela svaret
    • Julia

      Läkarprogrammet i Polen?

      Hej! Jag är intresserad av att veta mer om läkarprogrammet i Polen och hur man kommer in. Jag har läst lite i olika sidor, och alla säger olika, t ex om vilka ämnen man måste ha läst, hur mycket hjälp man får från CSN, osv. Kan ni detta, eller vet ni om någon pålitlig sida där man kan läsa om...

      Mikael: : Det är ett stort problem att ordna sina utlandsstudier. Om studiemedel för studier utomlands behöver du inte gissa, utan du läser på www.csn.se om vad som gäller och kan ringa dem och fråga... Läs hela svaret
    • Emin

      Hur går det till att studera utomlands?

      Hejsan, SYV! Jag är en kille född 2000, går sista terminen i nian nu med jättebra betyg och har bestämt sig för att gå NA linjen med naturvetenskaplig inriktning. Det är så att det är väldigt svårt att komma in på läkarutbildningen efter gymnasiet i Sverige, pga lågt antal platser vilket...

      Anna: : Hej, Emin! Det är jättebra att du vet vad du vill satsa på och att du har jättebra betyg. Det är också alldeles riktigt att det är NA, inriktning "naturvetenskap" som ger... Läs hela svaret

    Hittar du inte din fråga?

    Skapa en ny fråga